Beleggingsupdate juli 2019

beleggingsupdate juli 2019

Deze financiële maand is echt voorbij gevlogen! Het geld vloog er overigens ook uit; we klusten wat aan het huis, betaalden de rest van de trouwjurk en de nieuwe huwelijksreis en de band. En doordat ik afgelopen maanden natuurlijk keihard heb gewerkt aan de Money Mind Academy (waar ik je help om je belemmerende overtuigingen over geld te reframen, zodat je een rijker leven kunt gaan leiden!), kwam er minder binnen dan normaal. Maar: het beleggen is for better or for worse. Dat gaat gewoon door, ook als het even iets lastiger is. Dus is het ook nu weer tijd voor een beleggingsupdate: die van juli!

Actuele stand van zaken

Net zoals altijd, werd er weer 375 euro bijgeschreven op mijn beleggingsaccount bij DeGiro was bijgeschreven. Ik heb dit als automatische boeking ingepland staan en hoef er zelf niet om te denken. Zodra het op mijn account staat, krijg ik een mailtje en weet ik dat het tijd is om in te loggen en iets te kopen. Dat doe ik gewoon één keer, daarna laat ik alles weer voor wat het is.

Ik ben in de eerste instantie begonnen met 100 euro en heb het toen steeds wat omhoog gezet. Waarschijnlijk komt er dit jaar nog een stapje bij, maar dat bekijk ik even na de zomer.

** Tip: Ook beginnen met beleggen? Open nu je gratis beleggingsrekening

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Ook heb ik in 2017 nog een 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald.

Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld DeGiro (want: veel te duur), maar het is leuk voor erbij.

Mijn activiteiten voor juli 2019

Vorige maand stond ik ruim 600 euro in de plus. Dat was flink minder dan de maand ervoor. Deze maand is er weer wat bijgekomen: ik sta nu bijna 800 euro in de plus. Een paar dagen geleden was dat zelfs nog ruim 900.

Er schommelt dus behoorlijk wat. Dat is fijn als je de plus in gaat, het is niet fijn als je wilt kopen voor een prikkie 😉

Ik schoot mijn order deze maand in voor 76,21 euro. Gisterenochtend kreeg ik een mailtje dat dat was gelukt, voor zelfs nog een cent minder: 76,20 euro. Ik had gekozen voor een limit order, zodat ik zelf kon bepalen wat ik er maximaal aan uit wilde geven.

Ik ging wederom voor VWRL. Hiervoor betaalde ik deze maand weer wat meer dan vorige maand, maar minder dan in mei, toen ik er nog 77,31 euro per stuk voor betaalde. Ik had ‘m zelfs nog wel iets lager kunnen inzetten, want de koers is gisteren ook nog naar onder de 76 euro gegaan en staat op het moment van schrijven op 76,05 euro.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand nog even niets bij. Ik heb de FOR ook nog niet gereserveerd; het is me nog steeds niet helemaal duidelijk om welk bedrag dat gaat. Zodra ik dat weet, zet ik dat wél apart.

Bij Peaks ben ik inmiddels door mijn gratis tientjes heen. De wisselgeldfunctie had ik meteen al uitgezet, dus daar moet ik het momenteel alleen hebben van rendement. Ik overweeg om mijn account hier op te zeggen, tenzij er straks nog zo’n leuke tientjesactie komt. Dan zet ik het liever weg bij DeGiro.

zelf leren beleggen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

De beleggingsupdate voor juli 2019 ziet er weer wat vrolijker uit dan die van vorige maand.

Het overzicht:

Beleggingsupdate juli 2019

Bijna 800 euro in de plus. En weer wat beter dan vorige maand. Ook leuk: ik zit bijna op mijn doelbedrag voor 2019, namelijk 10.000 euro in het account hebben.

Bij BrandNewDay zag ik ook weer een stijging in waarde. Die is van 15.676 euro naar 16.113 euro gegaan. Ik heb hier zelf 15.362 euro ingelegd. Voor wie het interessant vindt om te weten, dit is de verdeling van mijn portefeuille:

BND Wereld Indexfonds Hedged – 70,24 procent

BND Euro Obligatie Indexfonds – 29,76 procent

Ik heb min of meer gekozen voor een verdeling volgens leeftijd; mijn leeftijd in obligaties en de rest in iets meer risicodragende delen. Hierdoor wordt het nog gecategoriseerd als offensief (de tegenhanger van defensief, waarbij je meer producten hebt die niet zoveel schommelingen kennen).

Beleggingsupdate juli 2019 brand new dayPeaks staat weer een beetje gedaald, mijn totaalsaldo hier is 287,43 euro. Officieel is dat 17,43 euro winst, maar eigenlijk heb ik zelf maar 20 euro ingelegd en is de rest afkomstig van acties. Eigenlijk is dat dus 267,43 euro winst.

Dividend

Deze maand kreeg ik alleen dividend bij DeGiro; een kleine 10 euro. Dat wordt dan automatisch in mijn vrije ruimte gestort en gaat weer mee met de aankoop van volgende maand.

Totaal in de plus: ruim 1.500 euro. Nice!

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand heb ik naar aanleiding van de beleggingsupdate van juli 2019 een paar kleine aandachtspunten op dit gebied:

• Ik kijk Peaks inderdaad nog heel even aan; als er voor september geen acties meer zijn, dan zeg ik mijn account daar op.

• Het FOR-bedrag apart zetten; daar dus nog even achteraan om te checken hoeveel dat nu precies was.

• Nog even wat nieuwe filmpjes maken voor de cursus Beleggen voor Beginners in de Money Mind Academy! Ik kreeg hierop al hele leuke feedback, dus daar regel ik graag een uitbreiding voor!

Ook beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. wij beleggen bij binck op 2 rekeningen/fondsen(?). ik kijk er bewust nooit naar. wil er juist niet teveel mee bezig zijn juist omdat het zo schommelt. het is voor de lange termijn en heb daar wel vertrouwen in. we leggen nu maandelijks 200 euro in, mogelijk in de toekomst nog meer idd. fijn dat we dat zelf kunnen aanpassen 😉 ook twijfel ik over mintos, man ziet meer in andere investeringsprojectes. even kijken wat we gaan doen. mijn inkomsten dalen enorm vanaf augustus dus we moeten ons wel goed verdiepen wat de mogelijkheden zijn. gaat helemaal goed komen uiteraard 🙂

 2. Hoi Adine,
  Volg je inmiddels bijna een jaar en lees dus ook regelmatig over je beleggingsupdates. Ben wel enigszins up to date met je situatie, maar heb toch nog een paar detailvragen.
  1. Nu lees ik dat je van De.Giro een tientje dividend hebt ontvangen. Betekent dit dat je per kwartaal dividend ontvangt vanuit VWRL?
  2. En je rendement van 800 euro, is dit historisch rendement? Vanaf de allereerste aankopen?
  3. Want wanneer ben je precies begonnen met VWRL?
  In eerste instantie dacht ik dat VWRL een beleggingsfonds was, omdat je vertelde dat je iedere maand een X bedrag stortte. Totdat ik ze gevonden had en las dat het losse aandelen zijn. Je koopt nu per bedrag wat je hebt en de koers die ze hebben. Oftewel, ik heb nog geen rekening bij De.Giro (ga het beslist doen via jouw link 🙂 ),
  4. maar wat zijn je kosten op het moment dat je er zeg 5 gekocht hebt. Is dit een vast bedrag of een percentage?
  5. En zijn deze kosten ook verwerkt in je rendement van 800?

  Onverwacht, een hele waslijst………Groet

  1. Hi Grace,

   Bedankt voor je bericht en sowieso natuurlijk leuk dat als je je bij DeGiro aanmeldt, je dat doet via mijn link! De antwoorden op je vragen:

   1. Ik krijg tot nu toe inderdaad elk kwartaal dividend vanuit VWRL
   2. Klopt, dat is tot nu toe, op mijn hele portefeuille. Ik heb voor het eerst iets los aangekocht begin 2017 en ben vanaf oktober 2017 structureel aan het beleggen. De laatste anderhalf jaar zit ik op zo’n 375 euro per maand, maar ik begon met 100 per maand.
   3. Dit moest ik even terugzoeken, maar als ik het goed heb gezien, was mijn eerste VWRL-aankoop op 25 januari 2018 – het is inderdaad een tracker/fonds, een soort makkelijke manier om in één keer in te stappen in héél veel bedrijven
   4. In dit geval zijn die kosten er niet, omdat ik één keer per maand inleg en VWRL tot de kernselectie van DeGiro behoort. Hierin mag je eens per maand gratis een aankoop doen. Ik heb het wel eens 2x gedaan en dan betaal je zo’n 2 euro voor een aankoop van rond de 375 euro/5 stuks. Maar dat kun je dus gewoon beter niet doen
   5. Ja, alle eventuele kosten worden met dat bedrag verrekend!

   Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag!

 3. Goed bezig! Met alleen al de 375 euro per maand bij de Giro heb je over 20-30 jaar behoorlijk wat vermogen opgebouwd.

  Ik heb ook een pensioenrekening bij Brand New Day, waar ik ook mijn FOR op inlegde toen ik nog werkte. Daarnaast beleg ik bij Binck in twee indexfondsen van Actiam en heb ik een rekening bij Interactive Brokers met verschillende aandelen. Ik wil eigenlijk alles verschuiven naar de indexfondsen, zodat ik er geen omkijken meer naar heb.

  Hoeveel rendement ze de afgelopen maand hebben gemaakt, weet ik niet precies, want ik let er eigenlijk niet zo op :-). Dit jaar sta ik wel behoorlijk in de plus.

  Ik beleg voor 100% in aandelen, omdat ik nog een behoorlijk lange beleggingshorizon heb (ik ben 36 jaar), maar dat is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke keuze.

 4. Hallo Adine,

  Dank voor je snelle en uitgebreide reactie!
  Het is me allemaal duidelijk.
  En nu naar De.DeGiro: de keuze tussen Basis of Custody account. Ergens, en ik weet niet meer of dit bij jou was of bij een van de vele andere financiële bloggers heb ik hier iets over gelezen. Wat is de beste keus?
  Ik ben een zeer kleine belegger: denk aan max 50 euro per maand en wil hier over 12 jaar inkomen uit generen. Dus na het lezen van de verschillende blogs wil ik beleggen in dividend- aandelen en fondsen, zodat ik hier op termijn maandelijks inkomen vanuit dividend uit ga halen. Ik kan me herinneren dat ik gelezen had, ‘ik had gekozen voor A, maar achteraf zou ik liever B hebben gekozen’.
  Welk soort account heb jij en misschien nog wel de belangrijkste vraag ‘wat bepaalde je keus’ hierin? Waarom voor Basis of Custody? Heb je achteraf spijt? Of juist niet?

  Dank en groet,
  Grace

  1. Hoi Grace,

   Ik heb een basisaccount. Ik kan me niet herinneren dat dat destijds een hele bewuste keuze was, maar ik heb er geen spijt van. Met een custody account heb je iets meer zekerheid (kort gezegd: dan mogen ze je aandelen niet uitlenen), maar het risico dat je loopt met een niet-custody-account vond ik persoonlijk te verwaarlozen. Er worden immers wel verschillende maatregelen getroffen om überhaupt risico’s zo klein mogelijk te houden (qua broker dan, qua markt is het maar net wat je zelf doet). Dan heb ik liever lagere kosten, omdat hogere kosten gegarandeerd impact hebben op het eindsaldo.

   Maar het is dus echt even wat je zelf wilt; zoveel mogelijk risico afdekken, ook al kost dat geld? Dan mooi Custody doen. Denk je dat het risico wel te overzien is en snoep je liever niet teveel van je rendement/inkomen af? Dan kun je ook kiezen voor Basis.

   En als je uiteindelijk toch denkt: dit is helemaal verkeerd, dan kun je altijd je Basis opzeggen en een Custody openen. Dan moet je er wel even rekening mee houden dat je (volgens mij) niet alles 1-op-1 over kunt zetten, maar dat je dus mogelijk je stukken moet verkopen en weer opnieuw moet kopen in je nieuwe account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.