#FreedomFriday: op wereldreis voor een tientje per dag

Op wereldreis voor een tientje per dag

Mooie reizen kunnen je een enorm gevoel van vrijheid geven. Maar: daar staat vaak wel een behoorlijke periode van onvrijheid tegenover. Je moet immers eerst werken om geld te verdienen, om vervolgens op reis te kunnen. Of zuinig en creatief zijn, zoals de 23-jarige Australische Imogen. Deze fulltime reisblogger (ja, als blogger liggen de kansen voor het oprapen ;-)) heeft in de afgelopen 10 maanden al 65 steden bezocht, waaronder dure steden als Lissabon, Venetië en Parijs. En ze is zelfs naar Santorini geweest! Toen ik daar vorig jaar een vakantie voor zocht, kon ik niets betaalbaars vinden, maar het lukt haar om de kosten voor haar wereldreis op een tientje per dag te houden…

Wereldreis van een tientje per dag

In totaal zou haar wereldreis haar tot nu toe dus 10 maanden x +- 30 dagen x 10 euro = 3.000 euro hebben gekost. Mijn vakanties zijn meestal korter en regelmatig ook nog eens duurder.

Dus: hoe doet ze dat?

Een van de belangrijkste dingen: gewoon aardig zijn tegen mensen. “Als je iets graag genoeg wilt, dan kun je het altijd krijgen. Geld is een ruilmiddel waarmee je materiële zaken kunt kopen, maar mensen vergeten vaak dat er nog meer ruilmiddelen zijn, zoals aardig zijn. Als je aardig bent en het weinige dat je hebt deelt, dan helpen mensen je.”

Maar: zelf heeft ze ook niet heel veel nodig. Ze bespaart bijvoorbeeld enorm veel geld door gratis bij mensen te overnachten (couchsurfing).

Ook maakt ze haar eigen vegetarische maaltijden (pasta, pasta, pasta) en loopt ze veel. Als ze wél langere stukken moet afleggen, mag ze dat gratis met de trein doen; ze wordt gesponsord door Eurail.

Chique restaurants of musea bezoekt ze niet: “Die zijn echt wel leuk, maar mijn belangstelling heeft het niet. Geef mij maar een drone en een prachtige kust en ik red me wel.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het budget

Per dag kan Imogen dus ongeveer een tientje uitgeven. Die euro’s gaan op aan accommodatie, eten en transport.

Accommodatie is gratis dankzij de hulp van andere mensen via couchsurfing. Haar maaltijden kosten ongeveer 3 tot 4 euro en het reizen doet ze dus vooral via de (gesponsorde) trein, goedkope bussen én de benenwagen. Soms geeft ze dagenlang niets uit, omdat een host bijvoorbeeld lekker voor haar kookt. En ze heeft ook wel dagen gehad waarop ze nog 6 of 10 euro over had voor vier dagen. Dan eet ze wat minder en doet ze vooral veel gratis dingen.

Heel af en toe gaat ze een beetje over budget, als ze met de bus reist of voor een hele bijzondere ervaring. Dan doet ze daarna overigens wél weer haar best om extra zuinig te zijn.

Duurste plek

De duurste plek waar Imogen tot nu toe is geweest, is het land waar ze vandaan komt: Australië. Daarna ging ze naar het VK, Cambodja, Ierland, België, Marokko, Canada, Vietnam, Duitsland en China.

En het is niet altijd een pretje: ze is al eens gebeten door een spin in Australië, ze werd belaagd door bedwantsen in Athene en heeft drie dagen met een dakloze man schelpen beschilderd toen een pinautomaat in Azië wél geld afschreef, maar niets uitspuugde.

Op Sardinië sloeg ze op de vlucht toen de chauffeur ineens aangaf dat hij haar graag naakt wilde zien. Het idee dat iedereen aardig is, heeft ze niet meer. Alleen reizen kan ze echter wél aan iedereen aanraden.

Over deze (en leukere) verhalen vertelt ze ook op haar blog. Hier geeft ze haar vrouwelijke volgers bovendien nog drie tips om veilig te blijven:

 1. Zorg ervoor dat je een sim-kaart hebt, zodat je altijd om hulp kunt bellen
 2. Trek er niet ’s nachts alleen op uit
 3. Loop alsof je ergens naartoe moet

“Ik snap niet waarom mensen geld uitgeven aan vakanties”

Het idee van geld uitgeven aan reizen zat er overigens niet altijd in. Zo snapte ze op haar 12e écht niet waarom mensen geld uitgaven aan een reis, terwijl ze dan na de vakantie weer ‘arm’ waren. Dat geld kon dan toch beter in iets als een huis worden gestoken?

Inmiddels weet ze wel beter: “Ik heb ontdekt dat het leven niet draait om bezittingen, maar om mensen. Als je op je sterfbed ligt, dan denk je niet meer aan die fantastische auto die je hebt gekocht, maar aan de mensen die je hebt ontmoet.”

En dat vind ik zelf wel weer een heel mooi bruggetje naar #FreedomFriday.

Want: ze heeft helemaal gelijk. Je geld is meer waard als je er prachtige herinneringen aan overhoudt. Als je het niet steekt in elke anderhalf jaar de nieuwste gadget kopen, maar als je het steekt in iets waar je als mens van groeit.

Of dat nu een hightea met je beste vriendinnen is, een vakantie met je partner of een opleiding voor je droombaan.

Ik houd best wel van gadgets en hoewel ik niet altijd de nieuwste hoef te hebben, heb ik wel een iMac, een iPhone, een iPad en een iBook (volgens mij heten ze niet meer zo, maar dat klonk wel lekker in het rijtje).

En daar heb ik ook heel veel plezier van; mijn iMac en iBook gebruik ik elke dag voor m’n bedrijf, met m’n iPhone maak ik mooie filmpjes voor de Money Mind Academy en op m’n iPad kijk ik de laatste weken in m’n RSI-pauze naar Velvet. Lekker draagbaar en vast goedkoper dan een grote tv aanzetten.

Maar ik denk eigenlijk nooit spontaan onderweg: “Oh, wat ben ik toch ontzettend blij dat mijn iPad thuis ligt!”

Dat heb ik wél nog heel regelmatig met de eerste solotrip die ik maakte. In 2014 stapte ik alleen op het vliegtuig naar Florida. En als ik mijn ogen dichtdoe of bepaalde liedjes hoor, kan ik het geweldige gevoel dat ik daar had zó weer oproepen.

Oké, de VS is niet bepaald het land voor een tientje per dag. Zo’n wereldreis voor een tientje zou ik overigens ook niet redden; ik ben niet zo’n held dat ik bij onbekenden op de bank durf te slapen en voel me ook wel heel prettig in een auto met centrale deurvergrendeling. Dan is in je eentje reizen wél duur, want je kunt kosten voor een auto of overnachting met niemand delen.

Maar ik zou elke cent zó weer opnieuw uitgeven, voor een zelfde soort belevenis. Gewoon omdat ik er ook vijf jaar later nog plezier van heb.

Misschien zie jij dit wel helemaal anders en word je wél ontzettend blij van bepaalde spullen (heb ik overigens ook wel eens, maar niet vaak dat ik er dan jaren later nóg blij mee ben).

Daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar: verrijken jouw grote uitgaven ook je leven, of is daar nog wel wat winst in te boeken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Telefoon geef ik niet zo veel aan uit.. Een Huawei van 270, waar ik t liefst zo lang mogelijk mee doe (sim only) en zo gaat t met alle gadget in huis.. Niet t duurste van t duurste en er mee. Doen tot t kapot is… Duurdere uitgaven waren de tuin naar onze zin maken na aankoop van ons huis, zonnepanelen etc
  Zo op vakantie als in je blog trekt me totaal niet.. Veel te veel bezig met rondkomen van weinig.. Te veel onzekerheid nog nweinig van t land zien want tr duur.. (ooit de kans gehad naar Mexico te gaan.. Maar geen geld om de maja tempels te bekijken zelfs… Zo zonde!) mijn vakanties zijn niet perse heel duur.. (10 dagen Brabant, in totaal 1200 kwijt oid met ons 4en.verblijf rond de 750, dan nog boodschappen en uitstapjes) maar een tientje per dag redenen we ook zeker niet in t hoogseizoen..

 2. Ik geef/gaf veel geld uit aan fotografie spullen en daar geniet ik dan ook heel erg van, in die zin vind ik goede spullen wel belangrijk. Hoewel het wel wat moet toevoegen, alles wat ik heb, is wel met bepaalde reden en gebruik ik dan ook. Weinig zaken alleen voor de “heb”.

  Ik vind dit van die droomverhalen en precies wat ik vroeger in mijn jeugd wilde, rondreizen en voor weinig. Ik zou het misschien niet met 10 euro redden, maar met fiets en tent is reizen ook niet duur. Helaas ging dat vanwege spierziekte niet door en dus kochten we een oude camper, nu ons mooiste bezit. Helaas steeds meer kosten aan onderhoud etc en dus reizen we er niet heel veel meer mee.

  Ik denk dat en herinneringen maken belangrijk kan zijn, maar toch ook wel bepaalde spullen waar je ook je leven mee vorm geeft. Ik ben ook trots op de foto’s die ik maakte ondanks dat dit gemaakt is met maar “spullen” en zo ben jij ook trots op je blog/werk waar je je computers etc voor nodig hebt en waar je qua merk lekker mee werkt, dat komt wel elke dag terug.

  1. Ja, dat is ook absoluut waar! De meeste ‘gadgets’ die ik heb, zoals zo’n computer, maken mijn werk (en leven) wel een stuk gemakkelijker en leveren me op die manier dagelijks plezier op. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk dat ik nu zonder geheugenproblemen een filmpje op mijn telefoon kan opnemen en die met Airdrop (1 druk op de knop dus eigenlijk) kan overzetten op mijn computer. Dat soort gemakken vind ik óók rijkdom. Misschien denk ik daar over tien jaar niet meer aan terug, maar ik geniet er *nu* wel vrijwel dagelijks van!

  1. Ik denk wel dat voor steeds meer mensen de focus daarop komt te liggen en dat versterkt misschien wel het idee dat jij het ‘ook moet doen’. Zelf heb ik daar weer niet zoveel moeite mee als het iets positiefs brengt. Wel vind ik het belangrijk dat je dingen doet (of koopt, of niet doet of niet koopt) omdat je daar zélf een bewuste keuze in hebt gemaakt, niet omdat het al dan niet iets van status met zich meebrengt. Hoe sta jij daarin?

 3. Ik denk dat dit heel persoonlijk is. Ken ook genoeg mensen die niets met reizen hebben, dus zij zien het juist als zonde van het geld. Als ik een bepaald product veel gebruik, vind ik het zeker de moeite waard om hier wat meer aan uit te geven, omdat ik er elke dag plezier van heb. En ja ik heb een ruim huis, rustig gelegen juist omdat ik hier elke dag heerlijk kan genieten en niet meer het gevoel heb om de buurt/ het huis te moeten ontvluchten omdat ik gek werd van alles om me heen in het vorige huis. Dat is mij echt heeeel veel waard. Vakantie probeer ik alsnog vaak te doen, maar ik ga liever korter en vaker dan een lange reis en de rest van het jaar niet. De ene keer wat duurder en de andere keer heel goedkoop, maar altijd buiten het seizoen. Scheelt ook nogal qua geld.

 4. Herinneringen maken… als je zoveel reist, weet je dan nog wel of dat gezellige pleintje nu in Lissabon was of in Venetië? Of die Franstalige local nu in Brussel leefde of in Parijs?
  En in hoeverre heb je echt iets van bijvoorbeeld Nederland meegekregen als je niet het geld hebt om het Rijksmuseum te bezoeken en alleen per spoor of snelweg reist en dus de tulpenvelden als grote gekleurde vlekken langs ziet trekken?

  Ze zal vast veel contact hebben met locals en andere reizigers, maar hoe diepgaand is dat? Je spreekt elkaar 3 dagen en daarna nooit meer. Terwijl je familie en je vrienden, de mensen die jou door en door kennen en echt om je geven, ver weg zijn, je niet even kunnen knuffelen als je het moeilijk hebt.

  En hoe zit het met zingeving? Zinvol leven? Iets betekenen voor anderen, maatschappelijk belang hebben, er toe doen?

  Het is fijn voor haar dat ze dit allemaal kan doen, maar ik geloof niet dat het bestendig is of dat je gelukkig wordt als je dit jarenlang doet. Maar wellicht geef ik zelf te weinig om reizen om het echt te begrijpen.

 5. Mooi verhaal, ik zou het ook niet redden met een tientje, om dezelfde redenen als jij.

  Ik hou van op vakantie gaan, dat is dan weer anders dan reizen. Ik hecht weinig tot geen waarde aan spullen, terwijl het in ons huis er leuk en gezellig uit ziet ( vinden wij ). Mijn ouders gaan nooit verder weg dan de Veluwe of een Waddeneiland. Nog nooit gevlogen en ik vlieg eigenlijk alleen maar. Wat Nicole ook schrijft; net of “ervaringen het nieuwe statussymbool zijn”. Iedereen zegt weleens; je moet er nu van genieten, voor je het weet gebeurd er iets ergs waardoor het niet meer kan. Als de 1 geniet van alle gadgets van Apple, de ander van uitstapjes in eigen land en weer een andere van leuke bloempotten in de vensterbank…prima, niks mis mee. Alleen ik denk idd wel dat wanneer je zo af en toe een reis maakt, een leuk weekend weg hebt gehad, je hier vaker aan denkt dan aan wat voor soort shirtje je hebt gekocht voor die ene bruiloft of verjaardag? Wij halen vaak nog herinneringen op aan onze vakanties met ons complete gezin. En niet alleen maar door nog eens door de foto’s te bladeren…

 6. Er zijn zeker vakanties waar ik nog steeds aan terug denk. Maar ook veel waarbij dat niet zo is. Er zijn genoeg materialistische dingen waar ik heel blij van wordt, ook zeker wel op de lange termijn. Op vakantie gaan is voor mij dan ook geen prioriteit.
  Deze zomer wordt een klusvakantie: ben MBO-docent dus de mogelijkheid om 7 weken te knallen. Ik schat in dat ik gelukkiger wordt van een af huis aan het einde van de vakantie, dan wanneer ik een week of langer ergens heen zou gaan en het nieuwe schooljaar in te moeten met een to do lijst die nog niet af is.

 7. Wij hebben (en geven) veel geld uitgegeven aan ons huis, ongeveer 450.000€. En het is de beste uitgave die we ooit gedaan hebben. Het is veel werk om alles wat we hier willen realiseren, te doen, maar daarentegen heb ik elke dag het gevoel alsof ik op vakantie ben. We kijken uit op eigen bos en weide, ik hoor vaak alleen naar vogels en nu wat wind, en lig heerlijk in mijn hangmat of zit in onze sauna / hottub / bij de kachel.

  Zoals een nichtje ooit zei, jullie zijn zeker miljonairs!

  Nee, dat niet, maar zo voelt het wel 🙂

  Ik zou dit nooit meer op willen geven om geld te besparen door in een rijtjeswoning te gaan wonen. Dát zou mij nou echt ongelukkig maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.