Richard gooide het roer om: “Ik was het zat; ik had een leuk salaris, maar dreigde financieel ten onder te gaan”

Richard gooide het roer om

Vijf jaar geleden was Richard (49) het helemaal zat. Hij verdiende een leuk salaris, maar leek daar maar weinig van over te houden. Hij betaalde een fortuin aan huur, alimentatie, verzekeringen, autokosten enzovoorts. Vanwege zijn baan als detacheringsmedewerker kwam hij overal in Nederland en verbleef hij vaak in hotels. Zijn huis stond ondertussen leeg, terwijl het wél een behoorlijk deel van zijn inkomen opslokte. Hij besloot het roer om te gooien en de gevestigde orde achter zich te laten.

“Dit moet anders”

“Vijf jaar geleden was ik het zat. Ik verdiende een leuk salaris maar het geld stroomde alleen maar van mij WEG. Hoge huur, alimentatie, verzekeringen, autokosten en ga zo maar door. Ik werkte als detacheringsmedewerker door het land heen en verbleef veel in hotels. Mijn leegstaande huis verteerde ondertussen een groot deel van mijn inkomen.

Ik dacht: “Dat moet anders. Het geld moet naar mij toe stromen. Hoe kan ik kosten reduceren?” De periode daarvoor was ik vanwege de crisis afhankelijk geraakt van een uitkering. Ik dreigde financieel ten onder te gaan.

Ik maakte een budgetplan en ben bij alle kosten gaan kijken of ik ze kon verminderen. Het was mij gelukt om van alle kosten, zoals verzekeringen, energie een paar euro’s af te snoepen. Veel mensen zullen denken dat die paar euro’s weinig verschil maken, maar op jaarbasis tikt dat behoorlijk aan!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Grootste kostenpost

“Toen resteerde er nog de grootste kostenpost. Een groot huurhuis van MVGM. Een huis met vier grote slaapkamers waar ik alleen woonde.

Veel mogelijkheden bood het niet. Ik kon het niet halveren, om de andere helft te verhuren. Ik kon geen houtkachel plaatsen om de gasrekening te verlagen. Eigenlijk had ik dus maar weinig controle over mijn situatie. Verbeteren was zo gemakkelijk nog niet.

En een eigen huis kopen met een hypotheek van 200.000 euro trok me ook niet. Ik was destijds 45 jaar en zou me dan slaaf van mezelf – of de bank – maken. Ik zou dat bedrag immers nooit meer alleen kunnen afbetalen.

Bovendien: met een hypotheek ben je in feite weinig meer dan een huurder van de bank. In ieder geval tot je hypotheek is afbetaald. En in de tussentijd betaal je ook nog eens een bak aan rente.

Gelukkig had ik nog een troef: ik ben wel heel handig. Dus ik besloot op zoek te gaan naar oude kippenschuren, garages en bedrijfspanden. Een vervallen boerderijtje; ook goed. Helaas zonder resultaat.

Toen dacht ik: “Als ik een stukje grond kan bemachtigen, dan kan ik daar zélf een huis op bouwen. Dan heb ik controle over mijn situatie. Ik kan regenwater opvangen, ik kan mezelf en mijn huis verwarmen met een houtkachel.”

In Drenthe vond ik een stukje grond voor 23.000 euro. Zo’n bedrag zou normaal gesproken niet snel een probleem zijn, maar vanwege mijn BKR-notering kon ik geen lening krijgen. Gelukkig wist ik de verkoper te overtuigen van mijn plannen en mocht ik in termijnen betalen. Zonder rente, vrij op naam. Wat mij betreft de deal van de eeuw!”

Directe winst

“Op het perceel stond een oud krot van 3 x 6 meter (de foto laat zien hoe Richard dit ‘huisje’ aantrof) en daar hing een soort serre aan vast van 2 x 6 meter. Totaal 6 x 5 meter. Geen waterleiding, geen stroom en geen riolering.

Er hing een enge sfeer en het was vergeven van de muizen. Er waren faciliteiten aanwezig, maar nog niet in het pandje.

Ik heb wat vrienden opgetrommeld, een pot verf die ik over had gepakt, wat planken verzameld en ben creatief aan de slag gegaan. Gebruikte bouwmaterialen viste ik (met toestemming) uit de container en zo maakte ik voor mezelf een ontzettend schattig huisje.

Zo ziet het huis van Richard er nu uit
Met onder meer volop ruimte voor hout voor de houtkachel

Financieel ging ik direct al een stap vooruit. Eerder betaalde ik 650 euro aan huur, nu betaalde ik – rentevrij – 500 euro per maand af. Dat scheelde me dus direct al 150 euro aan kosten.

En: in de tussentijd heb ik ook mijn huidige vrouw leren kennen. Zij vond het geweldig, hoe ik leefde en had hier zelf ook wel eens dromen over gehad. Wat haar betreft maakt het me anders, bijzonder. Daarnaast heb ik nog drie dochters. De jongste moest wel even wennen toen ik hier ging wonen. Zij ging toen zelf net voor het eerst naar de brugklas en had dus zelf ook te maken met allerlei veranderingen. Nu is ze inmiddels 17 en begrijpt zij ook veel meer van mijn visie.”

Afbetaald

“Vorig jaar was ik klaar met betalen. Toen begaf mijn auto het en moest een andere auto kopen. Geen probleem; die 500 euro die ik eerst maandelijks betaalde aan de verkoper van de grond, kon ik nu hiervoor gebruiken.

Het huisje is inmiddels bewoonbaar. Huur hoef ik niet meer te betalen. Nu niet, maar ook de jaarlijkse verhogingen in de toekomst niet. En nu stroomt het geld mijn kant op, precies zoals ik dat wilde.

Ik heb de controle over mijn leven teruggenomen.

Volgend jaar wil ik dit huisje afbreken en een nieuw huis neerzetten. Heb ik dan 23.000 euro weggegooid?

Nee, zeker niet! Die 23.000 euro was voor de grond. Het huisje heb ik met een schoenveter bewoonbaar gemaakt. Puur de basics, juist omdat ik er geen geld aan wilde verspillen.

Mijn nieuwe huisje mag tot 60 vierkante meter zijn, maar ik denk dat ik aan 40 met bovenverdieping meer dan genoeg heb. De inhoud wordt dan ongeveer het dubbele van wat ik nu heb. De nieuwe woning wordt helemaal gemaakt van massief hout, blokhutstijl. Mét veranda. Maar het blijft heel basic; geen cv en een een houtkachel en opslagtank voor regenwater. Per dag gebruiken we 150 liter water, waarvan slechts 1 procent voor consumptie. Beetje raar, toch?”

Doelen

“Een aantal jaar geleden stelde ik mezelf een doel: ik wilde voor mijn 50e geen huur of hypotheek meer betalen. Dat is me in juni 2018 gelukt, op mijn 48e.

Mijn geheim? Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Je kunt geen doel behalen, als je het doel niet stelt. En dat doel moet ook niet vaag zijn, maar concreet.

Schrijf het daadwerkelijk op: op 1 januari 2025 wil ik zo leven dat ik …. En wees concreet!

Mijn nieuwe doel is voor mijn 55e levensjaar een nieuw huis gecreëerd te hebben. Afbetaald en wel. Dan ben ik wat mij betreft klaar voor een mooi pensioen. Dan kan ik stoppen met werken wanneer ik wil. Het HOEFT dan niet meer, maar MAG wel.

Dat voelt als enorme rijkdom. Ik zie het namelijk ook vaak anders. In mijn werk als Consulent Werk & Inkomen kom ik regelmatig in aanraking met mensen die financiële problemen hebben. Mijn verhaal gebruik ik regelmatig om hen te inspireren en te coachen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Richard!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. wat supercool!!! Heel inspirerend verhaal zo aan het begin vd week. Zo zie je maar dat als je goed zoekt naar oplossingen, dat je ver kunt komen. Ik ben wel benieuwd naar het nieuwe huis wat hij gaat bouwen.

 2. Heel knap gedaan Richard. Soms kan ik wel eens lichtelijk jaloers zijn op mensen die handig zijn, maar ach, het glas is altijd halfvol en ik heb weer andere kwaliteiten. Maar vooral in je privé-leven, en om minder afhankelijk te zijn, is een paar rechter handen toch echt wel een pré.

 3. @leesgraag je hoeft niet jaloers te zijn. Ik heb in dit proces ook heel veel dingen gedaan die ik nog nooit eerder had gedaan. Zoals het aanleggen van stroom , riolering en gasleiding. Ik weet daarom uit eigen ervaring dat je veel meer kan dan je vaak zelf denkt. Je kan ook vragen en Youtube tutolrials bekijken. Je zal het nooit zo snel doen als een professional maar wat maakt dat uit. Dingen zelf doen is heel erg bevrijdend. Zelfs als je iets maakt dat niet zo heel erg mooi is. Wat maakt dat uit. Je hebt ten minste zelf gedaan. En geloof me: het gevoel van trots zal je kennen. Ik stimuleer iedereen dingen zelf te maken. Wees creatief en begin klein. Succes.

 4. Leuk om dat zo te kunnen doen! Wel ben ik altijd benieuwd hoe in dit in regeltjes-Nederland zit. Is het wel gewoon bouwgrond dat je hebt gekocht waar je gewoon permanent mag wonen? Is in ieder geval wel een heel gunstige prijs.

 5. Richard, bedankt voor je mooie inspirerende verhaal, vooral dat stukje om het gewoon te doen. het werk toch best wel zo als je in het leven iets durft te visualiseren en er een tijdlijn aan zet dat het allemaal ook werkelijk naar je toekomt en vaker nog sneller dat gedacht.

 6. En nu ga ik een heel domme vraag stellen.
  ‘Dus ik besloot op zoek te gaan naar oude kippenschuren, garages en bedrijfspanden. Een vervallen boerderijtje; ook goed’
  Waar vind je grond met daarop een bouwval.
  Via Funda?
  Of via een lokale makelaar?
  Of zijn daar speciale makelaars voor? Net zoals bijv. https://www.drijvendwonen.nl/ voor een woonbootje.
  Ben erg benieuwd, want ik weet niet waar ik dit kan vinden. HELP!!:)

 7. Mooi verhaal, zeker inspirerend.
  Maar zoals Tiny al aamgeeft, ben ik ook wel benieuwd hoe je er kumt wo em zonder alteveel regeltjes van gemeente etc (dat gooit vaak roet in het eten)

 8. @grave
  Stukjes grond met daarop een bouwval staan nergens te koop. Toch zijn er nog plekjes waar je overwoekerde huisjes / boerderijtjes o.i.d. kan vinden. Je moet alleen je oog programmeren. Kijk om je heen. Loop de bossen in. Alleen de zoektocht is al spannend. Stop met koker kijken. Kijk anders(om).

 9. @mrgroeigeld. Klopt. Regeltjes zijn er. En wees blij want dan weet je waar je aan toe bent. Het is wel mogelijk maar complex om uit te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.