#FreedomFriday: mini-pensioen, iets voor jou?

#FreedomFriday: mini-pensioen, iets voor jou?

FIRE, HOT, op je 30e al met pensioen; veel mensen die financieel onafhankelijk willen worden, doen dat met één doel. Niet meer doen wat moet, maar wat ze willen. In de praktijk wordt een loondienstverband vaak verruild voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. Maar dan eentje mét vrije tijd. Het idee spreekt vooral millennials aan; mogelijk een reactie op het feit dat zoveel van hen thuis zitten met een burn-out. Voordat die leeftijdscategorie echter genoeg kapitaal heeft opgebouwd om zekerheden op te geven, zijn ze jaren – zo niet decennia – verder. Dan is het goed om te weten dat er ook een alternatief is: een mini-pensioen.

Wat is een mini-pensioen (niet)?

Een mini-pensioen is een idee dat aan populariteit won toen Tim Ferris het opnam in zijn boek The Een Werkweek van 4 Uur. Het is geen sabbatical, het is geen plakbandpensioen en het is geen vakantie. Het is geen oplossing voor iemand die ziek is, een beroerde werkmentaliteit heeft of er gewoon even tussenuit moet.

Het is een periode waarin je op zorgvuldig geplande wijze bewust afstand neemt van je werk, met het idee om vooruit te komen in jouw leven. Hoewel je na afloop van je mini-pensioen de arbeidsmarkt ongetwijfeld weer zult betreden, maak je geen afspraken met je werkgever om bijvoorbeeld over drie maanden weer aan de slag te gaan. Je laat écht even alles los om te ontdekken wat jouw leven zin geeft.

Als je je mini-pensioen goed plant, dan kan dit een levensveranderende ervaring zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die voor een langere periode afscheid nemen van hun werk, een stuk gelukkiger en productiever terugkeren op de arbeidsmarkt. Bovendien wordt hun leven er meestal een stuk mooier van.

Dus waarop zou je daarop wachten tot je 60(+) bent?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mini-pensioen is (nog niet zo) gemakkelijk

Daadwerkelijk met mini-pensioen gaan is nog niet zo gemakkelijk. Ik vond het al lastig (én heerlijk) toen ik in het voorjaar een voorproefje op een vrij leven nam. Je krijgt met verschillende dingen te maken, bijvoorbeeld:

  • Opgeven van zekerheid
  • Het gevoel hebben niet weg te kunnen, omdat je een bepaalde functie hebt of bij een bepaald bedrijf werkt
  • Praktische bezwaren zien, zoals een hypotheek, leerplichtige kinderen, etc.
  • Commentaar van je omgeving
  • Mogelijk interen op je vermogen (en dus ook weer een bepaalde mate van zekerheid opgeven of uitgestippelde routes in de war gooien)

Veel mensen hebben het idee dat ze beter ongelukkig kunnen zijn met zekerheid, dan gelukkig met onzekerheid.

Organiseer je eigen mini-pensioen

Je kunt dus gewoon wachten tot je 67 (en x maanden) bent. Dan heb je dat gezeur allemaal niet. Of tot je op je 48e helemaal FIRE bent. Dan is het risico misschien iets minder groot. Maar als je meer uit je leven wilt halen, dan is het misschien helemaal niet gek om ook eens een mini-pensioen te overwegen. En niet om vooraf een berg geld te sparen, een jaar ertussenuit te knijpen en vervolgens weer op dezelfde manier door te gaan.

Nee, om jezelf eens wakker te schudden en te zien dat het ook anders kan. Dat elke dag die je hier hebt eigenlijk veel te kostbaar is om hem te spenderen aan iets waar je niet gelukkig van wordt of geen voldoening uit haalt.

Maar hoe plan je nu zoiets? Door deze zes stappen te doorlopen.

1. Bedenk waarom je dit wilt

Als je net bent afgestudeerd en nog geen huisje (hypotheek), boompje, beestje, partner of (studie)schulden hebt, dan is zo’n mini-pensioen waarschijnlijk niet zo indrukwekkend. Je piept er dan gewoon even tussenuit.

Voor veel mensen zal dat anders liggen. Zij laten wat achter; de zekerheid van een baan, een ‘gegarandeerd’ inkomen, een huis.

Het is dus belangrijk om te weten waarom je dit wilt. Wat wil je eruit halen? Wil je bijvoorbeeld reizen omdat je een carrière als arts in een ontwikkelingsland overweegt? Of wil je ontdekken hoe jij het zou doen als ondernemer?

Zonder plan en duidelijke reden kun je kostbare tijd verspillen. Neem hiervoor alle tijd die je nodig hebt en zorg dat je iets beters bedenkt dan ‘ik heb een pesthekel aan mijn baan’. Je wilt je mini-pensioen gebruiken om ergens heen te gaan, niet om ergens vandaan te gaan. Denk in pull-factoren, niet in push-factoren.

2. Bepaal hoe je deze tijd gaat gebruiken

Vrije tijd zonder specifiek plan lijkt meer op een vakantie. Dat is een minipensioen niet. Bovendien weet je nu waarom je een minipensioen wilt. Bepaal daarom hoe je de tijd die je vrij gaat maken wilt gebruiken.

Als je geen specifiek plan hebt, dan is de kans groot dat je de tijd verspilt. Dat kan ook fijn zijn, maar dan kun je misschien beter gewoon je baan houden en een maand onbetaald verlof opnemen. En geen grote veranderingen verwachten.

Voor wat inspiratie: Brendon van Bren on the Road nam een minipensioen van twee maanden en leerde Spaans. Hij was wél van plan om daarna weer aan het werk te gaan, maar zegde uiteindelijk tóch zijn baan op. Zijn minipensioen veranderde de koers van zijn leven, in hele positieve zin.

3. Hoe ga je dit betalen?

Ik vermoed dat je op dit punt al wat enthousiaster bent over een mini-pensioen. Weten waarom je iets doet en hoe je het gaat doen, motiveert. Maar laten we ook praktisch blijven: het moet ook betaald worden.

Voor een mini-pensioen hoef je niet per se rijk te zijn, maar je doet niemand een plezier als je zonder nadenken je baan opzegt en jezelf in de schulden steekt om dit te betalen.

Begin dus met het opstellen van een budget. Hoeveel denk je nodig te hebben? Dat kun je berekenen door te bedenken hoe lang je weg wilt, wat je kosten voor levensonderhoud per maand zijn en wat je ongeveer aan reiskosten zult hebben. En doe daar dan nog wat bovenop. Als je drie maanden weg wilt, dan kun je de volgende formule gebruiken:

(((kosten levensonderhoud per maand) x (aantal maanden)) + geschatte reiskosten) x 1,2.

Je telt dan dus nog 20 procent op bij de ingeschatte kosten.

Als ik nu 6 maanden naar Thailand zou willen en ik zou niets achterlaten (dus ook geen huis e.d.), dan zou dit een voorbeeld van zo’n rekensommetje kunnen zijn:

Maandelijkse kosten:

Eten: 200 euro

Onderdak: 300 euro (ik heb zelfs nóg goedkopere opties gevonden, maar ga dan even voor een all-in mogelijkheid)

Kleding, verzorging etc: 100 euro

Vervoer ter plekke: 50 euro

Eenmalig: vliegticket: 713 euro (kan vast goedkoper, ik heb even via KLM gekeken)

Totaal: 650 + 713 euro

((650 x 6) + 713) x 1,2 = 5535,60 euro. 

Nu valt dat bedrag eigenlijk nog aardig mee (en kan het nóg lager), maar er zijn natuurlijk kosten die in Nederland gewoon doorlopen, zoals voor je zorgverzekering. Misschien verhuur je je huis, maar lopen hypotheek en verzekeringen gewoon door. En het is natuurlijk maar de vraag of je in je uppie wilt gaan en of er ook meer toeristische dingen in je plan zijn opgenomen.

Maar het idee lijkt me duidelijk: je berekent wat je nodig hebt, doet daar 20 procent bovenop en stelt dat als je spaardoel.

4. Wees bereid je baan op te zeggen

Als je met mini-pensioen gaat, dan is de kans dat je je baan wilt of moet opzeggen groot. Des te langer je weg gaat, des te kleiner de kans dat jouw functie nog op je wacht als je terug bent.

Bovendien bestaat de kans dat je juist vanwege die baan zo’n behoefte hebt aan een mini-pensioen.

Zorg er daarom voor dat je het oké vindt als dit mini-pensioen betekent dat je je baan moet opzeggen. Dan kun je altijd nog kijken of het écht nodig is.

En als je bang bent dat je hierna nooit meer aan het werk komt, lees dan het verhaal van Jillian van Montana Money Adventures eens; zij en haar gezin (met 5 kinderen!) besloten om er een jaar tussenuit te gaan. Uiteindelijk werd dat 3 jaar en in die tijd kregen ze meer baanaanbiedingen dan in de periode dat ze nog ‘gewoon’ werkten.

5. Doe het gewoon

Als je het benodigde geld verzameld hebt, het prima vindt om je baan op te zeggen, je weet waarom je het doet en hoe je er invulling aan gaat geven: doe het gewoon. Wacht niet op toestemming van andere mensen en ga je eigen ideeën niet in twijfel trekken.

Als jij weet wat je doet en hoe je het doet, dan is dat voldoende. Dan hoef je dat tegenover niemand te rechtvaardigen. Doe je dat wel, dan verspil je kostbare tijd en energie, die je ook kunt gebruiken om te reflecteren.

En als we het daar toch over hebben: probeer elke dag eens wat te schrijven in een notitieboekje. Dat helpt bij het reflecteren, maar is ook een mooie manier om later terug te kunnen kijken op alles wat je in deze periode gedaan hebt.

6. Maak een keuze

Het hele idee van het mini-pensioen is je vooruit brengen. Het is geen vakantie, maar een bewuste inspanning om te ontdekken wat je eigenlijk met je leven zou willen doen na het mini-pensioen.

Misschien wil je gewoon wel weer aan het werk in je oude functie, maar dan met een heel nieuw perspectief. Of misschien besluit je het roer wel helemaal om te gooien.

Als je je mini-pensioen goed gepland hebt en je weet wat je wilt doen, dan moet je wel tot een keuze komen.

Begin klein

Lijkt het idee van een mini-pensioen je geweldig, maar denk je dat dit voor jou écht niet weggelegd is? Begin dan klein. Je hoeft niet meteen een jaar weg. Je kunt ook beginnen met een half jaar, drie maanden, een maand, een week, of zelfs een dag.

Je zult merken dat als je eenmaal die ruimte voor jezelf gaat maken, het steeds makkelijker wordt.

Althans, dat is wel mijn ervaring. Toen ik net begon als ondernemer, wilde ik niets mislopen. Ik hield mijn mail de hele dag in de gaten en zei overal ‘ja’ op. Daarnaast werkte ik nog in loondienst, omdat ik dacht daar onmisbaar te zijn.

Door de jaren heen is er héél langzaam tóch veel veranderd. Van nooit vrij nemen tot af en toe een dag. Van altijd online naar vakanties zónder werk. En van altijd voor anderen werken naar vrijwel helemaal voor mezelf.

Hoewel een mini-pensioen lonkt, denk ik dat ik (of we, vriend zit met een vaste, locatiegebonden baan natuurlijk ook weer in een iets andere situatie) daar nog niet helemaal klaar voor ben. Maar door die ienie-mienie-pensioentjes die er de afgelopen jaren zijn ingeslopen, merk ik wél dat ik een stuk bewuster én enthousiaster aan het werk ben!

En dat mini-pensioen? Dat komt er nog wel.

Lijkt een mini-pensioen jou wat? En wat zou je grootste angst of argument tegen zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Misschien interessant voor later. Ik heb op dit moment nog geen concrete reden/doel om zoiets te doen. Maar ik blijf lekker sparen, dus als dat moment toch komt dan ben ik er klaar voor.

  2. Geen mini pensioen voor mij, wel over 17 jaar hypotheekvrij. Dan ben ik 49. Daarvoor leggen we jaarlijks het maximale aan premie in om de spaarhypotheek in te korten. Dus over een jaar snoepen we er gelijk een extra jaar looptijd af.
    Ondertussen blijven beleggen, sparen en werken in loondienst om naast dat afgeloste huis straks ook een fijne geldbuffer te hebben. De verwachting is dan om sowieso minder te werken of wellicht wel heel ander werk te doen dan nu als verpleegkundige in de GHZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.