Introspectie en bezinning in november (+ winactie!)

Introspectie in november

November vond ik altijd een nietszeggende maand. Zo’n maand waar je je echt even doorheen moet worstelen om bij ‘feestmaand’ december aan te komen. Tot ik vorig jaar per toeval ontdekte waar november héél goed voor dient: introspectie. November is bij uitstek de maand om even terug te kijken op het afgelopen jaar, te reflecteren en plannen te maken voor het volgende jaar. En nu ik dat weet, kan ik er ook wat bewuster gebruik van maken. Hoe? Dat vertel ik je graag. En ik plak er ook nog eens een mooie winactie aan vast!

Reflecteren

Elke coach en elk boek op het vlak van persoonlijke ontwikkeling zal het je vertellen: reflecteren is ontzettend belangrijk. Het helpt je om zaken in perspectief te zetten, om verder te denken, dieper te gaan, los te laten en om nieuwe mogelijkheden te zien.

Vanuit de praktijk kan ik je vertellen: goed reflecteren is soms best een uitdaging. Ik heb vaak het idee dat ik genoeg reflecteer. In mijn hoofd. Maar dat werkt dus niet. Als je wilt profiteren van de voordelen van reflecteren, dan moet het uit je hoofd, op papier. In een bulletjournal, een dagboek, een planner; maakt niet uit.

Omdat ik me dit jaar dus meer bewust was van de voordelen van een ‘rustige’ november, besloot ik er deze maand mee te beginnen. Elke dag een paar zinnetjes opschrijven, gewoon om mezelf die gewoonte aan te wennen. Op dag 2 liep ik al vast: want waar schrijf je eigenlijk over? Zet ik gewoon op papier dat ik die dag naar de Lidl ben geweest? Of noteer ik mijn filosofische overwegingen over de toekomst?

In de eerste instantie heb ik me vooral gericht op het invullen van de reflectiedelen in mijn Happiness Planner. Daarin is elke dag ruimte voor de goede dingen van die dag, wat je hoopt voor morgen, waarvoor je dankbaar bent en waar je die dag zin in hebt.

Reflecteren

Dat ging best aardig, maar het leverde me nog niet écht dat gevoel van introspectie op. Het voelde meer een beetje alsof ik ergens hapsnap mee bezig was. En toen kwam ik op Facebook een aankondiging tegen van het boekje Vertellis Chapters.

Dat is dus zo’n notitieboek speciaal voor zelfreflectie, maar dan met wat meer begeleiding. Een coach in een boek noemen ze het zelf ook wel. Het is verdeeld in verschillende hoofdstukken, die allemaal een eigen thema hebben, denk bijvoorbeeld aan ‘Leren en inspireren’, ‘Comfortzone’ en ‘Beïnvloeden van geluk’.

Omdat ik nog een boekenbon had én dit thema deze maand eens goed wilde aanvliegen, was mijn bestelling snel geplaatst. En: precies wat ik nodig had. Gewoon nét even wat meer dan de Happiness Planner, met handige thema’s voor wat meer structuur in het reflecteren, maar weer niet zóveel dat ik er elke dag tegenaan zit te hikken. Mooi geregeld dus! ✅

Mediteren

En dan was er nog iets dat ik deze maand wel wat meer aandacht wilde geven: mediteren. Ik heb van de zomer een keer de proefversie van Headspace geprobeerd, zat daarna in de testgroep voor Michael Pilarczyk’s Meditation Moments app en val nog steeds regelmatig in slaap met een geluidje van Insight Timer op de achtergrond.

Een gewoonte is het nog niet. Ik vond Headspace en Meditation Moments heel fijn, maar voel niet zoveel voor een app met abonnementsvorm. En ook al zitten er wat gratis opties in en betaal je met een abonnement maar een paar euro per maand; die drempel is voor mij te hoog.

Net toen ik dat hele mediteren-idee weer aan de kant wilde schuiven (want: toch druk genoeg, kan later wel, [insert-andere-smoesjes]), kwam ik Sonus Island tegen. Ook een meditatie-app, maar dan net even wat anders. De app is ontwikkeld door Wild Ventures, een bedrijf van een Nederlands echtpaar. De twee hebben naast Sonus Island ook de apps Wildfulness en Wildfulness 2 ontwikkeld. En niet zonder succes; die apps zijn al meerdere keren App of the Day geweest en wereldwijd al bijna een miljoen keer gedownload. Dat vind ik wel behoorlijk indrukwekkend, voor een Nederlands initiatief!

De Wildfulness-apps nemen je mee naar een bos, waar je kunt ontspannen door te luisteren naar ritselende blaadjes, vogelgeluiden en meer. Sonus Island laat je ontspannen in tropische sferen én heeft een aantal geleide meditaties.

Sonus Islands timer
Geen tijd, wel behoefte aan ontspanning? De timer op drie minuutjes en je kunt er weer even tegenaan.

Hoewel ik weet dat we met de huidige temperaturen (in november!) nog niet echt iets te klagen hebben, mis ik de Gold Coast van Florida toch écht wel een beetje. Mezelf elke dag motiveren om minimaal drie minuten naar strandgeluiden te luisteren is dan dus een eitje. En het leuke is dat je ‘m ook kunt verbinden met Apple Health, waardoor meditatieminuten automatisch als ‘mindfulnessminuten‘ worden toegevoegd aan de Gezondheids-app op je iPhone. Zelfs als het maar een minuutje walvisgeluiden luisteren is.

De basisversie van deze app is gratis en als je alle kaarten wilt gebruiken, dan betaal je daarvoor eenmalig $3,99 (alleen voor iOS). Kijk, dat spreekt me dan een stuk meer aan!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Helpt het al?

De maand is nu voor de helft voorbij en tot nu toe ben ik best heel tevreden met het resultaat. Ik kan natuurlijk niet alles direct toeschrijven aan het relaxen/mediteren en het reflecteren, maar het heeft ongetwijfeld invloed.

Wat heb ik tot nu toe heb gemerkt:

 • Meer focus in mijn werk; het lukt me makkelijker om één taak op te pakken en daar ook daadwerkelijk een paar uur aan te besteden
 • Uit m’n comfortzone komen: deze maand host ik mijn eerste challenge. Dat wilde ik al heel lang doen, maar ik hikte er simpelweg té veel tegenaan om door te pakken. En nu lijkt het wel vanzelf te gaan. (Nou ja, ik ben er al behoorlijk wat uren/dagen/weken zoet mee, maar wel met resultaat!)
 • Slapen gaat prima. Zelfs op de dagen dat ik zó enthousiast ben, dat mijn hoofd ook in bed nog overuren maakt.
 • Het voelt wel goed om gewoon tijdens het werk even een paar minuten naar rollende golven te luisteren. Zo kun je heel laagdrempelig toch ‘punten scoren

Het idee is dus om dit stukje introspectie ook gewoon mee te nemen naar de volgende maanden. Misschien komt het dan ooit nog eens goed met deze chaoot 😉

Vertellis over die winactie?

Hoewel ik dit dus een heerlijke maand voor introspectie en reflecteren vind, draait november natuurlijk niet alleen om mij. Ik vind het ook leuk om voor jullie wat leuks te doen. Dat doe ik vanaf vrijdag met de Grote (Be)Spaar-challenge , waar ik dus de afgelopen weken zo’n beetje al m’n tijd en energie in heb gestoken. Duidelijk neit voor niets, want al ruim 430 mensen hebben zich aangemeld ? – als je ook mee wilt doen, heb je nog tot middernacht de tijd.

Maar ik heb nóg wat!

Omdat ik het idee van Vertellis zo ontzettend leuk vond, heb ik gewoon eens de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met de vraag of ze het niet leuk vonden om mee te doen met een winactie. Dat vonden ze daar inderdaad leuk!

En dus mag ik drie lezers verblijden met:

 • Het Vertellis Chapters dagboek/notitieboek/inspiratieboek;
 • Een set met Vertellis-viltjes, met hele leuke vragen waarmee je eigenlijk elke avond ineens een stuk interessanter maakt; en
 • De Vertellis Feestdagen-editie, een feestdageneditie van dit populaire vragenkaartspel, bedoeld om mensen dichterbij elkaar te brengen en tijd offline te stimuleren. Ideaal voor liefhebbers van een digitale detox.

Wat moet je hiervoor doen?

Wil je kans maken op één van deze drie leuke prijzen? Laat dan een reactie achter en geef aan wat je het allerliefst wilt winnen. Heb je geen voorkeur? Voor alledrie de prijzen meedingen mag ook! En als je deze actie deelt op Facebook, Twitter, Pinterest en/of Google+ en mij even tagt (de pagina’s vind je onder de linkjes), dan krijg je voor elke deelactie een bonuspunt!

Dinsdag 27 november verzamel ik alle reacties en zal ik – uiteraard op basis van de bonuspunten – via zo’n handige tool voor elke prijs een winnaar selecteren. Die krijgt zijn of haar prijs dan zo snel mogelijk (rechtstreeks van Vertellis) opgestuurd.

Wat zijn jouw favoriete tools voor een stukje introspectie en reflecteren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Oehh wat leuk! Heb hem op mn boekenlijst gezet krijg voor kerst altijd vvv bonnen dus kan ik hem dan scoren
  Maar winnen is natuurlijk nog toffer 🙂
  Ik ga voor het dagboek
  Heb last van de 30 jaar crisis geloof ik weet zo niet wat ik wil bereiken.. heb een prima kantoorbaan maar laatste tijd denk ik steeds vaker is dit het nou? maar hoe kom je daar achter blabla.. wie weet kan het dagboek me helpen 🙂
  Heb het gedeeld op facebook en twitter.. Pinterest volg ik je nu ook gezellig maar geen idee hoe je daar moet delen nog haha

  Fijne inspiratievolle dag! Lekker in de mist dromen nu 🙂

  Gr carola

 2. Oh wat lekker. Ik zat ook in de testgroep voor de app van Michael maar heb dus wel met korting de app aangeschaft. Twijfelde wel, precies om wat jij zegt. Gelukkig loopt het abonnement niet automatisch door. Anyway.. ik ben net terug van twee weken ontspannen op Curacao en nam even de tijd om echt te resetten en hoe ik de komende tijd toch tussendoor rust wil houden en wil reflecteren. En ja hoor, Vertellis aan mijn lijstje toegevoegd. Ideaal zo’n coach in een boek! Dus deze winnen zou welkom zijn. Anders zeker een idee voor onder de boom ?.

 3. Het spel lijkt me erg leuk. Wij zijn met de kerst altijd met de hele familie bij elkaar en het lijkt me dan leuk om, met wie dat wat lijkt, dit spel te doen.

 4. Leuk om te lezen! Zo’n app zonder abonnement vind ik wel fijn.
  Nog even een tip voor iedereen met Android. Wist je dat je met Google Rewards ook punten kunt verdienen om geld uit te geven in de google app?

  Ik zou graag mee willen doen voor de Vertellis Feestdagen-editie. Leuk om met de familie zulke vragen te beantwoorden!

 5. Leuk Adine! Ik heb inderdaad ook een tijdje lang een ‘dankbaarheids’zin per dag in een digitaal bestandje gezet, maar dat vergat ik op een gegeven moment gewoon.. Zo’n iets meer gestuurd dagboek zou wel eens beter kunnen werken. Ik doe graag mee aan de winactie (voor alleen het dagboek dus)!

 6. super leuk dat je november dus iets extras hebt gegeven want in december kom je daar met alle feestdagen niet aan toe. Super toffe winactie trouwens. Wil wel voor alle prijzen meedoen.

 7. Dat dagboek zou zó van pas komen. Ik hink op 1000 gedachten en opties nadat ik gestopt ben met werken. Ik kan alles en juist daardoor zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Daar loot ik dus voor mee. 🙂

 8. Het lijkt me erg handig om een coach ik een boek te hebben.
  Voor het eerst dat ik mee doe aan een win actie, voor het eerst trouwens dat ik een blog volg.
  Op vakantie in Frankrijk, kids op bed en samen lummelen voor de caravan (hoe kneuterig wil je het hebben) kwam ik deze blog tegen via Pinterest.
  Het past zo bij de levensweg die ik graag wil volgen, en ook al een hele tijd mee bezig ben.
  Maar dankzij deze blog steeds fanatieker mee ben geworden! Bijna dagelijks komt LLMM voorbij.
  Heb zelfs mijn eerste planner gekocht door de reviews die je schreef.

 9. Ik zou graag de Vertellis-feestdagen editie willen winnen… wij gaan sowieso voor qualitytime, met vier dames naar Antwerpen om het ‘moeten’ van Kerst te ontwijken. Ik ga de actie delen op Facebook!

 10. Erg leuk! Veel interesse in het boek. Het doet mij best wel denken aan de pagina’s in mijn Milly Pie-planner. Al is dit wel een heel mooi boekje in een handzaam formaat. Ik heb een invulboek gekocht vlak na het overlijden van mijn moeder een paar maanden geleden. Toch merk ik dat ik het uitstel, het invullen en schrijven. Omdat het mij intens raakt. Ja, ik vertoon uitstelgedrag. Daarom twijfel ik ook een beetje of ik dit wel zou doen. Ik doe niet mee met de winactie maar wens je er wel veel succes mee!

 11. De wintermaanden zijn ideaal om naar binnen te gaan…..bij jezelf en ook letterlijk het huis in….en het je daar gezellig te maken.
  Voor mezelf heb ik al het vertellis boek gekocht om in te vullen.
  Maar ik vind de wintermaanden ook ideaal om verbinding met je geliefden te zoeken. Met kerstmis voor ons geen dure cadeaus, wij doen niet mee aan het commerciële gedoe, maar het spel zou ik graag winnen om samen met mijn lieve man te doen…elkaar weer nog beter te leren kennen en samen de kou van de winteravonden te verdrijven ❤️
  En op eerste kerstdag…wie weer…durven mijn ouders het aan….

 12. Wat leuk dat je met Vertellis een winactie hebt kunnen regelen! Ik heb het dagboek al een jaar, al besteld voordat hij uit kwam, maar moet het nog steeds gebruiken. Het relatie spel heb ik ook al, en die vind ik erg goed! Dus ik doe graag mee voor de feestdagen editie.

  En toevallig heb ik vorige week met mijn man een financiële planning gemaakt voor de grote plannen voor de komende 5 jaar, november is daar inderdaad perfect voor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.