Beleggen in november: dit deed ik voor deze maand

beleggen beleggingsupdate november

De dagen worden korter, je krijgt wat minder zonlicht, maar als er een winterdepressie op de loer ligt, dan zien we dat nog niet overal in de beleggingsresultaten. Althans, niet in mijn portefeuille. Vorige maand vertoonde die een dipje, maar dat is inmiddels alweer aardig weggetrokken. Ook nu weer een update rondom wat ik in november deed qua beleggingen. En ja, ik weet dat het nog geen november is, maar mijn financiële maand begint nu eenmaal al wat eerder.

Beleggingsupdate november 2021

Mijn financiële maand start op de 24e van de ‘vorige’ maand. Elke maand gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor november 2021 in dit geval.

Voor ik verder ga met waar ik dat geld precies in stop, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

  • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
  • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg – die heb ik meteen in mijn actieve account gestopt. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
  • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
  • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
  • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
  • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
  • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In november 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

Deze maand had ik zo’n 550 euro te investeren; er stond namelijk nog wat in de vrije ruimte. Ik koos weer eens voor IDVY, iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR Dist. Die zijn niet zo duur en het dividend is – zeker in verhouding tot een aantal van de andere producten die ik regelmatig koop – behoorlijk goed.

Daarom kocht ik er deze maand 26 voor 20,91 euro per stuk.

Daarnaast verdiende ik weer $3 bij via Coinbase; af en toe kun je daar een quiz invullen over een nieuwe munt en dan krijg je daarvoor 3 dollar in de waarde van die coin.

Ook mocht ik weer een gratis aandeel weggeven en kreeg ik er zelf ook eentje. Oké, dat was allemaal passief, maar toch. Veranderingen in de portefeuille 😉

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro619,69+ 97,69
DEGIRO21.737,14 euro30.445,87 euro+ 8.707,85 euro
Pensioenrekening17.362 euro23.031 euro+ 5.669 euro
> Spaarrekening BND482 euro482,06 euro+ 0,06 euro
Coinbase1.600 euro*2.111,23 euro+ 511,23 euro
Binance500 euro*2.442,89 euro+ 1.942,89 euro
Bux10 euro95,68 euro+ 85,68 euro
Meesman10.000 euro10.129 euro+ 129 euro
Flatex7 euro11,88 euro+ 4,88 euro

Mijn totale rendement komt hierbij op ruim 17.000 euro. Dat is weer goed 2.500 euro meer dan vorige maand. Als dat er nu elke maand eens bij kwam 😉

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

Misschien zitten we nu wel op een hoogtepunt en is het slim om te verkopen, maar dat doe ik niet. Dat past namelijk niet binnen mijn Buy & Hold-strategie en:

  • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig
  • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
  • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dividend en kosten

Deze maand maakte ik geen kosten en kreeg ik ook geen dividend uitgekeerd.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ja, nu écht die BND-spaarrekening aan het werk zetten. Toegang tot de CB-app is gelukkig weer gelukt.

Wil jij je geld in 2021 én daarna ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.