Geldgeheim: “Ik heb mijn kleindochter 10.000 euro geleend, maar krijg het niet terug”

Geldgeheim: "Ik heb 10.000 euro aan mijn kleindochter uitgeleend"

Voor je kinderen en kleinkinderen wil je toch het beste. En als je ze daarbij een handje kunt helpen, dan doe je dat. Maar wat als daar misbruik van lijkt te worden gemaakt? H. leende haar kleindochter geld, steeds een klein beetje. Maar deze ‘lening’ begint inmiddels aardige vormen aan te nemen. En terugbetalen? Daar is haar kleindochter niet echt mee bezig. Voor H. een vervelende situatie; ze wilde haar familie helpen door geld aan haar kleindochter te lenen, maar zit nu zelf met de gebakken peren.

“Het ging stukje bij beetje”

“Ik ben inmiddels 71 jaar en woon samen met mijn man. Mijn kinderen zijn al de deur uit. Toen de dochter van mijn dochter – mijn kleindochter dus – geld nodig had, heb ik haar wat geleend.

Zonder overleg met mijn man; die had dat waarschijnlijk nooit gedaan. Het was echter nog niet genoeg. Steeds was er weer wat extra geld nodig. Inmiddels is het bedrag behoorlijk opgelopen en heb ik al 10.000 euro aan haar uitgeleend.

Mijn dochter, de moeder van mijn kleindochter, weet het, maar verder heb ik het aan niemand verteld. Zoals ik al zei: mijn man had deze keuze waarschijnlijk nooit gemaakt, daarom laat ik hem hier bewust buiten.

Ik denk dat als hij – of anderen – dit weten, ik behoorlijk in de problemen kan komen. Ze zullen me wel voor gek verklaren!”

“Terugbetalen gaat moeizaam”

“Ik had niet verwacht dat dit zo zou gaan lopen. Nu het geld eenmaal uitgeleend is, moet ik er steeds zelf om vragen. Het terugbetalen gaat ontzettend moeizaam.

Het frustrerende is dat mijn kleindochter wél gewoon spaart en betaalt voor een bruiloft, die helemaal niet in de planning lag. En mij terugbetalen? Dat komt pas als laatste. Ik kom helemaal achteraan.

Als ik dit van tevoren had geweten, dan had ik haar dit geld nooit uitgeleend!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe zit dat met geld lenen aan familie?

Geld uitlenen aan familie en vrienden; het kan goed gaan, maar levert vaak frictie op. Het is niet voor niets dat er spreekwoorden zijn als “met vrienden moet je wandelen, niet handelen”, of dat ‘men’ zegt: “Als je iets uitleent aan familie of vrienden, moet je het niet beschouwen als een lening, maar als een gift.”

Dat lijkt soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt toch snel de neiging om familie of vrienden te willen helpen, ook met geld dat je eigenlijk zelf niet – definitief – kunt missen. Het geld aan je familie lenen lijkt dan een goede optie; dan zijn zij geholpen en ben jij het geld niet kwijt.

Als je echter geen duidelijke afspraken maakt over het terugbetalen van de lening óf de lener gooit hier met de pet naar, dan kan dit de relatie heel snel onder druk zetten.

Schenkbelasting

Als ‘lener’ kun je hier ook nog mee in de problemen raken. Allereerst zou je natuurlijk de lening gewoon moeten terugbetalen. Maar dat niet alleen; je zou hier ook een marktconforme rente over moeten betalen. Doe je dat niet, dan ziet de Belastingdienst het bedrag als een schenking.

Bij een schenking aan kleinkinderen moet bij een bedrag vanaf 2.147 euro aangifte worden gedaan. Als het geschonken bedrag dan boven de vrijstelling van 2.147 euro komt, dan moet er minimaal 18 procent schenkbelasting betaald worden. Voor bedragen boven de 123.248 euro stijgt dat percentage zelfs naar 36 procent.

Hoe bepaal je of je geld wilt lenen aan familie of vrienden?

Voor je beslist om geld aan familie of vrienden te lenen, is het goed om eerst een aantal vragen voor jezelf te beantwoorden. Kun je bijvoorbeeld het geld zelf wel missen? Wat als je het helemaal niet terugkrijgt, levert dat jou dan problemen op? In dat geval kun je het beter niet doen. Je weet namelijk niet of je het terugkrijgt. En dat hoeft niet eens te maken te hebben met onwil van de andere kant; de situatie van de lener kan ook volledig omslaan.

Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is: zijn er al financiële problemen? Als iemand al in de financiële problemen zit, is méér geld vaak niet de oplossing. Hiermee maak je namelijk de schuldenberg – en daarmee de problemen van die ander – alleen maar groter. Kijk dan liever samen naar waarom diegene schulden opbouwt.

Vraag jezelf af of er een andere manier is waarop je kunt helpen. Dat maakt het mogelijk makkelijker om de lening te weigeren. “Ik kan je geen geld lenen, maar ik kan wel… helpen met een oplossing door samen je administratie te bekijken, partijen te benaderen voor een betalingsregeling, enzovoorts.

Tot slot: waarom wil diegene geld van jou lenen? Er zijn natuurlijk meer opties om geld te lenen, bijvoorbeeld via een bank. De motivatie kan ook wat zeggen over de kans op terugbetaling. Soms hebben leners (onbewust) het idee dat ze recht hebben op financiële steun van anderen, omdat ze bijvoorbeeld al veel pech hebben gehad, of omdat anderen ‘het veel beter hebben’. Als dat de situatie is, moet je er rekening mee houden dat jouw lening – en daarmee eigenlijk jouw inspanning voor die ander – mogelijk niet op dezelfde waarde wordt geschat als jij dat doet.

Hetzelfde geldt als er op je schuldgevoel wordt ingespeeld, of als je onder druk wordt gezet om geld uit te lenen. Dan is de kans groot dat jullie er niet hetzelfde in staan en dat je later naar je geld kunt fluiten.

En wat als je wél geld uitleent aan familie of vrienden?

Er zijn misschien situaties waarin je wél besluit om geld uit te lenen aan familie of vrienden. Gelukkig maar! Ik heb zelf bijvoorbeeld wel eens geld van mijn vader geleend, zodat ik mijn vorige huis kon overnemen. De bank deed toen onnodig moeilijk en zonder die extra lening, had daar blijven wonen geen optie geweest. Op het moment dat je dit doet, is het wel belangrijk dat hier duidelijke afspraken over worden gemaakt.

Zet alles op papier

Een mogelijkheid om eventuele problemen zo klein mogelijk te houden, is door alles heel duidelijk op papier te zetten. Welk bedrag heb je aan wie uitgeleend? Welke voorwaarden gelden? Wanneer moet er worden terugbetaald? Welke rente is van toepassing?

Heb je moeite met het in rekening brengen van rente aan familie? Dan kun je altijd nog overwegen om dit terug te schenken. Reken je het niet, dan kun je én te maken krijgen met de bovenstaande schenkbelasting-problemen én verklein je de druk om terug te betalen. Leningen waarover wél rente wordt betaald zullen dan eerder aan de beurt zijn.

Vastleggen kan door middel van een schuldbekentenis die door beide partijen ondertekend is. Daarop staat dan een datum, de naam en het adres van de beide partijen én het geleende bedrag in cijfers en letters. Dit is eigenlijk de minst officiële vorm. Je kunt zo’n schuldbekentenis combineren met een contract voor een onderhandse lening. Online zijn hiervoor diverse modelcontracten te vinden.

Je kunt ook een notariële akte laten opmaken. Dat gebeurt meestal als het om grotere bedragen gaat, zoals de lening die ik bij mijn vader had. Dat kost geld, maar zet de uitlener wél in een wat betere positie. Bovendien maakt dat het als lener wat makkelijker om aan te tonen dat je het geld geleend hebt voor je woning, waardoor je weer hypotheekrenteaftrek kunt krijgen.

Let wel: het op papier zetten bewijst dat je geld uitgeleend hebt aan die persoon. Dat maakt het niet automatisch makkelijker om het terug te krijgen. Je kunt dan uiteraard een incassobureau inschakelen, maar kunt met dezelfde negatieve emoties en frustraties te maken krijgen. Dit wil niet zeggen dat je het NIET moet doen. Denk niet dat jij degene bent die de relatie onder druk zet door je geld terug te willen krijgen. Dat doet de ander al door zijn of haar afspraken niet na te komen.

Fiscale gevolgen van geld lenen

Geld lenen heeft – voor beide kanten – ook fiscale gevolgen. Ik noemde net bijvoorbeeld al even de schenkbelasting die van toepassing kan zijn. Als je het uitleent, ziet de Belastingdienst het nog wel als jouw vermogen. Jij moet het dus gewoon aangeven als bezitting in box 3.

Leen je het geld uit aan iemand die het gebruikt voor zijn of haar woning? Dan moet dit worden aangegeven om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek op dit bedrag. Je moet in dit geval wel volgens de overeenkomst verplicht zijn tot aflossen binnen 30 jaar én je moet dit dus zelf melden bij de Belastingdienst. Wordt het bedrag niet voor de eigen woning gebruikt, dan kan de lener de schuld opgeven in box 3 en wordt de schuld aftrekbaar. Hiervoor geldt echter wel een drempelbedrag van 2.900 euro voor jezelf en 5.800 euro als je een fiscaal partner hebt.

Doen of niet doen?

Er is natuurlijk niet één antwoord te geven op de vraag of je wel of geen geld moet uitlenen aan of lenen van familie of vrienden. Ik was destijds blij dat ik de optie had. En ik heb zelf binnen de familie ook wel eens wat uitgeleend. Maar: dat waren wel altijd zakelijke leningen.

Die stonden netjes op papier én de situatie was dusdanig, dat er eigenlijk geen problemen moesten zijn. Er was altijd voldoende onderpand én een vlekkeloze betalingshistorie. Dat vond ik genoeg om een uitzondering op de niet-lenen-regel te maken, als lener en als uitlener.

Persoonlijke leningen vind ik een heel ander verhaal; daar zou ik niet snel aan beginnen. Het heeft vrijwel altijd invloed op de relatie en dat is het me niet waard. Doe je dat wel, schrijf het bedrag dan voor jezelf vast af als een gift én zet alles goed op papier. Inclusief rente en terugbetalingstermijnen. Des te langer je zoiets op z’n beloop laat, des te lastiger het wordt om hierop terug te komen. En des te meer ruimte je iemand anders geeft om andere prioriteiten te stellen bóven het terugbetalen van die lening. Dat is zonde van de relatie.

Heb jij ervaring met het lenen of uitlenen van geld van of aan familie of vrienden? En misschien nog goede tips of aanvullingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Geld uitlenen aan familie of vrienden bij problemen doe ik niet. Ik heb mijn zwager ooit eens vijfhonderd gulden geleend en moest echt bedelen om het terug te krijgen, terwijl we het zelf ook nodig hadden. Dat dus nooit meer. Een vriendin die in de problemen zat heb ik gewoon een kleiner bedrag gegeven om te helpen en daarbij aangegeven dat ik het niet terug hoefde te hebben. Ze heeft het uit eigen keuze wel terugbetaald, maar ik had het in mijn hoofd al weggestreept.
  Voor mijn kinderen ligt het wellicht iets anders, op dit moment is dat nog niet aan de orde (ze zijn 19 en 14).

 2. ‘Denk niet dat jij degene bent die de relatie onder druk zet door je geld terug te willen krijgen. Dat doet de ander al door zijn of haar afspraken niet na te komen.´Goed standpunt. Een lening aan vrienden afschrijven als gift, ook. Ik heb een particuliere kwestie even gecheckt met jouw aanbevelingen en ja, dat hebben we goed aangepakt. Nuttig blog, ik ga hem delen.

 3. Ik leen nooit geld uit aannfamilie of vrienden. Soms heeft iemand beslist geld nodig en, als ik het ook nodig vind en kan missen, geef ik het. Geld uitlenen beschadigt vaak de verhouding.

 4. Ik ben zelf heel zorgvuldig als het om dit soort dingen gaat: als een collega bijvoorbeeld een bloemetje voorschiet voor iemand uit het team dan heeft ze nog dezelfde dag mijn aandeel ontvangen op de manier die haar voorkeur heeft (cash of op de bankrekening). Maar ik heb zelf ook weleens meegemaakt dat ik iets had voorgeschoten voor een vrijgezellenfeest o.i.d., en dat ik ondanks het versturen van “tikkies” en ettelijke berichtjes, toch een half jaar moest wachten voordat iedereen had terugbetaald. Dat snap ik zelf nooit zo goed en aan dat soort mensen zou ik nooit zomaar geld uitlenen. Helaas doen dit soort situaties zich toch weleens voor, omdat je bij dit soort voorbeelden (waarbij zaken van tevoren moeten worden betaald) niet iedereen goed genoeg kent.
  Formeel uitlenen doe ik eigenlijk nooit, die vraag heb ik ook nog nooit gehad. Ik heb wel zelf geleend, inderdaad ook bij mijn vader onder een familiebankconstructie. Notarieel vastgelegd, goede afspraken over afbetaling en rente, maar desondanks vond ik het écht niet prettig en hebben we dit bedrag binnen 3 jaar afgelost (zo begon ons aflosverhaal 😉 )

  1. Nou… als je dat aflosverhaal wilt delen…zie hier 😉

   En een ‘feest’ van herkenning; ik ben zelf ook altijd erg stipt met dit soort dingen en kan het waarderen als een ander dat ook is. Helaas is dat dus niet altijd het geval. En mij zat die familiebanklening inderdaad ook niet helemaal lekker. Ik was superblij dat het kon, maar voelde me in de eerste instantie dan ook wel verplicht om zo snel mogelijk af te lossen, ook al betaalde ik er gewoon rente op. Heb ik aangekaart en mijn vader zei toen dat ik vooral eerst moest aflossen op de delen met de hoogste rente. Hij vond het niet erg als het een paar jaar vast stond en kreeg er bovendien meer rente op dan bij de bank. Dat gaf mij toen wel wat meer ruimte. En uiteindelijk heeft het door de verkoop nog geen 3 jaar geduurd.

 5. Wij hebben jaren geleden eens €3000,- uitgeleend aan een zus en zwager, omdat de WW uitkering eindeloos op zich liet wachten want gewerkt voor Duits bedrijf en wel premie betaald. Maar Uww heeft daar 6 maanden over gedaan om dat uit te zoeken. Geld is na storten voorschot WW direct terug betaald.
  Een nichtje hebben we €2000,- geleend toen haar partner plotseling vertrok en zij noodzakelijke aankopen moest doen. Dat geld is in 4 x €500,- terugbetaald binnen een half jaar.

  Nu lenen we 2 x €2.500 bij onze kinderen. Onze spaarpot is leeg na aankoop woning en vervangen van zowat alles. Omdat het zo’n prachtig herfstweer is hebben we nu al de platte daken kunnen laten vervangen en worden donderdag de zonnepanelen geplaatst. We hadden gedacht dat dit pas in het voorjaar zou kunnen.

  30 november wordt onze oude woning verkocht en komt ons spaargeld terug in de vorm van overwaarde die letterlijk overblijft. Onze nieuwe hypotheek bedraag 1 december €10.000 en die lossen we in september 2019 direct af, zodra dat mogelijk is.
  Onze kinderen krijgen half december hun geld terug, met een leuke rente..

 6. Nooooit meer. Ik leende geld aan een vriendin, gescheiden, te duur huurhuis, geen geld om sinterklaascadeautjes te kopen voor de kinderen, heel naar allemaal. En ik leende haar nog wat meer. Ze betaalde geregeld terug, soms wel soms niet, leende het afgeloste geld weer opnieuw, het ene gat met het andere vullend, en ik wilde haar niet laten barsten. Ik kon het op zich wel missen, maar het was een lening, geen schenking. Al snel bleek hoe het er werkelijk voor stond: ze boekte een zeilvakantie in Griekenland, want ze was er écht aan toe om er even uit te zijn. Ehhhhh terwijl je mij nog een paar duizend euro schuldig bent??? Dat was uiteraard het begin van het einde, ze is verhuisd zonder een adres achter te laten en in de mailwisseling werd ik ervan beschuldigd dat ik geen echte vriendin was en een ongevoelig en kil persoon, want volgens haar gaf ik alleen om geld …
  Ook bij een andere vriendin heb ik ervaren dat een lening de verhouding scheeftrekt, het verandert de kwaliteit van de vriendschap.
  Vriendin nummer 3 met financiële problemen heb ik gesponsord door tijdelijk het lidmaatschap van haar vereniging te betalen zodat ze ondanks alles met haar hobby kon doorgaan. Veeeeel beter en een glasheldere afspraak.

 7. Ik leen niet zomaar geld aan anderen uit, ook niet aan familie. Ik heb er geen vertrouwen in dat het bij iedereen ook terug zou komen.
  Mijn oudste zus heb ik wel een paar keer een bedrag geleend. Zij is eigenlijk heel goed met geld en is door vette pech in de problemen gekomen met haar eigen bedrijf.
  Dat geld heb ik altijd precies op het moment dat zij het belooft had terug gekregen, dus ik zou het zo weer doen.

 8. In het verleden leende ik wel geld van mijn moeder. Bijvoorbeeld van haar vakantiegeld. Toen ik net op mezelf woonde om nieuwe kasten te kunnen kopen. Ik ging vrij onverwachts op mezelf wonen waardoor ik gewoon te weinig spaargeld had (omdat ik daar ook nooit voor gespaard had). Uiteindelijk heeft ze gewoon weer alles terug gekregen. Omdat ik een hekel heb aan geld lenen ook zo snel mogelijk terugbetaald. Zonder rente. Want dat vinden we beiden onzin. Je leent geld uit om iemand te helpen, niet om er zelf beter van te worden.
  Toen zij ongeveer 3 jaar terug het even niet zo breed had en rekening op rekening kreeg, stelde ze in dat ze rood kon staan op haar rekening. Dat zou ze later weer oplossen met vakantie/ belastinggeld. Maar ja, de rekeningen bleven komen en toen ging de auto kapot en moest er een nieuwe komen.

  Toen leende ze geld van haar vriend en van haar zus om die nieuwe auto te kunnen betalen (omdat haar zus niet wilde dat ze daar een lening voor afsloot).
  Daarna bleef die minstand dus nog steeds staan. ze stond ruim 900 euro rood. En wéér kwam er een extra rekening rond dat ze haar vakantiegeld kreeg (ze heeft nogal een slecht gebit, verpest door de schooltandarts vroeger). Toen heb ik ingegrepen en gezegd dat ik haar ging helpen met alles weer terugbetalen. Ik leende haar de 900 euro die ze nodig had om de minstand bij de bank op te heffen, want dat kostte ook steeds weer extra geld. Over geld wat ze al niet had. Hiervan heeft ze mij inmiddels 400 euro weer terugbetaald en de overige 500 krijg ik volgende maand terug van haar eindejaarsuitkering. Dan heb ik alles terug. Daarna gaat ze werken aan haar vriend terugbetalen. Haar zus heeft geen haast, dus die kan nog wel even wachten (haar eigen woorden). Maar omdat daarna het laagste bedrag voor haar vriend is, is ze daar het snelste vanaf en hoeft ze daarna nog maar 1 persoon terug te betalen.

  Ook help ik haar nu steeds door te zeggen hoeveel ze ondertussen op haar bufferrekening moet sparen. Dit omdat wanneer er dan een extra rekening komt, ze deze meteen zelf kan betalen en niet weer direct in de problemen komt. Ook ik vroeg overigens geen rente aan haar. Rente vragen aan iemand die al (tijdelijk) geld te kort komt is wat mij betreft nogal egoïstisch. Er zelf beter van willen worden. Ja tenzij je het terug schenkt idd. Maar ook dat vinden wij teveel gedoe om aan te beginnen. Wij hebben beiden gewoon alles op papier geschreven en er een aftrek sommetje van gemaakt.

  Nou zou ik niet snel geld uitlenen aan mensen, maar van mijn moeder weet ik gewoon dat het bij haar echt een gebrek aan inzicht is over hoe ze haar geld het beste kan verdelen. Daardoor raakt het op. Sinds ik haar daarbij help gaat het super goed en heeft ze ook weer wat ruimte gekregen om een klein beetje te sparen. Naast het terugbetalen aan iedereen. Dus daar zijn we beiden heel blij om. Voor haar is het fijn om hulp te hebben bij het beslissen waar haar (extra) geld naartoe moet/ wat het handigste is en ze is mega blij dat er eindelijk weer geld op haar spaarrekeningen staat.

 9. Vreselijk, maar ik snap de moeder van de kleindochter ook niet. Die zou toch ook een hartig woordje met kleindochter kunnen spreken, wel geld voor een bruiloft hebben en niet voor oma, kom op zeg… en eventueel ook duidelijk maken dat financiële uitbuiting van ouderen een strafbaar feit is waartegen aangifte gedaan kan worden.
  Het gebeurt veel, en het is iets waar een taboe op ligt. Heel dapper dat u,oma, dit wilde vertellen. Nu nog anoniem, dat u het verteld hebt is goed, dat lucht op, en misschien kan u ooit als ervaringsdeskundige andere ouderen waarschuwen.

  Praat er over!
  Het is erg belangrijk dat u er niet alleen mee blijft rondlopen. De eerste stap die u daarom al zelf kunt zetten is er over praten.
  Praat met iemand die u vertrouwt, die u kan adviseren en kan helpen. Dit kan een familielid zijn, buren, vrienden maar ook bijvoorbeeld uw huisarts of de wijkagent. U kunt ook altijd bellen met Veilig Thuis, vrijblijvend en anoniem. 0800-2000 (gratis, 24/7)

 10. Ik heb ooit een toenmalige vriendin 1000 euro geleend omdat ze in de problemen zat. Ze zou het geheel een week later terug betalen wat niet gebeurde. Ik moest er steeds om vragen. Ondertussen ging ze 2 maal met vakantie naar het buitenland. In 2 jaar tijd heb ik met veel moeite in gedeeltes een bedrag van 700 euro terug gekregen. Inmiddels is de vriendschap verbroken. Vorig jaar zag ik haar toevallig kleding passen in een winkel. Van míjn geld, dacht ik toen…

 11. Ik heb een collega jaren terug ooit 600 gulden geleend en zou dit een week later terug krijgen. Zodat ik mijn huur gewoon op de eerste zou kunnen betalen.
  Ik zat in die tijd zelf ook niet heel ruim, maar zag er geen kwaad in. Nou dit heeft maanden geduurd, waardoor ik gezeik kreeg met mijn huur en zij met mij. Verstoorde de werkrelatie flink.
  Maar mijn lesje niet geleerd want jaar of 5 terug vroeg een hele goede vriendin, tussen kerst en oud en nieuw om €1500.
  Zij en haar man zaten jaren goed in hun geld en omdat ik vaak op hun 3 kids paste, betaalde zij bv vaak die bak koffie op het terrasje of de film oid. Ondertussen was ze gescheiden en haar zaak stond te koop ivm gezondheidsredenen en zodra die verkocht was zou ik het terug krijgen. Niets op papier, ik vertrouwde volledig erop het binnen enkele maanden terug te hebben. Ondertussen zag ik haar niet en na een half jaar besefte ik dat.
  Ik haar opgezocht, allerlei vage verhalen, zaak niet opgeleverd wat ze gehoopt had, haar dochter een beugel en toen kwam ze erachter niet goed genoeg verzekerd te zijn blabla.
  Maar ze zou vanaf nu €50 per maand terug gaan betalen.
  Na 4 maanden nog geen euro terug ontvangen, ik haar gebeld, bleek ze al 4 maanden €100 naar verkeerde rekening te hebben overgemaakt (bewijs gezien). Bank stuurt die mensen bericht en je krijgt dan de gegevens van hun. Nou zij die mensen aanschrijven en die waren bereid het terug te betalen, maar in 4 x want het was op.
  Ondertussen bijna jaar voorbij.
  Elke maand €100 op mijn rekening, waarvan ik dacht, dit is wat die mensen terug storten, je betaald nu wederom niets aan mij terug. Na 4 maanden, maand 5 niets gestort. Ik er heen, ineens was ik altijd zo fel en had geen begrip. Belofte, die maand lukte niet meer, maar vanaf volgende maand…Wederom niets en toen zag ik haar op terrasje zitten, van mijn geld aan de koffie met gebak. Ben naar haar toe gegaan heb gebak van de tafel gerost en gezegd dat als ze nu niet zou beginnen met terug betalen er nog veel ergere dingen zouden gebeuren dan stuk taart op de grond. Wit heet was ik, zoiets is niets voor mij, zeker niet omdat haar zoontje erbij zat. En iedereen op het terras onder de indruk was van mij.
  Eind van die maand, weer geen geld overgemaakt, ik app haar en blijk geblokkeerd. Kreeg een waas voor mijn ogen van kwaadheid. Ben half hyperventilerend van woede naar haar huis gegaan en heb in mijn razenij het onderste raam van haar voordeur eruit getrapt en gezegd dat ik het overige €1100 nu terug wil was ondertussen maand of 15 geleden dat ik het haar had geleend. Spierwit van de schrik werd ik door haar voor van alles en nog wat uitgemaakt. Ik was in staat haar wat aan te doen en ben uit zelfbescherming weg gegaan met mededeling dat het mij niet kan schelen hoe ze het doet, maar ik over precies 1 maand het overige geld verwacht, zo niet, dat ik terug kom, maar dan niet alleen. 3 weken laters stond het op mijn rekening. En wat heeft dit mij geleerd? Hooguit een tientje kan iemand nog van mij lenen, zelfs mijn hartsvriendin leen ik zo’n groot bedrag niet uit. En ik wist ook nooit dat ik zo agressief kon zijn?

  1. Pfff, dat heb je dus ook wel voor de helsdeuren weg moeten slepen! En qua patroon (vertragen, liegen en vervolgens ben jij de kwade pier) denk ik dat het nog een wonder mag heten dát je het überhaupt terug hebt gekregen. Zij zal waarschijnlijk ook niet verwacht (gehoopt) hebben dat je zoveel pit in je had 😉

 12. Ik was heel blij dat mijn ouders en schoonouders ons geld leenden zodat we ons eerste huis konden kopen. Binnen een jaar hadden we dit geld terug betaald.
  Aan mijn kinderen en mijn ouders zou ik geld uitlenen. Mijn schoonouders leven niet meer maar aan hen had ik ook geleend. Verder heb ik te vaak gezien dat het problemen oplevert en begin ik er niet aan.
  Ik heb vriendinnen waarvan ik weet dat ze het financieel niet breed hebben. Ik heb regelmatig spullen weggegeven die mijn zoons of ik niet meer nodig hadden. Zij waren er blij mee en ik vond het fijn hen te helpen. Ik vroeg het altijd van tevoren of ze er iets aan hadden.
  Zoiets doe ik veel liever dan geld lenen. Maar ook bij spullen weggeven is het goed dat de vriendschap niet te eenzijdig wordt. Ik heb gemerkt dat sommige vriendschappen op maatschappelijk werk (van mijn kant) begonnen te lijken en ik niet meer als eerste als vriendin werd gezien. Ook dat is erg jammer.

 13. Al jaren wil ik een tweede studie gaan doen. Onverwachts ten huwelijk gevraagd en hard aan het sparen voor de bruiloft. Studie had ik een soort uit mijn hoofd gezet en toen kwam mijn zus langs, en die zei: je gaat die studie gewoon doen en wij helpen je erbij… dus toen hebben zij me geholpen met een klein deel te lenen. Met de afspraak wanneer de bruiloft geweest is dat we direct gaan aflossen. Zelfde verhaal met een kapotte laptop, deze moest ook echt vervangen worden. En toen zei mijn vader je moet gewoon goed spul hebben, dus kijk wat je wil, koop iets voor de toekomst en bespaar niet omdat je denkt dat dat beter is. Wij betalen het en we zien wel wanneer het terugkomt. Vervolgens lang over gesproken met vriendlief, en uiteindelijk de beslissing genomen om het toch te doen. Nu in ons financieel bestand een kopje leningen gemaakt en volgend jaar december gaan we zorgen dat alles afbetaald is!
  Voor veel mensen onbegrijpelijk, en zelf ook nooit verwacht, maar het voelt wel heel erg fijn dat er mensen zijn die je willen helpen. In ons geval ook echt geen financieel risico, want na het sparen voor de bruiloft hebben we echt genoeg ruimte om het asap terug te betalen.

 14. Een oud artikel maar wil toch mijn verhaaltje kwijt.
  Ik heb geld uitgeleend aan mijn vriend, het was eerst zodat hij een deel terug kon betalen aan duo zodat hij meer geld van duo kon lenen. Dat zou het makkelijk maken voor hem.
  Geen probleem heb dat gedaan, ik verwachtte namelijk dat hij dit snel zou terugbetalen.
  Niet dus.. Hij bleef maar lenen, kleine beetjes wel, maar eigenlijk zonder grens. Ik wil niet te zeurderig zijn maar heb wel al een aantal keer gezegd dat ik het nu toch echt wel terug wil hebben. Mijn vriend ging ook niet kijken voor een bijbaantje (terwijl hij daar genoeg tijd voor had) om in kleine beetjes terug te betalen. Hij kan niet goed met geld omgaan en ik weet niet hoe ik daar mee om moet gaan..

  1. Dat is een lastige! Ik zou in ieder geval meteen stoppen met uitlenen, ook als het om (hele) kleine bedragen gaat. Als het niet bij jou vandaan komt, zal het toch ergens anders vandaan moeten komen. Misschien motiveert hem dat om een baantje te vinden. Hoe lullig het ook klinkt – want je bedoelt het ongetwijfeld heel goed – je helpt je vriend hier niet mee. Je schrijft dat hij niet met geld kan omgaan, en leert hij zo ook niet.

   Het is niet leuk, maar probeer dit geld voor jezelf mentaal af te schrijven. Als er dan toch nog iets van terugkomt dan is het mooi meegenomen, zo niet, dan heb je er al afscheid van genomen. Bovendien kun je er zo voor jezelf een streep onder zetten en is het misschien ook makkelijker om hem geen geld meer te lenen.

   Dat je het ‘afschrijft’ hoef je natuurlijk niet tegen hem te zeggen; dat is puur voor jezelf, zodat jij er makkelijker mee om kunt gaan dat dit geld nog uitstaat.

 15. Super bedankt voor je reactie, vind het fijn dat ik nu van iemand anders hoor wat ik het beste kan doen, ik heb het namelijk met niemand anders durven delen. Ik zal het maar laten als het is, mocht het terugkomen dan scheelt dat 2 jaren school betalen

 16. Een nicht zat in het jaar 2012 tot 2017 in problemen, ik heb haar enkele keren financieel bijgestaan. Sindsdien heeft ze nog niets terugbetaald. Ik moet steeds om mijn geld vragen. Zelf heeft ze nog andere schulden die ze moet aflossen. Het is best een poos geleden en ik wil nu wel mijn geld. Hoe ga ik nou met deze situatie om? Wat zeg ik nu tegen haar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.