Geld en Relaties: het verhaal van Eline

Geld en Relaties: het verhaal van Eline

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in deze serie: het verhaal van Eline.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Onderaan dit artikel vind je een link naar de vragenlijst!

Wie ben je?

Eline, bespaar-blogger op Mergendise en mede-eigenaar van Mama in Limburg. Daarnaast moeder van drie zoontjes (van 6 maanden, 3 ½ en bijna 6 jaar) en getrouwd. Ik heb lang gehosseld met haaklessen geven en op markten met mijn gehaakte producten staan, maar dat leverde niet echt een noemenswaardig inkomen op. Sinds een paar maanden (toen mijn baby bijna 3 maanden was) heb ik mijn energie gestopt in mijn persoonlijke bespaar-blog en dit werpt nu al veel meer vruchten af dan haken ooit heeft gedaan. Die creatieve bezigheid zetten we dus maar weer in het kastje ‘hobby’; schrijven levert een beter rendement op.

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

Mijn vader was de kostwinnaar en deed de financiën. Hij had een eigen bedrijf en maakte goed geld. Hij heeft dat voor de komst van de euro verkocht en was toen rijk. Mijn moeder zorgde voor ons en gaf het geld uit, echt financieel inzicht heeft ze pas na de scheiding moeten verwerven (met vallen en opstaan). Tegenwoordig zijn ze beiden niet meer rijk dankzij alle financiële crises. Maar mijn (gescheiden) beide ouders plukken nog steeds genoeg vruchten van zijn inspanningen toen.

Mijn beide ouders hebben dus de afgelopen 20 jaar ontzettend veel geld verloren dat ze in de 10 jaar ervoor hebben opgebouwd. Ondanks hoe ik het schrijf, waren ze echt een team; mijn vader kon zoveel werken omdat mijn moeder alles draaiende hield op het thuisfront. Beiden werken ze nu weer en mijn moeder heeft financieel inzicht moeten verwerven. Ze heeft zelfs op haar 50+ nog werk gevonden terwijl ze 30 jaar niet heeft gewerkt! Zo ongelofelijk gaaf! Ze zijn zeker niet arm, maar dat geld vluchtig is heb ik wel van hun ervaringen geleerd.

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

Hoe ik moet besparen weet ik wel ontzettend goed. Over besparingen praten vind ik dan ook normaal, of over hoe duur iets (niet) is (geweest). Ik merk dat andere mensen dat soms wel lastig vinden. Of die willen alleen maar showen dat iets veel geld heeft gekost, wat ik dan weer zonde vind.

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

Hier hebben mijn man en ik echt in moeten groeien. Onze start was nogal heftig, een jaar na onze ontmoeting bleek ik 6 maanden zwanger, ontslagen daardoor, getrouwd en deelden we opeens een bankrekening. We hebben dus onder druk moeten leren hoe we de taken verdeelden en daarbij hebben we ook vele missers gemaakt.

Tegenwoordig zorg ik voor het overzicht en inzicht. Mijn man krijgt een eigen bedrag voor shag, bier, games en broodjes op werk. Hij is niet echt prijsbewust, dus ik doe ook de inkopen (van boodschappen tot kleding). Maar ik houd hem wel op de hoogte van de stand van zaken en laat hem meedenken.

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

Wij komen rond van 300 euro onder bijstandsnorm met een gezin van 5 personen (waarvan twee in de luiers). We gaan dus niet echt veel uit, of ik moet getrakteerd worden. Als ik wel met vriendinnen wegga is het vaak low budget en dan trakteer ik nog wel eens (terug). Ik zou het liefste willen splitten of trakteren, maar daar hebben we gewoon echt niet de ruimte voor.

Is de manier waarop jij met geld en relaties omgaat ook veranderd door de jaren heen?

Als puber was ik mij al veel beter bewust van geld en prijzen dan mijn moeder. Ik deed vrijwilligerswerk in het jaar dat ik niet naar school ging, omdat ik niet wilde wennen aan veel geld (want dan zou ik een inkomensterugval hebben) en ik niet thuis wilde/mocht zitten. Aangezien er genoeg geld was, hoefde ik dus ook niet te werken om te sparen voor rijbewijs of studie. Als student ben ik ook rondgekomen van een erg krappe beurs en een som geld die ik op mijn 18e kreeg van mijn ouders. Werken deed ik in de zomervakanties, ik redde het echt niet om dat naast mijn universitaire studie nog te doen. Eigenlijk heb ik dus altijd gekozen voor tijd boven geld.

Ik heb wel geleerd beter te communiceren over geldzaken sinds ik een relatie heb met mijn man. Daarnaast ben ik ook steeds bezig om meer overzicht te krijgen, wat echt mijn zwakke punt is. Wat dat betreft leer ik ontzettend veel van Inge van Budget en Babbels. Door steeds haar overzichten te zien vind ik het makkelijker om zelf een beter overzicht op te maken. Ik ben ook echt van plan om nu mee te doen met het jaarplan van Meer Geld, Minder Stress!

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

Ik vind het nu niet moeilijk met vriendinnen er over te praten. We hebben weinig geld en dat ik nooit ergens naartoe mee ga betekent niet dat ik boos ben of hen niet mag, maar gewoon dat het niet kan. Op school en iets verder weg merk ik toch echt wel een grote drempel. Tot een jaar geleden sprak ik er helemaal niet over, omdat het een keuze is geweest dat ik thuis blijf voor onze kinderen. Nu de oudste een stuk beter gaat en de jongste een vrolijke, rustige, makkelijke baby blijkt te zijn krijg ik steeds meer armslag om geld te verdienen. Ook heeft mijn man net een nieuwe baan. Ik zal dus blij zijn als we niet meer aan de hulpbehoevende kant zitten. Want ik geef zo ontzettend graag! Dat voelt veel comfortabeler dan ontvangen. Ik weet niet hoe dat mijn gemak waarover ik praat over geld gaat vergemakkelijken of juist bemoeilijken.

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

Oh ja, ontzettend veel met mijn man. Mijn man is niet erg prijsbewust, het is voor hem echt een blinde vlek. Omgekeerd ben ik echt blind voor rommel of viezigheid en hebben we daar in het begin ook ontzettende ruzies over gehad. Maar tegenwoordig werken we aan onze zwakke kanten, complimenteren we elkaar met vooruitgang en weten we beiden dat we ieder onze sterke kanten hebben. We moesten de eerste vijf à zes jaar eerst even de posities uitvechten, maar nu zijn we echt een gouden team.

Daarnaast heb ik vrienden verloren door geldzaken. Wat dat betreft stelt geld relaties wel op scherp. Maar aan de andere kant is het ook erg vaak goed gegaan, dus ik ben niet geneigd om nooit meer vriendschap en geld te mengen. Die paar keer dat het is misgelopen heeft mij voorzichtiger gemaakt, maar ik weet ook dat er meer speelde dan alleen het geld. Geld was de katalysator en niet de oorzaak van de breuk.

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

Blijf praten met je partner! Blijf elkaar op de hoogte houden. Ruzie maken is niet erg, als het maar constructief is. Ruzie is een signaal dat er wat misloopt, qua communicatie en/of gedrag. Laat het niet ontaarden in welles/nietes maar probeer het probleem te kaderen en er een oplossing voor te vinden. Fouten maken is namelijk menselijk en doet iedereen, op financieel gebied maar ook op andere gebieden in het leven.

We hebben het tot nu toe vooral gehad over hoe je het op dit moment doet of gedaan hebt. Hoe zit dat eigenlijk met ‘straks’?

Ik grap wel eens, als we zouden gaan scheiden zou ik er als alleenstaande moeder 500 euro per maand op vooruit gaan. Wat dat betreft zitten we dus al op rock bottom. Het mooiste is dat we het redden en dat we er zelfs tevreden mee zijn. Geen schulden, we weten dankzij deze situatie precies wat we aan elkaar en onszelf hebben. Ons gezin is nu compleet en we kunnen er alleen maar op vooruitgaan. Mijn man zijn inkomen zal wat hoger zijn en voornamelijk een stuk zekerder. Ik krijg ook steeds meer inkomsten vanuit mijn werk. We kunnen er alleen nog maar op vooruitgaan.

Nadeel is wel dat we nog helemaal niets hebben geregeld voor lange termijn. Pensioen hebben we steeds uit laten keren, voor mijzelf is er geen begrafenisverzekering en al helemaal geen andere regelingen. We hebben nu echt totaal geen buffer meer. Nu moeten we, met alle wijsheid die we de afgelopen jaren hebben vergaard, goede beslissingen gaan nemen. Maar wat er ook gebeurd, dat het wel goed komt, staat vast.

Bedankt voor het delen van je verhaal, Eline!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer over de serie Geld & Relaties

Meer lezen? Hier vind je de vorige delen uit deze serie: alle Geld & Relaties-verhalen.

Meedoen kan natuurlijk ook. Speciaal hiervoor heb ik een Google-formulier aangemaakt. Je kunt dan alle vragen beantwoorden wanneer het jou uitkomt. En: als je wilt helemaal anoniem. Je vindt het formulier hier: Vragenlijst Geld en Relaties

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Uit jouw verhaal lees ik dat je een turbulente tijd hebt (gehad) Eline! Wat ik niet goed begrijp is waarom je een zakcentje bijverdient door te haken of bloggen als je een universitaire studie hebt gedaan. Begrijp me niet verkeerd: jij bepaalt uiteraard zelf jouw tijdsbesteding, maar mij lijkt het dat je met haken of schrijven nogal wat tijd kwijt bent om daar een redelijk bedrag voor bij elkaar te sparen, terwijl je met een aantal uren werk het gezin veel financiële ruimte kan geven. Zou daar de hele situatie niet wat makkelijker van worden?

  1. Nee, mijn oudste heeft een beperking en mijn man kan daar een stuk minder gped mee omgaan. Hij houd van zijn kind(eren), maar heeft veel minder geduld. En ik communiceer makkelijker met instanties en ziekenhuizen en dergelijke. Plus, ik ben ook nog eens beter met geld en boodschappen.
   Verder ben ik er van overtuigd dat een baby het eerste jaar bij zijn moeder hoort, zoals in andere landen normaal is. Een tevreden baby die goed slaapt, een kind met beperking die betere zorg krijgt en betere hulp van instanties verhouden zich niet tot meer geld.
   Oudste krijg nu wel de hulp sinds een half jaar die hij nodig heeft en we zijn al redelijk ver met ziekenhuistrajecten en diagnoses. We moeten nog wel wat hordes nemen. De baby is nu ongeveer een half jaar.
   Ik ben ontzettend druk met mijn blog op te zetten en een ander bedrijf,maar als baby een jaar is en die leveren nog niets op (kleine kans zoals ik het nu ervaar), dan ga ik wel een baan zoeken.
   Maar, vergis je niet, ik krijg echt niets beters dan poetswerk of achter de telefoon. Al direct na mijn studie kreeg ik te horen dat ze liever hbo of mbo hebben, want die kunnen direct aan de slag.
   En eigenlijk tot juni dit jaar had mijn oudste mij 24 uur per dag nodig, nu net pas laat ik hem met een gerust hart naar school gaan (alhoewel hij misschien weer van speciaal onderwijs af moet omdat het nu te goed gaat….)

   1. Dank Eline voor jouw uitgebreide antwoord. Is het niet mogelijk om iets voor jezelf te beginnen die in lijn ligt van de opleiding die je hebt gehad? Dan zou je je eigen tijd kunnen indelen, en ik lees dat je het een en ander kunt doen als je man thuis is, dan zou je dan jouw afspraken kunnen plannen en de rest in de tijd die je nu ook al gebruikt om te bloggen. Wat dat betreft is de blog van Mariimma mogelijk een inspiratiebron: hoe je als bewust alleenstaande moeder zonder partner werk en kind kunt combineren. Dat waar je goed in was met je studie, daar waar je veel over geleerd hebt, daar waar je in geïnteresseerd was, daar waar je je scriptie over hebt geschreven…als je dat nu in een vorm kunt gieten waarin je zowel veel thuis bent als ook geld kunt verdienen? Ik zie steeds meer zzp’ers om me heen die dit op deze manier doen. En dat verdient in ieder geval een stuk beter en heeft een beter toekomst perspectief dan bloggen of schoonmaakwerk..

  1. Nee, mijn man werkt 30 uur per week en reist daarvoor 3 uur per dag. Hij krijgt minimumloon en zit in uitzendcontracten. Nu sinds twee weken heeft hij een baan met een half jaar contract van het bedrijf zelf en 60 cent per uur boven minimumloon. We zouden er dus vanaf komend jaar op vooruit moeten gaan, ook omdat mijn bedrijven (waaraan ik werk de 3 dagen dat hij niet werkt plus wat er rondom slaapjes en schooltijden en dergelijke is) eindelijk rendabel aan het worden zijn.
   Zodra de jongste 1 jaar is en als ik dan echt nog geen winst zie, ga ik wel werk zoeken. Maar waarschijnlijk word dat weer poetswerk of achter de telefoon, waar ik niet de rest van mijn leven wil blijven zitten. Er is echter geen vraag naar universitair opgeleide mensen, zeker niet omdat ik het eerste jaar van de crisis ben afgestudeerd. Toen hadden ze liever hbo en mbo, want die kunnen direct aan de slag.
   Op veel banen word ik niet aangenomen omdat ik niet de juiste opleiding heb, op andere omdat ik te hoog ben opgeleid, op weer andere omdat ze liever iemand hebben die vers van de universiteit is. Voor mijzelf iets opzetten het is beste uitzicht op lange termijn.

  1. Er is altijd wel iemand in de relatie die minder makkelijk geld uitgeeft denk ik. Maar omdat wij zo weinig geld hebben gehad de afgelopen jaren word dat allemaal veel meer op scherp gesteld. Ook doordat we in een keer alles samen moesten doen. Maar ach, daardoor weten we nu wel precies wat we aan elkaar hebben. Dat is ook een voordeel!

  1. Dankjewel! Ik ben van nature erg open, dat vind ik het gemakkelijkste. Maar ik vind het helemaal mooi als ik mensen kan inspireren of raken door open te zijn. Het scheelt ook wel dat ik volkomen achter mijn keuzes sta. Dat maakt het gemakkelijker om weinig geld te hebben.

 2. Ik vind het knap dat je zo kunt leven. Dat je alle comfort opzij zet omdat je er wilt zijn voor je kinderen. Hopelijk gaat het jullie snel financieel de goede kant op!

  1. Dankjewel! Het is gewoon noodzakelijk geweest allemaal, voor mijn gevoel had ik geen andere beslissing kunnen nemen. Maar ik ben wel erg blij dat het nu allemaal de goede kant op aan het gaan is en we wat meer ademruimte krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.