#FreedomFriday: ERE, FIRE, HOT – wat is het allemaal?

#FreedomFriday: ERE, FI/RE, HOT - wat is het allemaal?

Als ze érgens dol zijn op afkortingen, dan is het wel in de ‘financial independence community’. FI, RE, FU, AGI, MMM, Big ERN, TIRA, BRRR: als je net begint met inlezen, dan kun je er wel doorlopend een lijst met termen bij hebben. Onlangs beluisterde ik een podcast waarin verschillende mensen vertelden over hun idee van ‘financiële onafhankelijkheid’. En zoals met zoveel dingen, blijkt ook nu weer dat er heel veel verschillende wegen zijn die naar Rome leiden. En heel veel vormen van Rome 😉 Omdat ik er natuurlijk zelf ook veel mee bezig ben, leek het me handig om de meest bekende opties op een rijtje te zetten. Past volgens mij óók wel een keertje goed in #FreedomFriday!

ERE

Hier begon het eigenlijk allemaal mee: Early Retirement Extreme. De Amerikaan Jacob Lund Fisker begon in 2007 met een grote uitdaging: zichzelf en zijn financiële situatie in 5 jaar klaar maken voor pensioen. Zijn idee was eigenlijk heel eenvoudig, maar – zoals de naam al doet vermoeden – een beetje extreem. Het bestond uit drie pijlers:

 1. Geef minder geld uit

Jacob wist zijn uitgaven terug te brengen naar 7000 dollar per JAAR. Hij eet niet buiten de deur, hij woont goedkoop, heeft een moestuin, is dol op gratis spullen en zoekt vooral naar gratis vermaak. Kortom; hij leeft als een student en vindt het niet erg om deze levensstijl aan te houden.

 1. Spaar zoveel als je kunt

Des te meer je van je inkomen spaart, des te sneller je met pensioen kunt. Als je 10% van je inkomen spaart, dan moet je negen jaar werken voor één jaar pensioen. Als je 90% van je inkomen spaart, dan werk je dus één jaar voor negen jaar pensioen. Fisker adviseert 25 tot 40 keer je jaarlijkse kosten aan de kant te zetten, afhankelijk van hoe lang je nog denkt te hebben 😉

 1. Zet spaargeld om in passief inkomen

Als je wilt dat je geld langer meegaat, dan moet je ervoor zorgen dat je geld ook geld gaat opleveren. Hoe je dit doet, maakt niet zoveel uit. Neem alleen wel de tijd, denk goed na en ga voor een positief jaarlijks resultaat.

Dit is behoorlijk extreem. Het zijn namelijk niet alleen die 5 jaar bikkelen; het is je hele ‘pensioen’ bikkelen. Ik vermoed dat Jacob inmiddels wat extra passieve inkomstenstromen heeft en daardoor meer kan besteden dan die 7000 dollar per jaar, maar dat was wel zijn uitgangspunt. Ik weet niet of ik daar erg blij van zou worden. Dan werk ik liever iets langer aan mijn FI.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

FIRE

Deze kun je los van elkaar zien (FI/RE), of bij elkaar. In feite hebben ze met elkaar te maken. FI staat voor Financial Independence en RE staat voor Retire Early. Waar ERE vooral gericht is op het deel van stoppen met werken, is FIRE wat breder; je kunt ook werken én financieel onafhankelijk zijn. Je HOEFT dan alleen niet per se te werken.

En het leuke is: je ziet vaak dat deze mensen na het bereiken van hun FI-status hun baan opzeggen en hun passie najagen en vervolgens met die passie nog meer verdienen dan met hun baan. En die FI waar ze dan eerst zo hard voor hebben gewerkt, komt vervolgens als het ware aanwaaien! Gevalletje passie-f inkomen 😉

Dat spreekt mij al wat meer aan. Ik hoef niet per se ‘met pensioen’, maar ik zou wel graag nog meer vrijheid voelen in doen wat ik wil doen. Ik ben dit jaar al begonnen met een aantal opdrachten die ik écht niet leuk vond af te zeggen en dat voelde heerlijk. Maar: ik heb natuurlijk graag nóg meer tijd vrij voor alle dingen die ik leuk en interessant vind.

HOT

HOT is een beetje de nieuwe vorm van FIRE. De aangescherpte vorm, die misschien wel het beste aansluit van de tijdgeest van dit moment. Of voor mezelf gesproken; die sowieso het beste aansluit bij mijn ideeën over financiële onafhankelijkheid.

HOT staat voor Happy, Opportunity-rich, Time-rich. Combineer dat met FI en je hebt een gelukkig leven, met genoeg tijd, volop kansen én de financiële mogelijkheden om er gebruik van te maken.

Hoe ik dat dan voor me zie? Zuinig aan doen waar het kan, maar ook bijvoorbeeld mooie reizen kunnen maken en tijd door kunnen brengen met familie en vrienden. En hoe dat idee omgezet kan worden in de praktijk is iets waar ik de komende tijd in ga duiken. Want met dromen alleen kom je er natuurlijk niet; daar is ook gewoon concrete actie voor nodig. En dan is het wel handig om te weten wélke acties we het dan over hebben.

Kende jij deze vormen van financiële onafhankelijkheid al? En wat spreekt je het meest aan of waar ben je misschien wel zelf mee bezig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik ben van de ERE alleen iets minder extreem dan Jacob. Ik heb wel een auto en mijn katten zijn ook een dure hobby. Veel dingen doe ik wel zoals hij, ik ben tevreden met een sobere levensstijl. Meer ‘ERE light’ dus, om er nog maar een term aan toe te voegen. 😉

 2. Veel namen voor hetzelfde (min of meer). Eigenlijk wordt het pas een interessante discussie als je het hebt over meetbare zaken. Van hoeveel denk je te kunnen leven (als je geen woonlasten meer hebt)? Daar ben ik nou wel benieuwd naar. Want wat de één extreem noemt, vindt de ander weer doodnormaal.
  Wij hebben niet echt een plan en hebben geen einddoel, maar als we nou zouden kunnen leven van 2000,- per maand met zijn tweetjes (zonder hypotheek). Dan is de volgende stap huisje 2 bouwen waarmee we verhuuropbrengsten willen genereren. Daarmee gaat het bedrag dat we nodig hebben per maand al fors naar beneden. Daarna zien we wel weer. Wie dan leeft wie dan zorgt.
  Is 2000,- per maand luxe volgens jou?

 3. Ik ben er mee bezig, met meer keuzevrijheid. Ik doe dit door: hypotheek lasten verlagen dmv extra aflossen. Nu nog 24000 te gaan. Ik heb vaste lasten (incl eten, honden verzorging en auto) van 1100 per maand, en spaar de rest. Ik werk al lang in de zorg, en heb dit jaar een super baan gevonden, ik werk 24 uur per week in een Z-H. (Alleen dag diensten) Daarnaast werk ik 30 uur per maand (2 weekenden en 1 dag) in de wijkverpleging. Zodra mijn woning is afbetaald ga ik dat stoppen.
  Ik vind werken prima, maar wil dan echt alleen nog werk doen dat ik heel leuk vind en kan volhouden.

 4. Deze termen zijn allemaal nieuw voor mij. Waar wij het de laatste tijd vaak over hebben, is kleiner gaan wonen. Nu is dat niet zo eenvoudig, er is weinig geschikt aanbod. Tiny Houses vinden we ook heel leuk, misschien niet voor nu maar in de toekomst. Aan de andere kant ben ik juist inmiddels erg aan comfort gewend… maar lagere hypotheeklasten zou fijn zijn.

  1. Tiny Houses kunnen ook héél comfortabel zijn! Het aanbod hier in Nederland is inderdaad qua plekken of bestaande huisjes nog niet zo heel groot. Ik weet niet of je TinyFindy al kent? Dat is een nieuwe soort Funda voor kleine huisjes. Daarnaast kun je natuurlijk zelf inderdaad ook kiezen voor een ‘gewoon’ kleiner huis. Ons volgende huis hoeft bijvoorbeeld niet extreem groot te zijn, maar we willen het dan wel helemaal energieneutraal maken. Dan heb je dus – in mijn ogen – heerlijk comfort, maar niet meer dan nodig is. En dus ook lage lasten. Althans, dat is dan de bedoeling!

 5. Deze termen zijn nieuw voor me. Is dat heel erg 😉
  Wij zijn wel van het principe, ik leef nu, dus ik wil nu ook echt leven. Genieten. Maar wel met een flink spaarpotje achter de hand, zodat we wel e.e.a. op kunnen vangen als dat noodzakelijk is.

 6. Ik word altijd zo hoopvol van jouw artikelen. Duidelijk uitgelegd en met hart geschreven. Zoals alle anderen stuur ik ook deze door naar mijn man. We werken namelijk aan onze plan van aanpak. ERE is niets voor ons, maar HOT, is voor ons zeker Hot!

 7. Interessant. Ik snap alleen nooit zo goed dat mensen nu alles opzij zetten om het later (een beetje) leuk te hebben. Zelf zou ik altijd gaan voor een logische, simpele opbouw. Ken je prioriteiten, spaar de rest en zorg ervoor dat je genoeg hebt.

 8. Dit is interessant. Deze termen ken ik nog niet. Je geeft wel fijne uitleg erover en als ik nu eentje zou moeten kiezen dan wordt het hot. Die spreekt mij het meeste aan en past nu het beste bij hoe ik leef en wil leven.

 9. Ik ben Els, wat wil zeggen: ik geef geld uit als het nodig is, geef mezelf af en toe cadeautje, maar leef over het algemeen zuinig, hetgeen een verschil is met gierig! Cadeautjes geven vind ik namelijk ook nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.