Kun je je leven steeds leuker maken?

Kun je je leven steeds leuker maken?

Een leuker leven, meer plezier, nog meer geluk: wie wil dat nu niet? Als je de verkoopcijfers van zelfhulpboeken moet geloven, dan zijn er maar weinig mensen die daar niet naar op zoek zijn. En dat is ook helemaal niet erg; waarom zou je er niet alles aan doen om je leven zo leuk mogelijk te maken? Laatst wijdde ik er nog een post aan: ‘Geluk, mag het ietsje meer zijn?‘. Mijn overtuiging van toen, geldt eigenlijk nog steeds: geluk is een kwestie van ‘doen’. Maar wat moet je dan precies doen om je leven steeds leuker te maken? Is dat informatie die je uit een boek kunt halen?

Steeds leuker

‘Geluk’ heeft voor iedereen een andere betekenis. Wat jou enorm gelukkig kan maken, kan voor mij heel anders zijn. Sowieso vind ik ‘geluk’ soms wel een behoorlijk zwaar woord. Het voelt bijna alsof je iets ongrijpbaars zoekt. En moet je doorlopend gelukkig willen zijn? Zou je het dan nog herkennen als ‘geluk’?

Misschien is het wel juist veel slimmer om te kijken naar manieren om je leven steeds leuker te maken. En het liefst zo snel en gemakkelijk mogelijk. Nu hoef je daar geen 80 zelfhulpboeken meer voor te lezen of te wachten op een moment van verlichting: 1 boek en een paar uurtjes tijd is meer dan genoeg. Althans, dat belooft Jelle Hermus in zijn nieuwe (en eerste!) boek Steeds Leuker. Dat klinkt wel goed. Wat minder denken en wat meer doen. Ik weet het, maar ‘overdenken’ blijft één van mijn valkuilen. Daarom besloot ik de ideeën van Jelle eens een kans te geven.

En om je een beetje een beeld te geven van het boek, heb ik weer een mooie gallery gemaakt. Ja, stiekem ook omdat ik ze zelf erg mooi vind ?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

SoChicken en Jelle Hermus

Voor ik verklap of hij zijn belofte waarmaakt, is een beetje achtergrondinformatie wel op z’n plaats. Die achtergrond is in dit geval lang, maar ik zal het kort houden 😉

Ik meld me meestal niet zo snel aan voor maillijsten en als ik het doe, dan is de kans groot dat ik me ergens in de daarop volgende maanden toch weer afmeld. Soms omdat het onderwerp toch niet helemaal aan blijkt te sluiten, soms omdat ik weer een poging doe om zo min mogelijk in mijn mailbox te laten belanden.

Het kan dus eigenlijk wel een wonder genoemd worden dat ik al minimaal 7,5 jaar aangemeld ben voor de nieuwsbrief van SoChicken. Als ik even terugkijk in mijn mail, dan ontving ik in juni 2008 mijn eerste artikelen.

En dat heeft ook wel een reden: Jelle Hermus, het gezicht achter SoChicken, is gewoon heel leuk om te volgen. Hij is me als het ware steeds nét een stapje voor, waardoor hij een bron van inspiratie blijft. Als ik me bezighoud met minimalisme, blijkt hij daar al een hele serie over geschreven te hebben. Als ik voor mezelf denk het wiel uitgevonden te hebben met licht reizen, blijkt hij dat al jaren te doen.

En ook gewoon heel praktisch: hij vertelt uitgebreid over zijn ervaringen met dingen niet kopen, geld besparen en financiële vrijheid. Met name de laatste jaren is dat steeds meer een terugkerend thema.

Overigens ben ik niet de enige die hier blijft plakken; inmiddels trekt hij met zijn website meer dan 600.000 bezoekers per maand. Impressive!

Hét perfecte antwoord?

Dus: heeft Jelle voor mij ook een pasklaar antwoord als het gaat om hoe ik mijn leven leuker kan maken? Het lijkt er wel op. De eerste trigger las ik al in het eerste hoofdstuk. Daar schrijft hij:

“De lange route is zoeken naar het perfecte antwoord. Een antwoord dat je mogelijk nooit vindt. De korte route is direct richting het doel bewegen. Namelijk, de gevoelens die je elke dag wilt ervaren.”

Zo simpel is het eigenlijk. We zijn soms zo geneigd om te wachten op perfecte omstandigheden, het perfecte idee of het volledige plaatje, dat we stil komen te staan. En dat lijkt heel nobel; iets pas willen doen als het goed is. Maar feit is: je kunt pas weten of iets goed is, als je het probeert. Anders kun je denken wat je wilt, maar je komt er nergens mee.

Praktische handvatten

Maar hoe breng je die gedachte in de praktijk? Hoe zet je die eerste stappen? En misschien nog wel belangrijker: hoe weet je welke kant je op moet lopen? Daarvoor heeft Jelle dus – geheel in kippen-stijl – de Broednestmethode ontwikkeld. Die bestaat kort gezegd uit drie principes:

 1. Ga op het juiste broednest zitten
 2. Broed alleen op de juiste eieren
 3. Broed slimmer, niet harder

Kortom; weet wat je wilt bereiken en richt je op wat werkt. Zet de stappen die je het snelst vooruit helpen en bereik meer resultaat met minder moeite.

Als je eenmaal weet hoe het zit met je broednest, dan kun je door met het volgende deel: Vrijheid – schrap de ellende. Wat sleep jij allemaal – soms letterlijk – met je mee? Realiseer je je wel hoe veel luchtiger je leven zou kunnen zijn als je eens flink opruiming hield? En: waar gaat jouw geld eigenlijk naar toe? Inclusief 5 pagina’s met voordelen van zuinig leven 😉 Daar houd ik van.

Blij en betekenisvol

De eerste stappen richting een leuker leven zijn heel praktisch. Je hoeft er eigenlijk niet eens over na te denken om ze te doen. Als je een berg spullen weggooit die je niet meer nodig hebt, is het een kwestie van de kliko open doen, alles erin mikken en genieten van de lege ruimte die je daarvoor terugkrijgt.

Dat is precies de praktische insteek waarmee ik LekkerLevenMetMinder ooit begon. Ik hoefde toen overigens nog niet eens echt die ruimte te hebben, maar kon vooral het geld wel goed gebruiken voor het betalen van de hypotheek. En naarmate ik meer met opruimen bezig was, merkte ik hoeveel vrijer en blijer het me maakte. En dan ga je ineens ook naar andere dingen kijken.

Daar gaan de laatste twee delen van het boek over. Als je daarmee zou beginnen, dan zouden ze misschien een beetje zweverig kunnen overkomen. Lees je ze na de rest, dan vormen ze een perfecte aanvulling. Ze vertellen hoe je blijer kunt worden van dankbaarheid, van positief denken, van aandacht hebben voor wat je doet. En hoe je je kwetsbaar op kunt stellen en hoe dat je het gevoel kan geven dat je écht leeft. Omdat je zo écht verbinding maakt met mensen. En: over hoe je je hart kunt volgen en andere mensen die ruimte ook kunt gunnen én geven. Hoe je compassie kunt ontwikkelen en hoe je iets goeds kunt doen met je leven.

Dus… kun je je leven steeds leuker maken?

Ik moet toegeven: dit boek is niet wat ik ervan verwacht had. En dat is echt in de positieve zin van het woord. Ik ben dol op zelfhulpboeken, maar ik zie ook wel dat er tegenwoordig heel veel boeken verschijnen en dat al die boeken niet per definitie iets toevoegen, laat staan een compleet plaatje leveren.

En eerlijk is eerlijk: dit is het boek waarvan ik had gewild dat ik het zelf geschreven had. Het begint bij het begin, helpt je bij alle stappen, is interactief en positief geschreven. Mét een stevige dosis humor. En het heeft precies de goede combinatie van praktisch en zweverig of filosofisch. Ik vind praktisch fijn, want iets moet ook te doen zijn. Maar iets praktisch doen is wel prettiger en makkelijker als er een idee achter zit.

Sommige dingen in het boek doe ik al, van andere dingen weet ik dat ik ze zou moeten doen. En weer andere dingen waren hele nieuwe inzichten. En dan heb ik nog niet eens al het bonusmateriaal doorgewerkt.

Startpunt

Eigenlijk komt dit boek voor mij precies op het juiste moment. Meer dan ooit ben ik bezig met ‘mijn plek’ vinden, met de richting bepalen waar ik in wil. En met de juiste stappen zetten om daar te komen. En waarom zou ik daar geen kortere route voor nemen?

Ik ben misschien opgevoed met het idee dat je hard en lang moet werken, maar is dat écht zo? Dat geloof ik zélf niet eens! Dus waarom zou ik niet eens serieus aan de slag gaan met een korte route? Niet alleen maar lezen, maar ook echt DOEN? Ik ga het gewoon een kans geven. Waarom niet?

Steeds Leuker is o.a. te koop via Bol.com. Het papieren boek kost €20, de e-versie heb je al voor €12,99. Met de code in het boek krijg je bovendien een cursus ter waarde van €40.

Ken jij SoChicken? En heb je dit boek misschien ook al gelezen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Het is inderdaad een heerlijk boek! En die gratis online cursus is ook top (is wel alleen bij de eerste druk van het boek trouwens). Dit boek zorgde ervoor dat ik inmiddels een hele stapel andere zelfhulpboeken via Marktplaats doorverkocht heb!

 2. Ik vind SoChicken ook echt superleuk! Al moet ik wel zeggen dat ik het een beetje ‘ontgroeid’ ben. Vroeger was het inderdaad zo dat het altijd leek alsof ie me een stap voor was, maar nu heb ik dat toch wel wat minder. Al vind ik zijn tips altijd nog leuk om te lezen 🙂

 3. jaren gelden toen ik op Google intikte; eerder stoppen met werken kwam ik so chicken tegen Buiten alle andere grote verzekeringsmaatschappijen die me wat wilde aansmeren.
  nu will ik niet direct stoppen met werken Maar mocht ik ooit echt de kak gaan krijgen dan wil ik wel de optie hebben
  nou, gelijk verkocht moet ik je zeggen al zou ik niet gelijk mijn TV zoals Jelle de deur uitgooien.

  ik heb de 14 tips opgeschreven ieder op een eigen pagina en bij elke tip gaan brainstormen, of dit wat voor me kon zijn, of ik me erin kon vinden. welke maatregelen ik kon nemen.
  ik begon het schriftje als een leidraad te gebruiken, en laat me zeggen, ik ben op weg. mijn “eieren”zijn gelegd. conform het principe spaar ik 20% of los ik van mijn hypotheek af, dat gene wat ik dus minder betaal dan mijn oorspronkelijk bedrag zet ik ik maandelijks op een dela spaarplan (2,75%) vanaf januari nog 2,0% voor nieuwe Starters en mijn verdere verzekeringen/vaste lasten onder de loep genomen, ook wat hier in mindering is gebracht zet ik weer op de spaarplan.
  een marktplaats app, verkleint mijn spullen op zolder en wederom deze Verdiensten, juist ja, op de dela (heeft trouwens niks met uitvaart te maken)

  met gratis opzetranden van een pallet, wat zaadjes ben ik mijn moestuin gaan uitbreiden, met de permacultuur in gedachten.
  en na het overlijden van mij 2 lieve konijnen, biedt het grote hok nu plaats aan 2 kippen( die ik overigs ook gratis heb gekregen omdat ze zielig onder aan de pikorde stonden) gedurend 8/9 maanden per jaar leggen de dames een doosje per week. over eieren leggen gesproken.

  het leukste is dat ik tegenwoordig anderen kan helpen om financieel makkelijker rond te komen
  zo zoek je dingen vaak op en kom je zoals nu op deze Website van gelijk gestemde -)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.