Geluk, mag het ietsje meer zijn?

Ultieme geluksmomentjes

‘Geluk’, wat is dat eigenlijk? In ieder geval een dankbaar segment in de markt. Voeg ergens ‘happiness’ aan toe, en het verkoopt meteen een stuk beter 😉 Mensen lijken massaal op zoek naar geluk, óók in de winkel. Maar is dat de juiste plek om je geluk te vinden? Of is geluk vooral een kwestie van ‘doen’? Ik geloof vooral in dat laatste. Volgens mij is geluk niet iets dat je kunt vinden of kopen. Het is iets dat je zelf moet ‘maken’. En misschien niet eens helemaal in je eentje, maar juist ook met anderen. Want geluk delen, maakt nóg gelukkiger.

Ik geluk jou

Mijn inspiratie voor deze gedachte kwam wél uit de winkel: het boek Ik geluk jou van kunstenares Wilma Veen. Hierin stelt ze zichzelf en haar lezers de vraag hoe ze zichzelf een klein beetje gelukkiger kan maken. Ietsjes maar. Want eigenlijk heeft ze alles wat ze wil en wil ze zich alleen een klein beetje gelukkiger voelen.

Maar hoe dan? Zit ’t ‘m in relaties? In geld? Of misschien in het contact met anderen? Doen waar je blij van wordt? Maar wat als je niet weet wat je passies of ambities zijn? Als je niets hebt waarin je je helemaal kunt verliezen? Dan moet je daarnaar op zoek gaan. Want: gelukkig zijn, kun je leren.

[URIS id=7784]

Liefde delen

Dit mooie boekje staat helemaal vol met nadenkers, gedichtjes en prachtige illustraties. Hoewel ik normaal gesproken echt vooral van de rechte lijntjes, cleane look en strakke vormen, merk ik dat ik hier best heel vrolijk van word. Gewoon omdat er van die hele eenvoudige dingen in staan, die wél waar zijn. Dat het zo belangrijk is om zoveel mogelijk liefde te delen, bijvoorbeeld. Ja, dat maakt je kwetsbaar, maar wat heb je te verliezen? Als je jezelf niet durft te zijn bij mensen in je omgeving, wanneer kun je het dan wél zijn?

Dat zijn dingen die ik zelf best heel spannend vind, maar waarvan ik inmiddels wel weet dat het belangrijk is. Want een groot huis is het niet, ‘een’ relatie (maar niet de goede) is het niet, geld is het niet, spullen niet…

Over het algemeen herken ik me wel in wat Wilma schrijft: “Ik heb (bijna) alles, maar wil me gewoon wat gelukkiger voelen. Kan dat?” Ik realiseer me elke dag wel een paar keer hoe rijk ik ben. Ik ben gezond, heb een lieve vriend, familie en vrienden, genoeg werk en geld, een dak boven m’n hoofd, ik kan m’n eigen dag indelen en ben over het algemeen erg optimistisch. Dus van wat er nog niet is, geloof ik er heilig in dat dat nog wel komt. Daar werk ik dan nog aan. Maar af en toe een beetje gelukkiger, dat zou bést fijn zijn. En daar is dit dan een fijne reminder voor.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn geluksmomentjes

Juist in een periode als deze, waarin het trieste en de donkere dagen toch wel hun invloed kunnen hebben op mijn geluksgevoel, besteed ik wel wat extra aandacht aan geluksbrengers en -momentjes. Dat zijn bijvoorbeeld:

❤️ Vanillekaarsjes
❤️ Lekkere (geurende) thee
❤️ Een mooi boek
❤️ Met een dekentje op de bank
❤️ Met een dekentje en vriend op de bank
❤️ Met een dekentje en vriend en kat op de bank 😉
❤️ Een warm bad
❤️ Een mooie bos bloemen
❤️ Het gevoel ná het sporten
❤️ Slapen
❤️ Bodylotion met een vanille/lavendelgeurtje
❤️ Shampoo die me doet denken aan mijn eerste Amerika-trip

Zoals je ziet, hebben mijn huidige geluksmomentjes nog maar weinig te maken met andere mensen, met uitzondering van vriend (en kat) dan. Ik denk dat dat deels altijd zo blijft. Als introvert kan ik intens genieten van tijd alleen. En ik moet zeggen; dat is voor mij tijd die ook écht altijd voorbij vliegt.

Maar: er zijn ook dingen die ik graag wat anders zou zien. Ik zou best willen dat ik ook ‘in het echt’ meer van mezelf durfde te laten zien. Dat ik me kwetsbaar op zou durven stellen, en misschien wel zonder dat het op een gegeven moment nog zo voelt. Daarin ligt namelijk de kans op groei van jezelf en verbinding met anderen. Bovendien kun je daar ook mensen mee helpen en dat is wel iets waar ik heel gelukkig van word. Geen concrete to-do, maar zeker wel een uitdaging voor het komende jaar.

Wat is voor jou geluk?

Zelf denk ik dat geluk voor iedereen wat anders betekent. Als je problemen hebt met je gezondheid, dan is een dag zonder pijn of ongemak misschien ultiem geluk. Zie je je geliefden weinig, dan is een dag met hen doorbrengen mogelijk puur geluk. Maar geluk hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het zit ‘m vaak juist in die kleinere dingen. In die bloemen op tafel, waarvan je steeds als je langsloopt kunt genieten. In dat geurende vanillekaarsje (of appeltaart, lavendel, chocolade) dat je elke keer weer ruikt als je opnieuw een ruimte binnenkomt.

Maar dat denk ik. Ik ben ook geen expert in geluk. Was het maar zo 😉 Daarom ben ik wel benieuwd: wat is voor jou geluk? Niet eens speciaal het ultieme, maar juist die kleine, vluchtige momentjes. En wat doe jij om jezelf gewoon nét even dat beetje gelukkiger te maken? Is dat iets waar je bewust mee bezig bent?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

P.S. ‘Ik Geluk Jou’ is zéker een leuke cadeautip. Het is een boekje met harde kaft en kost €11,99. Ik kreeg er ook nog een hele leuke kleitablet bij, om zelf iets creatiefs mee te doen. Je kunt het boekje via de uitgever ook nog inzien.

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
  1. Ik had gisteren nog een geluksmomentje. Een arm uitziende man kwam net wat geld tekort voor ziin diepvriespizza(welke met muntjes van 5 en 10 cent betaald werd), en toen heb ik dat even voor hem aangevuld zodat hij toch de pizza kon kopen. Ik besefte me daarna hoe ontzettend gelukkig is mezelf mag prijzen dat ik gewoon zoveel eten kan kopen als ik wil, en daarna in mijn auto te stappen om naar mijn warme appartement te rijden. Ik hoef me geen enkele zorgen te maken om basisbehoeften. Opeens voelde ik me onwijs dankbaar en wist ik dat ik mezelf gelukkig mag prijzen hiermee 🙂

  2. Geluk is een lekkere ruikende kaars maar ook de leuke moment gedeeld met mijn beste vrienden. Geluk is als ik ga klimmen & geen pijn heb aan mijn knie. Of net dat momentje waar je een moeilijk niveau hebt behaald. Geluk is ook als je trots op jezelf kan zijn, maar ook op de mensen rondom jouw. Geluk is als je ervan kan genieten.

  3. Mijn geluk is dat mijn man me ’s avonds appt als ‘ie terugrijdt van z’n werk en vraagt: wil je nog wat lekkers van de Mac? Of dat we allebei in onze chill-outfitjes op de bank zitten, series kijken, flauwe moppen tappen en ondertussen sippen aan een thee’tje… Hoe kneuterig. Maar zo fijn! En geluk momenteel is voor mij: de trapjes van de kleine uk in m’n buik. Kan niet wachten!

  4. Geluk zit hem inderdaad in de kleine en vaak simpele dingen 🙂 Ik kan bijvoorbeeld heel gelukkig worden van speelmomentjes met mijn nichtje of samen lekker gamen met vriend op de bank.

  5. Ik heb een heleboel geluksmomentjes. Een aantal voorbeelden: mijn zoon van twee maanden die naar me lacht of mijn dochter van twee die woorden probeert na te zeggen. Wat resulteert in grappige woorden. Maar ook een glaasje wijn maakt mij gelukkig. En nog heel veel meer!

  6. Mooi geschreven blog en het boekje ziet er ook interessant uit. Mijn geluksmomentjes zijn dat ik elke dag weer wakker wordt. Een dak boven me hoofd heb waar ik niks tekort kom. Een lieve man die me met alles ondersteunt en een lieve maar soms ook brutale kitten

    1. Mooi!! En het boekje is écht een tip, misschien ligt het ook al wel in de bieb. Ik had het al even op m’n bureau liggen en was er eerder nog niet aan toegekomen, maar nu kijk ik er elke dag eventjes in. Het zijn soms net van die praktische handvatten die ik op bepaalde momenten echt wel even kan gebruiken om niet teveel in m’n hoofd te blijven zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.