15x besparen op vakantie: zo blijft het leuk

Besparen op vakantie: 15 tips

Op vakantie denk ik het liefst niet aan geld. Ik wil er vooraf met alle liefde voor sparen, hard voor werken en dingen voor laten, maar op het moment dat ik wég ben, kan het me even helemaal gestolen worden. Uiteindelijk let ik natuurlijk nog wel een beetje op; na de vakantie moeten we ook gewoon nog kunnen eten. Ik beperk het besparen op vakantie dan tot de dingen die moeiteloos gaan en vaak ook nog leuk zijn. In dit artikel deel ik 15 van deze mogelijkheden met je!

Besparen op vakantie: voor je vertrekt

Wat mij betreft kan het besparen op vakantie al beginnen voor je daadwerkelijk vertrekt. Dat is zelfs heel makkelijk; dan zit je als het goed is nog niet helemaal in de vakantiemodus en kun je prima je gezonde verstand erbij houden.

Belangrijk in dit geval: waar en hoe je boekt:

1. Stel een tracker in

Ik gebruik hiervoor zelf altijd de functie van Skyscanner, waarmee je een alert kunt zetten op een bepaalde bestemming. Je krijgt dan een melding als de prijzen dalen of stijgen. Hierdoor krijg je gevoel voor wat een redelijke prijs is voor een ticket in de periode dat jij wilt vliegen.

2. Wees flexibel

Als je flexibel bent in die periode, dan kun je jezelf ook een bak geld besparen. Dit jaar zijn wij totaal niet flexibel, omdat onze vakantie ook onze huwelijksreis is. Die willen we niet nog maanden later houden. Ging het om onze vakantie, dan hadden we gemakkelijk 1.000 euro of meer kunnen besparen door een paar maanden later te gaan.

Moet je ruim vooraf vrij vragen? Gebruik dan de tracker uit tip 1 om in ieder geval een inschatting te kunnen maken van welke periode het meest gunstig zal zijn.

3. Boek op een specifieke dag, 6 weken tot 4 maanden voor vertrek

Heel vroeg boeken is niet ideaal, heel laat ook niet. Als je wilt besparen op vakantie, dan boek je ongeveer tussen de 6 weken en 4 maanden voor vertrek een ticket. Online vond ik de tip om vooral op zondag te boeken. Als ik mijn eigen notificaties bekijk, dan vinden de price drops meestal plaats op dinsdag en met enige regelmaat ook op donderdag.

Het kan dat dit per bestemming verschilt, maar mijn voorkeur voor boeken gaat uit naar een dinsdag.

4. Bekijk verschillende boekingssites

En verwijder je cookies tussendoor. ‘Het internet’ is tegenwoordig zo slim; als je maar vaak genoeg ergens op zoekt, weet het dat je iets wil hebben en kun je gevangen worden in een net van dynamische beprijzing. In gewoon Nederlands: des te vaker je iets bekijkt, des te duurder het wordt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

5. Kies voor een nachtvlucht

Waarschijnlijk wel iets meer geschikt voor de mensen die ’s nachts ook goed in een vliegtuig slapen, maar een nachtvlucht is vaak net wat goedkoper.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Net voor vertrek

Ook net voor vertrek kun je nog mooi besparen op je vakantie.

6. Wissel geen geld om op de luchthaven

Dat kost vaak een hoop geld en je kunt net zo goed ergens anders even pinnen. De koersen op luchthavens zijn vaak alles behalve gunstig. En wil je niet zonder geld aankomen? Dan kun je het vooraf ook bij de bank of een geldwisselkantoor bestellen. Let ook daar even op de wisselkoers én bijkomende kosten.

Wat ik ook wel eens heb gedaan: gewoon even geïnformeerd of er nog mensen in mijn omgeving die betreffende valuta hadden, zodat ik die kon overnemen. Zij blij, ik blij.

7. Meld je aan bij Groupon

Groupon of andere dealsites op je plek van bestemming natuurlijk. Dan kun je bijvoorbeeld voor uitjes of etentjes ook leuke aanbiedingen scoren. Toen ik een aantal jaar geleden in New York was, kocht ik ook regelmatig kaartjes voor musea en bezienswaardigheden via Viator. Dat scheelde vaak zo 25 procent.

8. Plan je eigen uitjes

In het verlengde daarvan: geef je niet zomaar op voor standaard excursies, maar plan je eigen uitjes. Veel voordeliger, maar ook veel avontuurlijker. Bovendien weet je dan zeker dat je programma helemaal naar je zin is.

Oh, en het kan soms gratis zijn. Zo ontdekte ik zelf in New York een plekje waar je gratis op de Hudson River kon kajakken. Hoe leuk is dat?!

9. Neem je eigen snacks en drinken mee

Want op de luchthaven nog even snel iets kopen, kan een dure grap zijn. En dit geldt natuurlijk ook voor wanneer je op je bestemming bent. Als je gewoon even naar de supermarkt gaat en wat dingen haalt die niet snel bederven, kun je jezelf op je vakantie heel wat onnodige kosten besparen.

Bonustip: check de faciliteiten van je accommodatie. Als je er een koelkastje, magnetron of iets anders hebt, kun je ook besparen door gewoon wat boodschappen te doen en zelf bepaalde maaltijden te verzorgen.

Geld besparen op de plek van bestemming

Je brengt natuurlijk de meeste tijd door op je vakantiebestemming. Gelukkig zijn daar ook nog verschillende mogelijkheden om te besparen op vakantie.

10. Ga niet naar toeristenplekjes

En dan met name de toeristische restaurantjes. Die zijn namelijk vaak een stuk duurder en niet per se lekkerder. Wij hebben tijdens onze vakantie op Cuba ooit eens heerlijk gegeten in een klein, bijna verstopt restaurantje dat we hadden gevonden via Tripadvisor. Weinig eurotekens, hoge waardering: heerlijke combinatie 😉

11. Eet wat meer tijdens de lunch

Met het idee om wat minder te dineren. Een lunch is vaak nog best vriendelijk geprijsd, terwijl je voor een diner veel meer betaalt. Dan kun je beter wat extra eten tijdens je lunch en als diner bijvoorbeeld kiezen voor een broodje of een salade uit de supermarkt.

Dat vind ik overigens wel weer een groot voordeel van alleen reizen; dan zijn restaurantjes sowieso minder aantrekkelijk. Na een dag met veel indrukken, vind ik niets lekkerder dan gewoon lekker een makkelijke maaltijd eten in de (hotel)kamer, met een Netflixje erbij!

12. Kijk of je in aanmerking komt voor voordeeltjes

In veel gevallen kun je korting of speciale voordeeltjes krijgen als je student of 65-plusser bent. Ook zijn er nog wel andere categorieën; ik krijg bijvoorbeeld ook wel eens korting of gratis toegang met mijn perskaart. Nu snap ik dat niet iedereen die heeft, maar je kunt altijd even kijken of jij toevallig iets hebt dat je korting kan opleveren!

13. Bewaar je btw-bonnetjes

Je kunt soms in aanmerking komen voor btw-teruggave als je flink geshopt hebt op de plek van bestemming. Daarvoor moet je natuurlijk wel je btw-bonnetjes bewaren. De eisen verschillen per land. Als je als toerist in Nederland komt, kom je hiervoor bijvoorbeeld alleen in aanmerking als je permanent buiten de EU woont en minimaal 50 euro per winkel op één dag hebt besteed. Ook moet je je spullen ongebruikt en binnen 90 dagen mee naar huis nemen.

En in andere landen kan dit ook. Waar je wel even rekening mee moet houden, is dat je officieel dan ook btw in Nederland moet afdragen. De uitzondering is als het gaat om een bedrag van minder dan 430 euro.

Bijvoorbeeld: Je koopt in Thailand een handtas van 600 euro. Daar betaal je 7 procent btw op. Officieel zou je die in Nederland moeten invoeren en er nog eens 21 procent btw op moeten betalen. De 7 procent zou je dan terug kunnen vorderen.

Kost je handtas ‘maar’ 300 euro, dan geldt de optie van het terugvorderen wél, maar hoef je de tas niet in te voeren (en dus ook geen 21 procent te betalen). En als je de tas in de taxfree winkel hebt gekocht, telt hij helemaal niet mee voor de drempel van 430 euro en mag je dat dus nog in andere artikelen stoppen.

14. Koop een simkaart op de plek van bestemming

Voor reizen binnen Europa is dit niet echt nodig; tegenwoordig gaat dat allemaal uit dezelfde bundel. Ga je echter naar een plek buiten Europa, dan kun je een hoop geld besparen door een prepaidkaart ter plekke te kopen.

15. Bespaar op vervoer

Natuurlijk is het makkelijk om een auto te huren, maar je kunt vaak ook ontzettend veel lopen of misschien zelfs fietsen. En in grote steden is vaak ook een goed netwerk van openbaar vervoer. Als je dan even uitzoekt wat de beste optie is qua dagkaart/weekkaart, kan dat je een bak geld besparen. Bovendien zie je dan vaak nog veel meer van de stad ook…

In 2016 kwam ik voor de derde keer in New York. Toen kon ik niets vinden; mijn vorige tripjes had ik namelijk alleen gebruik gemaakt van de auto en de ondergrondse. Tijdens die derde keer liep ik soms op een dag 30+ kilometer. Toen ik er in 2017 weer kwam, had ik geen enkele moeite met ons naar de leukste bezienswaardigheden loodsen.

Besparen op vakantie: wandelen in New York
Een ochtendwandelingetje van bijna 5 uur. Uiteraard inclusief stops op leuke plekjes!

Wat zijn jouw beste tips om te besparen op vakantie, op een manier dat het ook nog leuk blijft?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Als je met een gezin gaat is het vaak voordeliger om via airbnb te boeken. Zou hebben we ooit eens elf dagen
  Een compleet ingerichte woning gehad voor iets meer dan 200 euro. Eten konden we zelf halen en er stond een bbq in de tuin. Wijn mochten we zo pakken want de verhuurder had zelf een wijngaard. ? Kijk bij het uitzoeken van je vakantiebestemming ook eens naar landen waar je in eerste instantie niet aan denkt.

 2. Ik las je eerste vijf of zo tips en zag een afslag die ik eigenlijk nooit neem: het lijkt erop dat je ervanuit gaat dat vliegen dé manier is om op vakantie te gaan?
  Gelukkig denken heel veel mensen daar anders over, want ook dichterbij je eigen huis kun je uitstekend vakantie vieren. Bijkomende voordelen: het is (veel) goedkoper, vaak ben je veel flexibeler (een dagje later vertrekken bij calamiteiten is geen probleem) en het spaart het milieu.

  1. Natuurlijk kun je ook op andere manieren op vakantie 🙂 Gelukkig wel! Een groot deel van de tips erna zijn tijdens elke vakantie toe te passen. Overigens is het mij wel opgevallen dat met de auto (of ander vervoer) vaak pas wat aantrekkelijker wordt als je met meerdere mensen gaat. Met z’n tweetjes of alleen ben je dan toch regelmatig nog behoorlijk duur uit. Het milieuaspect geldt (ga ik vanuit) natuurlijk wél ook voor reizen in een klein gezelschap.

 3. Ja, ik sluit me aan bij Mariimma. Deze post heeft het alleen maar over vliegen, uit eten, New York, Cuba… Nogal uitgaande van privilege en milieubelasting en niet zo passend bij de titel van je blog 🙂
  Desalniettemin wens ik jullie een fijne vakantie!

  1. Dank je! En mijn insteek met LekkerLevenMetMinder.nl is bewust met je geld omgaan, zodat je het kunt gebruiken voor dingen die je belangrijk vindt. Voor ons betekent dat bijvoorbeeld minder aan impulsieve uitgaven gedurende het jaar, minder aan uitgaan, minder aan woonlasten, maar meer aan mooie reizen maken en vrije tijd creëren.

 4. Ik ga ook meestal met de auto op vakantie, vanaf 2 of meer personen is dat vaak goedkoper dan vliegen. Zelf ga ik vaak richting de bergen en krijg je vanaf een week verblijf meestal al een toeristenkaart waarmee sommige uitjes gratis zijn of waar je korting mee krijgt. Scheelt ook weer. Accommodatie boeken doe ik juist vaak maar een paar dagen van tevoren. Buiten het seizoen hebt je voor appartementen en hotels dan juist vaak de goedkoopste deals.
  Als ik wel ga vliegen kijk ik ook altijd of een pakketreis goedkoper is, of een vliegticket en dan los hotel/appartement. Dit wisselt nog weleens per bestemming.

 5. Wat ik fijn vindt is om te kijken of ze ergens free tours verzorgen. Vaak kom je echt op de leukste plekken en ben je een paar uur zoet 🙂

 6. Ik ben geen Gabi, maar doe dit ook vaak. In vrijwel elke stad wordt wel een free walking tour aangeboden. Ik google dus ook altijd ‘free walking tour + naam stad’ en voila. Er wordt wel een fooi gevraagd, maar het bedrag mag je zelf bepalen. Zo’n tour is vele malen goedkoper dan met een reguliere tour meegaan. Zelfs in Nederland wordt het veel aangeboden, maar eigenlijk overal ter wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.