Budgetvriendelijk entertainment: spelletjesavond

Budgetvriendelijke spelletjesavond

Koude, donkere dagen doen het voor mij niet zo erg. Als ik niet bewust op zoek ga naar echte lichtpuntjes, dan ligt een herfst-/winterdepressie hier zomaar op de loer. Soms kan het vinden van die lichtpuntjes echt wel een uitdaging zijn. Door de jaren heen heb ik al gemerkt dat bijvoorbeeld zoveel mogelijk daglicht meekrijgen me helpt. Ook gezellige avondjes zijn mooi. Met vriend en wat lekkere hapjes voor een leuke serie zitten bijvoorbeeld. Of iets dat perfect in deze zuinige novembermaand past: een spelletjesavond!

Spelletjes zijn leuk!

Vroeger speelden we heel vaak spelletjes. Soms met z’n vijven, maar ook vaak genoeg met z’n drieën. Dat is dan weer het voordeel van twee broers hebben; dan is er altijd wel iemand die mee kan doen met een spelletje. Sommige spellen duurden bij ons echt dagenlang. Monopoly bijvoorbeeld. Dat speelden we dan met ‘schuldbekentenissen‘, zodat je eigenlijk oneindig lang kon doorspelen. Als je het geld om je schulden af te betalen niet had, dan schreef je het gewoon op en kon je het op een ander moment wel weer verrekenen. Helaas is het spelletjes spelen de laatste jaren wat op de achtergrond verschoven. Als je een lange dag achter de rug hebt, is het toch heel verleidelijk om gewoon tv te gaan kijken. Ook gezellig, maar een beetje variatie is niet erg.

Daarom lijkt het me leuk om deze maand weer eens wat spelletjes van stal te halen en een paar heuse spelletjesavonden in te plannen. We hebben een aantal spellen die we prima met z’n tweeën kunnen doen, voor de ander exemplaren kunnen we vast wel familie/vrienden charteren. Wel net zo gezellig!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn top 5 spelletjes

Maar wat voor spelletjes speel je dan? Ik noemde net al Monopoly. Dat kun je in principe prima met z’n tweetjes spelen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere spellen die ik graag speel – op willekeurige volgorde:

1. Triviant

Vroeger thuis hadden we de ‘echte’ groene versie en zelf heb ik de versie van de jaren 80. Ik ben best goed in het onthouden van nutteloze feitjes en dat komt met een spel als Triviant echt goed van pas. Bij Triviant is het de kunst om zo snel mogelijk de triviantjes bij elkaar te sparen, door de vragen juist te beantwoorden.

2. 30 Seconds

Die kennis is ook goed in te zetten bij een wat nieuwer spel, 30 Seconds. Daarbij heb je steeds 30 seconden om maximaal vijf dingen (woorden, concepten, personen, artikelen, etc.) te omschrijven, die dan door de rest van je teamgenoten geraden moeten worden. Deze hebben we (nog) niet zelf in de kast liggen, maar wel binnen de familie. 30 Seconds is leuker als je het met meerdere mensen speelt, bijvoorbeeld minimaal 6. Eigenlijk is een spelletjesavond niet compleet zonder een rondje 30 Seconds!

3. De Weerwolven van Wakkerdam

Normaal heb ik echt he-le-maal niets met kaartspellen. ‘Gewoon’ kaarten vind ik wel leuk, maar van die ingewikkelde kaartspellen waarbij kaarten allerlei functies hebben en van alles kunnen raak ik heel snel in de war. Ik heb me er nooit echt in verdiept, maar snap ook niet helemaal hoe je daar avonden lol van kunt hebben. Toen tijdens een familieweekend iemand met het spel De Weerwolven van Wakkerdam aan kwam zetten, was ik dus ook niet onverdeeld enthousiast.

Maar: wat is dit een verschrikkelijk leuk spel! Hier heb je toch wel minimaal 8 personen voor nodig en meer (maximaal 18) is beter. Iedereen krijgt een rol toegewezen en het is vervolgens aan de groep om uit te vinden wie een weerwolf is en wie niet. En daar heb je niet onbeperkt de tijd voor, want elke nacht elimineren de weerwolven (meestal zijn het er per spel minimaal twee) één van de onschuldige burgers. Als het dan weer ‘dag’ wordt, bespreken de spelers wie de weerwolven zijn. Aan die discussie doen de weerwolven echter zelf ook mee, dus je begrijpt: dat is nog niet zo gemakkelijk!

4. Ticket To Ride

Dit spelletje hebben we nog niet, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Ik heb hier inmiddels al zoveel positieve verhalen over gehoord, dat ik besloten heb om mezelf deze maand te trakteren op Ticket To Ride. Dit spel kun je namelijk ook al met twee personen spelen en is elke keer weer anders. Je reist met de trein door heel Europa. Om echter op je bestemming te komen, moet je verbindingen tussen steden claimen. Daarvoor heb je weer de juiste kaarten nodig. Ik heb me laten vertellen dat dit spel vraagt om wat strategie en wat geluk; een mooie combinatie.

5. Captains of the Golden Age

Als je denkt: ‘Hier heb ik nog nooit van gehoord!’, dan kan dat heel goed. Captains of the Golden Age is namelijk een heel nieuw spel. Ik kwam het voor het eerst tegen op Kickstarter. Daar verging het me echter net zoals elke andere keer dat ik op Kickstarter kom; ik kijk, ik zie leuke dingen en uiteindelijk vergeet ik het weer en ‘fund’ ik niets. Gelukkig heeft die lakse houding dit spel niet de das omgedaan; de bedenkers haalden genoeg geld binnen om het spel daadwerkelijk te laten ontwikkelen en ze vroegen me of het me niet leuk leek om daar een mooie winactie aan te koppelen. Natuurlijk kon ik dat pas zeggen als ik het zélf getest had 😉

Het bijzondere aan dit spel is dat het géén geluksspel is. Het draait allemaal om strategie. Met dit bordspel handel je in grondstoffen. Met de juiste grondstoffen kun je je schip uitbreiden met meer zeil, meer bemanning, meer kanonnen en een groter ruim. Daarin kun je peper van de Oriënt naar de Republiek brengen, zodat je aandelen in de handelscompagnie kunt bemachtigen. Maar: je bent natuurlijk niet de enige die uit is op de buit: je tegenspelers kunnen je schip plunderen, het aan flarden schieten of je op andere wijze te snel af zijn. En dan is er ook nog een piraat, waarvoor je uit moet kijken!

Het kost eventjes tijd om dit spel onder de knie te krijgen, maar daarna is het wel ontzettend leuk. Vooral het feit dat het niet om geluk draait, is iets dat hier in erg goede aarde viel. Bij vriend natuurlijk, want meestal heb ik met spelletjes aardig geluk 😉 Alleen op strategie heb ik nog niet kunnen winnen, maar dat komt vast wel. Dat is ook leuk eraan; hoewel je steeds sterker wordt in je strategie, is het spel elke keer weer heel anders!

Captains of the Golden Age
Het speelbord met de verschillende eilanden, bootjes en grondstoffen
Captains of the Golden Age
Spelerskaarten
Captains of the Golden Age
En zo ziet het eruit als je met vier spelers op volle kracht aan de gang bent

Winactie: win het bordspel Captains of the Golden Age

Zoals ik net al even aangaf: van de makers van Captains of the Golden Age mag ik een (nieuw!) exemplaar van dit spel weggeven aan één van jullie! Wil jij ook wel weer eens gezellig om de tafel met een leuk spelletje, dan is dit je kans.

De winactie is helaas afgelopen!

Uit alle reacties trek ik vrijdag 2 december om 16:00 een winnaar. Die krijgt het spel helemaal gratis opgestuurd 🙂

Heb je niet gewonnen of wil je gewoon sowieso aan de slag met dit spel? Dan kun je het ook zelf aanschaffen via Bol.com

Wat is jouw favoriete gezelschapsspel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

75 Comments
 1. Ik wil wel kans maken! Wij hebben best veel favoriete spellen, houden ook regelmatig spelletjesavonden met vrienden, heel gezellig. We hebben een kleine verzameling spellen die we ook graag met z’n tweeën spelen: Patchwork, Qwixx, Agricola en sinds twee weken terug Machi Koro. Op dit moment is de laatste ons nieuwe favoriete spel 🙂

 2. Ik loot graag mee! Wij zijn dol op spellen, captains if the golden age ken ik nog niet maar de andere 4 behoren zeker tot mijn favorieten. Wat ik zelf nog mis in het rijtje is een cooperatief spel zoals het verboden eiland of pandemic, waarmee je als groep (4/5 personen) tegen het spelbord speelt.

 3. Ik doe mee! Het is moeilijk om een favoriet spel te kiezen, er zijn zoveel leuke! Elder Sign is een aanrader, we spelen het denk ik nu al zo’n twee of drie jaar en het blijft leuk. Wel hebben we inmiddels al de nodige uitbreidingen daarvoor gekocht 🙂

   1. Ook leuk: Pandemic Legacy (niet herspeelbaar, wel vele uren plezier), Mysterium, Exploding Kittens, Fluxx (hier zijn meerdere versies van), Love Letter (hier zijn meerdere versies van), Tales of the Arabian Nights, T.I.M.E. stories (hoewel niet herspeelbaar), Fury of Dracula, Hanabi, Bears vs. Babies, Dead of Winter.

 4. Ik loot ook graag mee! Een strategisch spel zou vooral mijn man heel fijn vinden want als er een boel geluk in het spel zit win ik meestal. Onze favoriete spel is carcasonne denk ik, maar pandemic wordt hier ook veel gespeeld.

 5. Leuk! Ik doe graag mee om het spel te winnen voor mijn man. Die is gek op strategiespellen! Wij hebben ook een kast vol spellen daardoor.
  Hij wint meestal met strategie. Maar na een paar keer spelen heb ik zn tactiek door (meestal dezelfde) en hak ik ‘m in de pan 😉 Gaat bij jou vast ook goedkomen dus!

  Ik vind Agricola erg leuk en puerto rico.

 6. Dit spel ziet er wel heel tof uit! Mijn zonen houden erg van zulk soort strategische, historisch-achtige spellen. Maar op dit moment doen we vooral het ‘Woordenboekspel’, ken je het? Je hebt alleen een woordenboek nodig, en papier en pennen. En soms komt ‘Reis door de Benelux’ weer op tafel, blijft ook altijd leuk.

   1. Lees nu je reactie pas… Ja, het is het spel zoals op Wiki beschreven. Hilarisch om te doen. We hebben ons vaak tranen gelachen om de rare betekenissen die verzonnen werden!

 7. Wat leuk! Ik vind het ook heerlijk om in deze tijd van het jaar weer spelletjes te gaan spelen binnen, lekker op de zondagmiddag met wat hapjes en een drankje erbij 🙂 Wij hebben laatst Risk gekocht, maar aangezien ik daar alleen nog mee verloren heb blijft Monopoly mijn favoriet! Snel alle stations binnen halen…. 😉
  Ik loot graag mee voor het spel, ben er erg benieuwd naar!

   1. Haha, ja en de nutsbedrijven. Toen ik met mijn vriend voor het eerst monopoly ging spelen was de tactiek bij hem nog onbekend, maar inmiddels heeft hij al snel door welke kant ik op ga.. En werkt dat dus niet meer. 😉

 8. Ik wil wel mee doen met die win actie :)! Zelf vinden wij hier thuis Uno, Skibo, Hali Gali en Bluffen heel erg leuk; maar wel allemaal kaartspellen eigenlijk

 9. Ik vind het wel leuk om te winnen, kan ik het spel aan mijn nichtjes geven en ze overhalen om met mij een potje te doen. 😉
  Vroeger deden we inderdaad veel spelletjes maar tegenwoordig helaas nooit meer. Ik heb zelf ook geen enkel spel meer.
  Vroeger was ik dol op mastermind, het raden van een combinatie van gekleurde pinnetjes. Echt een hersenbreker maar wel leuk. Het is een spel vor twee personen. Ik zal eens vragen aan mijn moeder of het nog op zolder staat.

  1. In Leeuwarden zit een winkel Spellekijn, daar hebben ze allemaal hele leuke spellen die niet bij de grote ketens te koop zijn. Heel groot assortiment en de eigenaren zijn zelf spelletjesgek, ze hebben bijna alle spellen zelf ook gespeeld. Ze kunnen je ook heel goed advies geven. Echt een aanrader.

 10. Wat leuk. Ik doe graag mee met je winactie. Het lijkt me echt een leuk spel.
  Wij spelen ook graag spelletjes; met z’n tweeën, met de kinderen of met vrienden. Monopoly is toch nog altijd wel mijn favoriet.
  Met de kinderen spelen we heel graag ‘kezen’ dat is een combinatie van pesten en mens erger je niet. De kinderen zijn 6,8,10 en 12 en kunnen dit allemaal heel goed. Quirkle een kaartspel is ook erg leuk om met de kinderen te doen.

  Kolonisten van Catan vinden we ook heel leuk.

 11. Ik wil ook graag mee doen! Wij houden heel erg van spelletjes, en met name als er wat strategie om de hoek komt kijken. Daarnaast vinden we het sowieso altijd erg leuk om nieuwe spellen te ontdekken! Mijn favoriete spel blijft toch wel kolonisten van Catan. Misschien heeft het er iets mee te maken dat ik meestal win 😉

 12. Rummikub doen we nog best veel, maar ook de kolonisten van Catan, ticket to ride, en idd Monopoly,
  Kezen vind ik ook leuk, maar ik ben de enige hier, dus dat spelen we bijna niet.
  Zoals je t beschrijft lijkt Captains of the golden age me en leuk spel, dus ik doe graag mee

 13. Oh wow! Wat een leuke actie! Ik doe graag mee! Wij spelen zowel met z’n tweeën, als met ons viertjes als gezin, als met vrienden vaak spelletjes. Ons favoriete spel is toch wel de Kolonisten van Catan met uitbreidingsset zoals steden en ridders en zeevaarders. Daarnaast spelen we ook vaak cluedo (is favoriet bij onze zoon), carcasonne, skipbo, koehandel of yathzee. Zaterdagavond of zondagavond zijn dan de favoriete avonden om gezellig met elkaar een spelletje te spelen.

 14. Hoi,
  Ik doe graag mee met de winactie! Vooral deze donkere avonden komen de spelletjes weer op tafel. Soms met de kinderen, zoals scrabble, monopoly, mastermind. Maar ook samen spelen we vaak Patchwork, Agricola, Boon to be Wild, Regenwormen, Pang, etc. Dit spel ken ik nog niet, ben heel benieuwd! Ticket to ride staat ook op ons lijstje, lijkt me erg leuk!

 15. Hoi Adine, Ik wil heel graag meedoen met deze winactie. Ik houd eigenlijk van de meeste spellen, vanwege de gezelligheid. Maar ik krijg mijn man niet mee als het spel niet strategisch is – daarom lijkt CotGA me een geweldige aanvulling op de spellenkast.
  Momenteel schaken we weer en ook Magic komt voorbij (maar dat vind ik wel erg ingewikkeld). Triviant is vervangen door het Grote Winkler Prins spel wegens leukere vragen. Een van mijn favoriete spellen blijft Colonisten van Catan. Daar heb ik een hele mooie houten uitvoering van, gekocht bij een winkel die ook al in eerdere reacties is genoemd.
  Janneke T

 16. We moeten meer spellerjes spelen! De tv krijgt teveel aandacht, en er wordt voor zoveel content gezorgd (je wordt ahw gekidnapped om steeds weer een serie te volgen, en heus alleen niet op Netflix).
  Wat een verschrikkelijk leuk spel lijkt me dit, ik ben benieuwd of mij dit van Mijn Carcassonne-verslaving af kan houden!

 17. Ik wil ook graag meedoen met de winactie. Wij spelen graag bord-en kaartspelletjes: met 2 personen, met onze 2 kinderen (rond de 10 jaar oud), met buurkinderen, met vrienden of met familie. Vroeger zonder kinderen speelden we met vrienden vaak Risk, De kolonisten van Catan (met veel uitbreidingen, maar ook wel het kaartspel) en El grande. Dat kon wel bijna het hele weekend in beslag nemen. Met jonge kinderen waren Memory, Kroko loko, Het betoverde doolhof, Uno en Regenboogslang favoriet. Nu met al wat oudere kinderen spelen we vaak Monopoly, Levensweg, Carcassonne (met uitbreidingen), Ticket to ride Europe of Switzerland, Skipbo, Rummikub, Scrabble, Regenwormen (met uitbreiding), Ligretto, Triominos, Yahtzee en Phase 10. Voor dit jaar stop ik in de Sinterklaaszak Puerto Rico en Schotten totten. Ook willen we onze kinderen nog leren klaverjassen en hartenjagen, want dat doen we veel met mijn schoonouders.

 18. Oh ja, ik ben gek op spelletjes. Ik loot ook heel graag mee!
  Mijn favoriete spelletje sinds jaar en dag is Kolonisten van Catan.
  Ik hoop dat dit spelletje daar een klein beetje op lijkt?

  1. Ik moet tot mijn grote schaamte bekennen: dat heb ik nog nooit gespeeld! Erger nog; we hebben het wél in de kast liggen (althans, een variant ervan), maar het is gewoon nog nooit uitgepakt. Ik zal vriend vanavond wel even vragen of het vergelijkbaar is, die kent beide spellen inmiddels wel 🙂

 19. Ik doe graag mee met de actie!
  Hier is Monopolie favoriet. Euro monopolie bij de tweede van 7, Starwars monopolie bij de oudste van 10.
  Verder zijn Kolonisten, Risk, Zeeslag en Strategie intensief gebruikt. We pakken meestal toch de klassieke spellen.
  Koffiespel van DE is ook leuk. Alleen tweedehands te krijgen. Met aandelen en wisselkoers, voorraden kopen, bewerken en verkopen.
  Ik vind het leuk om een keer een heel nieuw spel te gaan doen, daarom wil ik best winnen;-).

 20. Leuk, ik wil ook graag meeloten.

  Hier spelen we vooral wie is het, kroko loco, jenga en andere kinderspelletjes vanwege de kinderen. De favoriet is de sjoelbak!

 21. Ik wil wel kans maken! De wintermaanden komen er weer aan en dan worden de spelletjes weer uit de kast getrokken! Wat ik het meest met mijn familie doe is Tobago. Dit is een bordspel met verborgen schatten op een Eiland en je moet proberen die schatten te pakken te krijgen. Het bord bestaat uit drie delen waardoor je steeds een ander Eiland kan maken.

 22. Sinds kort gaat mijn vriend elke week met zijn vrienden gezelschapsspelletjes spelen. Zou leuk zijn om eentje te winnen voor hem. Mijn favoriet is een klassieker: Monopoly

 23. Ik doe graag mee aan deze actie! Weerwolven van Wakkerdam heb ik heel veel gespeeld en is zeker favoriet als je met een groep bent (tenminste, wanneer iedereen de spelregels kent). Als ik alleen met mijn wederhelft ben dan spelen we graag een potje scrabble!

 24. De laatste tijd vaak gesjoeld. Is een heel kort spel. Het bord was helaas niet al te glad. Ik kwam toch tot ruim tachtig punten. Bijna stond die op mijn verlanglijst. Maar zoals dat gaat, het is eigenlijk een saai spel. Er zijn nog steeds sjofele reinigingen.

 25. Ticket to Ride is hier al jaren favoriet, bijna alle uitbreidingen zijn in ons bezit. Ook Elfenland spelen we al jaren. Nieuwe spellen zijn altijd welkom. Man en kinderen zijn er net zo dol op als ikzelf. Om het over familie en vrienden nog maar niet te hebben. Kortom: spelletjesavonden kennen wij heel goed!

 26. Ik speel 🙂 ook graag mee met de verloting.
  Ik vind het heerlijk om met slecht weer lekker spelletjes te spelen, hapje en een drankje erbij!
  Mijn favoriete spel is RISK, maar dat speel ik nooit meer met mijn zwager. Die gooit gewoon het bord omver als -ie op verliezen staat, hahaha!

 27. IK doe mee! Wij houden wel van spelletjes spelen. Ook van allerlei soorten spelletjes. 30 seconds en Kolonisten van Catan doen het altijd goed.

 28. Ik doe mee! Mijn favoriete spellen zijn: Levensweg, Phase 10 en Beverbende! Vooral het laatste spel is leuk en lekker kort voor tussendoor.

 29. Oh dit zou ik zó leuk vinden! Was toevallig vanochtend nog op zoek naar een leuk spel voor mezelf (tijdens sinterklaas inkopen ) !?

 30. Dat zou wel erg gaaf zijn om te winnen!
  Iedere maand hebben we spelletjesavond met vrienden, een nieuw spel is altijd welkom!
  We spelen graag; Carcassonne, kolonisten, Karuuba, ticket to ride, phase 10, take 5, boonanza… van alles dus!

 31. Spelletjes spelen vinden wij ook heerlijk om te doen. Lekker tv en mobiel uit en gezellig samen spelen. Ticket to ride hebben we begin deze maand cadeau gekregen en we zijn erg benieuwd. Wij hebben er ook leuke dingen over gehoord!

 32. Ik doe graag mee.
  Momenteel blijft het bij ons, met jonge kinderen, nog wat hangen op memory, UNO en wat eenvoudige spellen. Maar zelf vind ik Risk wel erg leuk.

 33. Ik ben dol op spelletjes! Je hebt een aantal favorieten van me genoemd. Triviant vind ik super leuk, ook met de kids. En weerwolven is ook zo tof! Goede herinneringen aan mijn studententijd, haha. Wij spelen thuis veel Phase 10 en we hebben daar laatst zelfs een nieuwe van gekocht omdat onze oude echt aan vervanging toe was. Zo veel spelen we het. Ticket to Ride staat ook nog op mijn verlanglijstje, die lijkt me ook tof.

  Oh, en deze winactie laat ik uiteraard niet voorbij gaan als spelletjes fanaat! <3

  x Lisanne

 34. Lijkt me leuk om te spelen! Dominion is 1 van mijn favorieten en de grote Dalmuti voor het snelle vermaak:) Doe heel graag mee!

 35. Ik doe graag mee. Wat favorieten van me zijn Beverbende, omdat je dit ook met 2 kan spelen, Cluedo vind ik erg leuk om te doen en met een grote groep 30 seconds

 36. Ik had ‘m even gemist maar natuurlijk doen we graag mee! Ticket to Ride staat hier ook regelmatig op tafel, Carcassonne of Boonanza doen het ook altijd goed. We hebben zelfs een keer een zomervakantie half weggerummikubt.. 😉

  Oh en als 2 jonge ouders die de komende jaren ‘s avonds aan huis vast zitten komt dat spel natuurlijk uitstekend terecht! 😉 Win-win!

 37. Ik doe ook graag mee! Wij spelen vaak spelletjes, Skipbo voor een snel spelletje, maar ook de strategische spellen zijn erg leuk. We hebben laatst Zeeslag weer eens gespeeld. En met zijn vieren Kolonisten van de Lage Landen. Kolonisten van Catan, maar dan net een andere (en leukere) versie dan het origineel.

 38. Ik loot graag mee. Wij spelen drie maal per jaar met twee bevriende stellen Machiavelli. Eerst lekker samen eten en dan aan de gang met moordenaars en dieven , koningen en koopmannen. Superspannend, zit veel in…

  Met anderen doen we vaak het woordenboekspel, weerwolven, colonisten van catan, boerenbridge of het echt leuke samenwerkspel: Hanabi.

  Wat we ook nog wel eens doen in een wat grotere groep is het volgende: Iedereen schrijft op vier kleine papiertjes elk een naam van iemand die we allemaal kennen. Mag ook een historische figuur zijn of iemand van onszelf. Al die blaadjes gaan opgevouwen in een schaal of mand.
  Er zijn drie rondes: In teams moet steeds iemand de andere(n) van het team duidelijk maken wie er op het blaadje staat.
  Eerste ronde door te omschrijven, tweede ronde door het uitbeelden en de derde ronde door maar een enkel woord.
  Er wordt steeds 1 minuut gespeeld, dan gaat de beurt naar het volgende team, tot de blaadjes op zijn.
  Ik moet nog steeds lachen als ik voor me zie hoe mijn man Michiel de Ruijter aan het uitbeelden was met zeeslagen en al. En hoe mijn zwager een mol uitbeeldde toen hij Linda de Mol bedoelde…
  Maar ja, dat laatste spel is niet te koop dus… ook het woordenboekspel doen we alleen met onze eigen Dikke van Dale’s… Hilariteit alom, zeker in een grotere groep… Zo leuk, spelletjesavonden…
  hartelijke groet, Jacquelien

 39. Leuke actie! Ik loot ook graag mee, want wij zijn dol op spelletjes. Bij ons is 30 seconds op dit moment favoriet, een heerlijk spel om met vrienden te spelen. Al lijkt mij het bordspel Captains of the Golden Age ook een erg leuk spel! 🙂

 40. Leuk! Ik doe heel graag mee 🙂 Captains of the Golden Age klinkt interessant, en ook leerzaam voor de dames hier in huis.
  Ik ben zelf dol op een eenvoudig potje Rummikub of SET. Maar ook heel wat andere spellen doe ik graag mee. De Sint gaat Ticket To Ride aan het gezin geven. 🙂 Als kind speelde ik graag Reis door Europa. Ik denk dat dit een leuke opvolger is.

 41. Hallo, ik wil graag meedoen hoor ! Maar ik woon in B. kan ik dan ook meedoen ? Anders betaal ik de verzend kosten wel…
  Graag wil ik meedoen omdat zowel mijn man als zoonlief ASS hebben en spelletjes wel de manier zijn om es samen iets te doen (meestal zijn ze solo bezig op de PC , want mensen met ASS zijn meestal géén praters..) Ze schaken ook samen en zijn beiden hoogbegaafd , wel grappig en eigenlijk best wel fijn zoontje (nu ja “tje” hij word rond kerst 15j) door het inzicht van onze zoon , kan hij mij (mama) uitleggen hoe papa het ziet/bedoelt en dat heeft voor mij/ons al vaak veel verhelderd ! Ja niets beter dan een “ervaringsdeskundige” 😉 mijn dochter en ik zijn HSP en dus zeer gevoelig wat onze gezins-puzzel vaak niet gemakkelijk maakt ! oh ja, 2 van ons hebben ADD en allebei de kids hebben dyslectie,dyshorhografie of dyscalculie!…
  Maar de mooiste puzzels zijn toch de mooiste …….??? (vroeg ze hoopvol!?)

  lieve groet en een dikke knuffel vanwege Isabelle/Jezebelle
  die al meer dan 20j aan het jongleren is met al die “speciale kerst-ballen”

 42. Heel graag Captains of the Golden Age, want hoewel geen geluksspel kan het dus best een ietsie meer geluk geven?, gave site hier!! Thx!

 43. Leuk, ik loot mee :)! Ik houd van spelletjes. Met onze logeer-tieners of de 15+ jongeren van de kerk spelen we geregeld spellen. Van Kolonisten tot Ligretto en alles ertussenin :P…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.