Planner Review: Purpuz Planner 2018

Review: Purpuz Planner

Dit jaar werk ik voor het eerst écht met planners. Of beter gezegd: een planner, enkelvoud. Niet met de Happiness Planner waar ik al tijden op zit te azen, maar wel met de Purpuz Planner. Die won ik tijdens een Zakenmeisje-event in mei en heb ik nu een paar maanden écht in gebruik. Omdat het werken met een planner me goed bevalt, wil ik komend jaar niet halverwege beginnen, maar direct. Maar met welke planner? Misschien met de Purpuz Planner, misschien met de Happiness Planner, of misschien toch met een andere? Ik dacht dat er maar één manier was om erachter te komen: ze gewoon allemaal testen! En dan trap ik af met de Purpuz Planner!

Het verhaal achter de Purpuz Planner

De Purpuz Planner werd voor het eerst gelanceerd in december 2016. Het is dus een relatief nieuwe planner. De planner werd ontwikkeld door Clen Verkleij uit Utrecht. Toen hij middenin een burn-out zat, merkte hij dat hij verschrikkelijk veel behoefte had aan structuur en balans. Maar: hij kon totaal niet plannen. Daarom besloot hij voor zichzelf een supereffectieve agenda te maken, die hem daarbij hielp. Het werd de Purpuz Planner; veel meer dan een agenda alleen. Clen noemt het wel ‘een coach op papier’. En dat is het ook wel een beetje.

Met de Purpuz Planner werk je dagelijks aan je dromen en doelen. Je plant de kleine stapjes in die nodig zijn om de grote doelen te bereiken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktische informatie

❤ Nederlands
❤ Een week op twee pagina’s (pagina = bijna A4), inclusief weekend
❤ Elke dag telt van 6:00 tot 22:00 uur, 2 regels voor kantoortijden
❤ Ruimte voor wekelijkse to do’s (zakelijk en privé) en een dagdoel
❤ Creatieve ruimte
❤ Dagreflectie (overwinning + groei)
❤ Wekelijkse kleine opdrachten (‘Rond deze week iets af waardoor jij je succesvol voelt en deel dit met je omgeving’)
❤ Gebonden hardcover met foliedruk en bladwijzerlintje
❤ Achterin vind je een werkboek om een je doel te bepalen en daar een plan aan te koppelen.
€ 34,99 bij Bol.com, gratis verzending of via de Purpuz-shop

Looks

De looks van een planner zijn ook niet geheel onbelangrijk. Foto’s zeggen daarin meer dan woorden, dus die vind je hieronder. Over het algemeen heeft de Purpuz Planner een hele cleane look. De hele week staat op twee pagina’s en voor zaterdag en zondag is evenveel ruimte als voor doordeweekse dagen.

Review Planners: Purpuz Planner
De buitenkant van de Purpuz Planner leent zich prima voor Instagram-plaatjes 😉 De kleur is een beetje grijsblauw, met een koperkleurige foliedruk. De cover voelt aan alsof hij bekleed is met een soort stof, net zoals je dat vroeger wel met boeken had.
Review Planners: Purpuz Planner
De planner bevat heel veel tips om te leren plannen
Review Planners: Purpuz Planner
Zo ziet een overzicht van de week eruit
Review Planners: Purpuz Planner
Voor de pagina’s waarop de maand eindigt en een nieuwe begint, is ruimte voor een check-in en maandplanning. Hierin staan eerst een aantal vragen ter reflectie, dan sta je stil bij waar je nu bent en vervolgens kijk je naar waar je naar toe gaat. Dit plan je daarna ook weer praktisch in.

Bijzonderheden

Soms heb je planners die ook wat bijzonderheden hebben, en dit is er wel eentje die in die categorie valt. Zo vind je hierin feestdagen van de grootste religies. Ook iets als Jom Kipoer staat er dus in.

Review Planner: Purpuz Planner

Ook leuk: je kunt merken dat de Purpuz Planner echt een passieproject is van Clen. Ik ontmoette hem van de zomer op de beurs StandUP en zijn enthousiasme is gewoon besmettelijk. Je kunt echt merken dat hij hier zelf veel aan heeft gehad en dat hij anderen er ook mee wil helpen. Als je vragen of opmerkingen hebt en die stuur je bijvoorbeeld via Facebook op, krijg je ook vrijwel altijd een reactie van hem. Daar houd ik wel van.

En tot slot: de planner staat ook heel erg stil bij hoeveel tijd iets kost. Dat geef je in je weekplanning aan, maar ook in je overall planning. Dat helpt mensen zoals ik, die denken dat ze 36 uur hebben in 24 uur én nog kunnen slapen, om een beetje realistisch te plannen.

Oordeel

Ik ben wel enthousiast over de Purpuz Planner! Het is een overzichtelijke planner, je hebt ruimte voor alles wat in een week belangrijk is én alle (hele) dagen worden meegenomen. Soms heb je planners waarbij het weekend een vakje van twee centimeter is. Als ondernemer ben je regelmatig ook gewoon in het weekend aan het werk en dan is het fijn als je die dag ook gewoon kunt plannen. Daarnaast vind ik de harde cover mooi en is het lintje heel praktisch.

Purpuz-methode

Over de Purpuz-methode an sich kan ik nog relatief weinig zeggen. Het is een beetje een slecht excuus, maar omdat ik de planner pas na een half jaar in gebruik kreeg en ook nog wat opstarttijd nodig had, heb ik het werkboek niet ingevuld. Ik heb het uiteraard wel doorgenomen en met de inzichten die ik inmiddels heb over het visualiseren en concreet plannen van doelen, vind ik het er wel goed uitzien. Wat ik wél zag, was de ‘Purpuz Planner Promise‘: als je wel je best hebt gedaan, maar je niet het idee hebt dat de planner je verder heeft gebracht, dan krijg je je geld terug. Clever, want dat trekt je misschien net over de streep, terwijl je (ik althans) niet zomaar geld terug zou vragen. Maar het is een mogelijkheid!

Daarnaast heb ik natuurlijk wel de week- en maandplanningen inmiddels uitvoerig kunnen testen. Wat me daarin vooral aanspreekt en ook echt verder helpt, is de ruimte voor het noteren van overwinningen en groei (ook wel wat gerelateerd aan jezelf belonen, waar ik van de week over schreef), de duidelijke scheiding tussen privé- en zakelijke to-do’s, de creatieve ruimte (normaal prop ik ideeën op de dag zelf, maar dat werkt niet fijn) en de aparte tips die je elke week krijgt. Als je daar dan die week op focust, zet je automatisch weer stappen. Uiteindelijk moet je het allemaal nog steeds zelf doen, maar ik merk wel dat deze planner het me een stuk makkelijker maakt, omdat ik niet overal apart nog lijstjes bij hoef te houden.

Een ander pluspunt is dat je deze planner ook helemaal gratis kunt downloaden. Je krijgt dan natuurlijk niet de mooie hardcover, maar wél de gehele inhoud. Dus de tools en de agendaoverzichten. Dan kun je de planner ook eerst een tijdje proberen, of een eigen versie ervan maken. Daar houd ik wel van; dat mensen zó overtuigd zijn van hun product, dat ze het niet erg vinden om er iets van weg te geven.

Zijn er dan helemaal geen puntjes van kritiek?

Ik kan een aantal dingen bedenken die ik ook nog graag zou zien. Het zijn misschien kleinigheidjes en ook erg persoonlijk, maar toch. Ik heb wel eens planners gezien met tekeningetjes waarmee je bij kunt houden hoeveel water je drinkt, dat lijkt me handig. En misschien van die aankruisvakjes voor hoe vaak je die week gesport hebt. Gewoon wat kleine tweaks rondom gezondheid, want dat lijkt me voor je algemene welzijn – en dus je energie/resultaten – ook heel goed.

Daarnaast zou ik het ook niet gek vinden om wat KPI’s vast te kunnen leggen. Dat kan natuurlijk in de creatieve ruimte, maar een paar ruitjespagina’s zouden daar ook ideaal voor zijn. Overigens kan ik deze puntjes mailen naar ikweethetbeter@purpuz.com. Ik weet het niet, maar iets weerhoudt me er dan toch van 😉

Oh, en de prijs kan een dingetje zijn, maar ik zie wel dat de meeste planners rond dit bedrag zitten. Bovendien kun je dat dus omzeilen door de gratis versie te downloaden.

Dus…

Al met al is dit in ieder geval zeker een kandidaat voor 2018. De gratis versie heb ik in ieder geval vast gedownload.

Kende jij deze planner al en wat vind jij écht onmisbaar in een planner of agenda? Oh, en zijn er planners die jij graag nog getest zou willen zien? Als ik toch bezig ben… 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik houd van papieren agenda’s en planners! Voor 2018 heb ik de ‘organizing agenda’ gekocht van Plan-point. Voor het eerst dat ik deze heb. Met heel veel handigheidjes die ik graag wil gebruiken en die ook helpen (hopelijk) om dingen nog iets handiger aan te pakken.
  Ik ben benieuwd! Nu het einde van het jaar dichterbij komt ga ik ‘m vast binnenkort gebruiken.

 2. Ik heb voor mijn verjaardag de daily greatness planner for parents gekregen. Dit is een speciale planner voor ouders, met elke dag vragen erin om bij stil te staan en om je bewuster te maken van wat voor moeder/ vader je wilt zijn. Ze hebben ook een daily greatness planner voor mensen met een eigen bedrijf, of een algemene planner…. Dus voor elk wat wils. Misschien zou je die ook wel willen testen, al is ie wel erg duur. Maar zeker de moeite waard, vind ik 🙂

 3. Ik ben toch meer van het digitale. Een app waarin je taken kunt inplannen die eventueel dagelijks, wekelijks of bijvoorbeeld iedere derde dinsdag van september terugkomen, volstaat voor mij.

  Voor mijn werk maak ik wel een projectplanning overigens, gewoon in excel. Daar kan ik dan meteen de uren bijhouden en projectrendementen uitrekenen.

  En wanneer ik een dagje veel wil doen dan maak ik gewoon een afvinklijstje op een A4-tje.

  Zo’n papieren planner… die belandt bij mij vast ergens onderaan een stapel…!

 4. Het klinkt interessant, ik ga ‘m downloaden om eens te bekijken. We hebben jaren een Flylady en later PlanPoint gezinsagenda gehad, daarna de Planpoint agenda. Nog weer later ben ik digitaal gegaan en voor komend jaar heb ik een papieren agenda gekocht. Ik merk dat ik niet goed kan werken met digitale systemen en lijstjes. Ik schuif te veel door. Het papier helpt me focusen (voorwaarde: geen tierlantijnen, bloemen en handlettering of dat soort details)

  Wat voor mij werkt: een apart boekje met diverse lijstjes (dingen die ik nog eens wil of moet doen, of wil lezen of uitzoeken) en dan in de agenda maximaal drie taken per dag plannen. Geldt ook voor mijn werk. Meer dan drie taken wordt zaken doorschuiven. Een enkele keer schiet het op en heb ik mijn taken allemaal af. Dan pak ik de lijst en kies er een nieuwe bij.
  Je vergist je zo gemakkelijk in de tijd die iets neemt. Voordat je alle informatie bij elkaar hebt en dan uit kunt werken. Telefoon tussendoor of vergaderingen. En dan de rapportage en tijdsverantwoording die er bij horen. No job is finished till the paperwork is done.

 5. Heerlijk overzichtelijk. Ik hou van planners haha Ben je bekend met een Bulletjournal? Misschien niet zo handig als een voor gemaakte gestructureerde planner maar misschien wel net weer wat leuker. Je kan er namelijk erg creatief mee zijn!

  1. Toevallig mag ik er binnenkort eentje testen (en misschien zelfs wel weggeven, maar daar moet ik nog even achteraan), dus ik ben benieuwd! Ik heb er al eens van gehoord, maar heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd. Wat dat betreft vind ik mezelf ook niet zo heel creatief. Ik ben wel creatief in m’n hoofd, maar niet echt met kunstzinnige uitingen 😉

   1. Hi Adine, laat je niet voor de gek houden hoor wat bullet journals betreft. Bullet journal is namelijk een planningsmethode en niet een type planner. Je kunt net zo goed bullet journallen in een goedkoop schriftje van de Hema als in een dure ‘bullet journal’. Wel slim van die bedrijven die de hype zagen en er direct bovenop zijn gesprongen, maar in principe is het niet nodig om er een hoop geld tegenaan te gooien 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.