Millennials regelen pensioen zelf

Millennials verwachten zelf hun pensioen te moeten regelen

Waar veel mensen er nog op rekenen dat ze – zodra ze met pensioen gaan – een leuk pensioen krijgen, doen millennials dat totaal niet. Zij verwachten dat ze het grootste gedeelte van hun pensioen zelf moeten regelen. Dit is de conclusie die getrokken wordt in een onderzoek dat Bank of America Merrill Lynch uitvoerde onder mensen tussen de 25 en 37 jaar. Zelf denk ik daar ook wel eens over na. In Nederland hebben we natuurlijk wel AOW, maar is dat er ook nog als ik 67 (of nog ouder) ben? En van de rest van mijn pensioen hoef ik het natuurlijk eerst ook nog niet te hebben.

Jobhoppers en vrije werkers

Het is al vaker gebleken; millennials maken deel uit van best een hele bijzondere generatie. Ze doen veel anders dan hun ouders en grootouders en daar hoort werken ook bij. Waar hun ouders of grootouders vaak jarenlang – of hun hele carrière – dezelfde baan hadden, zijn zij veel vaker aan het jobhoppen. Een paar jaar hier, een paar jaar daar. Dat is natuurlijk niet lekker voor je pensioenopbouw. En dan heb ik het nog niet eens over de groeiende groep met ‘vrije werkers’, die hun eigen werk creëren.

Als ondernemer reken ik mezelf ook tot die laatste groep. Ik heb ooit met bijbaantjes wel eens pensioen opgebouwd, maar dat ook op latere momenten weer afgekocht. Een ‘officieel’ pensioen heb ik dus niet meer, alleen het pensioen dat ik in eigen beheer, bijvoorbeeld via de FOR, opbouw.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eigen inkomen én pensioen creëren

Ik kan me er dus best wat bij voorstellen dat Amerikaanse millennials ervan uitgaan dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioen. In de zin van: dat ze daar zelf voor moeten sparen. En dat vind ik ook wel heel goed. Als je je hele leven bezig bent met een eigen inkomen voor jezelf creëren, waarom zou je daar dan mee stoppen als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Ik zou juist zoiets belangrijks als kunnen stoppen met werken liever niet af laten hangen van wijzigende overheidsregels of wisselvallige pensioenfondsen.

Dat geldt dus blijkbaar ook voor de Amerikanen. In Amerika werkt het natuurlijk nog een klein beetje anders dan hier. Daar hebben ze wel ‘Social Security’, maar dat is niet bedoeld als enkel, volledig inkomen. Hier kun je – als het moet – van de AOW nog wel leven. Afhankelijk van je omstandigheden natuurlijk, maar in theorie kan het.

Hoe je dat dan doet? Volgens de experts door zoveel mogelijk te sparen en daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen, door agressief te investeren en door je schulden zoveel mogelijk te beperken. Een beetje een gevalletje van ‘Stichting Open Deur’, maar ik kan ze geen ongelijk geven.

Leestip: Beleggen voor beginners: waarom je nu een rekening zou moeten openen!

Ik regel het zelf wel

Ik heb al jarenlang het idee dat ik mijn pensioen toch echt zelf zal moeten regelen. Geen idee waar het vandaan komt, want mijn opa’s en oma’s hebben/hadden allemaal pensioen en/of AOW en mijn ouders zijn er nog niet oud genoeg voor. Geen nare ervaringen dus 😉

In de eerste instantie dacht ik mijn pensioen te regelen door mijn huis te gebruiken. Als ik die hypotheek van dik 4 ton had afbetaald en er daarna ‘gratis’ kon wonen, had ik mooi iets opgebouwd. In theorie waar, maar dan moet je het natuurlijk later wel verkopen. Daar ben ik dus een beetje van teruggekomen. Niet van dat verkopen, want dat is al gebeurd, maar wel van het grotendeels in je huis investeren.

Een hypotheekvrij huis staat nog steeds op de planning, maar wel eentje die een stuk goedkoper is. Het scheelt je namelijk veel op de maandlasten en is een mooie manier om vrijer te leven, maar het is ook verstandig om geld over te houden voor bijvoorbeeld beleggingen of andere investeringen. Daarmee haal je een rendement dat vaak een stuk hoger ligt. Nu ben ik wat dat betreft nog wat in de beginfase, maar… het begin is er. Ik geloof wel dat daar grote kansen liggen, zeker omdat ik nu de tijd nog mee heb.

Kortom; ik doe lekker met die Amerikaanse millennials mee. Ik ben maar liever een beetje voorbereid. En hoe zit dat bij jou?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Interessante blog weer! 🙂 Ik woon aan de rand van Amsterdam, bewust voor gekozen. Het is er lekker rustig en groen en de huizen zijn heel betaalbaar. Daarnaast dus nog genoeg mogelijkheden om te sparen en “lekker te leven met minder” ;-). Met banksparen en beleggen bouw ik geld voor mijn pensioen op. De beleggingen wilde ik niet vastzetten tot aan mijn pensioen, wil er eerder bij kunnen, dus dat doe ik via Meesman. Waar ik ook heel benieuwd naar ben is of het AOW er nog wel zal zijn als wij met pensioen gaan… Over 40 jaar… Slik.

  1. Haha, ja, dat duurt nog even! Als ik nog van 67 uit mag gaan, dan ‘moet’ ik nog 34 jaar, maar ik moet eerlijk zijn dat ik dat écht niet van plan ben. Het is dus handig om te weten qua AOW, als dat dan nog bestaat, maar verder wil ik mijn schaapjes toch écht wel eerder op het droge hebben. Idd onder meer via beleggen.

 2. Ik zie mijn appartememt in Amsterdam en mijn huisje in het bos in Drenthe als pensioen. Maar… of je echt je schaapjes op het droge krijgt, blijft altijd de vraag… Denk aan politieke beslissingen als vermogensrendementsheffing toepassen op afgeloste huizen, beleggingsopbrengsten extra zwaar belasten, nauwelijks rente meer op spaartegoeden of iets met de Wet Hillen… Onze overheid zal altijd een dikke vinger in de pap houden en opeisen bij het opbouwen van vermogen. Hoe het echt loopt in het leven, is, ook daardoor, onvoorspelbaar….

  1. Ja, dat is ook zo. Daarom wil ik eigenlijk ook een groot deel van mijn ‘pensioen’ (dat dan weer niet leeftijdsgebonden is) in passief inkomen laten zitten. Dan blijft er altijd wat binnenkomen, ongeacht hoe dat belast wordt. Tenzij we ineens overschakelen op een communistische staat – en dat zie ik niet gebeuren en anders ben ik sowieso weg – zul je er altijd van profiteren als je op tijd met dit soort dingen bezig bent. Althans, dat is mijn overtuiging.

   En zoiets als dat huisje in Drenthe en je appartement lijken me altijd een goed idee. Zoiets kun je eventueel ook verhuren én je hebt dan sowieso een dak boven je hoofd.

 3. Ik ben geen Millennial, maar herken hier wel veel in. Toen ik nog in loondienst was, veranderde ik elke 3 tot 7 jaar van werkgever en nu heb ik helemaal geen werkgever meer. Ik geloof in spreiding. Een beetje pensioen (wie weet), een beetje AOW (wie weet), lage hypotheeklasten, een beetje sparen en een beetje beleggen. En wellicht nog iets aan (passieve) inkomsten na mijn 70e.

  Ik denk dat de generatie van mijn ouders (68+) de laatste generatie is die er zo warmpjes bij zit. De hogeropgeleiden onder deze groep hebben ook het kortste moeten werken, meestal maar 35 tot 40 jaar. Millennials gaan meer richting de 50 jaar. Als ze niets voor zichzelf organiseren.

 4. Een afbetaald huis is alleen pensioen in de zin dat je geen woonlasten meer hebt. Aan het opgebouwde vermogen heb je niets zolang je er in woont. En een mens moet ergens wonen nietwaar? Daarom is een voordelig huis inderdaad een betere optie dan een duur huis, de rest kun je dan sparen, beleggen, banksparen of wat je dan ook doet om een potje op te bouwen.

  Ik ben vrij laat tot het besef gekomen dat tot 68 (of later) werken voor mij geen optie is. Gewoon geen zin in. Ik was altijd wel spaarzaam en dat geld stond daar maar te staan, opeens een brainwave: kan er ook mijn huis mee afbetalen! 😉 Dus in 2011 was ik hypotheekvrij na een paar jaar flink sparen.
  Daarna rustig verder sparen, een paar jaar geleden gaan beleggen bij Meesman en Triodos bank en sinds een half jaar bij Degiro. Geen gigantische winsten, en je hebt het pas als je de fondsen verkoopt, maar ik ben tevreden. Met een sober uitgavenpatroon is met 60 stoppen een optie geworden. Ik krijg ook nog wat pensioen tzt en hopelijk ook nog wat AOW. Zaak is om ieder jaar te kijken wat de situatie is, en waar je nog op kunt rekenen en waarop niet. Het zou zomaar kunnen zijn dat de wereld zo veranderd dat ik er toch niet met 60 uit kan, maar vooralsnog denk ik dat het wel gaat lukken.

  Mensen kunnen soms wat jaloersig reageren als ik van mijn plan vertel, maar dat zijn dezelfde mensen die in mijn ogen een zeer hoog uitgavenpatroon hebben. Ze willen van alles maar willen er niets voor laten. Bij mijn scenario heb ik er zeker dingen voor moeten laten maar ik vond dat zeker niet onoverkomelijk. Natuurlijk je leeft nu, maar dat moet je niet beletten dingen voor later te regelen. ‘Je kunt wel dood zijn tegen die tijd’ zeggen ze dan. Ik geef er de voorkeur aan te denken dat ik dan nog leef. ?

  1. Ik vind dat echt altijd mooi om te horen: gewoon spaarzaam geweest en de hypotheek afgelost, geweldig! Hartstikke goed dat je daar voor jezelf zo mee bezig bent. Het is inderdaad wel jammer dat zulk soort verhalen soms ook op negativiteit kunnen rekenen. Dat snap ik dan echt niet zo goed: als je denkt dat het een goed plan is, dan baal je misschien dat je het zelf anders hebt gedaan, maar kun je mooi aan diegene (jij in dit geval) vragen hoe je het doet en kun je het zelf ook slimmer gaan doen. En als je denkt dat het een slecht plan is, dan kun je toch fijn blij wezen dat jij het anders doet? Maar het zal dan idd de combinatie zijn van toch een beetje jaloezie en zelf de offers niet willen brengen (of denken te kunnen brengen).

   Vooral maar niets van aantrekken!

 5. Ja ik bouw zelf mijn pensioen op.
  Daarin kwam ik in de afgelopen jaren tot dezelfde inzichten als jij: eerst zette ik vol in op aflossen, tot ik me dit jaar realiseerde dat je daarmee weliswaar bespaart op je uitgaven (ook op de lange termijn) maar je inkomsten moeten ook wel ergens vandaan blijven komen.

  Dus beleg ik nu. Ik beleg meer dan dat ik aflos. Maar beide blijft fijn.

  1. Waar ik trouwens wel even benieuwd naar ben; beleg je nu meer dan dat je aflost om eventuele boeterenteregels, of gewoon omdat je daar meer in ziet? En inderdaad, het is gewoon mooi om verschillende vormen van inkomsten te blijven hebben, dan ben je altijd beter bestand tegen eventuele maatregelen van bovenaf.

 6. Ik (Millenial, aangenaam 😉 ) sta er precies zo in. Ik ga er vanuit dat ik niets extra krijg – zelfs geen AOW. Je weet immers nooit wat er gebeurt in politiek in de komende 40 jaar. Als er AOW blijft, dan is dat een leuk extraatje. Ik wil ook blijven werken zolang het kan, ik ben niet geboren om niets te doen. De dood of de gladiolen! 🙂

 7. Zelf ben ik sinds 2 jaar echt actief met opbouwen voor later begonnen. Ik ben er een soort van overtuigd van dat AOW of niet meer bestaat of in een afgeslankte vorm bestaat over pak en beet 30 jaar. Het pensioenfonds waar voor mij in belegd wordt vertrouw ik nou ook niet helemaal blindelings.
  Dit in het achterhoofd houdend heb ik de keuze gemaakt om zelf te gaan sparen. Ook het zelf regelen van het pensioen dus.

 8. Gelukkig duurt het nog even voordat ik de pensioen leeftijd bereik. Ik moet zeggen dat ik ook niet precies weet hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Misschien word het tijd me er eens in te verdiepen!

 9. Heel interessant bericht! En ik moet zeggen dat ik er als millennial mij ook volledig aansluit bij deze post. Want je weet ook niet hoe het in de toekomst gaat lopen. De vraag is of alle structuren er nog zullen staan binnen 50 jaar zoals ze er nu staat. Heel leuke post!

 10. Ik ben nog niet echt bewust met dit onderwerp bezig eerlijk gezegd.. Maar wel goed om te weten aangezien ik zelf ook millenial ben. Denk dat het sowieso goed is om genoeg geld apart te zetten!

 11. Goed dat je er zo mee bezig bent en er een blog over hebt geschreven. Zelf ook millennial maar nooit echt de tijd voor genomen om er goed voor de gaan zitten… blijft een lastig en voor mij verwarrend onderwerp 🙁

 12. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet echt iets mee doe (zou wel moeten). Ben nu 25 en ik verwacht dat ik minstens tot m’n 70ste door mag. Wel heb ik 2 jaar geleden een huis gekocht en is deze, als we hier blijven wonen, hypotheekvrij als ik 53 ben. Momenteel zet ik maandelijks nog niks opzij, maar weet niet zo goed waar ik zou moeten beginnen en wat nu precies handig is. Tips zijn welkom. 🙂

 13. Ik ben momenteel 19 jaar, maar vind het lastig wat ik er mee moet doen. Ik werk al behoorlijk wat uren als “bijbaan” en verdien dus ook al lekker wat geld. Maar mijn pensioen, als dat er ooit van komt heb ik nooit echt goed over nagedacht

 14. ik ben 34jr en zal nog even door moeten. Ik heb geen koophuis, dus een hypotheekvrij leven zit er voorlopig niet in als alleenstaande moeder. Wel ben ik aan het sparen. Ik weet niet of er over 35jr nog AOW en pensioen is zoals we het nu kennen, dus kun je maar beter zelf wat doen. Voor nu spaar ik eerst voor op de spaarrekening. Als ik mijn spaardoel heb behaald, wil ik mogelijk geld in iets stoppen of investeren voor mijn pensioen. Maar dat duurt nog wel even. Ik droom stiekem van een tiny house in de toekomst, waardoor ik lage vaste lasten hoop te hebben en dus wat extra kan sparen voor later. Voorlopig zijn dat toekomstdromen,blijf ik sparen maar geniet ik wel vh leven zoals het nu is. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt. Dan kun je maar beter ook genoten hebben.

 15. Hi,

  Ik heb er voor gekozen om steeds te blijven huren. Zo kan ik mijn woonwensen aanpassen aan wat ik nodig heb en wil.
  Daarnaast investeer ik in vastgoed, het is wel wat werk, maar het rendement is er naar.
  Bijgevolg wordt vandaag reeds mijn huur reeds betaald door de netto opbrengst van de verhuurde panden. De hypotheken worden afbetaald door de huurders, dus daar heb ik weinig zorgen aan.

  Ondertussen nog wat door sparen en nog enkele panden extra verwerven en dan lekker wachten op de toekomst.
  Eens de panden afbetaald zijn waarvan de waarde de inflatie volgt, heb ik een mooi maandelijks inkomen, een aanzienlijk bedrag in vastgoed, een huur inkomsten die de inflatie volgen.

  Binnen 10 j ga ik kijken of ik eventueel financiele producten zou willen aanschaffen, maar naar mijn gevoel heb je teweinig inzicht en controle over wat er met je geld gebeurd.

  Dat noem ik pas op pensioen gaan.

  1. Dit vind ik inderdaad klinken als een hele mooie constructie! Ik lees regelmatig dat een huis voor jezelf toch niet echt als investering kan worden beschouwd. Jij huurt dan, dus vermijdt dat eigenlijk, en steekt je geld in vastgoed dat wél weer wordt afbetaald via de huur. Waar ik wel heel erg benieuwd naar ben; hoe ben je hiermee begonnen? Zou je misschien je verhaal hier eens een keer willen delen? Dan mail ik je even 😀

 16. Ook ik ga er vanuit dat er voor mij niets meer in de pot zit. Als dat wel zo is, vind ik dan vast een goede leuke bestemming. Voor nu bouwen aan langetermijn (27 jaar, 60e stoppen) tegelijkertijd voor komende 3 jaar korte termijn doelen halen, aflossen en studiegeld kids.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.