Meesman Review 2021: mijn ervaringen met indexbeleggen

Wie mijn beleggingsupdates al even volgt, weet dat ik al een tijdje op zoek ben naar een extra partner, naast DEGIRO. Spreiding in mijn portefeuille vind ik belangrijk, maar ik vind het ook fijn om mijn geld een beetje te spreiden over partijen. Tot nu toe nog niet met succes, want eigenlijk vind ik gewoon alles te duur. Tja, als je gratis gewend bent… Nu hoorde ik al een tijdje positieve verhalen over Meesman. Dus: daar maar eens aan de bel trekken. Dat bleek een verrassend leuk gesprek – we delen namelijk dezelfde insteek 😉 Wat dat is én hoe het zit met mijn ervaringen met indexbeleggen via Meesman, deel ik in deze review.

Wie of wat is Meesman?

Ik weet natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar ik kwam Meesman de laatste tijd vooral tegen in allerlei FIRE-gerelateerde Slack-communities. Ik meende dat het daar ook ‘de paarse olifant’ werd genoemd, maar ik zie op de site alleen een groene. Totaal niet relevant voor deze review over Meesman.

Wél relevant voor deze review over Meesman is natuurlijk een kijkje achter de schermen. Bij wie stal je je geld eigenlijk?

De Meesman-beleggingsfondsen worden beheerd door Meesman Indexbeleggen. Dat is een zelfstandige fondsbeheerder, gevestigd in Den Haag. Meesman werd in 2005 opgelegd en was destijds de eerste indexbelegger. De grootbanken kwamen hier pas +- 10 jaar later mee (na invoering van het provisieverbod 😉 .

Het bedrijf is in handen van Hendrik Meesman en Jacques Wintermans en heeft een vergunning van de AFM. Het staat dan ook onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank. Daarnaast wordt er nog toezicht gehouden door Darwin Depositary (een onafhankelijke, externe bewaarder) en wordt de jaarrekening gecontroleerd door een onafhankelijke accountant.

Je kent mij misschien inmiddels wel een beetje als een luie belegger; ik ga voor mooi rendement en zit erin voor de lange termijn. Buy & Hold. Daar vonden we elkaar wel in: Meesman promoot ook beleggen voor de lange termijn, in veilige* indexfondsen.

* ‘Veilig’ als in: solide, gespreid, lage vaste kosten. Uiteraard kun je met beleggen nooit garanties geven en kun je ook geld kwijtraken. Meer daarover vertel ik overigens ook in dit gratis eBook – zeker de moeite waard om even te lezen als je wilt beginnen met beleggen!

Fijn om te weten is dat je geld hier altijd veilig staat. Zelfs als Meesman failliet zou gaan. Het vermogen van de Meesman fondsen staat namelijk op naam van een aparte stichting, helemaal (juridisch) afgescheiden van Meesman zelf. Ik heb het nog even specifiek gevraagd: dit geldt dus voor je volledige portefeuille, inclusief je waardestijging. Of daling natuurlijk. Maar in ieder geval niet alleen je inleg.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Review: hoe werkt beleggen bij Meesman?

Beleggen bij Meesman is vrij eenvoudig. Je begint (na het openen van een account – kun je hier gratis doen) met het samenstellen van je portefeuille. Hoewel er geen persoonlijk beleggingsadvies wordt gegeven, is het uitgangspunt wél dat die portefeuille uit twee delen bestaat: een ‘groei’-deel, dat zich richt op een mooi rendement op de lange termijn, en een ‘veilig’-deel, dat vooral gericht is op risicobeperking.

In de praktijk hebben ze daarvoor deze tabel opgesteld, waarbij je aan kunt geven wat je maximale acceptabele tussentijdse verlies is. Let wel: dit is tussentijds verlies. Verlies dat je pas daadwerkelijk maakt, als je portefeuille in het rood staat en jij besluit alles te verkopen.

meesman indexbeleggen portefeuilleHier geven ze vervolgens wel tips voor: voor groei kun je bijvoorbeeld Meesman Indexfondsen Aandelen Wereldwijd Totaal gebruiken (duurzaam, lage kosten, grote spreiding, verdeling over de hele wereldwijde aandelenmarkt).

Voor veilig kun je kiezen voor Meesman Obligatiefonds Wereldwijd of Meesman Indexfonds Obligaties Eurolanden. Die laatste kent iets meer risico’s, omdat de obligaties erin een wat langere looptijd hebben en het fonds daardoor sterker reageert op schommelingen in de rente.

Een rekening openen bij Meesman

Een beleggingsrekening openen bij Meesman is gratis en kun je gewoon online doen.

Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Een rekening openen voor één of twee personen (kun je dus een en/of account van maken)
  • Of eentje voor een kind (op naam van je kind, dus die krijgt daar op zijn/haar 18e beschikking over)
  • Of eentje voor een bedrijf

In alle gevallen geldt dat je géén account kunt openen als je een zogenaamde US Person bent (dan ben je ook belastingplichtig in de VS).

Handig om te weten: je kunt je aanmelding tussentijds opslaan, hoef je niet weer helemaal overnieuw te beginnen. Wacht daar niet te lang mee; mijn link van een maand geleden bleek niet meer actief te zijn.

Voor deze review over Meesman heb ik natuurlijk zelf eerst ook een rekening geopend.

>>> Rekening openen: ik doe meteen met je mee

Rekening openen: stap voor stap

Het openen van de rekening is kinderlijk eenvoudig. Ik loop ‘m even in screenshots met je door.

rekening openen stap 1De eerste stap: je gegevens invullen. Ik heb gekozen voor een rekening voor één persoon.

Stap 2: identiteitsbewijs uploaden. Je mag er gewoon een foto van maken. Bij een paspoort maak je die foto van het gedeelte met je foto erop. Bij een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning pak je beide kanten. Let erop dat er geen flits/reflectie/onscherpte in zit en zet het hele deel, inclusief de hoeken op de foto.

Daarna wordt je ID-bewijs gecontroleerd. Ik heb eerst een keer geprobeerd een paspoort te uploaden met bepaalde dingen afgeschermd, maar dan pakt hij ‘m dus niet. Een ‘schone’ versie is vereist.

Stap 3 bestaat uit het invullen van je adresgegevens én het controleren van de info die ze uit je identiteitsbewijs hebben gehaald:

Review meesman Stap 3: gegevens invullen

Ze pasten niet allemaal op mijn screenshot, maar het idee is vast duidelijk 😉

Stap 4 is bevestigen dat je belastingplichtig in Nederland bent. Dat is relevant, omdat je belegde vermogen vermogen is. Dat moet je dus ook bij je spaargeld optellen om te zien of je vermogensbelasting moet betalen.

Stap 4: belastingplichtig

Daarna geef je aan wat je tegenrekening wordt. Dit is de rekening die gekoppeld wordt aan je beleggingsrekening. Van daar wordt je maandelijkse inleg geïncasseerd óf wordt je eenmalige/eerste storting als die van jou herkend.

review meesman: stap 5Nog even aangeven of dit een en/of-rekening is:

Stap 6: en-of rekening

Daarna volgt identificatie via iDin. Dan moet je aangeven van welke bank je tegenrekening is en krijg je een QR-code om met je bankapp nogmaals te bevestigen dat jij jij bent.

Daarmee geef je geen machtiging af, hoef je ook geen cent over te maken (ook wel eens fijn!) en verstuur je verder ook geen transactiegegevens. Het is puur ter bevestiging van je identiteit.

Daarna ga je weer door naar de website en krijg je – als het goed is – bericht dat je identiteit succesvol is geverifieerd.

Doorgaan naar meesman

Dan zijn we er bijna: nu mag je je gebruikersnaam en wachtwoord ingeven. Money Mindset-hack: gebruik niet je gewone naam, maar kies voor iets dat ook je doelen/dromen weergeeft.

Voor een solide wachtwoord gebruik ik altijd Password Generator.

Daarna volgt een korte vragenlijst die volgens mij vooral handig is om je als klant een beetje te plaatsen:

Stap 8 laatste vragen

En tot slot volgt nog een scherm om alles te controleren en te bevestigen. Doe dit ook, het zou vervelend zijn als blijkt dat je tóch het verkeerde mailadres hebt gebruikt of er net een ander getal in je telefoonnummer staat.

Als al je gegevens kloppen, klik je door en krijg je een paar seconden later in je mail een bericht met een link waarmee je je rekening kunt activeren.

Die link is een week geldig, dus regel dit meteen even. Anders mag je het proces weer opnieuw doorlopen.

Geld inleggen

Als je je rekening geactiveerd hebt, kun je direct doorklikken naar je gegevens. Daar kun je als eerste je account een label geven:

Hoeft natuurlijk niet, maar het is wel leuk. En je label kan natuurlijk van alles zijn. Misschien beleg jij wel voor een relaxte oude dag, een vakantiewoning een cruise door de Cariben.

Zo’n label kan je extra motiveren om in te leggen. Want dat is de volgende stap.

Meesman is qua geld inleggen iets minder flexibel dan DEGIRO. Daar kun je doen wat je wilt, wanneer je wilt. Hier heb je twee opties:

  • Óf je legt in één keer minimaal 10.000 euro in en mag daarna zelf bepalen wanneer je wat doet, als het maar minimaal 20 euro per keer is, of
  • Je legt maandelijks minimaal 100 euro in. Dan hoef je die 10.000 euro niet in te leggen, en mag je verder ook altijd bijstorten (ook weer minimaal 20 euro per keer)

Voor welke optie je kiest, hangt een beetje af van wat jouw plan is. En wat je kunt missen natuurlijk. Als dit mijn eerste account was, dan was ik waarschijnlijk gegaan voor die 100 euro per maand.

Ook worden stortingen niet direct verwerkt: je storting moet uiterlijk woensdag om 23:59 uur binnen zijn, om verwerkt te worden tegen de slotkoersen van de vrijdag daarop. Je online omgeving is dan maandagavond daarna bijgewerkt.

Ik opende mijn account op donderdag en zou dan dus tot volgende week vrijdag moeten wachten op de verwerking. Mijn account wordt dan pas de maandag daarop bijgewerkt.

Overigens is niet-belegd geld niet onzichtbaar: mijn storting zal zodra die ontvangen is wél zichtbaar worden bij Liquide middelen.

Het geld overmaken is eigenlijk heel gemakkelijk: dit stort je vanaf je tegenrekening naar het bankrekeningnummer van Meesman: NL65ABNA0420944761.

Vermeld hierbij het 8-cijferige rekeningnummer van je account én de naam van het gewenste fonds en alles komt goed.

Dat kan gelukkig nóg makkelijker: via iDeal. Dan kun je gewoon aangeven welk bedrag je wilt overmaken en in welk fonds je dat wilt doen.

Hiervoor ga je naar Opdrachten > Aankoop (althans, bij een eenmalige opdracht – anders kies je voor ‘Uw maandelijkse aankoopopdrachten beheren).

De kosten bij Meesman

Voor we verder gaan met het storten van geld, is het natuurlijk ook belangrijk om de kosten er nog even bij te pakken. Een review is immers niet compleet zonder ook even naar de kosten te kijken. Bij Meesman betaal je twee soorten kosten:

  • Fondskosten (dat is een soort all-in beheervergoeding). Dit is 0,5 procent per jaar. Dat is niet een bedrag dat je apart betaalt; het is al verwerkt in het rendement van de fondsen.
  • Transactiekosten. Dit is 0,25 procent over het bedrag van de transactie, tenzij je meer dan 500.000 euro stort.

Ik zeg heel eerlijk: kosten doen me altijd een beetje zeer. Over mijn huidige portefeuille betaal ik géén transactiekosten. Fondskosten wel; die zitten eigenlijk verwerkt in het rendement van vrijwel elk product, ook ETF’s.

Toch moet ik ook eerlijk zeggen dat deze kosten in verhouding niet gek zijn.

Bij Binck betaal je bijvoorbeeld momenteel minimaal 0,01 procent service fee per maand + 3,50 euro aan vaste kosten. De transactiekosten zitten daar voor ETF’s op een euro + 0,1 procent.

Als ik uitga van een eenmalige inleg van 10.000 euro, dan kost dat me bij Meesman eenmalig 25 euro voor het storten en jaarlijks (afhankelijk van wat de markt doet natuurlijk) 50 euro.

Doe ik dat bij Binck, dan betaal ik eenmalig 11 euro voor het storten/de transactie en 4,50 euro per maand (54 euro per jaar). Dat is in de eerste instantie goedkoper, maar die besparing verdwijnt na een kleine 4 jaar.

Als ik het vergelijk met mijn pensioenrekening bij Brand New Day, dan blijft het redelijk in dezelfde categorie: 0,50 procent aan stortingskosten (50 euro in dit geval) en 0,44 procent aan servicekosten per jaar (44 euro). Daar ben je dus in de eerste instantie wat duurder uit, maar dat ‘verdien’ je na ruim 4 jaar weer terug.

Daarnaast zijn er vast ook nog veel duurdere opties, maar dat lijkt me minder interessant om te zien 😉

Periodiek beleggen of eenmalige inleg

Ondertussen staat er natuurlijk nog geen cent op je rekening. Daarvoor moet je eerst nog kiezen of je periodiek wilt beleggen, of eenmalig. Ik noemde het net al even: normaal gesproken gaat mijn voorkeur uit naar periodiek beleggen. Ik vind het fijn om bijna ongemerkt wat op te bouwen.

Zo ben ik in 2016/2017 begonnen met 50 euro per maand en heb ik dat gaande weg verder uitgebouwd. Inmiddels begint mijn portefeuille serieuze vormen aan te nemen.

Maar: dat maandelijks inleggen doe ik dus al bij DEGIRO en dat bevalt me prima. Daarom overweeg ik om hier gewoon die eenmalige 10.000 euro te storten. Ik heb namelijk net een lening terugbetaald gekregen, waardoor dat mogelijk is.

Doet wel even pijn – maandelijks 444 euro of in één keer 10.000 euro is toch wel een verschil – maar op de spaarrekening levert het helemaal niets op. Dat doet nog meer pijn.

Dan kan ik er later altijd nog voor kiezen om extra over te maken, maar heb ik voor nu extra spreiding én een betere plek dan de spaarrekening.

Vervolgens doorloop je de gebruikelijke iDeal-stappen en krijg je na afronding netjes een mailtje met de bevestiging van je storting.

Review Meesman geld gestort

Ik koos voor het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Dit is een duurzaam fonds dat een mix volgt van drie duurzame MSCI-indexen. Het is wél een fonds met een wat hoger risico, omdat het volledig uit aandelen bestaat. Mijn effecten worden niet uitgeleend en de dividenduitkering wordt hier jaarlijks herbelegd.

Ik ga ervan uit dat ik ergens verderop dit of volgend jaar nog een keer geld bijstort en dat dan in het fonds Obligaties Wereldwijd steek, voor de balans tussen veilig en risico.

Ik streef eigenlijk altijd naar een verdeling van mijn leeftijd in procenten in obligaties en de rest in aandelen. Momenteel ben ik daar nog niet heel strak in, maar naarmate ik ouder word, ga ik daar uiteraard wel nóg meer op sturen.

Waarom ik dat doe, kun je ook lezen in mijn gratis eBook: Beleggen voor Beginners.

Dashboard bekijken

Wat ik bij DEGIRO wél eens mis, omdat ik het bij BrandNewDay wel heb, is een kijkje in de waardeontwikkeling van mijn portefeuille. Dat heb je bij Meesman ook. Je kunt bijvoorbeeld de waardeontwikkeling in grafiekvorm bekijken, maar ook het rendement én de kosten. Ook is er nog een overzicht met Resultaten, zowel ongerealiseerd als gerealiseerd resultaat.

Gerealiseerd resultaat is het resultaat op gesloten posities (dus winst of verlies die je daadwerkelijk gemaakt hebt op basis van transacties) en ongerealiseerd resultaat is het resultaat op open posities (dus het verschil tussen de huidige koers en wat jij ervoor hebt betaald).

Conclusie review: mijn ervaring met indexbeleggen bij Meesman

Als conclusie van deze review: mijn ervaring met indexbeleggen bij Meesman is tot nu toe positief. De informatievoorziening is duidelijk, to the point. Het overmaken van geld via iDeal vind ik ook ideaal. Je zou maar net een cijfertje verkeerd neerzetten bij zo’n handmatige overboeking. Of van de verkeerde rekening ofzo.

Dat lijkt me echt niet fijn.

Wat ook prettig is, is dat de keuze qua fondsen overzichtelijk is en dat ze dus zelf al duurzame opties hebben samengesteld. Daarover krijg ik wel eens vragen en ik moet eerlijk zeggen: als je zelf alles moet uitzoeken, dan is dat best wel een zoektocht.

Ook heel fijn: dat alles zo veilig mogelijk is gemaakt. Met beleggen loop je natuurlijk sowieso risico, maar het is wel extra geruststellend als het bedrijf dan zelf allerlei controles toepast om in ieder geval niet onzorgvuldig met je geld om te gaan.

Iets minder: de kosten. Niet omdat ze achterlijk hoog zijn, maar simpelweg omdat ze er zijn. Maar goed, daarin ben ik natuurlijk ook verwend. Als ik niet anders gewend was, dan had ik daar waarschijnlijk niet eens over nagedacht.

Ook kan het een nadeel zijn dat je verplicht maandelijks moet inleggen, óf één keer die grotere storting doen. Die keuze begrijp ik wel: Meesman staat helemaal voor rendement genereren op de lange termijn. En als je voor de lange termijn iets wilt opbouwen, dan gaat dat nu eenmaal gepaard met consequent iets kleiners doen, of wat groters doen en dat de tijd geven. Je kunt dat dus ook zien als extra motivatie om jezelf (en je geld) serieus te nemen.

Bovendien: je geld eraf halen kan natuurlijk altijd. Het is niet zo dat je belooft het de rest van je leven daar te laten staan. Dat idee kan je weer wat extra lucht geven.

Uiteraard vul ik deze review de komende tijd nog verder aan, zodat hij altijd lekker up to date is. Ook zal ik de updates van dit account voortaan meenemen in mijn maandelijkse beleggingsupdates. Heb je vragen? Laat het me weten.

En wil je na het lezen van deze review zelf aan de slag bij Meesman? Dan kun je hier binnen een paar minuten je eigen beleggingsrekening openen. Gratis (maar zodra je gaat beleggen dus met bovenstaande kosten 😉 ).

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik ben fan van Meesman en beleg daar al vele jaren.

    De kosten zijn transparant en als je alles meerekent even hoog als beleggen in VWRL zonder transactiekosten via DeGiro.
    Zie de uitleg in een blog va. MrFOB

    In deze review vind ik het wel heel miniem benoemd, dat het vol staat met affiliate-links. Daar mag je wel wat transparanter in zijn.
    Ook is de review nogal beschrijvend van aard.
    Wat ik vooral goed van Meesman vind, is dat ze beleggers via de communicatie steeds te wijzen op lange termijn en niet laden afleiden door de waan van de dag en proberen de markt te timen door aan- en verkopen. En uiteraard vaste bedragen te beleggen ipv een veelvoud van de aandeelkoers.
    Als je de review aanvult zou ik wat dieper gaan. Daar help je vast vele lezers mee.

  2. Ik hoopte dat het een eerlijke review zou zijn
    En niet zo als de gesponsorde post die ik op porterenee veel tegen kom.
    Helaas vind ik dit artikel meer een guide om je aan te melden dan dat het echt in gaat op je beleggings ervaring bij meesman.
    Hopelijk kan je in de toekomst meer over je ervaring vertellen

  3. Wat ik een heel leuke extra van Meesman vind, is dat je behalve een maandelijkse belegging ook een maandelijkse opname kunt instellen.
    Als aanvulling op je AOW en/of pensioen.

  4. Beste Adine,
    Uw artikel is in 2021 gepubliceerd, waardoor ik niet zeker weet of u nog actief aan het reageren bent… maar bij Meesman is er een mogelijkheid om te kiezen voor een pensioenrekening of een beleggingsrekening, ik vind het nog best lastig om te bepalen wat ik wil en ik had gehoopt dat u er wat meer over zou kunnen/willen vertellen.

    Ik zou graag willen zien waarom u wel/niet hebt gekozen voor een pensioenrekening etc. Is het mogelijk dat u dit nog verwerkt in uw artikel?::)

    Bij voorbaat dank,
    Met vriendelijke groet,

    Imge Özdemir

  5. Dag Adine,

    Leuk en informatief artikel, ik overweeg momenteel ook om een beleggingsrekening te openen bij Meesman (éénmalige storting + maandelijkse inleg). Heb je inmiddels ook wat meer inzichten in het rendement van de afgelopen 2 jaren? Valt het je mee of toch wat tegen?

    Alvast bedankt!

    1. Hi Peter! Ik neem dit altijd mee in de maandelijkse beleggingsupdate, dus je kunt het verloop zelf daar ook checken, maar heel kort: mij valt het wat tegen. Ik heb even ingelogd en sta nu op 464 euro in de plus, maar vorige maand stond ik nog in de min. Als ik kijk naar mijn andere beleggingen, dan is dit zeker niet mijn account met de beste prestatie op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.