Deze 10 lekkere kruidenmixen maak je zelf

Deze 10 lekkere kruidenmixen maak je gewoon zelf

Dit jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een tajine. Voor wie het niet kent: dat is zo’n mooie ‘pan’ met een dekseltje waarin je de heerlijkste stoofgerechten klaar kunt maken. En bij zo’n stoofgerecht hoort natuurlijk óók een lekkere kruidenmix. Die kun je kopen, maar dat kost vaak in verhouding veel. Bovendien zit er in veel kant-en-klare mixen meer zout dan goed voor je is. Daarom maak ik mijn kruidenmixen al jaren grotendeels zelf. Hieronder vind je een overzicht van 10 lekkere kruidenmixen die jij ook in een handomdraai kunt maken!

Curry

Mijn eerste tajine-gerechten waren (zijn, want verder ben ik nog niet) curry’s. Een van de kruidenmixen die je in veel currygerechten voorbij ziet komen, is garam masala. Nu had ik daarvan toevallig nog een voorraadje, maar dat is inmiddels op. Gelukkig kun je dat prima zelf maken.

Recept Garam Masala:

 • Chilipoeder
 • Gedroogd mangopoeder (amchoor)
 • Kaneelpoeder
 • Koriander
 • Fijn gemalen gedroogd laurierblad
 • Komijn (staat ook in het ‘Conimex-schap’ als Djinten)
 • Karwijzaad
 • Gemberpoeder
 • Asafoetida
 • Gemalen steranijs (een eetlepel)
 • Peperkorrels (halve theelepel)

Meng van alle bovenstaande ingrediënten twee eetlepels door elkaar, behalve waar een andere hoeveelheid achter staat.

Een iets meer kerrieachtige variant hiervan is kerrie masala.

Recept Kerrie Masala:

 • Koriander
 • Fenegriek
 • Nigella
 • Komijn
 • Kurkuma
 • Mosterdpoeder (geel)
 • Zwarte peper (1 theelepel)

Weer twee eetlepels van alles, behalve waar anders aangegeven.

Als je iets meer van de mildere curry’s bent, dan is Kip Madras heel lekker. Of iets anders Madras, dat moet je helemaal zelf weten.

Recept mix Kip Madras:

 • Mosterdpoeder (geel)
 • Kokos (even kort roosteren)
 • Citroengras (of sereh, tijdens de oosterse weken verkopen ze dit vaak bij de Lidl)
 • Fenegriek
 • Kurkuma

Weer: twee eetlepels goed door elkaar mengen.

Als je je gerecht net iets meer een Marokkaans tintje wilt geven, dan kun je Ras el hanout eens proberen.

Recept Ras el hanout:

 • Staartpeper (cubebpeper)
 • Laos
 • Anijspoeder
 • Komijn
 • Kaneelpoeder
 • Kurkuma
 • Nootmuskaat
 • Kardemom
 • Piment
 • Kruidnagelpoeder
 • Gemalen rozenkoppen
 • Cayennepeper (1 eetlepel)
 • Witte peper (1 eetlepel)

Wederom: twee eetlepels van alles door elkaar mengen, behalve waar een andere hoeveelheid is aangegeven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Pittig

Wij zijn niet van die grote aardappeleters. Eigenlijk kopen we die alleen in de winter, bijvoorbeeld voor boerenkool. Wél eten we graag wraps, pasta en andere kruidige gerechten. Vriend is vooral erg dol op chili con carne. En daarvoor mag een echte Mexicaanse kruidenmix natuurlijk niet ontbreken.

Recept Mexicaanse kruidenmix voor chili con carne:

 • Knoflookpoeder
 • Komijn
 • Oregano
 • Peterselie
 • Paprikapoeder
 • Cacaopoeder
 • Tomaatpoeder
 • Cayennepeper (1 theelepel)
 • Witte peper (1 theelepel)

Meng van alles twee eetlepels door elkaar, behalve als een andere hoeveelheid aangegeven is.

Voor lekkere fajita’s gebruik je dit recept met een nét iets andere twist:

Recept kruidenmix fajita’s

 • Chilipoeder
 • Knoflookpoeder
 • Komijn
 • Uienpoeder
 • Paprikapoeder
 • Suiker (1 theelepel)
 • Witte peper (1 theelepel)
 • Cayennepeper (1 theelepel)
 • Zout (1 theelepel)
 • Maïzena (1 eetlepel)

Je kunt deze mix eventueel nog iets ‘roder’ maken door er wat extra chilipoeder aan toe te voegen.

Grieks

En na de vakantie in Griekenland experimenteren we ook wat meer met Griekse recepten. Twee kruidenmixen die daarbij erg van pas komen, zijn die van gyros en moussaka.

Recept kruidenmix moussaka:

 • Oregano
 • Nootmuskaat
 • Uienpoeder
 • Paprikapoeder
 • Peterselie
 • Fijn gemalen laurierblad
 • Keltisch zeezout (halve theelepel)
 • Zwarte peper (halve theelepel)

Twee eetlepels van alles, behalve waar anders aangegeven. Alles weer goed door elkaar doen.

Recept kruidenmix gyros:

 • Oregano
 • Komijn
 • Tijm
 • Mosterdpoeder (geel)
 • Paprikapoeder
 • Basilicum

Wederom: twee eetlepels van alles, goed mengen.

Zoet

Als het weer een beetje kouder wordt en ik het enigszins kan goedpraten, maak ik graag pepernoten. Niet van die kruidnootjes, maar echt van die taaitaai-achtige pepernoten. Daarvoor kun je een kant-en-klare mix met speculaaskruiden gebruiken, maar je kunt die mix ook eenvoudig zelf maken. In dit geval helemaal niet gek, want er gaan anders best wat potjes doorheen in een seizoen!

Recept speculaaskruiden:

 • Kaneelpoeder
 • Kardemom
 • Foelie
 • Koriander
 • Kruidnagel
 • Anijspoeder
 • Nootmuskaat

Neem van alles twee eetlepels en meng het door elkaar.

Recept taai taai-kruiden:

Voor taai taai-kruiden kun je eigenlijk precies hetzelfde pakken als hierboven bij de speculaaskruiden. Hieraan voeg je alleen nog twee eetlepels gemberpoeder toe.

Verse kruidenmixen bewaren

Hoewel al deze mixen gemaakt worden met gedroogde kruiden, kunnen ze natuurlijk wel wat aan kracht verliezen als je ze gewoon in een bakje op het aanrecht zet. Maak liever gewoon niet te veel en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Dan heb je er het langst plezier van.

Zelf gebruik ik hiervoor bijvoorbeeld van die kleine potjes waar eerder jam of iets anders in gezeten heeft. Dan neemt het niet teveel ruimte in, maar kan er wel net even iets meer in dan voor één maaltijd. Zo levert het ook nog een kleine tijdsbesparing op. Potjes op een koele, droge en wat donkere plek bewaren, bijvoorbeeld in een keukenkastje.

Lees ook: 5 heerlijke en goedkope recepten

Waar haal je al die exotische ingrediënten?

Als je, zoals ik, niet in de stad tussen de toko’s woont, dan kan het vinden van iets als ‘asafoetida’ (of minder exotisch: ‘duivelsdrek’) best een uitdaging zijn. Zelf neem ik mijn toevlucht dan online. Bij Pit&Pit heb je bijvoorbeeld veel kruiden voor relatief lage prijzen. Bovendien kun je hier eventueel je bestelling ook aanvullen met noten of andere gezonde spullen.

Daarnaast zijn heel veel ingrediënten ook te vinden in het zogenaamde ‘Conimex-schap’ in de supermarkt. Niet bij de gewone kruiden, maar op die plek waar ook de boemboes, rijstmixen en kokosmelk staan. Komijn heet daar bijvoorbeeld djinten, gemalen gember is djahé en gemalen koriander ketoembar. Deze kruiden zijn hier vaak nog voordeliger dan wanneer je ze in het gewone kruidenschap pakt. En als je groots in wilt slaan, kun je natuurlijk altijd nog overwegen om je kruiden op het lijstje met boodschappen in Duitsland te zetten.

Maak jij je kruidenmixen ook wel eens zelf? Waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
 1. Leuk, recepten voor kruidenmixen! Wij gebruiken geen pakjes en zakjes, maar ik strooi uit de losse pols met kruiden. Door nasi, macaroni, bami etc., maar ook in soep en sausjes. Kerrie, kurkuma, peper, knoflookpoeder en zout zijn onmisbaar! Het is een goed idee om eens een goede kruidenmix te maken, dan smaken gerechten vaker min of meer hetzelfde – daar zullen de kinderen blij mee zijn ;-).

 2. Ik vind het aantrekkelijke mixen als ik het zo lees. Maar ik schrik wel even van de grote hoeveelheid boodschappen die ik dan eerst moet doen. Met terugwerkende kracht snap ik dan wel waarom die kant en klare zakjes zo populair zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.