Dit verdien ik met bloggen (en wat het kost)

Dit verdien ik met bloggen (en wat het kost)

De afgelopen weken heb ik zó vaak de vraag gekregen wat ik nu eigenlijk verdien met – bepaalde onderdelen – van het bloggen, dat ik het eens op een rijtje ben gaan zetten. Ik schaam me er bijna voor om het te zeggen, maar uit m’n hoofd wist ik het eigenlijk niet. Ter verdediging: mijn bloginkomsten zijn aardig gediversifieerd, dus het is niet een kwestie van op één plek inloggen en een staatje uitdraaien. Bovendien is bloggen één van de dingen die ik binnen mijn onderneming doe. Met alle omzet over een bepaalde periode optellen ben ik er dus ook niet. Ik moest er dus even voor gaan zitten en dit is het resultaat: dit verdien ik met bloggen!

Waarom ik dit deel

Vooraf: over het algemeen is salaris of inkomen niet echt een geliefd gespreksonderwerp in Nederland. We willen het allemaal wel van elkaar weten, maar we vertellen het liever niet van onszelf. Misschien met de stiekeme uitzondering van het geval waarin we weten dat we in ieder geval niet té slecht afsteken bij een ander. Want als je het gaat hebben over cijfers, dan wordt het vaak vergelijken. En wie wil er nu ‘de loser’ zijn als er vergeleken wordt?

Ik snap het en herken het (óók bij mezelf), maar vind het ook een beetje jammer. Juist informatie en ervaring over financiële zaken uitwisselen, kan iedereen verder helpen. Zolang je het maar met de juiste intenties deelt en er op de juiste manier mee omgaat. Als iemand je iets kan vertellen over de salarisschalen binnen een bedrijf vóór je de onderhandelingen instapt, kun je jezelf en je capaciteiten misschien wel wat beter op waarde schatten. Als je van je spaarzame buurman kunt leren om anders met geld om te gaan, lig je misschien ’s nachts wat minder vaak wakker van geldstress.

Met deze website wil ik daar ook een bijdrage aan leveren: personal finance toegankelijk en begrijpelijk maken. Zodat iedereen keuzes kan maken die bijdragen aan een rijk, gelukkig en gezond leven. En dat betekent soms ook zelf met de billen bloot gaan. Dat deed ik bijvoorbeeld jaren terug toen het ging over mijn hypotheek. Of wat minder lang geleden, over wat het verkopen van mijn huis nu eigenlijk opleverde. En nu dus over en stukje inkomsten.

Lees ook: Waarom is praten over geld zo’n taboe?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dit verdien ik met bloggen

Dit is écht de laatste ‘disclaimer’ vooraf, hierna kom ik met cijfers. De cijfers die ik hier noem zijn van grofweg het afgelopen jaar (dus: de afgelopen 365 dagen). Dit hark ik dus niet al vanaf dag 1 in 2010 binnen. Tegelijkertijd ga ik er ook vanuit dat het niet representatief is voor de toekomst. Want ja, ik heb dromen. Mijn doel is om uiteindelijk ook een fulltime inkomen uit het bloggen te halen. Zover is het nu helaas nog niet.

Dit verdien ik wél (per jaar):

InkomstenUitgaven
Advertenties€ 2100Domeinregistratie en hosting€ 82,28
Samenwerkingen€ 2000Template + support€ 50
Affiliate-inkomsten€ 900Tool voor nieuwsbrieven€ 480
Spaarprogramma's€ 750Tools voor social media€ 350
SSL-certificaat€ 15
Totaal:€ 5750Totaal:€ 977,28

Als je de uitgaven aftrekt van de inkomsten, kom je voor het afgelopen jaar uit op grofweg 4700 euro. Cursussen en bijvoorbeeld accountantskosten heb ik hier niet in meegenomen; die vind ik niet volledig toe te rekenen aan het bloggen. Uiteraard is dit belastbaar inkomen, dus ik moet er nog een deel van inleveren.

Lees ook: Creatieve ideeën voor het starten van een online onderneming

Ondernemen

Veel bloggers die hun inkomen delen, gaan nu zeggen dat dit eigenlijk maar heel weinig is. Want qua uurloon zit je nog steeds op slavenarbeid. Anderen zullen het misschien belachelijk veel vinden, want ‘het is toch hobby?!’.

Dat vind ik persoonlijk echt een non-discussie.

Bijna 5000 euro is gewoon een mooi bedrag. Als je het aangeboden krijgt, zeg je er ook geen ‘nee’ tegen. Van 5000 euro in het jaar kan ik nog niet leven, maar het is een mooie extra aanvulling op de omzet van mijn bedrijf. Een bedrijf waarin ik zoveel mogelijk doe wat ik leuk vind én daar geld mee verdien. Wat ik óók leuk vind 😉

Als ik dol was geweest op wiskunde, was ik misschien wel wiskundelerares geworden. Ik denk niet dat iemand dan vreemd opgekeken had als ik daar ook een salaris aan overhield. Of zou zeggen: ‘het is toch je hobby?’

Ik heb het bloggen zelf overigens ook lange tijd gescheiden gehouden van mijn onderneming; ik blogde anoniem en dat zat me behoorlijk in de weg om er ook geld mee te verdienen. Zonde, want anders had mijn website al in alle grote Nederlandse bladen kunnen staan. Wie weet hoeveel lezers dat al opgeleverd zou hebben 😉

Het afgelopen jaar heb ik daar een groei of verandering in doorgemaakt. Mijn website maakt nu gewoon deel uit van mijn onderneming en dat is prima. Ik verdien geld met de dingen die ik ook voor klanten doe. En ik verdien geld met dingen die ik leuk vind. Sterker nog: ik zie dit als een geweldige uitdaging. Geld verdienen met je blog vereist namelijk nét even wat meer creativiteit dan ‘normaal’ ondernemen, waar je een dienst of product ruilt voor geld. Als ik een tekst schrijf of vertaal, dan betaalt de klant daarvoor een X bedrag.

Als ik een mooie blogpost schrijf, dan kost het me ook tijd en energie en hebben mensen daar even goed wat aan. Maar dan krijg ik er niet rechtstreeks voor betaald. Om daar inkomen uit te halen, moet ik dus een stuk creatiever zijn. En het is ontzettend mooi om dat te leren en te doen. Spannend, maar ook heel gaaf.

Investeren in de toekomst

De groei gaat ook gepaard met meer investeringen. In tools die me helpen met sociale media en nieuwsbrieven, in cursussen en opleidingen (die ik overigens dan niet heb meegenomen in het kostenoverzicht; die zijn bruikbaar voor mijn hele onderneming) en bijvoorbeeld in een nieuw template. Soms zijn de bedragen die daar bij horen best een beetje schrikken, zeker als de kosten eerder altijd 0 waren. Neem bijvoorbeeld die tool voor nieuwsbrieven. Concreet levert die nog niets op, maar het is wel elke maand een flink bedrag.

Hiervoor krijg ik echter wel een hele mooie tool waarmee ik gemakkelijk nieuwsbrieven kan versturen, mensen bij de website kan betrekken en hen op de hoogte kan houden. Een stukje klantenservice. Andere dingen, zoals de social media-tools, leveren ook niet concreet iets op, maar besparen me wel veel tijd. Tijd die ik weer kan besteden aan verdere groei. Want passief is dit inkomen nog niet.

Dat wordt het denk ik pas als de inkomsten op de goede manier niet meer in verhouding staan tot de tijd, energie en het geld dat er nu in gaat. Tegelijkertijd merk ik wel dat de investeringen van de afgelopen jaren óók mijn inkomen uit de website hebben verhoogd. Het kost meer, maar het levert ook meer op. Dat zijn keuzes die elke ondernemer vroeg of laat moet maken; wat is het waard om in te investeren en wat niet. Voor mij is dat nu (eindelijk!) ook bloggen. Want bloggen hoort gewoon bij mijn FIRE-route. Nu met deze 4700 euro, maar straks ook met een extra nulletje. Of twee ?

Waar ik nu eigenlijk wel heel erg benieuwd naar ben: wat vind jij hiervan? Vind je het veel, weinig, is het wat je verwacht had? En wat vind jij eigenlijk van bloggers die geld verdienen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

43 Comments
 1. Leuke blog-post. Het zijn cijfers die ik bij jou blog ongeveer verwacht had. Helemaal niet gek. Maar als je het terug gaat rekenen wat je er per uur aan overhoud is het bedroevend weinig en kan je op andere manieren meer verdienen. Maar bloggen is leuk en super tof dat je dit er uit weet te slepen.

  1. Ja, terugrekenen naar uren moet je eigenlijk niet doen. Zeker niet als je het ziet als een soort route. Ik weet dat er nog zoveel kansen liggen om deze cijfers verder omhoog te krikken, dat ik dit gewoon als een investeringsperiode zie. Bovendien vind ik het gewoon ontzettend leuk, dus het is ook niets op de manier van ‘drie maanden bruine bonen met ketchup eten en dán…’. Ik moet gewoon nog wat beter werken aan mijn strategie 😉

 2. Ik vind het een mooi bedrag maar niet heel veel. Het is heel duidelijk dat je veel tijd en aandacht steekt in deze blog, dus ik had niet gek op gekeken als het meer was geweest. Dat je geld verdient vind ik eigenlijk niet meer dan logisch – het kost ook wat en voor niks gaat de zon op.
  Heel interessant en leerzaam om dit zo op een rijtje te zien. En herkenbaar wat je schrijft: wel nieuwsgierig zijn naar anderen maar zelf ook de drempel voelen 😉

  1. Wat heb jij een leuke blognaam! Goed gevonden zeg 🙂 En laten we ervan uitgaan dat de volgende keer dat ik zo’n post maak, het wat meer is 😉 Ik zie het ook als investeren; toen ik met mijn bedrijf begon, had ik ook niet op dag 1 meteen 20 klanten. Nu hoef ik eigenlijk al jarenlang niet naar werk te zoeken. Op een gegeven moment dan heb je zo’n goede basis gelegd, dat de groei ineens als vanzelf gaat. Dat hoop ik hier dus ook te realiseren!

 3. Een mooi bedrag Adine, maar als je het wegzet tegen het aantal uren die jij in je blog steekt, had het ook zomaar een factor twee tot drie hoger mogen zijn. De keerzijde is dan, dat je blog misschien minder authentiek en veel commerciëler zou worden, wat een ander publiek trekt.

  Geld verdienen aan een blog is helemaal niet erg, zolang de lezers je inhoud kunnen waarderen. Het is in tegenstelling tot belasting die voor de landelijke omroepen wordt gebruikt een eigen keuze en daarmee veel prettiger.

  Het mooie van blog inkomsten is wel het gedeeltelijk loskoppelen van arbeid en inkomsten. Schrijf je deze week 40 uur (vooruit) en volgende week slechts 5, dan blijven je bezoekers en bijbehorende inkomsten redelijk stabiel.

  1. Klopt, en dat effect zou je natuurlijk nóg meer hebben als je op een gegeven moment een hele goede basis hebt qua affiliate marketing en eigen producten. Die factor twee tot drie hoger is de volgende stap 😉 Dit heeft me ook wat tijd gekost, maar ik merk wel dat sinds ik er nóg meer aandacht aan besteed en er echt een mooie (vind ik dan) website van maak, dat er ook van alles op mijn pad komt. Qua bezoekers e.d. is het laatste jaar explosief te noemen, als je het vergelijkt met de jaar-op-jaar-groei van de jaren daarvoor. Dat is natuurlijk geweldig, want dan weet je ook dat je het niet voor Jan met de korte achternaam doet.

 4. Dankjewel Adine, voor dit mooie en uitgebreide overzicht. Ik was één van de mensen die hier nieuwsgierig naar was. Ik vind het een behoorlijk bedrag! Ik denk dat er maar heel weinig bloggers zijn die puur van hun blog kunnen leven. Misschien als je ook E-courses en zo via je blog aanbiedt, maar puur van advertenties, samenwerkingen en affiliates?

  1. Meestal begint met met de samenwerkingen e.d. en loopt het daarna door naar cursussen, een boek, enzovoorts. Ook wel logisch; daarmee bereik je weer nieuwe mensen, vergroot je het publiek van je site én heb je natuurlijk meer inkomsten in één klap. Ik zie daarin voor mezelf ook nog wel kansen, maar ik merk wel dat ik het een uitdaging vind om iets te vinden/te bedenken waarvan ik écht overtuigd ben dat het iets toevoegt voor lezers en dat het niet alleen een mooi verkoopding voor mezelf is. Dat heb je een beetje met de niche waarin ik zit 😉

   1. Dat laatste is herkenbaar! Ik zit ook nog erg in de modus van ‘maar daar gaan mensen toch niet voor betalen?’ Een vriendin van me probeert me ervan te overtuigen dat mensen dat dus wél doen. Zij verdient inmiddels zo’n 400 euro per maand via Patreon, met het delen van kennis, filmpjes en persoonlijke verhalen met haar volgers (die abonneren zich daarop). Is overigens wel een concept dat minder geschikt is voor de Nederlandse markt volgens mij, alleen al omdat je er niet met Ideal kunt betalen.

    1. Zoiets zou ik tegen mezelf ook wel kunnen zeggen, maar als ik dan om me heen kijk, dan lijkt het realistische uitgangspunt eigenlijk meer: overal is een markt voor, zolang je het maar gewoon durft te doen.

     Ik weet niet hoe Patreon werkt en ben zelf ook niet zo van de abonnementen, maar als ik dat wél was, dan zou ik me niet tegen laten houden om ergens gebruik van te maken als ik niet via iDeal kon betalen. Ik betaal sowieso liever via PayPal/creditcard vanwege de punten en kopersbescherming. En ik zal vast niet de enige zijn, dus als de dienst van je vriendin bij mij aansloot, zou ik ook zomaar een klant van haar kunnen zijn. Ik zou gewoon naar haar luisteren, je hebt meer dan genoeg te delen dat de moeite waard is!

 5. Hoi Adine,

  Persoonlijk vind ik het een mooi bedrag maar ergens heb ik het gevoel dat er iets meer uit te slepen valt. En dan komt het aan op slimme marketing. Misschien een groeitip: heb je je marketingstrategie al bepaald, zodat je met dezelfde inspanning meer rendement kunt halen? Of zou je daarvoor ook in het Engels kunnen groeien in de VS?
  Waar bereik jij nóg meer lezers mee en hoe ontstaat er nóg meer engagement?
  In elk geval vind ik het heel open van je dat je dit deelt, maar gezien jouw schrijfkwaliteiten denk ik dat je nog flink kunt groeien!

  1. Bedankt voor je feedback! Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Ik zou absoluut nog wat strategischer aan de slag kunnen en dat is iets waar ik – nu ik ook weer een dag in de week extra heb – nu meer mee bezig wil gaan. Daarnaast heb ik ook een Engelse site én een (nog te lanceren) cursussite die de laatste maanden absoluut niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen, daarmee kan ik inderdaad ook weer andere markten bereiken.

   Hele goede vragen om over na te denken trouwens: waarmee ik nog meer lezers kan bereiken en hoe er nog meer engagement kan ontstaan. Ik denk dat een brainstorm daarover wel eens hele mooie inzichten op zou kunnen leveren… dank je!

 6. Ik gun je iedere cent van harte, wat mij betreft ben je de enige “commerciële blogger” met een authentieke sfeer en je schrijft goed, met stijl en smaak.

  Over je inkomsten uit het blog –> terugrekenen naar het uurtarief levert op dat het niet veel is. Maar in combinatie met lage vaste lasten, een partner die óók meebetaalt, passief inkomen en de krenten uit de pap van je andere bezigheden waar je voor betaalt wordt, vind ik het er al heel goed uitzien!

 7. Als ik niet geld verdiende met mijn blog dan zou ik er niet zoveel tijd aan kunnen besteden. Dus het feit dat dit mogelijk is zorgt ervoor dat mijn blogs levendig blijven. Ik vind geld verdienen met je blog dan ook prima. Het maakt bloggen mogelijk!

 8. belangrijkste is dat je het leuk vindt. dat het geen vetpot is ondanks dat je er heel veel tijd in steekt doet er volgens mij niet toe. mooi voorbeeld van de wiskundeleraar.
  en wat hier boven al vaker is gezegd. je hebt een leuke blog die zeker niet overdreven commercieel aanvoelt. interessant om te zien wat zoiets op kan leveren. kudos voor dit resultaat! (zowel inhoudelijk als financieel).

 9. Tof dat je er zo open over bent! En ik vind het een prachtig resultaat. Hoewel mijn blog onderdeel is van mijn bedrijf, is het vooralsnog zo dat het me vooral geld kost: qua hosting enzo, maar vooral qua tijd/uren. Ik vind het niet erg, ik kan er mijn creatieve ei in kwijt en het geeft me weer inspiratie voor mijn zzp’werk, dus op die manier ‘win’ ik er wel mee. Wat heeft jou er uiteindelijk toe gezet om de blog als een bedrijfsonderdeel te zien?

  1. Ik snapte op een gegeven moment eigenlijk gewoon niet meer zo goed van mezelf dat ik zo spastisch deed over mijn eigen blog, terwijl ik voor klanten hetzelfde doe en daar geld voor krijg én zie hoeveel het helpt als je gewoon jezelf ook een beetje laat zien. Op een gegeven moment was ik er gewoon klaar mee om het anoniem te doen en steeds beperkt te worden in bijvoorbeeld contacten met mensen of mogelijkheden. En als dat dan toch niet meer uitmaakt, dan kun je het net zo goed bedrijfsmatig doen en je kosten ook mooi opvoeren. Zo praktisch ben ik dan ook wel weer 😉

 10. Wat gaaf dat je al zoveel verdient met doen wat je leuk vindt! Ik vind het een heel mooi bedrag! Hopelijk gaat het alleen maar omhoog. Doen waar je hart ligt is super en er nog geld mee verdienen maakt het helemaal geweldig.

 11. Goed bezig hoor Adine! Leuk om eens te lezen en dat je er zo eerlijk over bent! Ik ben hier zelf bij lange na nog niet, maar zelf heb je er ook al 7 jaar lang meer werk inzitten natuurlijk 😉 De droom om een maandsalaris per jaar met mijn blog binnen te halen is er wel, maar dat gaat nog wel een jaar of 2 a 3 duren ben ik bang 🙂

  Toch vraag ik me af of je er niet meer aan over zou kunnen houden. Hoe haal je nu bijvoorbeeld de samenwerkingen binnen? Vraag je wel genoeg? Laatst zag ik een lijstje met blogs en hoeveel ze vroegen voor een content artikel, en schrok best van die bedragen (hier kan je het vinden https://www.adfactor.nl/tariefkaart/content/). Misschien kun je hier een mooie vergelijking uit halen en je samenwerkingskosten een beetje opschroeven?

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd welke tools je gebruikt voor social media?

  Je blog is erg leuk om te lezen en ga vooral zo door! Ben benieuwd naar je toekomstige groei en de cursus waar je het over had!

  1. Voor die samenwerkingen vroeg ik inderdaad in de eerste instantie veel te weinig. Daarnaast heb ik zelf ook wel een beetje hoge eisen, want ik wil wel dat het echt iets toevoegt. Hierdoor is de spoeling nu (nog) wat dunner, maar ik verwacht wel dat daar straks ook verandering in komt. Nu gaat er ook nog heel veel tijd in het aanpassen van oude blogposts (denk aan een foto toevoegen, die in de Blogspot-layout misschien niet paste, maar in het nieuwe template wel). Als die basis eenmaal ligt, kan ik daar nog beter op voortborduren.

   Daarnaast is het soms ook gewoon best eng om nieuwe stappen te zetten of om nieuwe dingen te doen, dus voor sommige dingen heb ik even een aanlooptijd nodig. Dan wil ik bijvoorbeeld eerst X ‘goed voor elkaar hebben’, voor ik Y zou gaan doen. Nu ik er nog meer tijd in kan steken, gaat dat proces een stuk sneller en leer ik ook zelf veel beter uit te gaan van goed genoeg 😉

   Bedankt voor die linkt trouwens, daar ga ik ook even goed naar kijken!

   En binnen 2-3 jaar een maandsalaris met je blog binnenhalen gaat je vast lukken! Je bent ontzettend goed bezig en dit is ook gewoon een prima tijd om op zo’n manier online te ondernemen!

   1. Lijkt me ook erg lastig om daar een prijskaartje aan te moeten hangen.. Ja, je wil inderdaad ook niet dat het extreem duidelijk is dat het een samenwerking betreft (al zet je het er wel bij, neem ik aan?), het moet wel in de style van je site blijven 🙂

    Ja dat kan ik me heel goed voorstellen zeg! En 5 artikelen per week toch? Dat is wel echt veel werk! Mag ik vragen hoeveel tijd je gemiddeld per week bezig bent met je blog? (Of heb ik daarvan een artikel gemist?)

    Thanks! Fingers crossed, maar het gaat hem uiteindelijk om volhouden en de lange termijn he? 🙂

 12. Ik had verwacht dat je er al meer mee zou verdienen omdat je al zo’n tijd blogt. Ik wist niet dat je het eerst anoniem deed, maar wel goed dat je het nu onderdeel van je bedrijf gemaakt hebt. Je steekt er ten slotte een hoop tijd in, dus geld daaraan verdienen vind ik niet meer dan normaal!
  Precies om jouw voorbeeld van die wiskundeleraar. En ik zou ook zeker geen nee zeggen als iemand me 5000 euro aanbied.
  Leuk dat je zo open bent en alles deelt in dit artikel!

 13. Zoals mijn voorgangers; een fijn blog om te lezen. En waarschijnlijk tek je heel veel lezers metdit artikel, dus dat levert nog meer op. Zou je ook ons kunnen vertellen wat je bezoekersaantallen zijn? Of is dat ergens terug te vinden?

  1. Heel grappig dat je dit zegt; ik geloof dat dit qua advertentie-inkomsten in ieder geval het slechtste artikel van de week is 😉 Kun je zien dat daar geen peil op te trekken is. Ik zie de bezoekers in realtime wel behoorlijk actief kijken, dus dat is wel leuk. Heb ik het in ieder geval niet voor niets geschreven!

   De statistieken kan ik op verschillende plekken bekijken en ze zeggen op alle plekken wat anders, maar volgens Linkpizza had ik de afgelopen maand (dus van 28 juli tot 28 augustus) nét geen 100.000 views. Zo hoog heb ik ze niet eerder gezien, meestal is het rond de 80.000-85.000. Ik zie daar overigens wel weer een opwaartse trend, dus wie weet is dit het nieuwe normaal 😉 Ik hoop het, daar word ik wel enthousiast van!

 14. Hoi,
  Natuurlijk is 5000 euro een schitterend bedrag, maar eerlijk gezegd had ik verwacht dat jij veel meer geld uit je blog zou halen. Zeker als je nagaat dat je blog al een tijdje draait, je een van de weinige bloggers bent die vrijwel dagelijks een nieuwe post online zetten, je blog goed oogt en je het hier over je brutoloon hebt.
  Maar als ik goed tussen de regels doorlees, heb je nog allerlei plannen. Gelukkig, want ik gun je voor al je blogwerk best wat meer euro’s :). Succes met je bedrijf (en dus ook met bloggen!) en bedankt voor het delen.

  1. Klopt! Ik vind het natuurlijk sowieso leuk om te lezen dat jij in ieder geval alle ingrediënten aanwezig ziet voor hogere verdiensten, want die zijn er volgens mij ook. En ik heb er nu wat meer tijd voor om die ook daadwerkelijk uit te werken. Normaal gesproken gaat vrijwel alle tijd al zitten in de ‘normale’ dingen als elke dag posten, de wekelijkse nieuwsbrief en wat promotie op de socials. Maar echt die grotere stappen zetten; dat blijft er vaak bij. Zonde, want hier kan nog zoveel meer mee: veel meer mensen kunnen er wat aan hebben en in zou er veel meer inkomen uit kunnen halen, waardoor ik er nóg meer tijd en energie in kan steken. Win-win-win 😉

 15. Adine, je mag me altijd mailen om eens vrijblijvend (en gratis natuurlijk) te sparren over je groeiplannen. Wie weet kan ik je wat tips geven (of niet maar dat zien we dan wel weer:-) Heb je bijvoorbeeld al eens aan PR gedacht.
  Mail mij anders even dan geef ik je mijn andere e-mailadres, kun je even kijken.

 16. Ik vind het het een best aardig hoog bedrag voor bloggen. Als je kijkt naar je uren wat je er insteekt is het heel weinig. Maar als ik kijk als blogger is het heel veel goed. En je blog gaat met de jaren juist meer mensen trekken.

 17. Ik ben best wel lezer van het eerste uur en vind je blog sinds de overstap minder leuk geworden. Dat zegt vooral iets over mij. Het geliktere/commerciëlere uitstraling, stockfotos heb ik minder mee.
  Gelukkig heb je er veel meer lezers bij gekregen ik gun je nl wel dat het meer oplevert.

  1. Wat jammer om te horen! Hoewel ik zelf blij ben met de mogelijkheden die WordPress biedt (waaronder inderdaad die wat geliktere uitstraling via templates), kan ik me wel een beetje voorstellen wat je bedoelt. Soms spreekt een blog in een bepaalde vorm mij ook meer aan dan in een andere, ook al is er verder misschien niet heel veel in veranderd. Overigens wil ik nog wel graag meer foto’s zelf maken, maar ik kan me voorstellen dat dat misschien niet voldoende is om het ‘geliktere’ eraf te halen. Ik vind het trouwens wel mooi dat je je mening op een positieve manier wilt en wilt delen, bedankt daarvoor!

 18. Ik vind het niet meer als normaal dat je als blogger iets wil verdienen aan je website. Er kruipt zo veel tijd in het bloggen. Dan heb ik het niet puur over de tekst maar alles daarrond. Mooie foto’s maken, mooie plaatjes met tekst, SEO, social media. Dit wordt wel wat onderschat denk ik.

  Zelf ben ik ook een blogger, nog net geen jaar bezig. Ik wil zeker wel een centje verdienen ermee. Maar af en toe een lezer die positief reageert op een blog, dat doet ook heel veel. Dat zorgt ervoor dat je als blogger gemotiveerd blijft. Ik vind het op dit moment spijtiger dat er weinig engagement is op mijn blog dan dat ik er niets mee verdien.

 19. He Adine,
  Tof dat je dit deelt, ik was er ook benieuwd naar.

  Ik ben nog benieuwd: waar komt de bulk van deze inkomsten vandaan? Je hebt bijvoorbeeld affiliate links naar bol.com maar ook naar beleggers, verdien je aan de een meer dan aan de ander? En zijn er bepaalde samenwerkingen die meer lonen dan anderen?

  Groetjes,
  Max

  1. Ik kan daar niet echt wat algemeens over zeggen, omdat het heel erg afhangt van je niche. Bij een boekenblog zullen Bol-links weer veel meer opleveren dan bijvoorbeeld links naar financiële producten. Zoals je in het rijtje kunt zien, leveren de advertenties (en dat is dan Google Adsense) mij momenteel het meest op. Daarna komen samenwerkingen. Maar: er zit zeker onderscheid in die samenwerkingen; het is best een uitdaging om fijne partners te vinden, die je werk en resultaat ook op waarde schatten. Als je daar nog meer tijd in steekt, dan denk ik dat die post weer gemakkelijk boven de Adsense-inkomsten kan uitstijgen.

   Qua affiliate-inkomsten gaat het bij Bol.com eigenlijk het minst hard. Dit komt ook doordat de bonus die je krijgt een paar procent van de verkoopwaarde is. Dus zelfs als iemand voor 100 euro via jouw link koopt (wat ik een behoorlijk bedrag vindt), kan het zijn dat de affiliatecommissie daarover ‘maar’ 3 euro is. Als iemand bijvoorbeeld mijn vergelijkers gebruikt om iets af te sluiten, dan staat daarvoor meestal een vast bedrag.

   Dat is overigens niet altijd zo; ik heb bewust alle aanbieders in mijn vergelijkers opgenomen, dus ook de aanbieders die géén commissie geven. Het kan dus ook zijn dat de gunstigste optie voor jou mij niets oplevert. Maar goed, dat is een bewuste keuze. Ik ga niet mijn lezers voor de gek houden met een incomplete vergelijking, dat zou ik zelf ook niet kunnen waarderen.

   Ik hoop dat dit je vraag zo beantwoordt!

 20. Wat leuk dat je hier zo open over bent! Ik vind het een heel mooi bedrag hoor! Ben het met je eens dat je het niet moet terugrekenen naar uurtarieven. Zo werkt het gewoon niet 🙂 Benader je die adverteerders zelf trouwens? Hoe werkt dat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.