#FreedomFriday: 100% ondernemen

#FreedomFriday: 100% ondernemen

Eigenlijk klopt deze titel niet helemaal, want 100% ondernemen deed ik sowieso al, maar nu toch nét wat anders. Sinds een paar jaar werkte ik namelijk één dag in de week binnen het bedrijf van mijn broer. Kwam ik toch wat onder de mensen 😉 ‘Werkte’ en ‘kwam’, want aan alle goede dingen komt natuurlijk ook weer eens een einde. Vanaf komende week ga ik daar namelijk voor onbepaalde tijd op ‘sabbatical’!

Minder en meer werk

De projecten waaraan ik binnen het bedrijf werkte, zijn na bijna drie jaar eigenlijk allemaal wel redelijk afgerond of opgedroogd. Er is natuurlijk altijd wel wat werk te zoeken, maar aangezien ik ook standaard tijd te kort kom voor mijn eigen projecten, kwamen we tot de conclusie dat stoppen misschien wel een mooie win-win voor ons allebei zou opleveren. Scheelt hem werk zoeken en personeelskosten, voor mij geeft het wat extra rust en regelmaat. Als je de hele dag weg bent, dan werk je daar toch de dag van tevoren vaak naar toe en ben je de dag erna vooral aan het inhalen.

Bovendien past het natuurlijk wel héél mooi in mijn FIRE-plaatje. Het scheelt me 2 uur per week aan reistijd, een klein deel aan reiskosten (ik kreeg ook een deel vergoed) én ik heb 8 werkuren extra voor mijn eigen bedrijf. Eerder moest ik wel eens ‘nee’ zeggen als een opdracht precies op mijn werkdag viel. Zelfs als ik die uren niet meer zou gaan werken – wat ik me niet kan voorstellen – , dan zou ik financieel nog prima rond kunnen komen. Natuurlijk is het jammer; het had ook verschillende andere voordelen, maar er komt zo ook weer een stukje vrijheid terug!

Lees ook: Een dag werken

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Minder inkomsten?

Uiteraard kreeg ik voor mijn loondienstdag ook betaald. In theorie zou ik het verschil dus in mijn maandelijkse plaatje moeten gaan merken. Dat wil zeggen: ik budgetteer nu tot de 0 en heb daarin deze inkomsten óók meegenomen. Als ik die eraf haal, dan zou ik minder kunnen sparen. Bovendien is er nu dus géén externe inkomstenbron meer. Alles komt weer uit mijn eigen bedrijf.

Allereerst is het natuurlijk wel de bedoeling dat ik die inkomsten gewoon op een andere manier binnenhaal. Ik heb nu per maand immers 8 x 4 (ongeveer) = 32 uur extra om vertalingen te doen, aan mijn sites te werken en teksten te schrijven. Dat moet meer dan genoeg zijn om het verlies aan inkomsten te compenseren.

Dan blijft het natuurlijk nog wél de vraag wat ik doe met mijn salaris: houd ik het op het huidige bedrag, waardoor ik minder kan sparen (of beleggen)? Of schroef ik mijn ondernemersinkomen op, waardoor alles bij hetzelfde kan blijven?

Lees ook: Zero-based budget: budgetteren tot de nul

Overvloed

Ik ben er nog niet helemaal over uit. Aan de ene kant heb ik privé niet zoveel nodig. Met een lager salaris hoef ik nog steeds niets op te zeggen of te laten; ik bouw alleen privé minder vermogen op. Dat vermogen blijft echter wél beschikbaar via mijn zakelijke rekening. Ik kan het eraf halen wanneer ik wil, maar zolang ik dat niet doe, telt het ook niet mee voor vermogensrendementsheffing. Binnen redelijke kaders dan. Als eenpitter met een computer als belangrijkste bedrijfsmiddel is het natuurlijk niet logisch dat ik 3 ton op mijn rekening zou houden als ‘reserve’. Dan weten ze je op gegeven moment wel te vinden voor een naheffing.

Aan de andere kant ben ik dan misschien meer bezig met knijpen, dan met overvloed. En dat mindset-dingetje, daar geloof ik wel in. Als ik mezelf meer salaris uitkeer, voelt dat natuurlijk rijker én stimuleert het me mogelijk meer om ook de omzet aanzienlijk te verhogen. Ik zou dan ook privé meer kunnen doen om mijn vermogen te vergroten, maar er is natuurlijk ook een kans dat ik daardoor weer meer uitgeef. Dat voelt op het moment even rijk, maar is weer niet heel erg ‘FIRE’ of ‘HOT’.

Lees ook: ERE, FIRE, HOT: wat is het allemaal?

Goed nadenken

Al met al is het allemaal best even iets om over na te denken. Weer 100% ondernemen is iets waar ik echt naar uit kijk. Ik vond het leuk om die dag extra te hebben, maar het is toch anders dan ‘voor jezelf’ werken. Tegelijkertijd weet ik ook dat je tijd als ondernemer soms echt bijna lijkt te verdwijnen. In theorie levert me dit dan misschien per week 10 uur extra op (werktijd en reistijd), maar in de praktijk zal ik waarschijnlijk goed moeten plannen en scherp moeten blijven, om ook daadwerkelijk profijt te halen uit deze extra dag. Vaste agendapunten zorgen vaak ook voor een druk die je harder doet werken. Althans, bij mij wel. Als zo’n punt wegvalt, dan kan soms de werkdrang ook wat onderdrukt worden.

Volgende week zal ik mijn eerste ‘vrije’ dag hebben. Voor die tijd wil ik even goed voor mezelf in beeld hebben hoe ik daar optimaal gebruik van kan maken, rekening houdend met mijn plaatje richting financiële vrijheid. Ga ik die tijd bijvoorbeeld gebruiken voor het vullen van de nieuwe site, waar ik al sinds vorig jaar mee bezig ben? Gebruik ik de tijd voor ‘gewoon’ werk met gegarandeerd inkomen? Ga ik die tijd inzetten voor persoonlijke ontwikkeling? Er zo over brainstormen is in ieder geval vast een eerste stap. Uiteindelijk komt groots resultaat toch van het consequent zetten van kleine stapjes. En daar is dit er weer één van!

Wat zou jij doen als je één dag in de week voor jezelf kon werken: ga je dan voor ‘gegarandeerd’ inkomen, het ontwikkelen van nieuwe projecten, persoonlijke ontwikkeling of misschien zelfs iets heel anders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Dat zijn interessante vragen die je daar stelt. Als ik een dag over had dan zou ik me denk ik bepaalde onderwerpen meer willen uitdiepen. Ik zou dan dus niet zozeer voor het inkomen gaan als voor verdieping.

  2. Aangezien je genoeg inkomsten hebt, zowel privé als zakelijk, om je leven op de rit te houden zoals je tot nu toe gewoon was, zou ik die tijd echt gaan gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen. Je hebt meen ik nog andere plannen met je bedrijf dan het zuivere vertaalwerk dat je in eerste instantie deed. Dat zou je echt verder uit kunnen werken in de 10 vrijgekomen uren. Dat is beste veel tijd in een week, je zou aan toptempo vooruitgang kunnen maken in een richting waarvan je nu nog maar enkel het begin van de straat kan zien. Door de straat verder te bewandelen zal het snel duidelijker worden en kan je grotere winsten (al dan niet financieel) boeken. Ik zou het loon naar je privé op hetzelfde bedrag houden, dus de inkomsten die je bij je broer verdiende ook aan jezelf uitkeren. En dan proberen om in je gelijk gebleven werkuren die omzet erbij te genereren. Dus die 10 uren echt vrijhouden en hetzelfde loon blijven houden. Eens de sneeuwbal echt rolt kan je dan die 10 uren helemaal voor jezelf houden. Of er ineens aan beginnen. Elk moment dat voorbij is komt tenslotte nooit meer terug en wat ben je straks met FI als dat je laatste levensjaar blijkt te zijn. Zoiets. Dus kan je ook gewoon die tijd nu al gebruiken om dingen te doen waar je hoofd helemaal vrij van wordt, waar je lijf strakker van wordt of gewoon wat het moment je ingeeft.

  3. Ik ben net als jij ook (100%) ondernemer. Het fijne daarvan vind ik dat je dan eigenlijk niet hoeft te kiezen wat je gaat doen met zo’n structurele dag extra als zelfstandig ondernemer. De ene week is het extra inkomen omdat er nieuwe klus voorbij komt, de week erop een dagje werken aan eigen projecten, de week erop een training voor je persoonlijke ontwikkeling of een dagje niks doen. Die flexibiliteit is heerlijk. Vooral niet kiezen zou ik dus zeggen ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.