Hoe interen op je spaargeld ook LEUK kan zijn

Interen op je spaargeld: hoe voelt dat?

Het is juni: we zijn alweer bijna op de helft van het jaar. Dat vind ik altijd een mooi moment om even te kijken hoe het ervoor staat met de doelen. Op 1 januari deelde ik mijn doelen hier. De financiële doelen waren (zijn) niet zo heel spannend; die behaal ik als het goed is ‘automatisch’. Maar er waren ook twee spannende doelen bij. Over één van die doelen geef ik je nu graag een update. Die had namelijk te maken met interen op mijn spaargeld. Een poosje terug vroeg Marriimma in de Slack-groep hoe dat voor mij was, bewust kiezen voor minder inkomen, om een bepaalde droom na te jagen.

Interen op je spaargeld… leuk?

Voor ik daar antwoord op kan geven, ga ik eerst een klein stukje terug in de tijd.

Nadat ik mijn huis met bijpassende hoge lasten verkocht, werd het opbouwen van een spaarpotje wat makkelijker. Fijn, want daar kun je allerlei dingen mee doen. Investeren, een mini-pensioen nemen, tijden van werkloosheid opvangen, of misschien wel de tijd nemen om mijn bedrijf anders in te richten.

Dat laatste wilde ik eigenlijk al heel lang; ik wilde graag meer aan mijn bedrijf dan in mijn bedrijf werken, meer vrijheid hebben en iets doen waar ik zelf óók heel blij van werd.

Toen die kans zich voordeed, greep ik hem met beide handen.

Oh nee, toch niet.

Want wat bleek: ik vond het idee van interen op mijn spaargeld maar moeilijk. Oké voor twee weken, zoals vorig jaar, maar voor misschien wel maanden? En dan ook nog eens in combinatie met trouwplannen? Uh… nee?

Daar kwam bij dat ik ook nog niet eens een duidelijk plan had. Ik wilde de site wel uitbreiden, mensen helpen, iets meer interactie met mensen, nieuwe onderwerpen uitdiepen…

Echt concreet werd het pas toen ik in februari investeerde in twee dagen die volledig waren gefocust op strategie, samen met een aantal andere ondernemers.

En toen werd dat interen dus ineens leuk.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Money Mind Academy

De afgelopen maanden zagen er totaal anders uit dan voorheen. Ik heb héél weinig vertaald en geschreven voor klanten, maar ben superdruk bezig geweest met het werken aan de Money Mind Academy. Deze academy combineert alles wat ik leuk vind én wat ik te bieden heb in één platform.

De Money Mind Academy  combineert praktische kennis en informatie (in de vorm van cursussen) met interactie (een heuse community!). En om de lancering te vieren, gaan we organiseer ik de gratis minicursus Master Your Money.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, maar je kunt je inmiddels wél aanmelden voor de Money Mind Academy! Dan krijg je meteen toegang tot de volledige versie van Master Your Money.

Maar goed, dit harde werken had dus ook een keerzijde.

Mijn inkomsten zakten hierdoor namelijk nog net niet terug naar het nulpunt, maar kregen wel een behoorlijke klap.

En ik kan je vertellen; zeker de eerste maand is het behoorlijk wennen als je dan ineens je salaris uit je spaargeld moet gaan halen. Dat doet best een beetje zeer. Zeker met de trouwplannen erbij, vliegt het er aan alle kanten uit. En als ik ergens niet van houd, is het van dat gevoel.

Interen is luxe

Dus moest ik een manier vinden om dat anders te bekijken. En toen bedacht ik me: hoe luxe is het eigenlijk wel niet om te kunnen interen op je spaargeld! Toen ik net begon, had ik helemaal geen spaargeld. Toen moest ik het dus vooral hebben van nachten doorhalen.

Nu waren mijn dagen nog steeds niet kort, maar was er veel meer balans.

En een aantal jaar geleden waren de hypotheek en verbouwing prioriteit nummer 1, dus was hier ook echt geen ruimte voor.

Er zit nogal een verschil tussen moeten interen op je spaargeld, of er zelf een bewust keuze voor maken. Ik weet eigenlijk niet wat moeilijker is. Geen keuze hebben of wél de keuze hebben.

Als je de keuze hebt, moet je extra rekening houden met de gevolgen. Interen op je spaargeld gaat in de eerste instantie natuurlijk ten koste van de reis naar financiële onafhankelijkheid. Elke 1.000 euro die je inteert, kun je bijvoorbeeld niet investeren in indexfondsen. Dat is best een uitdaging, zeker als je daar hele mooie plannen voor hebt.

Maar soms is het ook nodig om de knop om te zetten. Om even uit de rat race te ontsnappen, alles weer opnieuw te overzien en te kijken waar jij naar toe wilt.

Ik wilde sowieso niet nog 10 jaar op deze voet door. Ook al zou dat betekenen dat ik op mijn 44e met ‘pensioen’ zou kunnen.

Hoewel ik mijn werk ontzettend leuk vind, had ik al langer het gevoel dat ik zelf wat stil stond. Het ging me gemakkelijk af, ik leerde weinig meer bij.

En dat past toch niet bij me. Hoewel ik het heerlijk vind in mijn comfortzone, merk ik dat ik het ook nodig heb om daar uit te komen. Om nieuwe dingen te leren, nieuwe dingen te doen. Om in beweging te blijven.

Moet ik daarvoor interen op mijn spaargeld, dan is dat vast de eerste stap uit die comfortzone.

Interen is óók doodeng

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat interen op je spaargeld alleen maar leuk is. Het is ook best heel eng. Doodeng, kan ik wel zeggen. Zeker die eerste momenten.

Om heel eerlijk te zijn: als ik begin dit jaar niet had geïnvesteerd in die twee strategiedagen, dan had ik het misschien nog steeds niet gedaan. En dan was er misschien wel wéér een jaar voorbij gegaan zonder noemenswaardige beweging.

Maar zoals het met veel dingen gaat: als je het eenmaal doet, wordt het makkelijker. Net zoals fietsen makkelijker wordt als je die trappers eenmaal in beweging hebt gekregen.

De eerste maand vond ik eng, maar des te dichter ik bij mijn doel kwam, des te minder ik erover nadacht.

Waar ik namelijk mee bezig was, vond ik véél leuker om te doen. En het past veel beter bij mij en mijn wens om vrij en online te ondernemen.

Nu deze periode van interen (hopelijk!) bijna voorbij is, ben ik ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Eigenlijk ben ik ook hartstikke trots op mezelf; ik heb niet alleen deze ‘angst’ overwonnen, maar ook iets gecreëerd dat al jaren door m’n hoofd spookt. Het voelt echt een beetje als een overwinning op mezelf. En laat de uitdaging met mezelf aangaan nu net mijn thema van vorig jaar zijn geweest…

Nu kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het soms écht wel de moeite waard is om je zekerheden te laten varen en een risico te nemen. Mits je een goed plan hebt natuurlijk 😉

Heb jij wel eens moeten interen op je spaargeld, of er bewust voor gekozen? Hoe beviel dat jou?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Hoi,

    Ja, herkenbaar! Ik wilde al heel lang een eigen bedrijf hebben, écht doen waar ik blij van word. Vorig jaar een opleiding gevolgd en voorbereidingen getroffen en afgelopen januari de stap genomen; bedrijf gestart en bij mijn werkgever minder uren gaan werken (gelukkig kon dat!). Per 1 juli heb ik ontslag genomen en kan ik mij volledig gaan focussen op mijn eigen bedrijf. Super veel zin in, maar betekent dus inderdaad ook veel geld inleveren. Gelukkig heb ik een man met een goed salaris, dus het komt wel goed, maar ja, het is best spannend om een goed salaris vaarwel te zeggen om te doen wat je graag wilt.

  2. Ja, ik heb dit uit noodzaak wel gedaan. Ik was 26 jaar getrouwd en woonde in de VS en tegen mijn zin in gescheiden. Heb toen mijn super baan opgezegd en ben terug naar Nederland gekomen. Ik had geen baan, geen woning, maar wel een Amerikaans verpleegkundig diploma. En mijn ouders. En spaargeld.
    En van dat spaargeld heb ik maanden geleefd en ik vond dat spannend. Nu had ik het geluk dat ik tijdelijk bij mijn ouders kon wonen, totdat ik mijn verpleegkundige papieren op orde had, en ben gelukkig weer full-time gaan werken. Ik had spaargeld zodat ik een hypotheek kon afsluiten, mijn Nederlandse rijbewijs kon halen, en een huis in kon richten. Het was heel heel veel stress. Maar nu 6 jaar later gaat het prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.