Waarom jezelf salaris uitbetalen als freelancer slim is

Waarom jezelf salaris uitbetalen als freelancer slim is

Als ondernemer of freelancer heb je geen baas die elke maand je salaris uitbetaalt. Je doet opdrachten voor verschillende opdrachtgevers of klanten en factureert ze. En nadat je de factuur gestuurd, kan het soms ook nog wel even duren voor de betaling binnen is. Hierdoor zijn je geldstromen vaak onvoorspelbaar, terwijl je kosten wél gewoon op structurele basis doorgaan. Hoe ga je daar nu het beste mee om? Ik ben inmiddels ruim 11 jaar ondernemer en heb hiervoor één advies dat eigenlijk altijd werkt: jezelf salaris uitbetalen.

Jezelf salaris uitbetalen zorgt voor structuur

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dat als ondernemer nu doe: met geld uitkomen, als dat geld eigenlijk wat wisselend naar me toe stroomt. Dat is natuurlijk een hele logische vraag; ik heb geen baas die elke maand structureel geld naar me overmaakt. Het antwoord op die vraag is echter heel eenvoudig. Als je baas je geen salaris geeft, dan moet je het zelf maar doen.

Elke maand, op een vast tijdstip. Ik heb in internetbankieren op de 23e van elke maand een vaste afschrijving van mijn zakelijke naar mijn privérekening: mijn salaris.

Jezelf salaris uitbetalen op een vaste dag zorgt voor structuur en rust in je geldzaken. Hierdoor hoef je niet steeds op je bankrekening te kijken, maar wéét je dat al je rekeningen gewoon betaald kunnen worden.

Ook helpt jezelf salaris uitbetalen bij het sparen. Zelf doe ik dat via automatisch sparen. Op de 24e van elke maand – een dag later, om te voorkomen dat de bank i.v.m. de valutadatum debetrente berekent voor een administratieve roodstand – worden automatisch diverse bedragen afgeschreven voor mijn spaarrekening en beleggingsrekening.

Hierdoor gaat het sparen óók gewoon door in de maanden dat ik misschien wat minder inkomsten heb.

Beginnen met jezelf salaris uitbetalen

Veel ondernemers hebben niet direct het geld om zichzelf een vast salaris uit te keren. Toen ik in 2007 voor mezelf begon, had ik nog een baan in loondienst. Het ondernemen deed ik in de weekenden, de avonduren en op mijn vrije vrijdag. Hierdoor kon ik mijn loondienstsalaris gebruiken voor mijn vaste lasten en kon ik mijn (ondernemers)winst weer in mijn bedrijf steken.

Dit is – financieel gezien – een hele prettige manier om te starten. Na verloop van tijd bouwde ik het loondienstwerk (en dus salaris) af en verhoogde ik het salaris dat ik mezelf uitkeerde.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel salaris moet je jezelf uitbetalen?

Het is natuurlijk fijn om zoveel mogelijk salaris te hebben. Toch kun je als ondernemer het beste een beetje behouden zijn met het uitkeren van salaris. In feite is het namelijk – in ieder geval bij eenmanszaken – niet echt een salarisbetaling, maar een privéopname van je zakelijke rekening.

Waar een salaris van de baas gewoon netto op je rekening gestort wordt, moet je over al het geld dat op je zakelijke rekening binnenkomt nog belasting betalen. Als jij dan al dat geld direct als ‘salaris’ doorsluist naar je privérekening, dan kun je later in de problemen komen.

Een ander voordeel van jezelf niet teveel salaris uitkeren is dat je op het geld op je zakelijke rekening geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Hiervoor geldt wel: de reservering die je op je zakelijke rekening houdt moet enigszins in verhouding zijn tot je bedrijfskosten.

Als je als freelancend dienstverlener 300.000 euro op de bank hebt staan, dan wordt het lastig om de Belastingdienst te overtuigen van de noodzaak daarvan. Maar: enkele tienduizenden euro’s zouden best te verantwoorden zijn. Je wilt immers geld apart houden voor nieuwe bedrijfsmiddelen (misschien zelfs wel een auto) en misschien wil je ook wel gaan reserveren om wél te groeien en personeel aan te nemen.

Als je aan de veilige kant wilt zitten, dan kun je eerst eens kijken naar wat je kosten zijn. Hoeveel zou je écht nodig hebben om rond te kunnen komen? Kijk daarna naar de omzet van het afgelopen jaar en deel die door 12. Dat is dan je gemiddelde omzet per maand. Trek daar de vaste kosten die je zakelijk hebt vanaf. Van het bedrag dat overblijft, zou je de helft jezelf als salaris kunnen uitbetalen.

Rekenvoorbeeld:

Stel dat ik privé 1200 euro nodig heb om rond te komen. Mijn gemiddelde maandomzet over het afgelopen jaar is 4500 euro. Mijn vaste zakelijke lasten zijn 500 euro per maand. Als ik mezelf dan 2000 euro per maand aan salaris zou geven, dan houd ik genoeg over voor belastingen en investeringen én kan ik privé ook nog wat sparen.

Gaan mijn zakelijke kosten omhoog, dan kan ik het salaris misschien beter aanpassen naar bijvoorbeeld 1750 euro. Dan kom ik nog steeds privé uit, maar houd ik zakelijk wat meer vlees op de botten.

Wanneer geef je jezelf salarisverhoging?

Het kan verleidelijk zijn om jezelf salarisverhoging te geven als je een paar maanden goed draait, of als je bijvoorbeeld een duurdere aankoop wilt doen. Doe dat liever niet. De kans is groot dat je dan te maken krijgt met lifestyle-inflatie. Dat is al vervelend genoeg als je een vast salaris hebt, maar helemaal als je ondernemer bent. Veel ondernemers gaan in de eerste paar jaar van het ondernemerschap al failliet en in veel gevallen komt dat doordat ze niet goed zijn omgegaan met geld.

Voor een ondernemer is het namelijk belangrijk om gezonde financiële reserves te hebben, zodat je jezelf óók salaris kunt uitbetalen op het moment dat je opdrachtgevers of klanten je niet op tijd betalen. Of je misschien zelfs een maand of langer zonder werk zit. Uiteindelijk kun je jezelf namelijk alleen structureel salaris uitbetalen, als je het ook daadwerkelijk verdient. Zonder winst is er geen salaris.

Door in de maanden dat het goed gaat extra reserves op te bouwen, kun je blijven rekenen op je maandelijkse salaris, ook als je omzet een keer niet voldoende is om de betaling te doen. Bovendien houd je hierdoor ook meer geld over om te investeren in je bedrijf, bijvoorbeeld om verder te groeien.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat je per se voor de rest van je leven op hetzelfde salarisniveau moet blijven zitten. Je kunt na een jaar altijd evalueren en er weer een schepje bovenop doen. Zolang je dit maar weloverwogen doet en je hierin niet laat leiden door een incidentele meevaller.

Hoe doen de andere ondernemers onder ons dit: geef jij jezelf op een vaste dag een vast salaris, of kijk je naar wat je bankrekening toelaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Zo’n start waarin je langzaam je bedrijf opbouwt, wat een geluk dat jij dat kon!

  Ik heb alles wel een keer gedaan: toen ik startte uit werkeloosheid (ik had ontslag genomen vanwege wanbeleid) heb ik een paar jaar geleefd van 1200 euro per maand dat ik dus van zakelijk naar privé stortte. Een soort salaris dus. Toen mijn bedrijf groeide en ik het omzette naar een BV, kreeg ik ook een salaris. Toen ik vervolgens de werkzaamheden in een eenmanszaak ging doen, werd het een zootje: alle omzet ging naar privé omdat ik daar meer rente kreeg op de spaarrekening. Zakelijke rekeningen betaalde ik door éérst vanuit privé over te schrijven naar zakelijk en dan een dag later die rekening te betalen. Vervolgens bouwde ik een zakelijke buffer op voor de rekeningen en ging nog steeds alle omzet naar privé. Ook heb ik geld geleend van de BV wanneer de omzet een tijd uitbleef: mijn BV is een privé bank geworden met hele gunstige voorwaarden… 😉

  Inmiddels volg ik jouw advies en krijg ik van mezelf een vast salaris. Daarbij houd ik niet die regels aan die jij aanhoudt om het afhankelijk te maken van mijn bedrijfsresultaat maar het is heel simpel: ik maak “gewoon” over wat ik nodig heb inclusief sparen. Omdat het me voor de wind gaat qua werk, bouw ik dus inderdaad kapitaal op, zakelijk.
  En nu ik mijn huis verkocht heb, heb ik dus ook een salarisverlaging ontvangen, juist om die lifestyle-inflatie tegen te gaan.

  Eigenlijk maakt het allemaal niet zo veel uit, zo lang je maar goed zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Zéker wanneer je inkomen enorm fluctueert, zoals bij mij zeker wel het geval is. Dan is een buffer onontbeerlijk, waar deze ook bewaard wordt en ook wanneer het een rekening courant is die binnen de marges van redelijkhed valt.

 2. Ik betaal mezelf ook elke maand “salaris” uit. Dat is bij mij geen vast bedrag, maar 50% van mijn nettowinst (vóór belastingen) van die maand. De overige 50% reserveer ik voor de inkomstenbelasting en de zorgverzekeringswetbijdrage. De 50% die ik mezelf uit betaal verdeel ik dan weer over leefgeld, beleggingen, sparen en aflossen. In het begin van mijn ondernemerschap was het even zoeken naar de juiste constructie. De constructie die ik nu heb werkt voor mij het fijnst. Op deze manier dwing ik mezelf ook om elke maand mijn boekhouding bij te houden.

 3. Persoonlijk vind ik het fijn om overzicht te hebben en dus stort ik iedere maand een bedrag van mijn zakelijke rekening naar een privérekening. Iedere maand hetzelfde bedrag. Inderdaad alsof ik salaris ontvang. Als ik een heel goed jaar heb gedraaid, overweeg ik of ik de privé storting kan verhogen, of dat we iets met het spaarbedrag gaan doen (een aanpassing aan het huis, een extra vakantie, een andere auto etc). Maar ik heb dan ook een koophuis, partner, kind en huishouden. Misschien zou ik het anders doen als mijn inkomsten maar een bijverdienste zou zijn.

 4. Leuk en interessant stukje! Voor mij is het nog even zoeken naar de goede financiële constructie: ik ben pas gestart als ondernemer (freelance supportprofessional/management assistente) en net begonnen met mijn eerste interim-opdracht. Wel heb ik mijn financiën gescheiden door een zakelijke betaal- en spaarrekening te openen. Maar hoeveel salaris ik mezelf ga uitbetalen weet ik nog niet. Mezelf kennende zal dat wat behoudender zijn dan mijn laatste salarisbetaling uit loondienst van een paar maanden geleden; ook om mezelf niet rijk te rekenen. De helft van de gemiddelde omzet minus zakelijke lasten is me op dit moment iets te voorbarig, ook omdat ik pas net begonnen ben. Het is nog even “aftasten”.

 5. Ja, mijn vriend die zijn eigen bedrijf heeft, heeft ook, eigenlijk al vanaf het begin, een maandelijks “salarismoment”. Hij heeft het niet geautomatiseerd, maar er is wel een maandelijkse digitale herinnering dat het weer de 20e is en dat het dus weer ongeveer tijd is voor het salaris. En het is in principe altijd een vast bedrag, tenzij er een keer echt iets geks is zoals een verbouwing aan ons huis. Dan kan het een keer wat meer zijn, maar daar wordt dan altijd even goed aan gerekend, of het er uit kan.

 6. Ik betaal mezelf ook een vast bedrag uit waarmee ik mijn privézaken kan bekostigen. Een soort salaris dus. Dat is minder dan dat ik binnenkrijg, maar dat is bewust omdat je er natuurlijk ook nog belasting over moet betalen + bijdrage zorgverzekeringswet. Daardoor blijft er inderdaad iets over elke maand en groeit mijn zakelijke vermogen ook een beetje elke maand. Uiteindelijk zet ik dat bedrag in voor mijn pensioen, omdat ik daar natuurlijk ook geen standaard-voorziening voor heb (zoals bij een werkgever).

 7. Ik ben geen ondernemer en had hier eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Lijkt me vreemd om jezelf salaris uit te keren, maar ik begrijp inderdaad best dat het je structuur en (financiële) zekerheid geeft.

 8. Goed stuk met logische informatie. Ik heb net als u ook het geluk om naast mijn huidige vaste baan een onderneming te kunnen onderhouden. Echter vraag ik mij af wat nu eigenlijk ‘voordeliger’ is. De arbeidskorting aan het einde van het jaar berekenen, bij de aangifte inkomensbelasting of op het contract dat ik heb in vast dienstverband. Voor uw beeldvorming de winst is ongeveer gelijk per maand aan het brutoloon in dienstverband. Misschien een goed onderwerp voor een volgend blogartikel?

  1. Zeker een leuk onderwerp, bedankt voor de tip! Persoonlijk gaat mijn voorkeur altijd uit naar eerst betalen, daarna verrekenen. Dan krijg je in ieder geval nooit een naheffing en als je lang genoeg wacht, krijg je soms ook nog rente op het bedrag dat je eigenlijk had moeten krijgen.

 9. Bedankt Adine, ik had het eigenlijk over loonheffingskorting. Mijn excuus. Maar hierin verwacht ik dat jij adviseert om deze niet ‘aan te zetten’ bij de werkgever en aan het einde van het jaar te laten verrekenen in de aangifte inkomstenbelasting?

  1. Als je het geld niet nodig hebt, dan zou ik hem inderdaad niet snel ‘aan’ zetten. Je krijgt uiteindelijk toch waar je recht op hebt en hoeft dan in ieder geval zeker niet bij te betalen. Het kan echter ook geen kwaad om ‘m wél aan te zetten en dan gewoon rekening te houden met een wat hogere aanslag op je omzet. Mensen komen vaak in de problemen als ze die loonheffingskorting bij meerdere werkgevers aanzetten, of niet voldoende loonbelasting apart zetten van hun omzet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.