Inkomstenbelasting 2020: tweeschijvenstelsel

Inkomstenbelasting 2020: tweeschijvenstelsel

Er wordt al jaren gepraat over een nieuw belastingstelsel en in 2020 lijkt het er daadwerkelijk van te komen: als alles goed gaat, gaan de belastingen dan echt omlaag. En in 2021 zouden we dan een tweeschijvenstelsel hebben, waarbij de meeste mensen ook daadwerkelijk minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Verschillende soorten belasting

In Nederland kennen we verschillende soorten belasting. De twee varianten waar je het meest mee te maken krijgt (en die regelmatig door elkaar worden gehaald) zijn omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Als je iets koopt, zit daar btw (belasting toegevoegde waarde) op. Ben je ondernemer, dan mag je deze belasting verrekenen* met de btw die je op je facturen heft. Onder de streep betekent dit dat je als ondernemer over zakelijke aankopen geen btw hoeft te betalen.

*) Mits je btw-plichting bent

Onder inkomstenbelasting komen ook ondernemers niet uit. Die betaalt iedereen met een inkomen. Momenteel werken we met vier schijven:

Schijf 1: 0 tot en met 20.384 euro = 36,65 procent

Schijf 2: 20.385 tot en met 34.300 euro = 38,10 procent

Schijf 3: 34.301 tot en met 68.507 euro = 38,10 procent (dit percentage is gelijk aan schijf 2)

Schijf 4: meer dan 68.507 euro = 51,75 procent

(Voor mensen die al in de AOW zitten of hier in 2018 in terechtkomen gelden andere tarieven, die kun je hier bekijken.)

Stel dat je bruto 69.000 euro per jaar verdient. Dan betaal je niet over al je inkomsten 51,75%, maar ga je de schijven als het ware vullen.

Over de eerste 20.142 euro betaal je 36,65 procent. Over de volgende 48.122 euro betaal je 38,10 procent (ik heb schijf 2 en 3 even gecombineerd). Alleen over de laatste 493 euro betaal je 51,75 procent.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Inkomstenbelasting 2020: tweeschijvenstelsel

Dit levert natuurlijk best wat rekenwerk op. Om dat allemaal te vereenvoudigen, is gekozen voor een tweeschijvenstelsel. Deze twee schijven zijn:

Schijf 1: 0 tot en met 68.507 euro = 37,35 procent

Schijf 2: meer dan 68.507 euro = 49,50 procent

In 2021 gaat de eerste schijf nog een beetje naar beneden: dat wordt dan 37,10 procent, in plaats van 37,35 procent.

Ook de arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan een beetje omhoog. Dat betekent dat werken meer gaat lonen.

Het was overigens de bedoeling om dit tweeschijvenstelsel pas in 2021 in te voeren, maar het wordt nu versneld gedaan.

Waarom krijgen de laagste inkomens belastingverhoging?

Zoals je ziet, schieten de mensen die in de huidige tweede, derde en vierde schijf vallen hier wat mee op. De mensen die nu (volledig) in het laagste tarief vallen, niet. Waarom is daarvoor gekozen?

Om daar achter te komen, heb ik me eens op het belastingplan gestort. Het antwoord op die vraag lijkt al in de eerste alinea te staan: “Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is fiscale maatregelen te treffen die werken aantrekkelijker maken door de lasten op arbeid te verlagen, die de belasting op consumptie verhogen […]”

De overheid wil werken dus lonender maken en consumptie duurder. Dit is natuurlijk heel slim. Als mensen werken, dan levert dat geld op voor de schatkist. Als mensen consumeren, dan levert dat geld op voor de schatkist. Werken voor de belasting doet natuurlijk niemand graag. Maar als je meer overhoudt, ben je misschien wél geneigd om wat meer te werken. En meer werken levert meer belasting op dan minder werken tegen een iets hoger tarief..

En door bijvoorbeeld de btw-tarieven op producten die we allemaal gebruiken te verhogen, komt dat geld alsnog weer terug in de schatkist.

Mensen met een minimumloon gaan erop achteruit

Ik lees echter nergens iets over mensen met een minimumloon. Dat is voor 22 jaar en ouder 1594,20 per maand, ofwel: ruim 19000 euro per jaar. Hen kost deze belastingwijziging ongeveer 77 euro per jaar.

Mijn idee is dat dit (voor de overheid) een klein offer is om mensen met een hoger inkomen tevreden te houden. Want hoe vervelend belasting ook is; het is wél nodig om de voorzieningen in ons land te kunnen betalen. Als steeds meer mensen het idee krijgen dat werken niet loont, of dat parttime werken financieel gunstiger is, dan heeft dat grote gevolgen voor de schatkist. Dat klinkt misschien niet eerlijk tegenover mensen met een laag inkomen, maar het is ook geen onlogische keuze. Ook voor de overheid zit het geld uiteindelijk in de massa, niet in de uitschieters omhoog of omlaag.

Wat jij hebt aan het tweeschijvenstelsel

Het tweeschijvenstelsel maakt deel uit van een groter belastingplan, dat bijvoorbeeld ook veranderingen doorvoert aan de algemene heffingskorting. Als we alleen naar de inkomstenbelasting kijken, dan schiet je er wat mee op als je meer dan 20.142 euro per jaar (bruto) verdient. Je belastingdruk gaat dan omlaag. Des te meer je verdient, des te meer voordeel je hebt. Als ondernemer kun je er bijvoorbeeld je best voor doen om met je belastbare winst onder de 68.507 euro te blijven.

Voor de frugals onder ons kan dit een mes zijn dat aan twee kanten snijdt. Minder inkomstenbelasting betalen levert meer netto salaris op en minder consumeren levert relatief grotere besparingen op.

Uiteraard is het altijd goed om jezelf niet té rijk te rekenen: dit soort veranderingen komen nooit alleen. Zo gaat bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek verder naar beneden en gaan bijvoorbeeld zorgkosten omhoog. Maar: als de politiek nu een keer wél de waarheid spreekt, dan zouden de meeste mensen er straks toch écht op vooruit gaan.

Wat vind jij van dit nieuwe systeem?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Een plan waar VVD trots op kan zijn: de minder bedeelden moeten een offer brengen om de grootverdieners tevreden te houden.
  Maar terug naar het schijvenplan: we hebben helemaal geen 4 schijven, we hebben er een stuk of 8. Er is een afbouw van zorgtoeslag, huurtoeslag, algemene heffingskorting en arbeidskorting waardoor de marginale druk de hele tijd alle kanten opschiet. Iemand die 22k per jaar verdient betaalt meer belasting per extra verdiende euro dan iemand die 220k per jaar verdient.
  Het verminderen van het aantal schijven wordt gecompenseerd door de toeslagen en kortingen nog groter te maken. Het systeem lijkt een stuk eenvoudiger geworden, maar in werkelijkheid blijft het zeker zo ingewikkeld. Zie ook:
  http://geld-is-tijd.blogspot.com/2017/10/van-4-naar-2-belastingschijven-we.html
  of hier

 2. Voor mijn salaris is het niet gunstig, want ik zit volledig in de laagste schijf.
  Maar voor mijn man wel, dus dan ga ik er maar vanuit dat we er gezamenlijk wel op vooruit gaan 🙂

  Ik ben wel voor een eenvoudiger systeem, dat is alleen maar duidelijk voor de toekomst.

 3. Ik vind het vals, want de rekening komt WEER bij de laagste inkomens terecht en die hebben het al moeilijk genoeg. Die rijken hebben zat, laat hun lekker betalen. In plaats van mensen met lage inkomsten te duperen. Ik kijk ook vaak naar die programma’s op tv zoals de deurwaarders betalen en leeghalen en uitstel van executie, enz. Mensen met lage inkomens hebben het al te zwaar, er ontstaan niet voor niks zoveel schulden. Dit zal nu alleen maar erger gaan worden. Dus slim zijn ze niet. Op deze manier gaan er steeds meer mensen de schuldsanering in.
  Als je nou een partner hebt die ook nog werkt ok, maar als je alleen bent zoals ik, dan wordt het verdomd lastig.

 4. Ik las net ook zo’n “slim” voorstel van VVD, D66, CDA en Christenunie om de sociale huren voor scheefwoners met een paar honderd euro per maand (!) omhoog te gooien naar een vrije sector prijs, want “als je een ton verdient, kun je dat best betalen en het stimuleert om naar een koophuis of vrije sector huur door te stromen”. Oh, dus we verdienen als scheefwoners opeens allemaal een ton. En er zijn zat huizen voor ons om naar ‘door te stromen’. Nou, ik zit er als zzp-er sommige jaren net boven de sociale huurgrens en sommige jaren er net onder of net op de grens. Waardoor ik ook vaak niet in aanmerking kom voor middensegmenthuur (want inkomenseisen zijn veel hoger dan voor mensen in loondienst omdat ze kijken naar nettowinst en niet bruto-inkomen) en een betaalbaar koophuis in mijn regio (Amsterdam)? Tuurlijk joh. De bank lacht me nog net niet in mijn gezicht uit. En dan heb ik het er nog niet eens over of er uberhaupt wel betaalbare vrije sector woningen zijn. Ik probeer al jaren ‘door te stromen’! Hier in de buurt sta je in de rij voor een flatje van 43m2 zonder parkeerplek in de vrije sector voor een huur van dik over de 1000 euro kale huur. Dus ik ben ook wat betreft de twee schijven wat sceptisch. Zitten vast wat addertjes en foute conclusies en aannames onder dan wel achter!

  1. Hier zelfde. Zogenaamd scheefwoner … hoe hebben ze het ooit bedacht …. onze situatie is ook zo dat we nooit een hypotheek krijgen en een vrije sector woning kunnen we ook schudden. Bekijk al jaren het aanbod maar slechts 1 maal was er 1 vrij. Veel te duur maar ook reageerde er zoveel mensen op dat de staatslotery winnen meer kans bood. Je staat met je rug tegen de muur. En Den Haag maar doorgaan met uitmelken van de huurders omdat zij natuurlijk de schuld zijn dat er niets doorstroomt …..
   Mijn vertrouwen dat dit belastingstelsel veranderd voor het belang van de burgers is niet erg groot. Dan hadden ze het laagste tarief aangehouden ipv het hoogste + nu eens de mensen met laagste inkomen laten mee profiteren ipv hun weer buiten spel zetten.
   Den Haag kan wel herspoelend blijven schreeuwen dat het niet anders kan en het zo het beste is , maar dat maakt het nog nier waar.

 5. Oei, waarom nu altijd die laatste inkomens zo vernederen? Weer wat afpakken en ze hebben al de beste banen en de meeste kansen van ons allemaal. Oh nee….
  Las ook dat we ziektekostenverzekering een tientje per maand duurder wordt. Wel, dat is bijna 250 euro per jaar voor een stel. En eten duurder, en dat is toch ook al een groter deel van de kosten voor iemand met een minder inkomen. Ongelofelijk.

  Nou lijkt het net of ik tegen jou loop te klagen 🙂 Je hebt het mooi op een rijtje gezet en inzichtelijk gemaakt. Maar lol om de politiek die de waarheid spreekt. As if….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.