Belastingaangifte 2017: vandaag moet hij weg!

Belastingaangifte 2017: vandaag is de laatste dag!

Vandaag is – voor de meeste mensen – de laatste dag waarop de belastingaangifte over 2017 ingediend kan worden. En ook al kun je als ondernemer nog uitstel hebben tot soms zelfs een volgend jaar; het is toch wel fijn als de aangifte een beetje op tijd weg is. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Voor mij zal hij dit jaar wat tegenvallen; het is het eerste volledige jaar waarin mijn aftrekbare kosten behoorlijk gedaald zijn. Sinds ik in de zomer van 2016 mijn huis verkocht, betaal ik natuurlijk geen hypotheek meer, maar ontvang ik ook geen hypotheekrenteaftrek meer. Een sigaar uit eigen doos, maar tóch op zulke momenten wel even zuur. Vandaar dat ik maar even keek of er niet andere opties waren om extra aftrek te krijgen.

Vooraf ingevuld

Sinds een aantal jaren werkt de Belastingdienst met een grotendeels vooraf ingevulde aangifte. Best heel handig, want als er voor jou fiscaal in een jaar niet zoveel gebeurt, dan heb je er ook bijna geen werk van. Je inkomen wordt dan al automatisch ingevuld, de gegevens die over je woning bekend zijn en eventuele andere dingen.

Maar: het blijft natuurlijk altijd even opletten. Het kan namelijk zomaar zijn dat je – door slim gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn – je belastingdruk wat kunt verlagen. Zo hoef je uiteindelijk minder te betalen op je belastingaangifte 2017, of krijg je zelfs geld terug!

Schenking aan een goed doel

Een van de meest voor de hand liggende manieren om te besparen op je aangiften, is door schenkingen te doen. Maar: dan moet het óf ten minste 1% van je inkomen zijn (voor ‘Jan Modaal’ is dat 365 euro per jaar), óf je moet periodiek schenken. Dan geldt die drempel ook niet. Overigens heeft alles weggeven fiscaal ook weinig zin, want er is ook een grens van maximaal 10% van je inkomen.

Schenken aan een cultureel goed doel is helemaal aantrekkelijk; dan kun je 125% van de gift aftrekken. Via deze pagina kun je kijken of het doel waaraan jij wilt geven een culturele ANBI is. Dan moet er achter de naam van de instelling een datum zijn opgenomen onder ‘cultuur begindatum’.

Ik dacht zelf altijd dat schenkingen niet echt zoden aan de dijk zetten, maar als ik het zo zie, dan is dat misschien nog best wel een optie. Zeker als je bedenkt dat je giften van meerdere jaren tegelijk in één keer kunt doorgeven, waardoor je maar één keer te maken hebt met de drempel. Interessant om eens te bekijken!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je vermogen verkleinen

Als je meer dan 30.000 euro (of 60.000 euro als fiscaal stel) hebt, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met vermogensrendementsheffing. Dat is natuurlijk zonde, zeker als je je vermogen nog ergens anders voor kunt gebruiken. Voor de aangifte van 2017 heb je hier mogelijk niet zoveel meer aan, maar in 2018 kan het wel zinvol zijn om te kijken of je;

 • nog kunt aflossen op de hypotheek (want: lagere lasten én een lager vermogen) óf de hypotheekrente een half jaar vooruit wilt betalen. Dat laatste is handig als je verwacht dat je de rente voor het ene jaar nog tegen een hoger tarief kunt aftrekken dan volgend jaar
 • wilt schenken aan een meerderjarig (klein)kind; in 2018 mag je bijvoorbeeld 5363 euro belastingvrij schenken aan elk van je kinderen. Voor een kleinkind is dat 2147 euro. Schenken aan minderjarige kinderen van jezelf heeft – voor je vermogen – weinig zin; het vermogen van die kinderen wordt namelijk opgeteld bij jouw vermogen
 • wilt bijdragen bij de aankoop van een huis van je (klein)kind; hiervoor is de schenkingsgrens zelfs opgetrokken tot 100.800 euro.

Lees ook: Vermogensrendementsheffing omzeilen

Middelen

Heb je een behoorlijk variërend inkomen? Dan zou je nog gebruik kunnen maken van de middelingsregeling van de Belastingdienst. Je gaat dan uit van het gemiddelde inkomen over die drie jaar en kijk of je – in één van de jaren waarin je meer verdiende – niet teveel belasting hebt betaald. Ideaal als je bijvoorbeeld een poosje verlof hebt gehad. Om gebruik te maken van deze regeling, moeten de aanslagen inmiddels definitief zijn vastgesteld.

Ik heb hier zelf dit jaar voor het eerst gebruik van gemaakt. In 2014 en 2015 lag mijn inkomen een stuk lager dan in topjaar 2016. Als het goed is, levert dat me nog een paar honderd euro op. Toch weer leuk meegenomen!

Sparen voor je pensioen

Een andere manier waarop je je belastingdruk iets kunt verlagen, is door te sparen voor je pensioen. Als ondernemer kun je dat bijvoorbeeld doen via de FOR, de fiscale oudedags reserve. Elk jaar kun je, afhankelijk van je omzet, een bepaald bedrag doteren. Daarover betaal je nu nog geen belasting. Dat doe je pas op het moment dat je het straks – na je pensioenleeftijd – weer gaat opnemen. De kans is groot dat je dan minder inkomen hebt, waardoor je automatisch minder belasting hoeft te betalen over dat geld.

Het gaat hierbij om een papieren reservering, maar het is wel slim om het geld ook daadwerkelijk aan de kant te zetten. Dan weet je zeker dat je straks niet voor vervelende verrassingen kunt staan. Bovendien zou je het dan eventueel kunnen beleggen, zodat het ook nog extra rendeert.

Lees ook: Hoe regel ik als ZZP’er voor mijn pensioen?

Extra aftrekposten

Naast de hypotheekrenteaftrek, zijn er nog een aantal aftrekposten die je kunt toepassen. Woon je bijvoorbeeld in een monumentaal pand? Of heb je er één als vakantiehuis? Momenteel geldt voor de renovatie daarvan nog een stevige aftrekpost. De studiekostenregeling blijft nog tot 2019 behouden, dus als je een studie voor je (toekomstige) beroep doet (én betaalt), dan kun je dit ook opvoeren bij je aangifte.

Voor mij vallen vrijwel al mijn studiekosten onder zakelijke uitgaven, waardoor ze sowieso aftrekbaar zijn, maar voor vriend zou dit misschien nog wel interessant kunnen zijn. Hier lees je welke studiekosten aftrekbaar zijn.

Tot slot heb je nog aftrekbare zorgkosten. Deze regeling is in de afgelopen jaren echter ook best sterk ingeperkt en de drempel hiervoor kan oplopen tot 644 euro plus een bepaald percentage van je inkomen. In feite moet je dan wel héél veel specifieke zorgkosten maken, wil je daarvoor in aanmerking komen. Een lijst met aftrekbare zorgkosten vind je hier.

Wij zouden hooguit aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor de reiskosten, maar komen daarmee niet over de drempel heen. Jammer, maar natuurlijk ook weer fijn.

Heb jij je belastingaangifte 2017 al ingediend? Krijg je dit jaar geld terug, of moet je betalen? En heb jij nog slimme tips voor de aangifte?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik heb hem bijna meteen gedaan toen het kon, des te eerder heb ik ook mijn geld terug. Dit jaar kreeg ik nog terug door groene beleggingen en een vaste jaarlijkse donatie maar volgend jaar zal het er om hangen. Die donatie blijft en het groene deposito loopt van het jaar af, maar mijn groene aandelen heb ik niet meer. Ik heb verder geen aftrekposten, behalve die donatie, maar voor aftrekposten moet je altijd nog steeds zelf meer betalen dan je terug krijgt, zeker in de lagere belastingschalen. Het is jammer als je moet betalen, maar dan heb je het verder ook goed gedaan denk ik dan maar.

  1. Ja, dat is ook zo. Er zijn misschien een aantal van die zogenaamde grenzen waarbij je heel gunstig zit, maar over het algemeen is het met belasting betalen toch zo, dat je het eerst bijna dubbel (of meer) ontvangen hebt. Kun je dat groene deposito straks ook nog weer omzetten in weer een groen deposito? Of (wil je dat) niet?

   1. Het kan maar dan krijg ik 0% rente, dus dat vind ik geen optie. Aangezien ik een 80/20 verdeling (beleggen/spaargeld) wil gaan hanteren gaat dit op de spaarrekening daar de verdeling nog niet klopt. De verleiding om het toch te gaan beleggen in het indexfonds is groot, maar ik moet er toch rekening mee houden dat ik over minder dan 6 jaar met vervroegd pensioen ga. Als de beurs dan superlaag staat moet ik toch cash achter de hand hebben. Alles belegd hebben is dan niet slim. Ik neem al wel een deel pensioen bij het ABP op maar wil het geld als aanvulling gebruiken. Ik kan ook al meteen voldoende pensioen nemen om van te leven maar dat kost dan weer zoveel aan het pensioen na mijn 68-69-70e of wat het dan ook wordt. Ik kies dus voor een lager pensioen plus eigen geld de eerste 8-9-10 jaar. 😉

 2. We komen altijd wel aan een aftrek voor giften dus is het even goed opletten welke stichtingen of verenigingen je nog meer kunt aftrekken. Zo kwam ik er dit jaar achter dat onze basisschool ook een ANBI instelling is en de bijdrage daarvoor ook kunt aftrekken, is niet veel 60 euro, maar toch, ook contributie voor een patiëntenvereniging is soms aftrekbaar en alle kleine beetjes bij elkaar opgeteld scheelt best.

 3. Schenken aan minderjarige kinderen levert geen lagere vermogensrendementsheffing op, immers je moet het vermogen van je kinderen bij jouw vermogen optellen. Vestzak broekzak dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.