#FreedomFriday: Millennial Money

#FreedomFriday: Millennial Money

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Millennial Money.

Wie, wat, waar?

Een website die ik de laatste tijd regelmatig langs hoorde komen in allerlei podcasts, is Millennial Money. Via deze site vertelt Grant Sabatier de inmiddels meer dan 4 miljoen (!) lezers over hoe ze meer geld kunnen sparen en verdienen, beter kunnen investeren, sneller financiële onafhankelijkheid realiseren én hoe ze vervroegd met pensioen kunnen. Zo’n beetje alle onderwerpen waar ik me ook graag in verdiep 😉

Inmiddels heeft Grant het aardig goed voor elkaar, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen hij net van school kwam, had hij geen werk, woonde hij bij zijn ouders en had hij nog geen 3 dollar op z’n bankrekening. Niet echt de basis voor succes. Maar: hij was vastbesloten om daar iets aan te doen en had 5 jaar later een nettowaarde van meer dan 1 miljoen dollar.

Hij deed dit vooral via ondernemerschap; hij stortte zich helemaal op digitale marketing en leerde zichzelf daar alles over wat erover te leren viel. Zijn projecten – waar hij eerst rond de 500 dollar voor rekende – werden projecten van meer dan twee ton in slechts twee jaar. En die projecten worden alleen maar groter. Ondertussen spaarde hij stevig: eerst 15% van alles wat hij verdiende, toen 25% en toen 40%. Dat was het moment waarop hij begon met investeren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Het leuke van Grant vind ik dat hij heel duidelijk zegt: “Niets van wat ik gedaan heb, is magisch. Ik ben een bedrijf gestart, heb héél veel gehosseld, slimme beslissingen genomen als het gaat om investeren en ik heb geleerd om veel slimmer om te gaan met m’n geld. […] Geld kan je vrijheid geven. Het geeft je opties. Geld kan je ook gelukkiger maken – maar alleen zolang je je realiseert dat er meer in het leven is dan geld.”

Hij wist op zijn 30e financieel vrij te worden, zonder allerlei trendy aandelenfonds of manieren om snel rijk te worden.

Lees ook: Ga hosselen!

Wat kan ik hiervan leren?

Wat me vooral opvalt, is dat Grant duidelijk laat zien dat je dingen zelf in de hand hebt. En nu kun je natuurlijk zeggen: “Ja, maar ik heb dit, of ik heb dat, ik kan dat niet, want…” Dat geloof ik dus niet. Ik ben ervan overtuigd dat je alles zelf in de hand hebt, maar dat dat soms wel kan betekenen dat je keuzes moet maken.

Dat weet ik als ondernemer als geen ander. Voor mij stopt de werkdag eigenlijk nooit. En de werkweek ook niet. Natuurlijk zijn er (inmiddels meer dan genoeg) avonden en weekenden dat ik niet speciaal met m’n werk bezig ben, maar eigenlijk doe ik altijd wel iets. Ik lees over nieuwe technieken of methoden, overal doe ik inspiratie op voor m’n blog, ik volg cursussen en ik klap toch regelmatig nog even de laptop open om wat werk te doen. Gewoon omdat het me stiekem ook wel een beetje ontspant als ik alles lekker op orde heb. En als er geen extreme druk achter zit, dan vind ik wat ik doe ook gewoon leuk.

Ondernemen = doen wat anderen vaak niet doen

En soms zit er wel druk achter. Dan zit ik – zoals nu – achter de computer om dit te schrijven en daarna verschillende vertalingen af te werken, terwijl vriend nog lekker in bed ligt en uitslaapt omdat hij een vrije dag heeft. Als ondernemer doe je vaak dingen die anderen niet willen doen, zodat je later dingen doet die niet iedereen kan doen.

Maar die keuzes vind ik wel essentieel. We kunnen vaak het idee hebben helemaal geen keuzes te hebben en vast te zitten in de situatie die we om ons heen gecreëerd hebben, maar dat hoeft niet zo te zijn. Meer dan ooit is er tegenwoordig ruimte om ‘af te wijken’. Steeds meer mensen gaan kleiner wonen om minder kosten te hebben, zuinig leven lijkt weer hip, Weggeefhoeken zijn voor iedereen geworden en een staycation is gebruikelijker dan ooit. Soms is het fijn om daar even aan herinnerd te worden. Zeker als dat gebeurt in relatie tot het ‘grote plaatje’.

Leuk voor jou?

Als je geïnteresseerd bent in meer geld verdienen, meer geld sparen, financiële vrijheid, het ondernemerschap, investeren, enzovoorts, dan is Millennial Money wel wat voor je. Zeker als je zelf ook een beetje in die leeftijdscategorie (rond de 30) valt. Zeker als je gewoon een solide plan wilt maken en volgen.

Aanbevolen artikelen:

Money is not the goal, time is – Voor de de meeste FIRE-enthousiastelingen is geld écht een middel. Een middel om tijd te kopen. In dit artikel lees je waarom tijd zowel als je jong bent, als wanneer je ouder bent eigenlijk véél belangrijker is dan geld.

7 Best Money Books for Millennials – Ik lees graag, dus als ik ergens leuke leeslijstjes tegenkom, dan check ik die zeker even. Dit is een overzicht met wat volgens Grant de 7 beste boeken zijn voor Millennials. De 4-hour Work week heb ik inmiddels gelezen, Your Money Or Your Life (in het Nederlands: Je geld of je leven, je kunt deze gratis downloaden via mijn pagina met Favorieten) ook. De rest zet ik op mijn lijstje bij The Book Depository. Ik heb net met een vriendin een deal gemaakt dat ik tot 19 juni niets meer ga kopen. Dat geeft me mooi nog even de tijd om mijn bieb-boeken uit te lezen.

The $50 a day early retirement strategy – Dit vond ik wel een hele leuke! Toen Grant dus die 2.26$ op z’n rekening had staan, wilde hij ook wel met vervroegd pensioen. Daar zou hij echter 1,25 miljoen dollar voor nodig hebben. Maar hoe doe je dat, als je niet eens een burrito kunt kopen? Hij besloot zelf wat uit te rekenen. Hij kwam erop uit dat als hij elke dag ongeveer 50 dollar kon sparen, hij binnen 30 jaar financieel onafhankelijk zou kunnen zijn. En hij bedacht dat als hij dan 51$ per dag kon sparen, hij sneller financieel vrij was. Misschien kun je je wel voorstellen wat zo’n idee kan doen met je drive om te sparen. Elke dag telt. Elke aankoop telt. En elke aankoop die je niet doet, ook.

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Voor elk succesverhaal zijn er zoveel die het niet gemaakt hebben, daar hoor je niets over. Hij verteld nu over zijn successen maar komen zijn vergissingen en blunders ook aan bod? Natuurlijk Is hard werken een goed idee maar niemand komt er zonder een stuk geluk. Geluk in de zin van: waar ben je geboren, wat is je huidskleur, hoe slim ben me, waar heb je mee te dealen gehad gedurende het proces, wie ben je tegen gekomen die je hebben gesteund? Dat je alles zelf in de hand hebt is een illusie en laat de mensen die het NIET gemaakt hebben zich alleen maar rotter voelen. Die hebben vaak ook heel hard gewerkt en vreselijk hun best gedaan….

  Ik ben me er zelf ook van bewust dat ik zo’n goed leven heb door veel van bovenstaande factoren. Ik heb geen miljoenen bedrijf maar het toch goed voor elkaar. Borstklopperij is daarbij echter niet gepast, ik heb ook veel geluk gehad in mijn levensomstandigheden mijn doorzettingvemogen heeft dar alleen aangevuld.

  1. Ik sluit me aan bij deze reactie. Als mensen vertellen over iets bijzonders wat ze bereikt hebben, vind ik dat inspirerend om te lezen. Alleen de ‘alles is maakbaar-mentaliteit’ staat me tegen. Voor iemand die het gemaakt heeft, is het gemakkelijk om te zeggen dat het lukt, als je maar X en Y doet. Natuurlijk is die kans groter dat als je hard werkt en verstandige keuzes maakt. Maar geluk speelt toch een rol. Als je tegenslagen hebt, in ondernemerschap, gezondheid of wat dan ook, dan kan het resultaat heel anders zijn. Hoeveel slimme keuzes je ook maakt.

  2. Zijn blunders en vergissingen komen zeker ook aan bod! Dat vind ik er zelf ook mooi aan; uiteindelijk eindigt het goed, maar het gaat natuurlijk ook niet altijd over rozen. Vaak zijn de tegenslagen ook bepalend; wat doe je daarmee? Ga je door, of haak je af? Ik begrijp je punt over waar je bent geboren, hoe slim je bent enzo, maar ik denk wel dat de invloed daarvan vaak overschat wordt. Ja, slimheid en creativiteit zijn in mijn beleving wel redelijk essentieel, maar kijk eens naar iemand als Oprah. Die stond voor haar 16e al met 80-0 achter op anderen en toch is ze nu waar ze is. Voor haar zal het véél meer werk zijn geweest dan voor een Paris Hilton, maar ze dééd het wel. En natuurlijk kan er soms iets aan komen waaien, maar dat kun je ook alleen vangen als je op al die andere momenten óók buiten in de regen staat.

   En dat bijvoorbeeld een Oprah (of in dit geval: deze man) zo’n verhaal gebruikt om anderen te inspireren, had ik eigenlijk niet als borstklopperij gezien. Ik vind het meer interessant om te lezen hoe iemand dat doet. En om eerlijk te zijn lees ik zo’n verhaal liever van iemand die het ‘gelukt’ is, zodat het een soort ‘routekaart’ kan zijn.

   1. Ik snap je reactie en natuurlijk kunnen ook mensen met een achterstand het halen, maar die kans is gewoon minder groot. Hoeveel Oprah’s zijn er nou eenmaal? Er zijn er veel meer die het niet gered hebben. Dit soort juigverhalen zijn geen garantie voor succes, al doe je op dezelfde manier ook vreselijk je best. Ik denk persoonlijk dat omstandigheden waarin je leeft onderschat worden en veel mensen vooral denken dat ze het alleen gehaald hebben op hun eigen harde werken en doorzettingsvermogen. Natuurlijk is dat voor een deel waar maar persoonlijk denk ik voor het overgrote deel niet. Let’s agree to disagree. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.