De beste koop is de koop die je NIET doet

Het groenste en zuinigste product dat je koopt, is het product dat je niet koopt
De beste koop is de koop die je NIET doet

Ik geef mijn geld graag uit aan spullen waar ik écht blij van word. Dan zoek ik net zo lang, tot ik de beste koop heb. En als ik daar een beetje bewust mee omga, dan koop ik ook een stuk minder dan ik normaal gesproken zou doen. Klinkt best goed, toch? Niet helemaal, zo zegt Joshua Becker van Becoming Minimalist. Hij zegt, en eigenlijk kan ik me daar helemaal in vinden, dat het zuinigste of groenste product dat je koopt, het product is dat je NIET koopt. Maar hoe kun je die gedachte nu toepassen in de praktijk?

Greenwashing

De laatste jaren wordt er – ook in Nederland – heel veel aan greenwashing gedaan. Je denkt groene stroom af te nemen, maar krijgt eigenlijk grijze stroom met groencertificaat. Je gaat op vakantie, maar koopt je schuldgevoel af met een CO2-certificaat (ja, dat doe ik ook wel eens). Of je koopt nieuwe kleding, maar omdat die gemaakt is van gereyclede flessendopjes, is het véél beter dan door kinderhandjes gemaakte massaproducten. Terwijl je misschien ook wel gewoon je oude kleding nog verder af kon dragen, of een rondje kringloopshoppen kon doen.

Tegenwoordig is het zo ontzettend makkelijk – en vaak goedkoop – om spullen voor jezelf te kopen, dat niet kopen vaak niet eens meer een optie is. Want waarom zou je bijvoorbeeld iets van een ander lenen (met de kans dat je het stuk maakt + het ongemak dat je een ander daar mogelijk mee bezorgt), als je bij de kluswinkel dat product voor eentje kunt kopen? Of bij de Action voor drie euro. Of bij Aliexpress voor 50 cent inclusief verzending uit China?

Ik weet niet of je het herkent, maar ik betrap mezelf regelmatig op gesprekken over hoe je iets goedkoop of goedkoper kunt krijgen, terwijl niet kopen ook een prima optie is!

Lees ook: Over het kwaad dat ‘Action’ heet

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom niet kopen beter is

Als je echt eenvoudig wilt leven en meer geld wilt overhouden, dan is het geen kwestie van juist dat ene goede artikel kopen. Dan is het ook vooral heel veel dingen niet kopen. Anders is het weinig meer dan je geld uitgeven aan iets meer verantwoorde producten. Maar een verschil maak je er niet mee.

Je geeft nog steeds geld uit, er komen nog steeds nieuwe dingen in je huis terecht en je geeft nog steeds het signaal af dat ergens meer behoefte aan is. En uiteindelijk is elk ding dat je koopt weer een extra product dat op gegeven moment een keer afgevoerd moet worden.

Niet kopen heeft verschillende voordelen:

 • Je houdt geld in je zak
 • Het geeft een signaal af aan de producent
 • Het geeft een minder grote belasting op het afvalsysteem (je oude product hoeft niet weg en dit nieuwe product eindigt dus ook niet via jou in de afvalkringloop)
 • Je wordt minder voor de gek gehouden; ook dingen die ‘goed’ en milieuvriendelijk lijken, vallen op dat gebied vaak wat tegen.

En als bonuspunt: je zult merken dat je creatiever wordt met wat je hebt én dat je daar veel meer waardering voor op kunt brengen.

En die prachtige minimalistische huizen dan?

Maar hoe zit het dan met die prachtige, VT Wonen-waardige minimalistische inrichtingen? Als je daar goed naar kijkt, dan zijn het vaak ook huizen waar je een fortuin voor betaalt. Aan die paar meubels die er wél staan, maar ook aan de hele strakke look. Klinkt leuk, zo’n gietvloer, maar het kost wel een flinke duit meer dan een laminaatvloertje.

En ik zeg eerlijk: ik vind het prachtig. Maar als ik wat eenvoudiger wil leven, dan heeft het natuurlijk ook geen zin om zoiets na te streven. Dan kan ik beter blij zijn met wat ik heb en eventueel uit mijn huis verwijderen waar ik niet (meer) blij mee ben. (Bijna) elk huis is fijn, als je daarin niet overstelpt wordt door honderdduizend onnodige spullen.

Wie weet kom ik dan uiteindelijk wel uit op zo’n soort look, zonder dat ik er een fortuin voor betaald heb…

Hoe koop je iets niet?

Dan nog even praktisch, want het is heel makkelijk om te zeggen: het goedkoopste product is het product dat je NIET koopt, maar hoe doe je dat? Hoe zeg je ‘nee’ tegen die verleidingen waar je tegenwoordig dag in, dag uit mee te maken krijgt?

Mijn tips:

 • Vraag je bij alles af: heb ik dit nodig? Ook bij dat ene kaarsje van 60 cent dat je bij de Action wilde afrekenen. En vraag het jezelf gerust een tweede keer: heb je dit écht écht écht nodig?
 • Koop het ‘morgen’. En voor ‘morgen’ mag je ook denken: volgende week, volgende maand. Grote kans dat je het dan al vergeten bent. Misschien voelt het een beetje als jezelf voor de gek houden, maar dat maakt niet uit. Het resultaat is hetzelfde.
 • Kijk ook eens op sites als Marktplaats of bezoek de kringloopwinkel. Wie weet heeft iemand anders iets wél gekocht en wil die er nu vanaf. Op deze manier scheelt het jou geld én creëer je geen extra vraag ergens naar.
 • Bedenk waar je iets op wilt ruimen. Vaak zien dingen er in de winkel heel mooi uit, maar als je eenmaal thuis bent, zit je weer in je eigen realiteit. Heb je er eigenlijk wel plek voor? En heb je zin om dit product te onderhouden, te verzorgen of schoon te maken?
 • Bedenk hoe lang je ervoor moet werken. Wat krijg jij per uur betaald en hoeveel uur moet je dan werken voor die nieuwe broek? Hier lees je daar overigens meer over: Wat kost iets echt? Over tijd en geld.

En, op een dag dat je erg ‘zen’ bent: bedenk je dan dat materiële bezittingen nooit zorgen voor duurzaam geluk. Ze gaan misschien wel heel lang mee, maar je went eraan. De glans gaat eraf. En op een gegeven moment wordt zélfs dat ene ding waar je zó gelukkig van zou worden, iets gewoons. Of misschien zelfs wel een last. Dan kun je misschien beter je geld steken in mooie ervaringen, belevenissen of misschien zelfs hulp aan anderen.

Wat vind jij van het idee dat het zuinigste en groenste product dat je koopt, het product dat je NIET koopt is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Maar vaak vind ik het wel lastig, ik denk toch al snel dat ik iets nodig heb. Vooral hobby spulletjes word ik enorm hebberig van. Maar nu ik langere tijd volhou om één hobby vol te houden merk ik wel dat ik kritischer word en niet meer alles koop. En ik heb met mezelf de afspraak: eerst iets eruit, dan pas iets nieuws kopen! Dat helpt ook.

  1. O ik zie alweer gelijk dat ik het verkeerd zeg: éérst iets OPMAKEN en dan pas iets nieuws kopen. Dus niet iets weggooien en iets nieuws kopen. Dat zou zonde zijn!!

  2. Dat is een hele goede! Het is soms inderdaad zo makkelijk om op een soort trein terecht te komen en zoveel mogelijk te verzamelen, zodat je dan bijvoorbeeld nóg mooiere dingen kunt maken, of nóg beter kunt koken, om maar wat te noemen. Maar uiteindelijk gebruik je vaak maar een fractie van de spullen. Dan kun je beter de tijd nemen om te kijken wat er écht op gaat en dat vervangen of daarvoor wat nieuws kopen, dan dat je all out gaat en het later in een hoek belandt. Maar ik weet absoluut uit eigen ervaring dat dat soms makkelijker gezegd is dan gedaan!

 2. Het heeft inderdaad weinig nut om al je kleren te vervangen met gloednieuwe duurzame kleding als er niks mis is met je oude kleding. Het voelt misschien goed, maar dan ga je de gedachte van duurzaamheid toch echt voorbij.

  1. Ja, dat heeft geen zin! Maar als je je eenmaal bewust bent van de mogelijkheid om duurzamere kleding te dragen, dan kun je natuurlijk wel de andere kledingstukken langzaam maar zeker ‘uitfaseren’, als die versleten zijn. En dan vervangen door pareltjes van de kringloop of in ieder geval duurzaam gemaakte producten.

 3. Leuk stuk! Ik probeer dit idee al enige tijd toe te passen, maar het blijft lastig. Vooral met kleding. Als je de winkels bewust zoveel mogelijk mijdt, dan heeft een vriendin iets leuks nieuws aan en wil je zelf óók iets.

  Wat mij met kleding helpt (vooral uit duurzaam oogpunt, maar het helpt ook financieel), is op het label kijken waar het gemaakt is. Als er staat ‘Bangladesh’ en ik probeer me de maker voor te stellen, dan is het kledingstuk vaak ineens een stuk minder interessant.

  Mijn Interieur, meubels én servies zijn trouwens grotendeels tweedehands. Als je hobby hebt in zoeken kun je zo’n mooie dingen vinden in de kringloop of op MP. En ik krijg er nog vaak complimenten over ook 🙂

  1. Dat is inderdaad een goede tip, van die kleding en Bangladesh! Wij hebben nu qua meubels alles wat we zouden willen hebben, maar als we in een nieuw huis eens voor andere dingen zouden gaan of wat aanvullends nodig hebben, dan zou ik idd ook graag eens op jacht gaan in een kringloopwinkel en kijken of dat niet véél goedkoper kan. Ik vind het zelf soms nog wel eens lastig om de pareltjes in zo’n omgeving te herkennen, maar heb een vriendin die daar echt fantastisch in is, dus misschien wil die dan wel een keertje met me mee 🙂

   Wat voor jou ms ook een tip is voor kleding; ik zoek de laatste tijd best vaak op Pinterest naar hoe ik iets kan stylen. Vaak zitten daar opties bij met kledingstukken die ik al heb, maar waar ik zelf niet aan gedacht had. Dan voelt zoiets toch als nieuw, ook al is het niet nieuw!

 4. Het loont vaak ook, als je denkt iets nodig te hebben, eens in je huis rondkijkt of je een alternatief kunt verzinnen. Iets gebruiken wat je al hebt, eens goed door je kledingkast gaan en ontdekken dat daar nog meer hangt dan je denkt of gewoon simpel iets repareren. Er is meer mogelijk dan je denkt soms, maar daarvoor moet je wel even nadenken en weer eens wat bewuster kijken naar wat er eigenlijk al is in je huis.

  Klein voorbeeldje, ik wil eigenlijk wel extra plantjes in huis. Nu ben ik twee manderijnenpitjes op aan het kweken. Natuurlijk, het gaat langzaam maar het is ook heel leuk om te zien. Het is natuurlijk eigenlijk een boom, dus ik ben benieuwd hoe het er precies uit gaat zien. Heb ook mijn eigen vetplanten gestekt, gaat ook goed en ze worden al behoorlijk groot. Het is ook heel leuk om te doen, al hou ik beslist niet van tuinieren en mijn vingers zijn slechts heel lichtgroen. ?

  1. Klopt, dat is een hele goede tip! En vaak ben je daar dan ook veel blijer mee, omdat het juist zo creatief is en je iets waar je misschien weinig/niets meer mee kon, ineens kunt gebruiken voor iets waar je anders geld aan uit had moeten geven! Ten minste, dat vind ik zelf dan altijd 🙂 Wat ik wel eens doe in zo’n situatie is bijvoorbeeld op Pinterest kijken of daar al wat ideetjes voor zijn. Heel vaak kom ik dan op iets uit dat ik inderdaad al heb. Ik doe het de laatste tijd ook wel eens met kleding. Dan denk ik bijvoorbeeld dat ik X nodig heb bij Z, maar als ik dan zoek op iets van ‘stylen rode broek’ oid, dan kom ik op veel meer ideeën dan dat ik zelf zou hebben kunnen bedenken, vaak ook met opties die ik dan gewoon zelf heb.

   En wat ontzettend leuk van die mandarijnen! Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken!

 5. Goed artikel weer, Adine! Ik worstel hier nu ook al een tijdje mee. Denk er telkens aan om zakelijk een iPad aan te schaffen. Zodat ik makkelijker handige marketing tips kan lezen. Maar ik heb al 2 laptops, waarvan 1 heel sloom is, een desktopcomputer en een iPhone. Dat zou dus weer een apparaat zijn dat ook weer opgeladen en onderhouden moet worden.

  Tot nu toe heb ik de aankoop weten uit te stellen. De gedachte dat het beter voor het milieu is om het niet te kopen, helpt me ook. Ben benieuwd hoe lang ik het volhoud…

  1. Dit soort ‘dilemma’s’ komen mij ook heel bekend voor :$ Als ik het zo lees, dan vraag ik me wel af: waarom doe je die trage laptop niet weg? Misschien krijg je er op MP nog wat voor en anders ruimt het mooi op. Mocht je uiteindelijk wél overstag gaan, dan heb je in ieder geval niet een extra apparaat. Trucjes die ook nog kunnen helpen; hem als beloning aan jezelf geven als je X bedrag hebt gespaard/afgelost oid (mijn ervaring is dan vaak dat je ‘m toch niet meer wilt; het urgente is er dan wat af en dan wordt het steeds meer ‘zonde’ om aan je geld te zitten). En als je toch overstag gaat, zou je eventueel ook refurbished kunnen overwegen, dan is de milieu-impact in ieder geval wat kleiner…

   1. Goede vraag inderdaad! Ik doe ‘m niet weg omdat alleen daar nog een CD-drive in zit. Haha. En ik houd er eigenlijk niet van om iets dat niet helemaal goed meer is te verkopen. Ga er over nadenken. Thanks! 😉

    1. Loslaten… 😉 Ook herkenbaar trouwens, dat is één van de redenen dat ik er lang over heb gedaan om een nieuwe computer te kopen; in de nieuwe zat geen cd/dvd-drive. Ik heb me in kunnen houden en nog steeds (ik heb ‘m nu een maand of 10) geen losse drive gekocht, maar het is wel iets dat steeds weer de kop opsteekt, dat moet ik eerlijk zeggen. Blijkbaar nog niet genoeg om uiteindelijk écht die 70-80 euro uit te geven en weer ruimte kwijt te zijn op m’n bureau, maar ik herken je struggle 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.