Stijging WOZ-waarde 2018

Stijging WOZ-waarde 2018

Volgens mij zijn we zo ongeveer de laatste, maar ook wij hebben nu eindelijk de nieuwe WOZ-beschikking in huis. Ik had al wat opgevangen over een stijging van de WOZ-waarde in 2018 en dat was ook hier het geval. De WOZ-waarde is met 1000 euro (kaching!) verhoogd. En dat had ook invloed op de maandlasten. Maar wat zegt zo’n WOZ-waarde nu? En heeft het zin om er bezwaar tegen in te dienen?

Stijging WOZ-waarde 2018

De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente toekent aan je woning. Op basis daarvan worden ook verschillende belastingheffingen berekend. Hoewel er een tijd is geweest dat deze waarde redelijk overeen kwam met de daadwerkelijke waarde, is die tijd – volgens mij – allang voorbij.

Op zich maakt dat niet uit, want de WOZ-waarde zegt helemaal niets over de verkoopwaarde van een woning. Gelukkig maar!

Tot 2014 is er lange tijd sprake geweest van een daling van de WOZ-waarde. Ter indicatie; toen ik mijn vorige huis in 2009 kocht, was de WOZ-waarde iets van 410.000 euro. Toen ik het in 2016 verkocht, was daar nog 300.000 euro van over. Gelukkig heb ik het wel voor meer kunnen verkopen 😉

Voor 2018 werd een gemiddelde stijging van 5-7% aangekondigd. Op sommige plekken zou het gaan om meer dan 10%, op andere plekken om een wat kleinere stijging. Die 1000 euro die er bij ons is bijgekomen, is volgens mij niet eens in hele procenten aan te duiden, dus wij zitten wat dat betreft blijkbaar ‘goed’.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maandlasten stijgen ook

Het nadeel van een stijgende WOZ-waarde, is dat je maandlasten ook omhoog gaan. Hoewel onze WOZ-waarde dus amper toeneemt, is onze totale aanslag wél bijna 10% hoger.

In plaats van 10 termijnen van net iets meer dan 60 euro, betalen we nu tien keer ruim 65 euro. Daar heb ik het maandelijkse budget dus maar even op aangepast.

Wat ik ook zag: omdat het in 10 termijnen betaald wordt, betalen we straks in maart en april niets aan gemeentelijke belastingen. Dat betekent dat die 60 65 euro dan extra gespaard kan worden 🙂 Dat heb ik meteen maar even ingepland, anders weet ik zeker dat het vergeten wordt.

Bezwaar tegen WOZ-waarde indienen

Als je vindt dat je WOZ-aanslag te hoog is, dan kun je altijd bezwaar indienen. Via Vereniging Eigen Huis kun je gemakkelijk voorbeeldbrieven downloaden die je daarvoor kunt gebruiken. Ik heb het zelf ook wel eens gedaan; dat is een kwestie van vijf minuten werk.

Binnen 6 weken (met een eventuele uitloop van nog eens zes weken) krijg je dan te horen of je bezwaar gehonoreerd is. Je krijgt dan ook een eventuele verlaging van je aanslag.

Als je een goede reden hebt voor het bezwaar, dan kan het zeker zin hebben. Een goede reden is bijvoorbeeld de verkoop van je huis of een gelijksoortig huis in jouw buurt. Als dat voor veel minder geld verkocht wordt, dan kun je dat aanvoeren als reden om de WOZ-waarde te verlagen.

WOZ-waarde verhogen

Misschien denk je wel: “Ik heb liever dat mijn WOZ-waarde zo hoog mogelijk is! Dat heeft ook weer een positieve invloed op de verkoopwaarde van mijn huis!”

Op zich is dat geen gekke gedachte; dat dacht ik eerst namelijk zelf ook altijd. Toch blijkt dat niet het geval te zijn. Je WOZ-waarde is niets minder dan een natte-vinger-inschatting die gebruikt wordt om je belastingaanslag op te leggen.

Een hoge WOZ-waarde leidt tot hogere gemeentelijke lasten, hogere waterschapslasten, een hogere erfbelasting en een hoger eigenwoningforfait.

MAAR: er is ook een belangrijke reden om wél een verhoging van je WOZ-waarde aan te vragen. Als je nu een hypotheek hebt waarbij je een renteopslag betaalt, dan kan een hogere WOZ-waarde betekenen dat die renteopslag komt te vervallen. Hierdoor wordt namelijk de waarde van je huis – voor de bank – hoger in vergelijking met de hypotheek. Kortom; het risico voor de bank wordt kleiner.

Om te bekijken of het voor jou zinvol is om je WOZ-waarde te verhogen, kun je nagaan welke risicoklassen jouw geldverstrekker hanteert. Het kan zijn dat je met een hogere WOZ-waarde nét in een gunstigere categorie uitkomt. Die besparing kan in sommige gevallen wél opwegen tegen de hogere lasten van een WOZ-waarde.

Heb jij je WOZ-aanslag ook al gehad? En veranderde er voor jou iets?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Wij betalen belasting ook in 10 termijnen maar dan van maart – december. Begrijp ik nu dat jullie gemeente 2 termijnen over het jaar heen tilt? (aangezien jullie pas in mei beginnen)

 2. Wij hebben de woz-waarde ook binnen. Een absurde stijging van 80.000 euro in waarde. Maar gezien de eerdere verkopen in de straat in het afgelopen jaar wel een realistische waarde. Wij mogen dus flink wat dieper in de buidel tasten dit jaar.

 3. Ik betaal ongeveer hetzelfde als vorig jaar, 62 euro per maand, en dan 10 termijnen. Het begint eind deze maand als net het salaris van april binnen is. Mijn WOZ waarde is ook niet veel omhoog gegaan, dus dat is prettig. Dit bedrag ligt ook dicht bij de reeele prijs, ongeveer evenveel als ik er destijds in 2001 voor betaald heb. Mijn huis is maatschappelijk gebonden eigendom, dat wil zeggen dat ik hem weer aan de cooperatie terug moet verkopen en de winst of het verlies met hen deel. Op mijn huis kan ik geen gigantische winsten maken omdat de prijzen van dit soort huizen altijd lager zijn dan de markt. Dit om te zorgen dat ook mensen met een lager inkomen een huis kunnen kopen. Dus veel huis, van een goede kwaliteit, voor je geld. Aangien ik hier al bijna 17 jaar woon dus, en niet van plan ben om weg te gaan voorlopig, is de de prijs van mijn huis ook minder interessant op het moment.

  1. Dat kende ik niet, maatschappelijk gebonden eigendom! Ik heb wel eens gehoord van zo’n constructie waarbij je de woningbouwstichting bv weer kans geeft om het terug te kopen, maar dit is nieuw voor mij. Op zich wel een mooi systeem, zo klinkt het. Dan blijft zo’n woning betaalbaar.

   1. Ja op zich een prima idee, ik heb echter helaas de oudste regeling waar bij winst of verlies altijd 50/50 afgerekend wordt. De regeling van de later gebouwde huizen bouwden af in 10 jaar. Dus 90/10, 80/20, 70/30 enz. Na 10 jaar is dus de gehele winst (of verlies maar die kans is bij deze huizen niet zo groot) van de koper. Dat is dus gunstiger. Ik vind het wel jammer dat ik die regeling niet hebt, maar goed het is nou eenmaal zo.

    Die regeling die jij noemt ken ik ook maar dat werkt dus weer anders omdat je niet verplicht bent het terug te verkopen aan de woningbouw. Die huizen zijn ook vaak hoger geprijsd bij aankoop.

 4. Ons huis is €20.000 in waarde gestegen. De verkoopwaarde ligt nog €40.000 hoger :-).
  Gaan maar €2,- per jaar meer betalen maar wij betalen alles in 1x. Dan sparen we weer voor de volgende aanslag.

  1. Dat is een mooie verhouding! Een stevige stijging, ook in verkoopwaarde, en dan zo’n kleine verhoging 🙂 In 1x is op zich wel fijn om er vanaf te zijn, maar eigenlijk doe ik dat alleen als ik er ook korting voor krijg. Best erg 😀

 5. Wow, ik vind je maandbedrag vooral enorm laag en vraag me af waar dat in zit. Is dat alleen voor OZB of ook voor de andere gemeentelijke belastingen, zoals rioolheffing? En zit hier ook je afvaltarief in of niet?
  Wij betalen het dubbele, maar dat is dan wel inclusief al het bovengenoemde en ook nog hondenbelasting.

  1. Ja, dit is wel het hele plaatje voor de gemeentelijke belastingen. Alleen waterschap is altijd apart, maar dat is volgens mij voor iedereen zo. Het dubbele is wel een hoop meer! Voor mijn vorige huis betaalde ik rond de 90 euro in de maand, maar de WOZ-waarde van dat huis was wel bijna 3x zo hoog als bij dit huis. Misschien dat hondenbelasting ook stevig aantikt?

 6. Wij zijn 20.000 gestegen naar 320.000 euro. Het is trouwens de WOZ waarde van 2017 en niet 2018.
  Deze stijging is bij ons vrij reëel. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat je bij onze bank niet hoger een aflossingsvrije hypotheek mag hebben van 50% van de WOZ waarde. In ons geval dus 160.000 euro.
  Wij zitten daaronder en hebben daarin geen restrictie meer.
  Het overzicht van de gemeentebelastingen heb ik nog niet binnen.

 7. Wij hebben november 2017 ons huis gekocht dus wij hadden nog geen OZB betaald.
  De gemeentebelasting is gelijk gebleven; €48,27 per maand x 8 maanden in onze gemeente.
  Onze WOZ-waarde is van €172.000 gestegen naar €185.000 waardoor wij die 8 maanden er nog €33,22 bij gaan betalen, maar wat dat dus eerst was weet ik niet.
  Als wij net als jullie het in 10 termijnen zouden betalen ipv 8 dan zou ik ook net boven de €65 kwijt zijn.
  Dat het natte vingerwerk is blijkt wel, wij hebben ons huis gekocht voor €215.000 en de taxatiewaarde was zelfs €225.000!
  Ik zou ook niet weten hoe ik op die basis nog bezwaar zou kunnen maken tegen de stijging :/

  1. In dat geval zou ik zeker géén bezwaar maken! Ik wilde dat met mijn vorige huis doen; de WOZ-waarde lag toen wel lager dan de koopwaarde, maar in de gegevens van de gemeente stond nog dat het zwembad nog steeds in de tuin lag. Dat was door de bewoners voor mij al omgetoverd tot een vijver. Toen ik daarover belde, gaf de mevrouw van de gemeente aan dat ik het beter zo kon laten, omdat de WOZ-waarde nu nog lager was dan wat ik betaald had. Als ik bezwaar zou indienen, zouden ze daar ook weer naar gaan kijken en ging hij waarschijnlijk naar de aankoopprijs! Dat zou bij jullie ook weer een (onnodige) stijging betekenen!

 8. Volgens mij is hier de WOZ waarde gelijk gebleven, of in ieder geval niet schokkend veranderd. Maar je woont dan wel in een goedkope gemeente met die lage belastingen, of niet? Wij betalen ruim 100 euro per maand, maar onze WOZ is veel lager dan wat jij hier noemt.

  1. Bedoel je de WOZ-waarde van mijn vorige woning (dat is vlgs mij de enige die erbij staat, als voorbeeld)? Daar betaalde ik idd nog niet zoveel als jij, dus mogelijk is het hier in het noorden wat voordeliger. Wel had ik toen natuurlijk een eenpersoonshuishouden. Dat heeft geen invloed op de WOZ, maar wel op de gemeentelijke lasten.

     1. Een kleinere restafvalcontainer scheelt je ook in de afvalstoffenheffing.

 9. Hangt er vanaf in welke gemeente je woont?
  Als je een grotere container gebruikt of je biedt de container vaker aan dan ga je meer betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.