WOZ-waarde stijgt flink; dit moet je weten

hogere woz waarde

In deze periode valt de WOZ-beschikking weer op je deurmat. Dat betekent dat je weet wat volgens de provincie de waarde van je huis is en wat de grondslag is op basis waarvan je belasting moet gaan betalen. Die WOZ-waarde is op veel plekken in Nederland behoorlijk aan het stijgen. En een hogere WOZ-waarde betekent een hogere aanslag. Gelukkig is het niet alleen maar slecht nieuws; je kunt er ook je voordeel mee doen. Hier vertel ik je hoe.

Waarom stijgt die WOZ-waarde zo?

Eerst even: waarom stijgt die WOZ-waarde eigenlijk zo enorm? In 2023 wordt de gemiddelde WOZ-waarde van een woning zo’n 17 procent hoger dan in 2022. Dat is nogal een bedrag. Hoe komt dat? Een belangrijke rol speelt de opwarming van de aarde huizenmarkt. De waarde van een huis wordt namelijk deels bepaald aan de hand van de gemiddelde verkoopprijzen. De afgelopen tijd zijn er veel woningen voor veel geld verkocht, wat dus voor de gemeente betekent dat die huizen ook meer waard zijn geworden.

Dat maakt het meteen uitdagend om bezwaar in te dienen; dat kun je normaal gesproken o.a. doen op basis van de prijzen van huizen om je heen, of op basis van wat je zelf voor je woning hebt betaald. Maar: als die prijzen dus allemaal hoger liggen, dan is een verhoging van de WOZ-waarde ook ineens logischer. Zelfs als je niet in deze periode je huis voor een hoog bedrag hebt gekocht. Het feit dat je buren dat mogelijk wél allemaal hebben gedaan, kan al betekenen dat jij ook flink meer moet betalen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wel of geen bezwaar indienen?

Als je vindt dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan zou ik sowieso ALTIJD bezwaar indienen. Dit is niet heel ingewikkeld en kun je gewoon zelf doen, maar je kunt het ook voor je laten doen. Er zijn veel bureaus die dit gratis voor je doen. Ik zou zelf even hier kijken; waar de meeste bureaus je aanvraag automatisch verwerken, kijken zij handmatig echt even. De kans op aanpassing (en dus op voordeel voor jou) is dan een stuk groter.

Zorg een beetje voor een kloppend verhaal. Kijk bijvoorbeeld goed naar waar je voor aangeslagen bent. Klopt het grondoppervlak? Kloppen alle aangegeven voorzieningen? Ik ben in het verleden wel eens aangeslagen voor een zwembad, dat de vorige bewoners allang hadden omgetoverd tot vijver.

Kijk ook naar de situatie om je heen. Je kunt eventueel een koopsommenoverzicht opvragen bij het Kadaster (kost een paar euro), om te zien waarvoor huizen in jouw nabije omgeving in de afgelopen tijd zijn weggegaan. Zijn die huizen écht vergelijkbaar? Zijn er punten waarop je écht kunt zeggen: dit geldt niet voor mij? Misschien zijn het huizen met een vergelijkbaar oppervlak, een vergelijkbaar perceel, maar zijn die woningen helemaal van deze eeuw en is de jouwe dat niet. Ik noem maar wat.

Maar dien altijd bezwaar in. Kost je niets en kant toch leuk weer wat geld besparen. Met één ‘maar’ trouwens, die lees je hieronder.

Je hogere WOZ-waarde gebruiken om minder te betalen

Als je nu niets meer aan die waarde kunt doen, dan kun je er soms ook weer je voordeel uithalen. Als je namelijk een hogere WOZ-waarde hebt, dan is je hypotheek in verhouding tot de waarde van het huis mogelijk weer lager. En dát kan ervoor zorgen dat je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente.

In dit artikel leg ik dat uitgebreid uit, maar de kern van het verhaal is dit: als je hypotheek hoger is dan pak ‘m beet (want dat verschilt per geldverstrekker) 70 procent van de waarde van je woning, betaal je bij veel geldverstrekkers een risico-opslag. Je betaalt dan een klein beetje extra hypotheekrente, om een risico af te dekken. Als jij namelijk je hypotheek niet meer kunt betalen en het komt tot een executieverkoop, dan is de kans best aannemelijk dat de geldverstrekker niet 100 procent van het bedrag met die verkoop terugkrijgt. Dan moet jij natuurlijk alsnog de rest bijleggen, maar dat bij jou incasseren wordt wel een stuk lastiger. Dus betaal je meer.

Maar: als de woningwaarde dusdanig stijgt – en de WOZ-waarde kan daarvoor een indicator zijn – dat de verhouding tussen je hypotheek en je woningwaarde ineens een stuk gezonder lijkt, dan kun je een aanvraag doen om die risico-opslag te laten vervallen. Dat kan op grote bedragen flink schelen. Mij heeft het destijds een voordeel van rond de 250 euro per maand opgeleverd. Niet elke geldverstrekker komt hier uit zichzelf mee, dus het heeft zin om dit zelf in de gaten te houden.

Heb jij je nieuwe WOZ-beschikking al binnen en hoe zag die er bij jou uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Onze WOZ beschikking is binnen. De waarde van ons huis is met 2% afgenomen. Heel bijzonder, omdat de huizen van de buren gemiddeld met 10% in waarde zijn toegenomen. Waar dit nu aan ligt?

  Verder hebben we ons huis flink verbouwd en voor de oversluiting van onze hypotheek een waardebepaling laten doen die maar liefst 25% hoger is dan de WOZ-waarde. Ik vind de WOZ-waarde dan ook altijd een wassen neus. Ook bijvoorbeeld omdat in één rijtje woningen de verschillen in WOZ-waarde soms ook wel 30% verschillen. Ik houd hem lekker laag, zodat de maandelijkse lasten voor allerlei heffingen laag zijn. Bij de koop van een woning houd niemand rekening met de WOZ-waarde, maar met de marktwaarde. En die risico-heffing is er bij ons toch al vanaf.

  En automatisch bezwaar maken vind ik heel raar en dat het niets kost is natuurlijk onzin. We betalen -als burger- allemaal voor de extra inzet die de overheid moet doen om al die ongefundeerde bezwaren te behandelen. Maar als je goede reden hebt en dit kunt aantonen, dan is het fijn dat het kan.

  Adine, zou je eens een artikel kunnen/willen schrijven van alle dingen waarvan wij denken dat het niets kost, maar uiteindelijk er wel voor zorgt dat we steeds duurder uit zijn? Dan denk ik aan allerlei zaken die richting de overheid komen, die zorgen voor een verzwaring van de taken van de overheid, waardoor we meer belasting moeten gaan betalen. Of het veelvuldig gebruik van internet, waardoor serverruimtes steeds groter moeten worden en daarmee het water- en elektriciteitverbruik enorm toe neemt. En wat denk je van de natuurgebieden die daarvoor wordt opgeofferd aan de industrie. Of al die publieke of commerciële omroepen of de vele politieke partijen die in de tweede kamer zitten, dat zijn allemaal kosten die wij- als maatschappij- moeten opbrengen. En ik denk dat niemand er mee is opgeschoten, want vroeger op Nederland 1 en 2 waren boeiendere programma’s dan nu op die 10 (?) Nederlandstalige zenders, omdat er een keuze gemaakt moest worden (en er heel veel rotzooi die je op dit moment ziet niet de drempel haalde om uitgezonden te worden). Of de vele maaltijdservices, waarbij je denkt snel en goedkoop af te zijn, maar uiteindelijk veel meer kosten én ook nog eens zorgen voor veel meer busjes in de straat.

  Ik ben enorm nieuwsgierig hoe je hier tegen aan kijkt. En zou er iets kunnen zijn wat wij kunnen doen om dit in te perken?

 2. Even een hele belangrijke nuance: Je stelling ‘En een hogere WOZ-waarde betekent een hogere aanslag’ is lang niet in alle gevallen juist. Normaliter (afhankelijk van de keuzes van de gemeenteraad) daalt het belastingtarief bij een stijgende WOZ-waarde. Daardoor kan het zo zijn dat de WOZ-waarde jaarlijks stijgt maar het OZB bedrag jaarlijks nauwelijks wijzigt.

 3. Eens met de opmerkingen van Truus en Robert. Daarbij komt dat als zo’n commerciële bezwaarmaker €5000 EUR van je WOZ waarde afkrijgt hij van de gemeente circa 700 EUR ontvangt. Die kosten moet jouw gemeente ergens van betalen terwijl jij een paar tientjes voordeel hebt aan OZB en inkomstenbelasting.

  Bedenk verder dat 1 januari 2022 het voorlopige hoogtepunt van de woningmarkt was en het in sommige regio’s sindsdien enigszins gezakt is. Maar dat zie je volgend jaar dan pas in je WOZ waarde terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.