Salderingsregeling zonnepanelen blijft van kracht

Salderingsregeling blijft tot 2023 van kracht

Goed nieuws voor mensen met zonnepanelen op hun dak: zij krijgen nog tot 2023 hetzelfde tarief voor de elektriciteit die ze leveren, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. Eerder zou deze salderingsregeling tot 2020 lopen. Door de regeling te verlengen, hebben particulieren meer zekerheid over het terugverdienen van hun investering.

Salderingsregeling?

Salderen is de mogelijkheid om zelf opgewekte stroom te verrekenen met de stroom die je van de energieleverancier gebruikt. Zo voorkom je dat je aan de ene kant de inkoopprijs voor je stroom krijgt, terwijl je de verkoopprijs betaalt. In de eerste instantie werd dit nog afgekapt tot 3000 en later 5000 kWh per jaar, maar sinds januari 2014 mag dit onbeperkt, tot het daadwerkelijke verbruik van de kleinzakelijke of particuliere aansluiting.

Wek je meer op dan je verbruikt? Dan moet de energieleverancier je hiervoor een ‘redelijke vergoeding‘ geven.

Salderen is geen subsidie

Hoewel het vaak zo gezien wordt, is de salderingsregeling geen vorm van subsidie. Je moet als particulier stevig investeren in zonnepanelen, wil je gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. Nu steeds meer mensen zonnepanelen willen hebben, is het goed nieuws dat deze regeling in ieder geval voorlopig nog even verlengd is. Hierdoor is de kans op het terugverdienen van je investering groot. Daarnaast is het natuurlijk een stuk duurzamer; bij het opwekken van zonne-energie komt bijvoorbeeld geen broeikasgas vrij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ook aan de zonnepanelen?

Ik wil zelf al jaren zonnepanelen, maar vond er steeds niet het juiste moment voor. Bij mijn vorige huis had ik er in de eerste instantie geen geld voor en daarna leek het me met de verkoopplannen ook niet echt rendabel. Nu we ook niet van plan zijn om een jaar of 10 in het huis van vriend te wonen, lijkt het hier ook nog even een investering die zich niet voor ons terugverdient. Toch vind ik het wel interessant om de ontwikkelingen hierin een beetje bij te houden. Voor ons volgende huis hebben we namelijk wél een specifiek doel: het energieneutraal maken. En daar horen dingen als zonnepanelen natuurlijk ook bij!

Ben jij blij dat de salderingsregeling nog weer drie jaar langer loopt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Absoluut, wij hebben ook zonnepanelen en zijn heel blij dat we de maandelijkse vaste lasten zo omlaag krijgen. Goed, we hebben de aanschaf gehad, privé gekocht, maar nu zitten we toch fijn met een laag maandbedrag.

   1. We zitten qua opwekken van energie iets onder ons verbruik dus op zo’n 10 euro de maand. Bij united consumers werken ze met een minimum van 15 euro de maand dus elk jaar krijgen we geld terug.
    Is het een warme zomer dan staat de airco vaker aan dus dat gaat wel op.

 2. Jazeker. Er zou nog veel meer gebruik gemaakt moeten worden van zonnepanelen, wat mij betreft.

  Zelf hebben wij het niet omdat wij in een appartementencomplex wonen, maar toen mijn man en ik het secretariaat/penningmeesterschap van de Ver. van Eigenaren overnamen, hebben wij direct voorgesteld om voor de algemene voorzieningen zonnepalen aan te schaffen. Er was genoeg geld in kas. Gelukkig ging iedereen daarmee akkoord en dus hebben we nu al 2 jaar een flink bedrag terugontvangen. Het enige nadeel voor onze VVE is dat we hierover jaarlijks btw moeten betalen, we worden nl. als ondernemer gezien. Slechts € 80 hoor (vastgesteld bedrag), maar daarmee hadden we geen rekening gehouden. En het was een heel gedoe om de btw van de investering terug te krijgen. ‘Leuker kunnen we het niet maken, moeilijker wel’, zullen we maar zeggen.

  1. Die 80 euro verbaast me, Ivy, als ‘ondernemer’ mag je van de Belastingdienst geen gebruikmaken van het voor particulieren uitgevonden btw-forfait. Iets waar ik als zzp’er ook tegenaan loop. Je zou dan de werkelijke btw over de productie moeten rekenen. De Belastingtelefoon kan er meer over vertellen.

   1. Wij betalen jaarlijks een forfaitair bedrag van € 80 aan omzetbelasting, dat behoort bij een opwekvermogen van 3.001 – 4.000 Wattpiek per jaar. Geloof me, we hebben er genoeg met ze over gecorrespondeerd en getelefoneerd!
    In het antwoord van de belastingdienst op ons bezwaarschrift staat dat de kleine ondernemersregeling niet van toepassing is op een VVE omdat wij geen natuurlijk persoon (eenmanszaak) of een combinatie van een natuurlijk persoon (bijv. VOF of Maatschap) zijn.
    Per gratie van de belastingdienst hoeven wij maar eens per jaar aangifte omzetbelasting te doen.

 3. Mooi, zo heb ik mijn zonnepanelen nog sneller terugverdiend.
  Een huis met zonnepanelen levert tegenwoordig een hogere verkoopwaarde op. Dus als je nog een jaar of vijf blijft zitten zou ik het zeker nog wel doen! Ligt je dak gunstig en leg je ze er deze zomer op dan heb je ze al bijna helemaal terugverdiend tegen de tijd dat de saldering wordt herzien.
  Leuk dat je een energieneutraal huis wilt. Dat is verreweg het makkelijkst te realiseren met nieuwbouw. Over een paar jaar is dat namelijk de standaard (EPC=0). Een bestaand huis is behoorlijk moeilijk en de terugverdientijd kan wel 10-15 jaar zijn.
  Het allermoeilijkste is goed advies en goede uitvoerders vinden. In sommige plaatsen heb je energieloketten of renovatiewinkels die kunnen helpen, maar dan nog is het ingewikkeld. Je kunt ieder huis energieneutraal maken als je dak groot genoeg, maar de kunst is om je werkelijke verbruik zo laag te maken dat je in de winter, als je energiebehoefte het grootst is, zo min mogelijk energie van het net hoeft af te nemen.
  In de (nieuw)bouw wordt eerder gekeken naar hoe ze het makkelijkst punten voor de EPC kunnen scoren door bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen, niet naar of het daadwerkelijk de beste oplossing is. Dus… begin ruim op tijd met je in te lezen!

  1. Ja, volgens mij is dat met nieuwbouw inderdaad het makkelijkst. Of je moet een huis hebben dan zo oud is, dat je het echt compleet renoveert (en dus niet voor de hoofdprijs koopt). Dan kun je denk ik ook heel veel doen. Ik verwacht ook niet dat we hier nog vijf jaar zitten, dus dat geld houden we dan liever even in ons zak.

   1. Precies. Tegenwoordig hebben huizen bij verkoop een energielabel. Koop je een huis met label F of G dan kun je het waarschijnlijk echt goed renoveren. Label C of D is juist veel moeilijker, want dingen als isoleren moet je in één keer goed doen en zulke huizen zijn al geïsoleerd, maar matig.

    1. Ja, dat merkte ik met mijn vorige huis ook. Dat was eigenlijk te duur om te kopen met het idee van volledig renoveren, maar als je dat niet doet, dan blijf je toch altijd tegen beperkingen aanlopen. Da’s natuurlijk zonde voor milieu en portemonnee, maar het kan ook ten koste gaan van je comfort. Ik heb dat destijds aardig opgelost, maar dat had nog wel veel beter gekund. Nu is dat wel iets waar ik een stuk beter op let!

 4. Yay, goed nieuws! We kregen 12 zonnepanelen bij het huis toen we het kochten. en leveren toch regelmatig wat terug in de zomermaanden. Altijd fijn om daar financieel ook nog wat van terug te zien.

 5. Ja, hier ook een tevreden mens. Wij hebben ze deze maand een jaar. En zijn tevreden. Ik zal na de vakantie een blog wijden aan de opbrengst hiervan. We hebben 14 panelen, geschat op ons verbruik.

 6. Ook ik ben blij dat de salderingsregeling langer doorloopt. Het is dan een extra “excuus” om nog zuiniger te zijn met energie (zit nu als 1 persoonhuishouden op max 4 a 5 Kwh per dag). Heb mij vorige maand bij de plaatselijke “zonnepanelenboer” offerte opgevraagd en geaccepteerd. Helaas is het bij hun zo druk, dat de panelen pas medio oktober zullen worden geinstalleerd. Afwachten maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.