Taxatie voor lagere hypotheekrente?

Please select a featured image for your post

Ik kon erop wachten; er is blijkbaar iets misgegaan bij de gemeente, want ik heb alsnog een aanslag voor de gemeentelijke belastingen gehad. Ik had er al één gehad, maar daar stond nergens een WOZ-waarde op. Het exemplaar dat ik dit weekend kreeg, had dat wel. Dat betekent toch weer even een stevige rekening. Logisch, maar het was mooi als hij niet gekomen was 😉

WOZ-waarde = dubbel

Ik vind de WOZ-waarde altijd een beetje dubbel. Het liefst heb ik die zo laag mogelijk, omdat ik dan ook minder belasting hoef te betalen. Maar als je je huis wilt verkopen of een lage hypotheekrente wilt hebben, dan moet je eigenlijk juist weer een hogere WOZ-waarde hebben. Ik weet vrijwel zeker dat de waarde van mijn huis hoger ligt dan de WOZ-waarde, maar bezwaar aantekenen bij de gemeente voelt wat riskant. Ik zit natuurlijk niet te wachten op een fors hogere aanslag!

Nu was ik eens wat aan het rondkijken wat gunstiger is en wat blijkt: je kunt ook een taxatie laten uitvoeren. Banken accepteren dat taxatierapport voor de hypotheek(rente) en de gemeente wordt er niets wijzer van. Kortom, win-win voor mij. Tenminste, als de kosten van zo’n taxatie opwegen tegen de voordelen van een lagere hypotheekrente.

Informeren bij de bank

Daarom ga ik eerst eens even bij de bank informeren wat daaruit zou moeten komen om voor een lagere rente in aanmerking te komen en wat voor korting ik dan zou kunnen krijgen. Als het die 0,2% die steeds als onduidelijke opslag gerekend wordt is, dan scheelt dat op het deel waarvoor de rentevastperiode straks afloopt €194 in het jaar. Dat lijkt niet heel veel. Aan de andere kant; de taxatie kost waarschijnlijk zo rond de €350 via Vereniging Eigen Huis, dus dan is het binnen een krappe 2 jaar terugverdiend. En het is dan even de vraag hoe lang zo’n taxatie geldig is, want in 2017 en 2019 vervalt de rentevastperiode van de leningdelen die samen goed zijn voor ruim een ton, wat tot een besparing kan leiden van ongeveer €420 in het jaar, als die 0,2% eraf zou gaan.

En als die opslag er eenmaal vanaf is, dan blijft het voordeel natuurlijk doorlopen. Is wel even de vraag wat handig is met rentes, want ik overweeg nu juist om over te stappen naar variabel of 1 jaar vast, dus dan is het ook weer niet zo dat je kunt rekenen op het voordeel. Wel in de zin van dat het niet meer betaald hoeft te worden, maar als de rente net omhoog gaat en ik heb het niet vastgezet, dan zit ik alsnog hoger.

Nou ja, best even wat om over na te denken dus. Ik ga eerst eens informeren bij de bank en op basis van die informatie kijken wat verstandig is. Een taxatie zou ik best wel eens willen hebben, maar het liefst als het huis wat verder af is. Voor die tijd zijn er wel andere dingen om mijn geld aan uit te geven. Tenzij het natuurlijk weer een stevige besparing oplevert…

Heeft iemand van jullie wel eens op zo’n manier een lagere hypotheekrente geregeld? En had dat nog gevolgen voor de WOZ-waarde zoals de gemeente die vaststelt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Wij hebben een paar jaar geleden het huis laten taxeren ivm een aankomende verbouwing en het ophogen van onze hypotheek hiervoor. Tot nu toe is daar niets mee gedaan in de woz, ook al heeft de gemeente toen wel gevraagd (en gekregen) naar de taxatiewaarde.
  Ik las trouwens in de geldgids van de consumentenbond dat een rechter het verzoek om de woz te laten verhogen afwees.
  WG

 2. Onze WOZ waarde is ook weer verder gezakt, met een enorme sprong zelf. Nu willen we niet verhuizen, maar wanneer we onze woning later zouden willen verkopen, zouden we ook taxatie aanvragen. Als die taxatie hoger uit zou vallen, moet je dan ook weer meer belasting bijbetalen voor voorgaande jaren?

  1. Nee, volgens mij niet. Het is immers nooit te bewijzen wanneer die waardeverhoging plaats heeft gevonden. Mijn huis wordt nu al 5 jaar verbouwd, maar als ik er een aannemer in had gezet, was het misschien in 3 maanden klaar geweest.

   Bovendien gaat de Belastingdienst volgens mij ook uit van je WOZ-waarde en de bedoeling van de taxatie is dus het vaststellen van de waarde van de woning, ZONDER de gemeente hierin te betrekken en dus ZONDER een aanpassing van de WOZ-waarde.

 3. We hebben onze hypotheek nu tot het einde vast staan (20 jaar) of het voordelig is weet je pas aan het einde van de rit. Wat ik wel weet toen het afgesloten is was de woz waarde aanzienlijk hoger dan nu. En wat ik nu weet is wat ik betaal de komende 20 jaar brengt enorm veel rust met zich mee. Overigens kunnen we het bedrag iedere maand met gemak betalen zelfs als een van ons werkloos zou worden.

  1. Ook al staat je rente vast, soms is de bank alsnog bereid tussendoor de opslag eraf te halen omdat deze puur voor risico erop staat, als je af hebt gelost op de woning kan op een gegeven moment ook een stukje opslag eraf

 4. Wij hebben het toen met de WOZwaarde gedaan en zakten idd een 0,2%. Wel baalden we toen dat de WOZ toen ook al wat daalde, waardoor we nog ietsje extra moisten aflossen, om op dat bedarg uit te komen. Nu ben ik blij dat we het toen deden en kan de WOZ me niet lag genoeg zijn, zo lang ik hier nog wil wonen.

 5. Hier is de woz-waarde net verlaagd. Ik had vorig jaar bezwaar gemaakt omdat de huizenmarkt hier compleet op slot zit. ook zijn de m2 prijzen van de bouwkavels in de omgeving door de gemeente met 50 euro in prijs verlaagd, reden om ook voor ons perceel een waardeverlaging aan te vragen.

 6. Hier was laatst een item over op nieuwsuur (of journaal) dat je bij gemeenten de woz-waarde niet kunt laten verhogen, ook al zou je daarmee zelfs meer belasting moeten betalen. Het blijkt dat dit wel een probleem voor een grote groep huisbezitters aan het worden is.

  1. Wat raar zeg, het moet toch uiteindelijk de waarde van je woning zijn en als de waarde een bepaald bedrag is, dan is dat toch zo? Zal eens kijken of ik dat item ook kan zien, ben wel even benieuwd naar de achtergrond!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.