Besparen op de buitenverlichting: wegwerken van losse eindjes

Ik ben dol op LED-verlichting. De LED-verlichting van tegenwoordig geeft gewoon mooi warm licht, maar tegen veel lagere kosten. Een aantal jaar geleden verving ik vrijwel alle lampen al door dit soort LED-lampen, waarmee het aantal watts in huis van ongeveer 2900 naar nog geen 30 ging. Nu heb je normaal gesproken natuurlijk nooit al je lampen aan, maar het gaat even om het idee. En op de stroomrekening merkten we het wel degelijk, met name in de winter, als lampen meer aanstonden.

De buitenverlichting bleef even zo’n los eindje dat nog op het lijstje bleef staan. Buitenverlichting zit vaak toch iets ingewikkelder in elkaar, alles draait hier via een bepaalde schemerschakelaar en de lampen op zich zitten met allerlei glaasjes toch wat ingewikkeld in elkaar. Meestal vervang ik dus steeds lampen als ze stuk zijn. Eentje was al langer een doorn in het oog; met een zuchtje wind waaide de kap eraf, waardoor de lamp vol kon regenen. Het zal niemand verbazen dat die lamp niets meer deed. En aangezien het de enige lamp was aan die kant van het huis, werd het toch maar eens tijd om hem te vervangen. Dat betekende ook meteen een mooie kans om de inmiddels behoorlijk achterhaalde gloeilamp te vervangen door een mooie LED-lamp. Ik dacht dat ik er nog op voorraad had, maar die bleken alleen met kleine fitting te zijn. Aangezien ik vooral lampen met grote fitting heb en hier (nee, ik heb geen aandelen) alles gratis kon laten verzenden vanaf €50, leek het me het handigst om er maar een paar op voorraad te nemen. Als het goed is zitten er hier en daar om het huis namelijk nog wat gloeilampen die toch ook eens een keer aan vervanging toe zijn. Al is het maar omdat de lamp eromheen het begint te begeven…

Uiteindelijk was het vervangen van de lamp nog best een karweitje, vooral omdat ik af en toe dacht iets sneller te kunnen doen, waardoor ik uiteindelijk alsnog extra werk moest doen. Maar ik ben blij met het resultaat: de lamp – overigens een exemplaar van de Action dat volgens mij nog geen €3 gekost heeft, maar die ik inmiddels al een jaar in huis had liggen – hangt, ik heb een oude plug gebruikt, waardoor ik geen nieuwe gaten in de muur hoefde te boren en er komt verrassend veel licht vanaf, terwijl het als het goed is een stuk minder kost. En ik kon wat van mijn lijstje met losse eindjes afstrepen!

Heb jij (overal) al LED-verlichting? En bevalt het?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Hoi, nee geen led maar spaarlampen,
  geeft mij een heerlijk rustig gevoel dat ik een lamp een jaar kan laten branden en dat mij ongeveer 1,50 zal kosten. Vanwege de kinderen laten wij `s nachts de badkamerlamp aan. 🙂

 2. Een buitenlamp is lastig. Ik zou bij mijn achtertuin er wel een willen, wanneer ik op de scooter thuis kom en op zoek moet naar de sleutel van de poort in het donker. Maar het is heel lastig om zo'n lamp aan te sluiten.

  1. Er stroom krijgen vind ik het lastigst, dit was echt vervangen, dus de stroom was er al en het was alleen een nieuwe lamp aansluiten. Ik heb eind vorig jaar wel een elektricien ingeschakeld om een paar extra lampen te plaatsen. Daar was ik wel heel blij mee, het geeft toch meer veiligheid en ook gemak. Dat kost dan wel even wat, maar dan is het wel in orde. Ik had het al zo lang op mijn lijstje staan om zelf te doen, maar hikte er ontzettend tegenaan, dus de kans dat ik het echt zelf aangelegd zou hebben is eigenlijk minimaal.

  2. ik heb een paar buitenlampjes van de action op zonneenergie, kosten 3 keer niets en geven aardig wat licht, ook heb ik een wat duurdere uitvoering van de bouwmarkt op zonne energie en die werkt met een bewegingssensor en die geeft meer dan voldoende licht en dus geen gedoe met stroom aanleggen en dergelijke en zelfs in de winter bleef hij voldoende licht geven om ervoor te zorgen dat ik kon zien wat ik deed in de avond

  3. Dat is ook een heel goed idee! Ik heb er eentje van de Action geplaatst op het tuinhuisje, ook omdat daar geen stroom in de buurt was. Ik heb hem nog niet echt zien branden, maar ook nog niet goed opgelet (en hij staat ver weg, dus zie hem niet meteen). Voor plekken waar je voldoende zon krijgt is dit ideaal; kost bijna niets, niets aan stroom en je hebt toch licht!

  1. Ja 😀 Soms is het gewoon even doorpakken, ik kan ook helemaal leeg lopen op energie die het kost om dingen te zien en dan te denken: dit moet nog. Vooral omdat het zo op kan lopen. Dus ben blij dat ik het gedaan heb én dan weer een extra besparing gerealiseerd heb.

 3. Eigenlijk raar dat er niet standaard een stroompunt zit voor buitenverlichting aan de achterdeur. Ik heb een huurhuis, vrij nieuw, maar kan geen licht achter aansluiten, tenzij ik voor veel geld een klusbedrijf gebruik..en tja, dat geld heb ik niet.

 4. Vreemd van 2900 naar 30 Watt dan eb je de al oude spaarlamp overgeslagen ???

  Hier nu 50/50 spaarlamp/ledlamp omadt er nog aantal spaarlampen zijn vind het zonde om die weg te gooien zelfs een van de eerste spaarlamp uit 1991 brand nog 🙂

  1. Toen we hier kwamen wonen zat praktisch overal een gloeilamp in. Toen was de spaarlamp al wat op z'n retour en zijn we dus direct gaan werken aan de overstap naar LED. Dat heeft nog wel even geduurd (en nu zijn er dus ook nog een paar lampen te vervangen), maar inderdaad: de spaarlamp is overgeslagen. Dat had niet zoveel zin gehad, omdat er inmiddels al beter was.

  2. Apart de spaarlamp bestaat al ruim 30 jaar en 2900 Watt is echt bizar veel !!!

   En dat ledlampen beter zijn moet nog blijken , nadien zijn er ook veel spaarlampen op de markt gekomen die de eerder nooit hebben kunnen overtreffen.

   Die van ledlamp van action (Majestic) zijn best goed kwamen ook goed uit de test bij Kassa de goedkopen van Light in box echt uit China lowbudget zijn voor die prijs ook redelijk en sinds kort uit de grabbel mand van Kruidvat zijn ook aardig maar allen zijn laag wattages ledlampen.

  3. De vorige bewoners hechten er blijkbaar niet zoveel waarde aan, of vonden het wel goed zo. Ik weet het ook niet, kan voor hen niet spreken. Tot nu toe ben ik erg positief over mijn LED-lampen, heb er nog nooit eentje hoeven te vervangen. En ze hoeven van mij ook geen 600 jaar mee te gaan, het lagere wattage maakt ze al interessant. En als ik ze dan in ieder geval in mijn periode hier nooit meer hoef te vervangen, dan scheelt dat toch al stevig.

  4. Maar dat hoef je toch niet van de bewoners te laten af te hangen, al woon je er nu bv 30 jaar had je met spaarlampen een mooie besparing gedaan.

   Al die keren dat ik verhuisde kwam ik huizen zonder lampen 🙂

  5. Ik geloof niet dat ik je helemaal snap. Toen we in dit huis kwamen hingen er lampen die bij elkaar goed waren voor 2900 watt. Wij hebben die vervangen door LED. Een spaarlamp is met b.v. 7 watt nog 7x minder zuinig dan een LED-lamp van 1 watt, dus ik snap niet echt waarom ik eerst spaarlampen had moeten doen.

   Hier hingen de lampen dus nog gewoon, ik heb er natuurlijk niet eerst gloeilampen in gedaan.

 5. Ben nu ook een paar Tl lampen aan het vervangen door LED-TL buizen , moeilijk is de juiste kleur zoeken , maar cool-wit vind ik hier het best ik ze gebruik ,
  nog een paar TLs en spaar lampen maar denk voor 80% led.

  Groet gerd

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.