Eerste ‘nieuwe’ aflossing: het rendement

Ik ben al een paar dagen (of eigenlijk praktisch de hele week al) niet echt fit, schommel emotioneel gezien alle kanten op en loop minder hard dan m’n neus. Om mezelf dan toch een beetje goed op de been te houden, probeer ik me maar wat te richten op praktische zaken. Die zijn tastbaar, kunnen soms ook met het verstand half uit en vreten energie als ze niet gebeuren. En als ik dat niet doe, dan is de verleiding om me te begraven onder een deken en er heel lang niet onder vandaan te komen veel groter dan goed voor me is. Dus…

M’n hypotheekaflossingssheet bijwerken is zo’n praktisch puntje. Niet onoverkomelijk als ik ‘m niet bijwerk, maar voor deze maand wel even leuk. Want: ik loste voor het eerst af op mijn nieuwe hypotheek. Een extra aflossing dan. Er ging €672 vanaf, waardoor ik voor dit deel op het ronde bedrag van €91.000 uit kwam. Toen gisteren de maandbedragen weer afgeschreven werden, zag ik dat deze aflossing me €1,41 gescheeld had. Waarschijnlijk volgende maand nog ietsje meer, omdat de aflossing dan over de hele maand meetelt. Toch weer leuk, het begin van de 100.000, zoals we hier altijd zeggen.

Op dit leningdeel betaal ik 5,8% rente, dus het rendement van aflossen is hierop het grootst. Nu spaar ik voor de aflossing bij de familiebank (eens in het jaar, waarschijnlijk) en deel ik af en toe even een tik uit richting de Rabobank. Fijn, want dat motiveert toch weer. Annuïteiten zijn leuk omdat er afgelost wordt, maar je ziet er helemaal niets van in je maandbedrag, dus heel veel directe voldoening haal ik daar in ieder geval niet uit. Zo de bedragen zelf wat naar beneden helpen is dan een stuk leuker!

Voor wie al afgelost heeft: hoeveel scheelt het jou inmiddels aan te betalen rente?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Leuk, ik dacht even kijken wat het nu echt scheelt bij ons.
  Wij hebben wel variabele rente en we lossen vooral af op ons annuitaire deel. Dus het bedrag wat we nu minder betalen is niet alleen minder rente maar ook rente verlaging en verlaging aflossing. Het verschil met jan 2013 is inmiddels ongeveer € 170. Daar wordt ik blij van 🙂

  Nomoskar

 2. Wij hadden nog 13 jaar te gaan voor de rentevaste periode was afgelopen op onze aflossingsvrije hypotheek. Maar we hebben door middeling van rente de nieuwe rentevaste periode op 7 jaar gezet en het scheelt ons € 170,- bruto per maand. Dus vanaf deze maand stoppen wij dat geld direct terug in de aflossing.
  Groetjes Roos

 3. We begonnen hier met 750 Euro p/m en dat is nu al gezakt naar 240!! En dat in 7 jaar!! Wel in de tussentijd de hypotheek over gezet en met het vrij gekomen levensverzekering-stuk afgelost. Nu 100% aflossingsvrij en we lossen nog steeds af en zien dat dus iedere maand terug.

 4. Twee jaar geleden serieus begonnen met aflossen, we betaalden toen ong. 580,– euro nu nog net geen 100,–.Er staat nog ong. 40.000 euro aan hypotheek open,we zouden het kunnen aflossen in twee jaar maar ik twijfel ontzettend of het verstandig is om de hele hypotheek af te lossen. Ik kan niet goed aangeven waarom, een soort onderbuik gevoel dat het niet verstandig is. ( rare regeringsmaatregelen of zo bij een afgeloste hypotheek) Als we af zouden lossen hebben we overigens nog genoeg spaargeld over om ons pensioen aan te vullen. ( we zijn beiden 65 jaar) En een (grotendeels) afgeloste hypotheek is natuurlijk ook al een aanvulling op het pensioen.

  1. Zo, dat is een enorm verschil! Fijn dat jullie nog zo'n kleine hypotheek over hebben. Misschien anders eerst sparen, tot je er een beter gevoel over hebt? Ik zou wel alles af willen lossen, maar dat is nu. Misschien denk ik er tegen die tijd ook wel anders over. Voor mij is het ook mijn pensioen en ik wil daar natuurlijk ook niet op in moeten teren als 'beloning' voor het aflossen…

  2. onderbuik gevoelens zijn aardige raadgevers, maar die zou ik niet laten beslissen. Ga t uitzoeken, en beslis nav informatie en/of cijfers.
   Volgens mij vervalt bij een afgeloste hypotheek je eigenwoningforfait (dus je betaalt minder belasting). Natuurlijk betaal je dan ook 2 jaar lang geen rente over het bedrag (40.000), maar aan de andere kant heb je dat bedrag niet beschikbaar voor leuke of noodzakelijke dingen. Mijn mening: eerst zorg je voor een buffer (voor noodzakelijke en misschien ook voor leuke dingen), van de rest los je af. Want ik gun de bank zo min mogelijk rente-inkomsten van mijn betaalrekening. Maar dat is mijn persoonlijke keuze.
   Google en lees blogs over wat de regels echt zijn (misschien heb ik ongelijk), en beslis daarna zelf. Sterkte!

  3. Die 40.000 euro zouden we zo af kunnen lossen, daarnaast hebben we nog een zeer ruime buffer dus dat is het probleem niet. Wat ik eigenlijk bedoelde is dat de overheid bv. ineens gaat bedenken dat mensen met een afgelost huis wel VRH kunnen gaan betalen over de waarde van het huis of dat we in de toekkomst mochten we zorg nodig hebben extreem veel bij moeten gaan betalen. Ik vertrouw ze wat dat betreft niets in Den Haag. En begrijp met goed hoor ik heb niets tegen een ruime eigen bijdrage als je over vermogen beschikt maar ik zou het niet eerlijk vinden als mensen die braaf afgelost hebben op die manier "gepakt" worden en anderen, die niet afgelost hebben of niet af hebben kunnen lossen door omstandigheden, niet. Maar ik ben het wel met je eens dat rente betalen ook zuur is hoewel dat in ons geval laag is, 2,9% Ik hoop dat ik zo wat duidelijker ben geweest, LC

 5. Extra inleggen op ons spaardeel van € 4500 levert € 30 op! Erg blij mee. Alleen jammer dat ik me iets heb vergist en het maandbedrag nu precies niet beneden een magisch getal is gekomen. We zijn fanatiek aan het sparen voor een volgende schop tegen de hypotheek dus. Al wordt dat sowieso wel een aflossing, want ik wil dat hypotheekbedrag naar beneden hebben…

  Je blog motiveert enorm trouwens, dus bedankt!

  1. Graag gedaan! En wat super dat jullie zo'n voordeel behaald hebben met een extra inleg. Misschien nog een klein beetje er tegenaan gooien, zodat je wel onder die grens zit? En anders gewoon lekker aflossen natuurlijk, lagere maandlasten vind ik echt een enorme stimulans!

 6. We begonnen met een maandbedrag van ruim € 1220 aan rente voor onze aflossingsvrije en bankspaar leningdelen. Dit maandbedrag is nog zonder maandelijkse renteaftrek) en exclusief inleg op beide spaarrekeningen. De inleg bedraagt zo'n € 165 per maand.
  Eind 2012 fors zijn gaan aflossen (bijna € 30.000,00 tot nu toe, en vanaf dit jaar maximaal € 10.500).
  We betalen nu ruim € 120,00 euro minder aan rente per maand. Vanaf april gaan we in plaats van jaarlijks extra aflossen maandelijks extra aflossen. Dat scheelt nog weer een beetje meer rente dat we niet hoeven te betalen…

  1. Slim om maandelijks af te gaan lossen, dat scheelt inderdaad. Dat is voor mij ook een reden om af en toe even een tik aan de bank te geven; dat kan wanneer ik wil en dan heb ik er in de loop van het jaar ook al plezier van.

 7. Wij zijn afgelopen jaar begonnen en op 270 euro na 10.000 euro afgelost. Het maandbedrag is met 42.97 gezakt.
  Dit jaar mag ik op dit deel nog 2.270 aflossen en dat gebeurd ook. Nog 18.000 dan. Verder wil ik een start maken met de volgende hypotheek die ik wil aflossen. De rente is daar echter 1 procent lager van.

 8. In 2010 had ik hier nog gemeld dat ik mijn rentevrije periode (5,6% 10 jaar) heb afgekocht en de nieuwe tegen 3% rente had afgesloten voor 5 jaar. Dit trucje koste 3.000 euro, maar levert minimaal 14.000 euro op. Momenteel is 5 jaar vast slechts 2,65%. Dus weet niet hoe je jou hypotheek hebt omgezet, maar het kon dus nog veel voordeliger. Want ik heb nu minimaal in 5 jaar tijd 10.000 euro bezuinigd. Gratis geld.

 9. wij hebben sinds de koop van onze woning vorig jaar mei 6500,00 afgelost op ons aflossingvrije deel. Wij willen straks extra aflossen op het annuiteiten deel zodat er wel wat blijft staan.. Ook ivm dat onderbuikgevoel..

  Het scheelt ons nu per maand 27,- wat direct naar de hypotheekaflossingsspaarrekening gaat!

 10. Wij begonnen op een bruto hypotheekbedrag van ongeveer € 700,- nu zitten we op een brutobedrag van € 69,-.
  Ingrid

 11. ik hoop ook ooit een hypotheek te hebben. vind het zo zonde om te huren 🙁 maar we willen niet op ruimte inleveren en dat maakt het best lastig, zo jammer dat ze alleen kijken naar inkomen ipv naar je uitgaven patroon. dus maar vrolijk doorsparen om hopelijk zo ooit te kunnen kopen en door het gespaarde bedrag geen extra hypotheek nodig te hebben voor verbouwen en inrichten iig. en evt minder hypotheek nodig voor het huis zelf.. meer kunnen we niet doen nu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.