CO2-uitstoot van je vakantie compenseren?

CO2 vakantie compenseren

Begin dit jaar kwam uit onderzoek naar voren dat Nederlanders steeds meer over hebben voor een verre vliegreis, maar dat ze bepaald niet staan te trappelen om de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat ook te compenseren. Sinds 2006 kun je dat via allerlei programma’s doen. Heel veel geld kost het niet eens, maar slechts 1 procent van de reizigers kiest er uiteindelijk voor om echt die paar tientjes extra te betalen. Ik weet niet hoe het met jullie ziet, maar ik hoorde tot nu toe in ieder geval niet structureel tot die 1%.

Vliegreis compenseren?

Vliegen is over het algemeen behoorlijk belastend voor het milieu. En hoewel je op een vliegticket allerlei extra kosten en toeslagen betaalt, is geen enkele toeslag bedoeld om het milieu wat te verbeteren. Als je dat wilt doen, moet je daar dus een aparte handeling voor verrichten. Je kunt daarvoor terecht bij Greenseat, Treesforall en ook bijvoorbeeld bij het eigen programma van KLM.

Toen ik van de week schreef over mijn geboekte vakantie, werd ik door Marian gewezen op de mogelijkheid tot CO2-compensatie. Dat is dan één van die dingen waar ik wel eens over heb gehoord en volgens mij ooit wel eens wat mee heb gedaan, maar die voor mij niet bepaald ’top of mind’ zijn. Niet omdat ik het milieu niet belangrijk vind, maar blijkbaar sla je dingen die direct voordelig voor je zijn toch beter op dan dingen die je misschien in geld wat kosten, maar uiteindelijk wél goed zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe vervuilend is vliegen?

Hoe vervuilend is vliegen nu eigenlijk? Voor de trip die wij maken, stoten we met z’n tweeën alleen met de vliegreis al 1,87 ton CO2 uit. Als je bedenkt dat er gemiddeld per jaar ongeveer 8 ton CO2 vrijkomt voor een huishouden, waarvoor ruim 400 bomen een jaar lang moeten groeien, dan is dat best veel. Dat betekent dat voor het compenseren van onze trip bijna 100 bomen een jaar lang moeten groeien. En dat gaat dan alleen nog maar over de vliegreis, niet eens over wat we daar doen.

Toen ik de tip van Marian las, had ik twee drie dingen kunnen doen:

 • vriendelijk bedanken voor de tip en het er vervolgens niet meer over hebben
 • er iets mee doen
 • de vliegreis direct annuleren; zo’n uitstoot veroorzaken is natuurlijk totaal niet verantwoord

Ik moet eerlijk zeggen: ik zat een beetje in tweestrijd. Ik wilde er graag wat mee doen, maar ik ben ook wel wat sceptisch over dit soort programma’s. Voorkomen is natuurlijk sowieso beter dan genezen en in hoeverre is dit niet het afkopen van je schuldgevoel? Is het niet een beetje hypocriet om wat geld over te maken om vervolgens met een goed gevoel te vliegen, terwijl je eigenlijk beter gewoon op de fiets naar Bakkeveen op vakantie kunt gaan, als je echt zo begaan bent met het milieu?

Misschien wel, maar feit is: bij leven en welzijn stappen we straks wél op dat vliegtuig en gaan we die verder prachtige reis maken. We veroorzaken dus die CO2-uitstoot. Ik kan mezelf voorhouden dat dit geld niet op de juiste plek terechtkomt en dat ik het daarom maar niet moet doen, maar dat is ook wel de makkelijke weg.

Wat kost dat?

Dus: ik besloot gewoon te betalen. Uiteindelijk was dit voor ons samen nog geen €19. Een klein bedrag als je daarmee toch nog iets terugdoet voor het milieu. Als we first class of business class hadden gevlogen was het een stuk duurder geweest. En eerlijk is eerlijk: ik heb het via Greenseats gedaan omdat het via Treesforall dik twee keer zo duur was. Sorry, ik blijf Hollander en ben ook geen heilige.

Certificaat CO2-uitstoot compensatieMet mijn bijdrage heb ik volgens het certificaat in ieder geval 1,94 huishoudens in ontwikkelingslanden toegang gegeven tot duurzame energie. Dat geeft dan toch wel weer een beetje een goed gevoel. Misschien een beetje misplaatst, maar ik blijf erbij: iets van actie is beter dan niets.

Hoe kun jij je CO2-uitstoot beperken?

De makkelijkste manier om je CO2-uitstoot te beperken, is door minder vaak op vakantie te gaan. En als je ver gaat, dan kun je maar beter een poosje wegblijven. Het minst belastend is het reizen via touringcar of trein. Ook scheelt het natuurlijk als je dichter bij huis blijft. En ga je bijvoorbeeld met de auto? Ga dan liever met zoveel mogelijk mensen in één auto en kies liever voor een tent dan voor een caravan. Die meeslepen zorgt voor een anderhalf keer zo hoge uitstoot. Als je wel vliegt, dan kun je vaak nog beter met een prijsstunter gaan. Die stoppen namelijk meestal meer mensen in een vliegtuig, waardoor de belasting per persoon minder groot is. En je kunt natuurlijk, ongeacht je uitstoot, altijd je best doen om te compenseren.

Houd jij rekening met het milieu bij het boeken/regelen van je vakantie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Hmmmmmm. Ik geloof toch niet echt in dit soort dingen waarmee je je schuld afkoopt. Zo weinig mogelijk vliegen is beter dan dit soort certificaten 🙂

  Veel plezier in ieder geval!

  Groet!

  1. Dank je! En dat was ook een beetje mijn dingetje. Maar dat is ook wel heel makkelijk gedacht, want wat is ‘zo weinig mogelijk’? Pas als je NIET gaat, heb je die uitstoot niet. Dat zou natuurlijk het allerbeste zijn, maar zó dwars zit het me dan blijkbaar toch ook niet.

 2. Leuk om mijn tip hier terug te zien! Natuurlijk is CO2-compensatie een druppel op de gloeiende plaat, we lossen het probleem er niet mee op. En natuurlijk zinkt de moed je weleens in de schoenen als je ziet hoe heel veel andere mensen zich totaal niet om het milieu, de toekomst van de wereld en het welzijn van andere mensen bekommeren. En toch zal ik stug doorgaan met het kleine beetje dat ik kan bijdragen zonder meteen op een spartaanse leefstijl uit te komen: biologische producten, fairtrade, producten van het seizoen uit eigen regio, een moestuintje, energiezuinig huis, meer met de e-bike en minder met de auto doen, dat zijn mijn keuzes en daar haal ik nog een goed gevoel uit ook. En weinig vliegen, met CO2-compensatie dus.
  (Als volgende stap zou ik geen kleding meer willen kopen uit de gruwelijke kledingindustrie, maar daar hik ik nog erg tegenaan.)
  Ik ben begin dit jaar met mijn dochter naar Centraal-Amerika gevlogen. Het was een supervakantie, maar de eerste tien jaar vlieg ik niet meer, mijn eigen keuze.

 3. Dit is best bijzonder, nooit geweten. Ik ben zelf ook niet zo van je schuld afkopen, zoals Tom. Ik ben dan wel benieuwd waar het geld heen gaat wat je nu betaald hebt? En waarom is het duurder als je first class zou vliegen?

  Tof dat je er iets mee hebt gedaan!

  1. Ik denk dat ze het geheel van het vliegtuig omslaan per passagier. Als je economy vliegt, dan zit je met meer op een kleiner oppervlak en is je belasting dus relatief minder. Ik denk tenminste dat dat de gedachte is.

   Dit geld wordt nu gebruikt om de uitstoot op andere plekken in de wereld te verminderen.

  1. Bewust zijn is 1, er ook wat aan doen is een tweede! Dat laatste kost toch beduidend meer moeite. Maar ben wel trots op Adine dat ze in ieder geval wat gedaan heeft. Afkopen of niet, beter iets dan niets 🙂
   Wij gaan toch weer met de auto dit jaar…..een hybride 😉

 4. Ik heb laatst ook maar Greenseat zitten kijken. Wij vonden wel dat niet direct duidelijk is dat je met die bijdrage daadwerkelijk de uitstoot compenseert, of dat het in een ander soort goed project wordt gestoken. Misschien toch nog eens verder in verdiepen 🙂 Wij willen nog aardig wat verre reizen gaan maken maar voel me dan altijd wel schuldig naar het milieu, dus compensatie van je reis als het daadwerkelijk verschil maakt wil ik zeker wel wat voor betalen.

  1. Dit wordt niet in bomen gestoken (Treesforall doet dat wel), maar idd in andere projecten die zorgen voor minder/geen CO2-uitstoot. Maar op zich vind ik dat wel goed, want door steeds bomen te planten, blijf je compenseren, maar als je op deze manier ook andere vervuilende dingen uit de wereld haalt, hoeft er in theorie steeds minder gecompenseerd te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.