#FreedomFriday: Becoming Minimalist

FreedomFriday: Becoming Minimalist

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven. En deze keer besteed ik aandacht aan het blog Becoming Minimalist.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Becoming Minimalist.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat waar?

BecomingMinimalist.com is de website van Joshua Becker. Deze Amerikaan was op een zaterdagochtend zijn garage aan het uitmesten met zijn zoontje. Ondertussen waren zijn buren druk bezig in de tuin: bloemen water geven, dingen planten en het huis verder onderhouden. Een paar uur later waren zowel Joshua als zijn buren nog steeds bezig en hadden ze het kort met elkaar over ‘de geneugten van een huis hebben’. De buurvrouw merkte toen op dat ze op zulke momenten best een beetje snapte dat haar dochter minimalist was. Want je hebt écht niet alles nodig wat je in je leven hebt. Sterker nog, des te meer spullen je hebt, des te meer je spullen jou in de greep kunnen houden.

Dit korte gesprekje met de buurvrouw maakte iets los in Joshua. Hij had eigenlijk nog nooit gehoord van de term ‘minimalist‘, maar het sprak hem direct aan. Toen hij dit tegen zijn vrouw vertelde, bleek zij er hetzelfde over te denken. Ze begonnen met het wegdoen van spullen die ze niet nodig hadden en gingen hier steeds verder in. Tien jaar later zijn ze een stuk gelukkiger en hebben ze veel meer tijd over om door te brengen met hun gezin én om andere mensen te inspireren.

De Freedom-factor

Om eerlijk te zijn had ik voor ik begon met bloggen nooit zo nagedacht over de impact van spullen. Ik vond het wel vervelend als ik veel dingen moest schoonmaken of opruimen, maar tot dan toe was dat allemaal nog best overzichtelijk. Toen ik op een gegeven moment in de situatie zat dat ik met een relatief laag inkomen een behoorlijk hoge hypotheek moest ophoesten, begon het me steeds meer dwars te zitten. Al die spullen. Al dat geld. En al die moeite. Ik ruimde in korte tijd behoorlijk wat op. Ik denk dat ik uiteindelijk nog ongeveer een derde van mijn spullen over had. En dat was nóg hartstikke veel.

En hoewel ik eigenlijk nog steeds een beetje op dat punt zit en nooit zó hard heb doorgepakt als bijvoorbeeld Valhalla, merk ik wel hoe ontzettend fijn het is om weinig spullen te hebben. Niet té weinig, maar wel genoeg. Het is gewoon zonde om je leven te laten leiden door spullen. Dan verruil je je tijd voor geld om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt of wilt en die er vervolgens zorgen dat je weer extra tijd nodig hebt om die spullen te onderhouden. Beetje een doelloze onderneming, lijkt me zo.

Wat kan ik hiervan leren?

Wat ik het mooiste vind aan het blog Becoming Minimalist, is dat hij alles ook heel rationeel aanpakt. Het is niet een kwestie van alles weggooien, want spullen zijn slecht, maar het is kijken naar wat voor jou werkt. Hij helpt je om voor jezelf ook een soort ‘genoeg-punt’ te bepalen en de waarde van het leven juist in andere – veel belangrijkere – dingen te vinden. Dat kan je veel financiële vrijheid geven, maar bovenal geeft het heel veel geestelijke vrijheid.

Leuk voor jou?

Joshua is inmiddels al een behoorlijk ervaren minimalist. Op zijn blog kun je nog veel oude berichten teruglezen en zijn verhaal met terugwerkende kracht volgen, maar het is toch vooral leuk om hier te lezen over hoe je een bepaalde eenvoud in je leven kunt realiseren. Een mooi artikel is bijvoorbeeld If You Are Looking For Reasons to Be Happy, You’ll Probably Find Them, waarin hij beschrijft hoe je altijd wel kunt vinden waarnaar je zoekt, dus waarom het zinvol is om vooral naar positieve dingen te zoeken. Als je echt nog bezig bent met decluttering, dan is 10 Creative Ways to Declutter Your Home ook een aanrader. Gewoon handige tips die je direct kunt uitvoeren.

Speaking of… ik ga meteen even die 5 minuten pakken om weer wat spul weg te werken!

Spreekt dit blog jou aan?

Ook leuk om te lezen:

#FreedomFriday: Queen of Free

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
    1. Ja, dat vind ik er ook heel mooi aan. En zoals iemand op FB al zei: hij realiseerde zich ineens dat hij dus aan het opruimen was en die tijd niet kon spenderen met bijvoorbeeld zijn zoontje. Dat is natuurlijk een supermooie motivatie en ook meteen een hele duidelijke trigger: dat spullen dus in de weg kunnen staan van het tijd doorbrengen met mensen, wat uiteraard veel belangrijker is.

  1. Ik denk alleen dat de quote oorspronkelijk niet van Will Smith komt maar uit de film Fight Club… 😉

    Man, I see in fight club the strongest and smartest men who’ve ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need. We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War’s a spiritual war… our Great Depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t. And we’re slowly learning that fact. And we’re very, very pissed off.

  2. Mooie blog. En ja, spullen hebben invloed op hoe je je voelt (tenminste als je durft te zelfreflexteren)
    En toch, ondanks dat ik dat voor mezelf weet, heb ik veel te veel spul in huis en maak ik te weinig tijd om dit eens aan te pakken …………… kennis is een, het uitvoeren weer iets heel anders 🙂

  3. Vorige week voor de tweede keer zijn boek gelezen. Telkens ik in een fase van minimaliseren kom vind ik er inspiratie in. Joshua is in mijn ogen één van de pioniers, eentje uit de jaren ’90. Ik vind het wel mooi dat hij zo hamert op het delen en helpen. Vanuit zijn leefwereld is dat natuurlijk wat eenvoudiger, maar mits een aantal inspanningen moet het voor elk van ons mogelijk zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.