Verrassend zuinige gewoontes van Amerikaanse presidenten

Verrassende zuinige gewoontes van presidenten

Als je president bent, dan kun je wel wat centen missen, zou je misschien denken. En er zijn genoeg presidenten geweest die absoluut niet ‘zuinig’ genoemd kunnen worden. Denk alleen maar aan de huidige president. Er zijn er echter ook een aantal die juist wél behoorlijk de hand kop de knip hielden, zo las ik bij Reader’s Digest. Als je deze maand ook wat extra geld in je zak wilt houden, kun je je door hun zuinige gewoontes laten inspireren. En de zuinige gewoontes van een aantal van hen moet je vooral maar naast je neerleggen…

Abraham Lincoln: zelf doen

Abraham Lincoln, die vooral bekend staat vanwege de rol die hij heeft gespeeld in de afschaffing van de slavernij, was niet vies van hard werken. Sterker nog; als er iets was dat hij zelf kon doen, dan deed hij het.

En dan hebben we het niet over zijn was doen, maar bijvoorbeeld over het melken van zijn eigen koeien, het zagen van zijn eigen haardhout en meer. En voor het geld hoefde hij het niet te doen; de vader van zijn vrouw bood hem meer dan genoeg geld om hulp in te huren.

En dat was niet het enige. Tijdens zijn presidentschap spaarde hij vrijwel zijn hele inkomen. Hij groeide zelf op in enorme armoede en had zo geleerd met weinig rond te komen. En dat bleef hij doen toen hij president werd, toen hij meer dan genoeg geld had om royaal te leven.

Zijn zuinige levensstijl werd ook opgepikt door zijn vrouw, Mary. Voor haar was het een grotere stap; zij groeide namelijk op in een rijk gezin. Maar: nadat ze met Lincoln trouwde, ging ze ook voor de koopjes. Soms met moeite; vooral kleding en mode bleef een zwak punt 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Benjamin Franklin: slim met geld

Of Benjamin Franklin ook ontzettend zuinig was, zou ik niet durven zeggen. Maar deze Founding Father was wel héél slim met geld.

Hij wist – overigens ver na zijn dood – van 2 keer 1.000 pond miljoenen dollars te maken. Dit lukte door de bedragen weg te geven aan Boston en Philadelphia, met de voorwaarde dat ze het in een fonds moesten zetten en eerst 100 jaar moesten laten staan. Na 100 jaar mocht er een deel opgenomen worden en daarna werd het resterende deel 200 jaar later uitgekeerd.

Het rente-op-rente-effect (of compounding, zoals het dan daar wordt genoemd) zorgde ervoor dat Boston uiteindelijk meer dan 5 miljoen dollar overhield. Philadelphia bleef steken op de helft. Maar: alsnog een flink rendement op slechts 1000 dollar.

Barack Obama: voordelig wonen

Ook Barack Obama heeft tijden gekend waarin hij echt op zijn geld moest letten. Dat is een van de redenen dat hij tijdens zijn studie woonde in een veel goedkoper deel van de stad. Zo had hij wat meer ruimte voor het geld dat hij te besteden had.

En hij betaalde zijn rekeningen altijd op tijd. Zelfs toen hij minder te besteden had. Overigens gold dit niet voor zijn parkeerboetes; tijdens zijn studie verzamelde hij er maar liefst 17, die hij vervolgens in 17 jaar afbetaalde.

Zijn vrouw staat ook bekend als zuinig. Waar er voor bepaalde leden van het Koninklijk Huis een kledingbudget beschikbaar is, geldt dat niet voor de First Lady. Daarom haalt Michelle Obama haar kleding bij winkels als Target, H&M en JCrew.

En ze heeft er helemaal geen moeite mee om die kleding vaker te dragen of er verschillende combinaties mee te maken. Het is immers zonde om het maar één keer aan te trekken, zelfs als je First Lady bent!

Donald Trump: wie het kleine niet eert…

Als je de goudkleurige Trump Towers of de outfits van Melania ziet, dan denk je misschien dat Donald Trump nergens op bespaart. En waarschijnlijk zit je er dan niet helemaal naast. Toch heeft deze rijke zakenman én huidige president van de Verenigde Staten ook wel eens de titel ‘Krenterigste Miljonair’ gewonnen.

Hij blijkt namelijk zo’n beetje elke cheque te innen die hij krijgt, ook als het gaat om een cheque van 50 cent of slechts 13 cent. Ook bespaarde hij in één van zijn dure resorts op het bestek en moesten zijn bezoekers hun kaviaar eten met plastic lepels. Zoals hij zelf zegt: “Op de centen letten? Yes! Ik betaal gewoon niet graag teveel!”

Zijn we het daar in ieder geval over eens, Donald!

Jimmy Carter: energieverbruik

Toen Jimmy Carter president was, kreeg hij te maken met verschillende problemen rondom energie. Daarom besloot hij zelf het goede voorbeeld te geven.

Hij draaide de thermostaat in het Witte Huis naar beneden en trok zelf een lekker dikke trui om warm te blijven. Voor Jimmy Carter was het dus vrijwel altijd warmetruiendag! Zijn vrouw kocht haar kleding meestal in gewone winkels en als ze mensen uitnodigden in het Witte Huis, dan waren de diners allesbehalve luxe of overdreven.

Een van de andere zuinige gewoontes van Jimmy Carter is dat hij niet steeds duurder is gaan wonen. Sterker nog; het echtpaar Carter woont nog steeds in het huis dat ze kochten vóór Carter president werd.

Daar koken ze samen, maken ze hun eigen yoghurt, verbouwen ze hun eigen blauwe bessen en doen ze vooral – net als Lincoln – zoveel mogelijk zelf.

En als Carter er dan wél eens uit moet, dan laat hij zich niet via een privévliegtuig vervoeren, maar kiest hij gewoon voor een normale luchtvaartmaatschappij.

Gerald Ford: krent

Zuinige gewoontes kunnen ook wel eens hand in hand gaan met pure krenterigheid. Dat was eigenlijk een beetje het geval bij Gerald Ford.

Deze president was niet zo dol op het geven van fooi. Als hij in een royale bui was, dan kregen zijn hulpjes bij het golfen 1 dollar fooi. Zelfs in die tijd was dat niet heel erg veel.

Daarnaast gaf hij piccolo’s vaak te weinig fooi en vond hij dat agenten van de Geheime Dienst zijn kranten maar moesten betalen.

John F. Kennedy: profiteur

Ook John F. Kennedy sloeg in zijn zuinige gewoontes wat door naar de verkeerde kant.

Hij had voldoende geld om royaal te kunnen leven, maar had eigenlijk nooit wat bij zich. Daardoor moesten zijn vrienden, fans, agenten van de Geheime Dienst en zelfs zijn dates in feite altijd alles voor hem betalen.

Het mag een charmante man geweest zijn; op dat front scoort hij geen punten 😉

Overigens was hij niet altijd krenterig; hij gaf wel gul aan goede doelen. Volgens de verhalen zou hij zelfs zijn volledige salaris doneren aan het goede doel. Misschien was dat de reden dat hij verder nooit wat op zak had 😉

Of zijn vrouw maakte het op; John en Jackie zouden regelmatig ruzie hebben gehad over wat zij uitgaf aan kleding en boodschappen voor het Witte Huis.

‘Fun’ fact: Uiteindelijk trouwde Jackie met de miljardair Aristotle Onassis en dacht ze misschien van het gezeur over geld af te zijn. Niets bleek minder aar; Onassis was zó zuinig, dat hij zelfs eten uit de prullenbak haalde en nooit een jas droeg, zodat hij ook nooit voor een garderobe hoefde te betalen.

Franklin D. Roosevelt: mama

Soms is het ook goed om je eigen beperkingen te kennen en daarop actie te ondernemen. Dat deed bijvoorbeeld Franklin D. Roosevelt. Hij kon helemaal niet zo goed omgaan met geld en schakelde daarom zijn moeder in.

Die beheerde het enorme fortuin van haar zoon – maar liefst 60 miljoen dollar.

George Bush: nepparels

Barbara Bush, de vrouw van President Bush Sr. en de moeder van Jr, gaf ook een eigen invulling aan de uitstraling van de First Lady. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Jackie Kennedy gaf zij niet zo erg om mode. Zij vond de inhoud van haar takenpakket veel belangrijker.

Toch werd ze vrijwel altijd gespot met een parelketting. Wie echter denkt dat ze daar een fortuin aan uitgegeven heeft, komt bedrogen uit. Ze waren gewoon nep. ‘Niet teveel gedoe’, precies zoals ze haar rol als First Lady zou omschrijven.

Thomas Jefferson: kasboek

Thomas Jefferson is hier een klein beetje een vreemde eend in de bijt. Deze president staat bekend om zijn goede adviezen rondom beneden je stand leven en niet teveel uitgeven.

Een van de belangrijkste tips die hij mensen meegaf, was het bijhouden van een kasboek. Als je opschrijft waar je geld naar toe gaat, dan kun je bijna niet in de problemen komen.

Hij deed dit zelf ook; ruim 60 jaar noteerde hij alles wat hij kocht. Met die informatie deed hij echter bar weinig; hij stierf met schulden. Maar: zijn idee blijft heel relevant!

Welke zuinige gewoontes zou jij altijd blijven houden, ook als je ineens heel rijk was?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik zou een kasboek bij blijven houden zoals nu. Dat blijft belangrijk als je overzicht wil houden om niet in de schulden te komen. Of ik nu veel of weinig geld zou hebben. Wel leuk om zo die achtergrond info te lezen over presidenten, hoe ieder er op zijn eigen manier mee omging/gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.