Beneden je stand leven, hoe doe je dat?

Beneden je stand leven: hoe doe je dat?

Het is zo gemakkelijk om op of zelfs boven je stand te leven. Met elke loonsverhoging ga je iets royaler om met je uitgaven. En als je door het aflossen van je hypotheek meer te besteden hebt, waarom zou je dat geld dan niet uitgeven aan wat extra dingen? Op zich is er niets mis mee. Geld is niet voor niets rond; het is gemaakt om te rollen. Maar beneden je stand leven levert je meer op dan alleen geld. Het geeft je inzicht in wat écht belangrijk voor je is én het levert je vrijheid op. Maar hoe begin je daar nu vandaag nog mee, met dat beneden je stand leven?

Wees dankbaar

In welke situatie je ook zit; je hebt ongetwijfeld iets om dankbaar voor te zijn. Ook als het niet voor de hand ligt. Of klein lijkt, in vergelijking met wat er allemaal mis is. Maar als je dit leest, dan leef je in ieder geval. Je kunt lezen. Je hebt toegang tot internet. En je hebt uitzonderlijk goede smaak in het leesmateriaal dat je kiest. Zomaar wat dingen om dankbaar voor te zijn. Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik op een lekkere stoel. Ik heb net een warm kopje thee voor me staan, dat iemand anders voor me gehaald heeft. Als ik daaraan denk, verdwijnt de behoefte om mezelf blij te maken met nieuwe aankopen volledig. En geloof me; nog geen tien minuten geleden was ik druk bezig met het vullen van online winkelwagentjes. Gewoon even de focus verleggen maakt dan een wereld van verschil.

Follow the Money

Of beter gezegd: houd bij waar je geld naartoe gaat. Zelfs als je denkt dat je een waterdicht budget hebt, is de kans groot dat er nog uitgaven zijn die je niet helemaal onder controle hebt. Het is natuurlijk het mooiste als je je uitgaven ook echt op papier bijhoudt en mooie lijstjes maakt. Maar: iets is beter dan niets. Als je niet zo’n ster bent in kasboeken bijhouden, check dan gewoon elke twee weken even je bankrekening. Bekijk of je alle transacties nog kunt plaatsen en neem maatregelen als je ziet dat je eigenlijk teveel uitgeeft. Of je geld aan de verkeerde dingen uitgeeft.

Stel een budget op

De makkelijkste manier om je doelen te rijmen met wat je in de praktijk doet, is een plan op te stellen. Ook wel een budget genoemd. Hierin neem je alle vaste lasten die je elke maand hebt op, maar ook je variabele lasten. In mijn budget heb ik daarnaast ook verschillende spaarpotjes opgenomen. Ik zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag apart om aan het einde (of begin, net hoe je het bekijkt) van het jaar mijn zorgpremie in één keer te kunnen betalen. Met korting.

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren

Nodig vs. willen

In zo’n budget staan dingen die je nodig hebt. Je moet eten. Maar je wilt misschien elke week een lekkere biefstuk. Je moet kleding dragen (als je ten minste de straat op wilt), maar je wilt trendy kleding, kleding van een bepaald merk of ‘gewoon’ nieuwe kleding. Probeer eens heel streng te kijken naar wat je wilt en wat je echt nodig hebt. Het doel is niet om alles wat je wilt te schrappen, maar wél om bewust iets te willen. En geen uitgaven in je budget op te nemen die je eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt.

Lees ook: Slow Fashion Summer

Verhoog je inkomen

Een hele vlotte manier om beneden je stand te gaan leven, is door je inkomen te verhogen, terwijl je je levensstandaard gelijk houdt. Dan wordt het verschil tussen je mogelijke en je gekozen levensstandaard automatisch groter. Vraag om salarisverhoging, ga op zoek naar een andere baan of kies voor een bijbaantje. Ook leuk; ga lekker hosselen.

Lees ook: Ga hosselen!

Hoe doen wij het?

Natuurlijk hartstikke mooi, dat beneden je stand leven. Maar hoe doen wij dat? Nu helemaal niet gek, maar dat is wél anders geweest. Toen ik in mijn oude huis ongeveer 80% van mijn inkomen aan het huis kwijt was, bijvoorbeeld. Gelukkig is het nooit te laat om daar verandering in aan te brengen. Inmiddels spaar ik meer dan de helft van mijn inkomen. En als ik naar onze gezamenlijke pot kijk, dan sparen we daarvan óók zo’n 47%. Voordelig wonen speelt daarin een hele belangrijke rol, maar vlak ook de ‘kleine’ dingen niet uit, zoals voordelig boodschappen doen en bewust keuzes maken om iets niet of juist wel te doen.

Leef jij beneden, op of boven je stand? En hoe is dat voor jou? Goed of mag het wel anders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Mooi artikel! Genoeg=genoeg. Een vraag die mij regelmatig heeft beziggehouden: wanneer heb/ben ik genoeg. Maar ook wat heeft mijn man nodig om dit gevoel te krijgen, want wij verschillen hier behoorlijk in!

 2. Jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren en toen ze later studeerden, hadden we het niet makkelijk om financieel rond te komen. We waren genoodzaakt om heel zuinig te leven, hadden geen luxe maar kwamen net door goed op te letten op inkomsten en uitgaven nooit geld tekort en zaten nooit met schulden (behalve dan de hypothecaire lening natuurlijk). De kinderen zijn al jaren afgestudeerd, het huis uit en door ons’gelanceerd’ toen ze alleen gingen wonen, man kreeg promotie op het werk door bijkomende studies, huis is al jaren volledig afbetaald en dus hebben we financieel veel meer ruimte of vroeger. Ondanks een hoger inkomen , lagere uitgaven (kinderen weg, huis afbetaald) blijven we zeer zuinig leven nu niet meer uit noodzaak maar eerder uit gewoonte. Ik vind het gewoon leuk om meer met minder te doen.
  We kunnen elke maand geld sparen en sponsoren onze kinderen één of twee keer per jaar met mooie bedragen. We weten zelf hoe moeilijk het als jong gezin is om rond te komen en zouden het destijds ook leuk gevonden hebben moesten we van ouders of schoonouders een financieel duwtje in de rug gekregen hebben in moeilijke tijden.

 3. Mijn huur inclusief g/w/l en internet is momenteel 20% van mijn inkomen. Daarnaast heb ik geen auto. Ik heb dus zeker de ruimte om groter te wonen als ik dat zou willen, maar daar heb ik gewoon geen behoefte aan. Op dit moment heb ik genoeg.

 4. we werken beide, ik thuis als gastouder en hebben dus geen hoge rekening van de kinderopvang elke maand.
  ik heb ondertussen flink de spaardoelen gevuld en kan zo met gemak per september eindelijk een vaste vrije dag gaan invoeren 😉
  we sparen dus een groot deel van ons inkomen, geen vast deel omdat we beide een wisselend inkomen hebben maar alles wordt verdeelt naar spaar of betaalrekening. extra uitgaven zijn hierdoor geen enkel probleem. we zijn zeker wel meer gaan uitgeven toen ons inkomen steeg, maar over t algemeen minder dan de verhoging 😉 en omdat we werken met een vast maandbedrag terwijl er een wisselend inkomen is, sparen we automatisch alles wat er meer dan t maandbedrag binnenkomt. ideaal 🙂 overzicht is echt de sleutel hier 🙂

 5. Ik leef op dit moment beneden mijn stand, spaar zoveel mogelijk geld wat binnen komt. En dat kan mede doordat ik geen eigen auto heb, maar die van mijn moeder leen als zij hem niet nodig heeft. Ik vind het wel echt lekker om veel te kunnen sparen, maar ik vind het niet fijn dat mijn inkomsten zo schommelen. Ik kan altijd wel iets sparen, maar het ligt er echt aan hoeveel ik kan overwerken hoeveel ik precies kan sparen. Alle extra uren die ik uitbetaald krijg zet ik standaard weg op een spaarrekening. Want ik wil zsm diverse spaarrekeningen gaan opbouwen/ vullen.

 6. Ik leef al jaren beneden mijn stand. Ik denk al wel zo’n 15 jaar maar waarschijnlijk langer. Iedere keer dat ik meer ging verdienen ging ik automatisch meer sparen, zo merkte ik er niets van. Ik heb destijds geen hoge hypotheek genomen, heb een bescheiden huis en dito auto. Koop tweedehands spullen, koop weinig kleren. Zou het allemaal kunnen betalen maar waarom zou ik. Ik heb genoeg, ik mis niks. Spaar veel, los veel af, dat geeft een gevoel van vrijheid en dat is mij heel veel waard.

 7. Ik leef al jaren beneden mijn stand. Ik denk al wel zo’n 15 jaar maar waarschijnlijk langer. Iedere keer dat ik meer ging verdienen ging ik automatisch meer sparen, zo merkte ik er niets van. Ik heb destijds geen hoge hypotheek genomen, heb een bescheiden huis en dito auto. Koop tweedehands spullen, koop weinig kleren. Zou het allemaal kunnen betalen maar waarom zou ik. Ik heb genoeg, ik mis niks. Spaar veel, los veel af, dat geeft een gevoel van vrijheid en dat is mij heel veel waard.

 8. Nu we verhuisd zij een veel lagere woonlasten hebben, houden we ook geld over. Dat geld gaan we (nog) niet uitgeven. We sparen voor een uitbouw én we lossen nu iedere maand extra af.

  1. mijn man heeft ook 4 wekelijks salaris.. ik ben begonnen met overzicht krijgen van al onze vaste lasten, gemiddelde boodschappengeld, gemiddeld tankbedrag per maand en een x bedrag vrij te besteden als dat nog over is.. daarna ben ik een buffer op gaan bouwen van eerst 1 maandbedrag.. vanaf toen gingen alle inkomsten naar de spaarrekening die ik “tussenrekening”noem en boek ik elke maand de 1e van de maand ons maandbedrag over naar de betaalrekening, de rest blijft op de spaarrekening voor extra uitgaven, tegenvallers, geplande uitgaven of wat dan ook. maar er zijn ook genoeg andere manieren

 9. Bedankt voor je reactie dertiger!
  Ik hoop nog meer tips te krijgen om zo ideeën op te doen en mijn weg hierin te vinden.

 10. als ik kijk naar mijn inkomsten (salaris + toeslagen + kinderalimentatie), dan leef ik beneden mijn stand. Ik werk parttime in de gehandicaptenzorg en heb mazzel met de toeslagen, omdat ik 2 kinderen heb die grotendeels bij mij zijn. Het grootste gedeelte vd toeslagen zet ik op de spaarrekening, in verschillende spaarpotjes/spaardoelen. Ik doe nog steeds leuke dingen met mijn kinderen, maar ben ook bewust dat we het goed hebben en weinig extra nodig hebben. Dat probeer ik de kinderen ook te leren, naast sparen. Wees dankbaar voor wat je hebt en ga verstandig met je geld om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.