Zuinig leven: optimaliseren, niet schrappen

Zuinig leven: optimaliseren, niet schrappen

Als we het hebben over een zuinig leven, besparen, zuinig aan doen en gerelateerde ideeën, dan gaat het meestal over dingen schrappen. Zeker in de eerste instantie. Misschien geef je eigenlijk wat teveel uit en wil je eindelijk een buffer opbouwen. Of je inkomen neemt een duikvlucht en je uitgaven moeten daarop aangepast worden. Maar deze vorm van zuinig leven is net als een dieet: prima voor even, maar niet voor de lange termijn. Bij duurzaam zuinig leven draait het namelijk om optimaliseren, niet om schrappen. En: om je géén zorgen om geld maken.

Wat heb je nodig?

Het leven hoeft in principe niet heel duur te zijn. Water is goedkoop. Eten – zeker de basics – zijn in Nederland ook heel betaalbaar. Een dak boven je hoofd is er in veel verschillende vormen. Van héél betaalbaar tot heel duur. Voor je lichaamsbeweging kun je gewoon de deur uitstappen. Hoewel dat nog niet eens nodig is; blijkbaar telt traplopen, tuinieren en stoeien met je kinderen ook gewoon mee voor de norm.

Wat het vaak duur maakt, is dat we bepaalde dingen willen. We willen graag wat anders dan water en brood. We vinden het fijn om op zo’n drukke dag even pizza te kunnen bestellen. En waarom zou je je buren lastigvallen met de vraag of je iets kunt lenen, als je het ook kunt kopen?

Daarnaast geven we – soms bewust, soms onbewust – vaak ook best veel geld uit omdat we denken dat dat moet. Omdat anderen van ons verwachten dat we in een bepaald huis wonen of in een bepaalde auto rijden. Of bepaalde kleding dragen. Of meedoen aan ’tradities’ als luxe cadeautjes kopen of elke week uit eten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Jij bepaalt

Bij de Frugalwoods las ik van de week een interessant gegeven. Zij geven écht alleen geld uit aan zaken die hun levensdoelen ten goede komen. Aan dingen die ze zélf waardevol vinden. Voor Mrs. Frugalwoods betekent dat bijvoorbeeld dat ze al tijden geen kleding of make-up meer koopt. Dat is voor haar gewoon niet belangrijk en het voegt niets toe aan haar leven. Dat is uiteraard voor haar iets persoonlijks. Er zijn genoeg mensen die wél blij worden van make-up, maar die eigenlijk helemaal niet per se elke dag die frappé latté met pompoensnippers hoeven te drinken.

Dat soort beslissingen hebben ze niet in één keer genomen. Het is een proces van optimalisatie. Net zoals je met elke opruimronde tóch weer dingen vindt die je weg kunt doen, of waar je nu wél afscheid van kunt nemen, zijn er ook altijd nieuwe manieren om je leven te optimaliseren. En die optimalisatie kan je heel veel geld besparen. Neem bijvoorbeeld mijn sportschoolabonnement. Daar heb ik een aantal jaar geld voor over gehad, tot dat niet meer zo was. Toen realiseerde ik me dat ik liever gewoon op mijn eigen tijd naar buiten ging. Die enkele keuze bespaart me nu 450 euro in het jaar.

Klein, kleiner, kleinst

Belangrijk om hierbij in de gaten te houden is dat het bij optimalisatie niet draait om grote veranderingen. Juist de kleine stappen tikken het hardst aan. Die zijn namelijk meestal moeiteloos in je leven te integreren. Niet ineens 2 liter water per dag gaan drinken, maar als je opstaat meteen even een glas water naar binnen werken. Dat soort dingen.

Voor de Frugalwoods heeft dit soort optimalisatie er inmiddels toe geleid dat ze ‘met pensioen’ zijn, ook al zijn ze nog maar vroeg in de 30. Ze hoeven niet meer voor geld te werken. Hierdoor hebben ze veel minder stress, veel meer tijd en waarderen ze alles wat ze hebben veel meer. Daar hebben ze ook veel meer tijd en aandacht voor. Doordat ze niet meer hoeven te werken, kunnen ze bijvoorbeeld al hun tijd en aandacht geven aan hun huis, tuin, hond en kind. Niet speciaal in die volgorde.

Hoe werkt dat optimaliseren?

Natuurlijk is het makkelijk om doelloos te gaan schrappen in je uitgaven. Als je minder uitgeeft, heb je meer geld over voor de dingen die je later bedenkt dat je wilt. Maar het gaat juist om het vinden van die sweetspot. Waarbij je leven gevuld is met alles wat je nodig hebt én je uitgaven geoptimaliseerd zijn. Volgens de Frugalwoods danken zij daar hun gevoel van luxe aan.

Hoewel het vaak fijn is om één plan te hebben en dat na te streven, is mij inmiddels duidelijk dat optimaliseren niet zo werkt. Alles wat ik nu bedenk over ‘een ideaal leven’, hangt samen met hoe mijn (wereld)beeld op dit moment is. Toen ik nog in mijn mooie, grote boerderij woonde, vond ik het wonen daar elke zuinige actie waard.

Nu ik opnieuw de keuze kan maken om zo te gaan wonen, wil ik dat niet meer. Mijn plan van die hypotheek aflossen en dat als mijn pensioen zien, is compleet weggevaagd. Het was namelijk niet optimaal. Dat zie je niet altijd direct. Het zijn vaak juist de kleine stapjes die je tot zo’n besef brengen. Die kleine optimalisatieslagjes. Tot een paar maanden geleden hadden we nog steeds het idee om weer zo (maar dan nét iets behapbaarder) te gaan wonen en zette ik het budget bij Funda tóch standaard weer op een gelijksoortig bedrag.

Wat mijn plan nu wel is, wordt héél langzaam wat duidelijker. Als ik aan het optimaliseren ben, gaat het steeds wat vlotter. Laat ik me meeslepen door angsten of door ‘wat de maatschappij vindt’, dan duurt het wat langer.

Met het bovenstaande helpt ‘doelloos schrappen’ best een klein beetje. Je gaat namelijk bewuster met je uitgaven om en kiest dus vaak ergens wel of niet voor. Maar tegelijkertijd kan juist dát zorgen voor een ‘arm’ gevoel. Daarom werkt het alleen tijdelijk.

It’s not all about the money

Omdat we het hier in de personal finance-community heel vaak over geld hebben, kan wel eens gedacht worden dat dingen bij ‘ons’ alleen om geld draaien. We delen savings rates, komen met – soms hele bijzondere – bespaartips en zeggen bijvoorbeeld tv-abonnementen op om onze kosten zoveel mogelijk te drukken. Maar it’s not all about the money.

Sterker nog: dat gaat het vaak juist helemaal niet. Het gaat juist om die optimalisatie van je leven. En omdat de meeste mensen eigenlijk helemaal niet zo goed weten wat ze van het leven willen of wat ze écht heel belangrijk vinden, is het fijn om daarvoor ruimte te creëren. Dát doet geld. Het geeft je ruimte om te ontdekken wie je bent en wat je wilt, als je niet ‘verplicht’ bent om mee te draaien in ‘wat normaal is’. Dat dure huis, boodschappen bij de Appie en je kinderen op minimaal drie clubjes.

Geen zorgen om geld

Als je dát hebt, betekent het dat je je juist helemaal geen zorgen hoeft te maken om geld. Sterker nog; dat je er vrijwel niet mee bezig hoeft te zijn. Het doet wel wat het moet doen, zodat jij dat ook kunt doen. Dat zie ik wel nu ik automatisch spaar en beleg: ik weet wat er is, ik weet min of meer waar ik geld aan uit wil geven en ik lig er geen seconde van wakker. Alles gaat door en ik weet dat er over een jaar of 20 méér dan genoeg is. Dat, gecombineerd met steeds die kleine optimalisatieslagjes, geeft mij een rijk gevoel.

De komende tijd wil ik me nog wat bewuster bezig gaan houden met de kleine optimalisatiestapjes die mijn leven mooier, rijker en beter kunnen maken. Door de 28 dagen zonder suiker heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat elke dag 30 minuten lopen qua tijd prima te doen is en het me een gevoel van luxe geeft dát ik de vrijheid heb om dat – ook gewoon ’tijdens werktijd’ – te doen. Het kleiner wonen heeft me doen beseffen dat dat óók prima is en dat ik daardoor veel tijd over kan houden. Die tijd een zinvolle invulling geven is natuurlijk weer een andere uitdaging 😉

Welk klein stapje zou jij NU kunnen zetten om je leven nét een tikje mooier, beter, gezonder, rijker of [vulmaarin] te maken? En: doe het!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik denk dat optimaliseren toch gewoon een mooi woord is voor, onder andere, dingen schrappen. Niet willekeurig maar met een gedachte erachter, het moet wel prettig blijven allemaal. Maar de bottomline is toch dat je gewoon dingen schrapt als de afhaalpizza en het sportschoolabonnement, het klinkt alleen wat minder erg. 😉

    Kijk, sommige mensen willen gewoon niet veranderen en bliven het geld er met scheppen uit gooien omdat ze ‘echt niets kunnen missen’ en ‘ook nu willen leven’. Die blijven altijd achter de feiten aanlopen en die moeten veel geld blijven verdienen voor hun wensen. Dat zijn de mensen die afgunstig naar je kijken als je maar twee dagen werkt als alleenstaande en daar commentaar op hebben, maar wel elk jaar drie keer op vakantie gaan. ?? Die willen ook niet ‘optimaliseren’.

  2. Leuk om te lezen! Ik zit nu zelf in een ‘fase’ dat ik merk dat ik echt veel minder dingen nodig heb in het leven dan ik een paar jaar geleden dacht. Mijn behoeftes worden minder, waardoor ik nu ook veel dingen aan het verkopen ben. Dingen waar ik nu geen behoefte meer aan heb. En dat voelt wel echt goed moet ik zeggen!
    Wat de financiële toekomst betreft, daarmee heb ik nu een start gemaakt om daaraan te werken en ik heb er alle vertrouwen in dat dat langzaam maar zeker ook helemaal goed gaat komen! Helaas niet alles tegelijk zoals ik het liefste wil, maar het eindresultaat zal hetzelfde zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.