#FreedomFriday: Travel hacking voor Nederlanders

#FreedomFriday: Travel Hacking voor Nederlanders

Op Amerikaanse blogs lees ik regelmatig over ‘travel hacking’, de kunst van zo goedkoop mogelijk – of soms zelfs gratis – reizen. Nu klinkt dat natuurlijk bijna te mooi om waar te zijn, maar het aantal verhalen uit de praktijk liegt er niet om. Het kan. Maar geldt dat ook voor Nederlanders? Een eerste onderzoekje laat zien dat travel hacking voor Nederlanders een stuk lastiger is dan travel hacking voor Amerikanen. Zij hebben nu eenmaal veel meer mogelijkheden om punten te sparen voor gratis vluchten en overnachtingen. Maar wat kan in Nederland wel? Ik heb een aantal opties op een rijtje gezet.

Airmiles sparen via je creditcard

Met de American Express-Flying Blue kaart kun je punten sparen voor het Flying Blue-programma. Via dat programma spaar je voor upgrades of zelfs gratis tickets. Bovendien krijg je bij aanschaf van de kaart ook miles cadeau. Bij aanschaf van de goedkoopste kaart (1e jaar gratis, daarna 75 euro per jaar) zijn dat 5.000 miles. Bij de twee duurdere kaarten (eerste jaar 50% korting en daarna respectievelijk 170 en 600 euro per jaar) zijn dat 20.000 miles.

Nu klinken die jaarbedragen een stuk hoger dan de 15 euro die ik nu voor mijn Euroclix-creditcard betaal. Maar: je krijgt de miles als je binnen 3 maanden na ontvangst van de kaart ten minste 500 euro met je kaart uitgeeft. Dat betekent dat je de kaart dus ook binnen het (gratis) jaar weer kunt opzeggen! Wil je per se die 20.000 miles (goed voor een enkeltje naar Dubai), dan moet je dus rekening houden met respectievelijk 85 en 300 euro aan kosten voor het eerste jaar.

Bijkomend voordeel is dat je met zo’n kaart – mits je de reis daarmee betaalt – automatisch recht hebt op een reis- en annuleringsverzekering. Wij hebben zelf een doorlopende reisverzekering en betalen daar toch al snel 70-90 euro per jaar voor. Voor die kosten kunnen we dus ook één van de twee goedkoopste kaarten gebruiken én beginnen met miles sparen.

Voor de Belgen onder ons is er ook een Brussels Airline Premium American Express-kaart waarmee je Miles kunt sparen. Die Miles vervallen nooit, mits je de kaart elke maand gebruikt. De miles die je hiermee verdient maken deel uit van het Miles & More-programma, een samenwerking tussen Lufthansa en Brussels Airlines.

Loyaliteitsprogramma’s

Veel hotels hebben loyaliteitsprogramma’s waarvoor je je kunt aanmelden. Dan krijg je bijvoorbeeld voor elke overnachting een X aantal punten, dat je weer kunt inwisselen voor korting op je volgende overnachting. In Nederland heeft (Van der) Valk dat bijvoorbeeld. Daar krijg je voor elke boeking 5 euro korting op een volgende boeking. Die korting kun je even opsparen, maar kent wel een beperkte geldigheid.

Je in het buitenland aanmelden voor dergelijke programma’s is ook altijd een goed idee. Zo logeerde ik tijdens mijn vakantie in Florida bijvoorbeeld eens in het Four Points By Sheraton Hotel. Destijds maakte dat deel uit van de Starwood Hotels & Resorts, wat betekende dat ik me aan kon melden voor een aantrekkelijk spaarprogramma. Tijdens mijn drie overnachtingen daar, spaarde ik 15 dollar bij elkaar voor een gratis maaltijd. Het was nog geen gratis overnachting, maar het was zeker een begin!

Ook luchtvaartmaatschappijen hebben loyaliteitsprogramma’s. Het Flying Blue-programma van KLM – waarvoor je via de hierboven genoemde creditcard punten kunt sparen – is daar een mooi voorbeeld van. Voor elke ‘airmile’ die je aflegt, krijg je airmiles. En ook voor elke overnachting die je via een aangesloten partner boekt en voor elke auto die je huurt. De Miles blijven geldig, mits je ten minste één keer per twee jaar een vlucht boekt die hiervoor in aanmerking komt.

Error fare

Volg je op Facebook reisaanbieders zoals WeFlyCheap en Travelbird? Grote kans dat je dan de term ‘error fare’ al eens langs hebt zien komen. Een error fare is een tarief dat waarschijnlijk verkeerd in het systeem staat en dus veel lager ligt dan normaal gesproken het geval is. Als je zo’n error fare tegenkomt, is het zaak om vooral te boeken en je mond te houden. Juich pas als je je ticket in je mailbox hebt; dan kan het niet meer gewijzigd worden. Ga vooral NIET informeren bij de luchtvaartmaatschappij; dan zal de prijs ongetwijfeld snel worden aangepast. Ik kwam in het verleden bijvoorbeeld al error fares tegen voor New York (86 euro), Cuba (137 euro, met KLM!) en Zuid-Amerika (136 euro). De error fares zijn vaak maar heel kort beschikbaar; net zolang het duurt tot de maatschappij merkt dat er een foutieve prijs aangegeven is.

Open Jaw-ticket

Een ander voordelig ticket is het Open Jaw-ticket. Je vliegt dan heen van A naar B en terug van C naar A. Het belangrijke voordeel is dat je dan dus niet per se in een rondje hoeft te reizen. Je kunt ook bijvoorbeeld van Amsterdam naar Rome vliegen, vanaf Rome de trein pakken naar Moskou en vanaf Moskou weer naar Amsterdam vliegen. Dat maakt je reis een stuk avontuurlijker en vaak ook veel goedkoper dan een retourtje Rome en een retourtje Moskou.

Ter plaatse betalen

We doen het natuurlijk liever niet, maar op de plek van bestemming moet je toch regelmatig iets betalen. Als je contant geld nodig hebt, kun je het beste pinnen bij een bank. Daar betaal je geen of weinig kosten. Bij een pinautomaat in bijvoorbeeld een supermarkt betaal je meestal nog een ‘fee’ bovenop de bankkosten. Ter plaatse pinnen is vaak wél goedkoper dan vooraf vreemde valuta via de bank bestellen.

Mag je aangeven of je wilt betalen in de plaatselijke valuta of in je eigen valuta? Kies dan altijd de plaatselijke valuta. Meestal reken je dan minder af.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Travel Hacking tips

Wel doen:

  • Kijk gerust eens of het bijkopen van Miles zin heeft voor je. Vaak krijg je daar hele aantrekkelijk aanbiedingen voor, waardoor je het aankoopbedrag makkelijk weer terugverdient op een goedkopere of gratis vlucht. Doe dit wel vooral als je denkt dat je de Miles ook daadwerkelijk kunt opmaken.
  • Wees creatief; kies bijvoorbeeld eens voor een ticket met een overstaptijd van één of meerdere dagen. Dan kun je een extra bestemming toevoegen aan je lijstje, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen.

Niet doen:

  • Meld je niet klakkeloos bij élk programma aan. Er zijn programma’s waar je je maar één keer mag aanmelden. Doe dat dan ook alleen op het moment dat je ook écht denkt er gebruik van te kunnen maken.
  • Ga er niet vanuit dat je gratis kunt reizen naar jouw droombestemming, wanneer het in jouw agenda past. Voor travel hacking is een beetje flexibiliteit echt noodzakelijk.
    Wees niet bang voor een creditcard. Je kunt gewoon instellen dat je deze elke maand afbetaalt. Dan betaal je geen rente en zijn je aankopen nog eens goed verzekerd ook.
  • Ga niet klakkeloos Miles sparen, maar bedenk ook goed waar je ze aan uit wilt geven. Zeker als je ze spaart via een betaalde kaart! Het is natuurlijk de bedoeling dat travel hacking reizen goedkoper maakt, niet duurder.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om flink te besparen op reizen. Heb jij nog tips die niet in dit overzicht mogen ontbreken?

Als je trouwens benieuwd bent naar travel hacking door Nederlanders in de praktijk, dan vind je het boek van Jelmer de Boer misschien wel leuk: Thuisblijven is duurder. Ook verkrijgbaar in de bieb 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.