#FreedomFriday: meer geld uit je tijd halen

Hoe haal je meer geld uit je tijd?

Geld is er onbeperkt; het kan zelfs nog bijgedrukt worden. Voor tijd geldt dat niet. Of je nu rijk bent of arm; iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag. Dat maakt dat tijd veel kostbaarder is dan geld. Eenmaal ‘uitgegeven’, komt het niet meer terug. Het is dus zaak er zorgvuldig mee om te gaan. Maar hoe pak je dat aan, als je bijvoorbeeld óók aan meerdere inkomstenbronnen wilt werken om financieel vrij te worden? Hoe haal je dan meer geld uit je tijd? En het liefst ook nog zonder je kwaliteit van leven te verslechteren?

Tijd en geld

Dat is een behoorlijke uitdaging. We zijn namelijk over het algemeen gewend om tijd voor geld te ruilen. Je geeft een bepaalde hoeveelheid tijd aan je baas, die je daarvoor salaris betaalt. Zo doe je al je uitgaven indirect met je tijd. Vrijwel alles waar jij je geld aan uitgeeft, betaal je met je tijd.

Daar willen we natuurlijk een beetje vanaf. Tijd is immers kostbaarder dan geld.

Je kunt natuurlijk van alles doen om meer geld uit je tijd te halen. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang héél veel gewerkt. Van ’s morgens een uur of 5-6 tot na middernacht. Dan werk je meer uren en heb je dus meestal meer geld (hoewel dat natuurlijk ook meteen weer in de hypotheek en het-gat-dat-verbouwing-heet verdween).

Maar je kwaliteit van leven wordt er niet echt beter van. Elk wakkere uurtje van de dag werken maakt de meeste mensen niet blijer. En je kunt wel denken: “Even doorbijten, straks….”, maar je weet natuurlijk niet óf je een straks hebt. Sterker nog; als je niet goed op jezelf let, werk je misschien wel in de hand dat dit niet het geval is. Misschien heeft je gezondheid er wel eerder genoeg van, of zegt je sociale omgeving: “Doei!!!”.

Je weet het niet.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dus wat kun je wel doen om meer geld uit je tijd te halen?

Ik denk dat we één ding wel kunnen stellen: je tijd ruilen voor geld is niet ideaal. Want:

  • je tijd is beperkt; iedereen heeft maar 24 uur
  • je tijd is uniek van jou; als jij het besteed aan je vrienden, is dat niet vergelijkbaar met wanneer je een nanny inhuurt om tijd door te brengen met je vrienden
  • het geld wordt meestal weer gebruikt om dingen te kopen, in plaats van tijd

Toch ontkom je er niet altijd helemaal aan. Als je een passief inkomen wilt opbouwen, dan is de kans groot dat je vooraf moet investeren, voor je daar de vruchten van kunt plukken.

Dus is het zaak om zorgvuldig met je tijd om te gaan. Net zoals je nu misschien al wel zorgvuldig met je geld omgaat.

Plannen

En dat begint met plannen. Net zoals de Amerikaanse geldgoeroe Dave Ramsey mensen motiveert om voor elke euro een bestemming te hebben, is het ook goed om voor elke minuut – of in ieder geval elk uur – een doel te hebben.

Dat vind je waarschijnlijk niet erg vrij klinken.

Dat zou in ieder geval mijn eerste reactie zijn geweest, zeker als je het me een paar jaar geleden had gezegd.

Waarom? Omdat ik het fijn vind om mijn tijd helemaal zelf in te delen. Precies volgens hoe ik me op dat moment voel. Maar wat krijg je dan…

Misschien heb ik dan een keer een wat korte nacht gehad. Ik heb 3 dingen op mijn to do-lijst staan, maar voel me zó moe, dat ik eigenlijk wel even een pauze kan gebruiken. En dat kan natuurlijk; niemand heeft er last van als ik even op de bank kruip met een serie.

Dan gebeuren er twee dingen:
  1. Ik vergeet ongetwijfeld de tijd, geïnspireerd door verschillende cliffhangers of doordat ik simpelweg in slaap val;
  2. Elke wakkere seconde van dit ‘genietmomentje’ denk ik aan alles wat nog moet gebeuren. Want deze pauze had ik niet meegenomen in mijn plan voor de dag.

Kortom; ik maak gebruik van de vrijheid om mijn tijd anders in te delen, maar het kost me méér tijd dan gedacht én ik geniet er niet zo erg van, omdat er in mijn achterhoofd een stemmetje roept dat er óók deadlines zijn.

En daarom is plannen dus zo belangrijk. Je tijd is nóg kostbaarder dan je geld, waarom zou je daar dan niet superzorgvuldig mee omgaan?

Plan je pauzes voortaan. Plan je vakanties en vrije dagen nog voor het jaar begonnen is. Zet hiervoor een afgebakende periode apart en geniet er dan met volle teugen van.

Hoe je na zo’n geplande Netflix- of lees-pauze wél weer lekker actief wordt? Door letterlijk je lijf te bewegen. Ga iets doen of ga gewoon springen of dansen.

Dan heb je de rust kunnen pakken die je nodig had, zonder dat je er meer tijd aan hebt verspild. Je zult er versteld van staan hoeveel tijd je dan overhoudt om te werken aan al die extra inkomstenbronnen!

Verdeel je tijd in brokken

Het is heel gemakkelijk om afgeleid te raken. Zelfs als je helemaal alleen in een ruimte zit, kunnen binnenkomende mailtjes of berichten je eigenlijk de hele dag wel uit je concentratie halen. Dan verstrijkt de tijd, maar gebeurt er weinig.

Een manier om dat tegen te gaan, is je tijd in brokken te verdelen. In de Productivity Planner werken ze bijvoorbeeld met brokken van 20 minuten. Voor je aan een taak begint, kijk je hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Die tijd zet je in brokken van 20 minuten apart. Vervolgens zet je de timer op 20 minuten en ga je full focus aan de slag.

Na 20 minuten neem je 5 minuten pauze. En dan ga je niet online zitten surfen, maar echt even iets anders doen.

Je kunt deze techniek ook gebruiken om bijvoorbeeld je mail en berichtjes onder controle te houden. Die hoef je namelijk niet steeds direct te beantwoorden. Als je hier om een uur of 12 en tegen het einde van de dag even een momentje voor neemt, doe je het in één keer. Dat kost minder tijd (al is het maar omdat je zo de vaart eruit haalt en dus niet steeds heen en weer gaat) en geeft je meer rust.

Je kunt deze brokken ook gebruiken om meer geld te verdienen. Je hebt namelijk blokken die je zelf indeelt, maar je hebt ook brokken die er ‘gewoon zijn’.

Als je op de trein staat te wachten bijvoorbeeld, of ergens (als passagier) naar toe rijdt. Of wanneer je bij het schoolhekje staat te wachten.

Let hier eens op: grote kans dat er bijna dagelijks vaste ‘wachtmomentjes’ voorbij komen. Wanneer je die gebruikt om te werken aan je inkomstenbronnen, kost het je eigenlijk niets extra’s. Sterker nog; daardoor blijf je actief en haal je waarschijnlijk meer uit de rest van je dag.

Doe het niet alleen

Een van de belangrijkste redenen die mensen opgeven als ze vertellen dat ze financieel onafhankelijk willen zijn, is dat ze meer tijd willen doorbrengen met hun geliefden.

Hartstikke logisch. Die tijd kun je immers niet meer inhalen.

Denk dus ook eens na of je die twee niet kunt combineren. Kun je met je vrienden of je partner een side hustle beginnen? De Bitcoin-familie is hier een mooi voorbeeld van. Zij hosselen zich nu een weg over de hele wereld, maar doen dat wel mét elkaar. Geen vader of moeder die tot in de late uurtjes aan de slag is om iets voor het gezin te kunnen verdienen – en zichzelf daarmee misschien eerder van ze vervreemdt.

Als je uiteindelijke doel geen superjacht of Rolls Royce is, maar meer tijd met de mensen van wie je houdt, dan kun je daar natuurlijk ook nu al mee beginnen.

Let er wel op dat je focus blijft op het samen doen, niet op zoveel mogelijk geld verdienen. Dan schiet je je doel weer wat voorbij.

Wacht niet

Misschien denk je dat je nu geen tijd hebt om te hosselen. Om meer geld uit je tijd te halen. Als je dat denkt, dan is het ook zo. En als je denkt dat je die tijd wél hebt, dan is het ook waar!

Wacht niet te lang, maar probeer het gewoon eens. Voor je ’t weet ben je 10 jaar verder en heb je je misschien uit de naad gewerkt voor je baas, maar ben je zelf nog geen steek verder.

Stel jezelf gewoon eens deze eenvoudige vraag:

Welke actie – klein of groot – kan ik VANDAAG nemen om dichter bij mijn doelen of droomleven te komen?

Ik weet het al; hoewel mijn weken de laatste tijd ontzettend hectisch zijn, investeer ik vandaag tóch weer een aantal uur in een bezoek aan mijn business coach. Het zou ontzettend makkelijk zijn om dat uit te stellen. Want: ik ben toch aan het werk? Dat is toch ook goed?

Klopt. Maar het grote plaatje in de gaten houden is óók belangrijk. Uiteindelijk willen we immers meer geld uit minder tijd halen. En meer, sneller of effectiever werken is daarop niet altijd het juiste antwoord. Om maar in de woorden van Gretchen Rubin – van het Happiness Project – te spreken: “Werken is één van de gevaarlijkste vormen van uitstellen“.

Wat is dat ene (kleine) stapje dat jij vandaag kunt zetten? Om niet harder, maar misschien wel slimmer te gaan werken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Hmmm die losse brokken tijd zou ik inderdaad beter moeten besteden. Met tussenuren in ’t onderwijs is het al snel verloren tijd. Zonde maar ook lastig te doorbreken.

  2. Ik heb mijn tarief met 1/3 verhoogd. Minder klanten en dezelfde inkomsten of soms zelfs meer in minder tijd. Dat had ik veel eerder moeten doen

  3. Zodra ik merk dat het te druk wordt, verhoog ik mijn tarief. Dan hoef ik minder te werken en verdien ik meer. Echter is dit pas het begin en kan ik nog heel veel leren… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.