Geld en relaties: het verhaal van Frans

Het verhaal van Frans Geld en Relaties

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in deze serie: het verhaal van Frans*.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Meld je dan hier aan.

Wie ben je?

“Ik ben Frans en ik ben 30 jaar. Ik werk fulltime en woon wettelijk samen met mijn vrouw in België. We hebben samen één dochter.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“In mijn jeugd heb ik altijd moeten werken voor de extra’s die ik wilde. Toen ik 15 was, overleed mijn vader. Hierdoor ben ik veel sneller volwassen geworden dan misschien ‘gewoon’ zou zijn. Dat is volgens mij een belangrijke reden waarom ik bewuster omga met geld.”

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

“Ja, dat kan ik met mijn partner, maar ook met mijn vrienden. We werken in verschillende sectoren en vergelijken gerust de lonen met elkaar.”

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Mijn partner en ik komen niets te kort. Bovendien kunnen we nog zo’n 800 euro in de maand sparen. Financieel hebben we het dus goed, maar dat heeft ook een keerzijde.

Zo maak ik lange dagen op het werk; ik ben toch snel minimaal 10 tot 11 uur weg. Mijn vrouw werkt 8 uur en vangt daarnaast onze dochter op.

We leven best zuinig. We maken bijvoorbeeld ons weekmenu aan de hand van een lijst, waardoor we tijdens het boodschappen doen alleen meenemen wat écht nodig is. We laten ons dan niet (ver)leiden door koopjes.

Wat ook scheelt in de kosten is dat we niet veel frisdrank drinken. Dat bespaart een hoop geld.”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Als wij uit eten gaan met vrienden, dan betaalt ieder zijn eigen deel. Als we een familiefeest geven, dan betalen we het zelf.”

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

“Ik vind dat wel heel belangrijk, zeker omdat er nog zo’n taboe op ligt. Niet iedereen praat even openlijk over wat hij of zij verdient en ook niet over salarisverhogingen.”

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

“Toen we net gingen samenwonen, heb ik het huishoudboekje bijgehouden. Hierin vielen vooral de grote kostenposten op, waardoor we ook snel zagen waar we konden besparen.

Dat wierp zijn vruchten af; 7 jaar later hadden we samen zo’n 50.000 euro gespaard én voor ongeveer 20.000 euro in ons huis geïnvesteerd!

Ik ben ook altijd kritisch gebleven over de maandelijkse abonnementen. We zijn bijvoorbeeld al een aantal keer veranderd van aanbieder voor mobiele telefonie en televisie, wat steeds weer heeft geleid tot lagere kosten.

Ik zou in de toekomst best nog wel willen durven investeren in meer risicovolle beleggingen of aandelen. De beleggingen die we nu hebben, zijn defensieve beleggingen. De winsten die we daarop maken zijn lager dan de winsten die we zouden kunnen maken met meer risicovolle beleggingen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Frans!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer persoonlijke geldverhalen

Wil je meer persoonlijke geldverhalen lezen? Je vindt ze in de reeks Geld en Relaties en Geldgeheimen.

Wil je zelf je geldverhaal delen? Dat kan natuurlijk ook. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik hiervoor verschillende formulieren gemaakt. Je kunt ze invullen waar en wanneer het jou uitkomt. En als je wilt; helemaal anoniem.

Deel hier jouw persoonlijke geldverhaal voor Geld & RelatiesGeldgeheimen of Aflossings(succes)verhalen.

Je deelname wordt gewaardeerd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Als ik zoveel geld op de bank heb staan, zou ik zelf nadenken om een paar uurtjes minder te werken en meer tijd met mijn gezin door te brengen. 10/11 uur is veel op een dag, dus als het ff kan zou ik minder uren proberen te regelen. Dan ‘maar’ €400 sparen ipv €800. De tijd met je gezin krijg je niet zomaar meer terug, je kind groeit maar 1x op. Maar dat is mijn kijk er op, iedereen ervaart het leven op zijn eigen manier. Wel knap dat ze zoveel gespaard hebben, daar kunnen veel mensen nog wat v leren.

 2. Leuk verhaal en herkenbaar met onze situatie. Nu inmiddels € 80.000,- euro gespaard in 8 jaar en daarnaast nog € 30.000 euro afgelost op onze hypotheek. Wij leven ook zuinig, maar geven wel geld uit aan leuke dingen die we het geld waard vinden.

  Nog een aantal tips om (nog) meer kosten te besparen:

  Bel ieder jaar je Internet/Televisie provider op en geef aan dat je wilt opzeggen. Komen ze vaak met een aanbieding om je als klant te behouden. Dit doe ik nu al enkele jaren en scheelt ieder jaar weer honderden euro’s.

  Stap ieder jaar over van energiemaatschappij en doe mee met de collectieve inkoop energie van Vereniging Eigen Huis. Zo krijg je ook ieder jaar een welkoms bonus van de nieuwe maatschappij.

  Ook betaal ik mijn (zorg)verzekering in 1x. Dat scheelt weer in de premie. Zo neem ik ook altijd het maximale eigen risico (€ 885,- euro). Als je dan 2 jaar achter elkaar geen zorgkosten hebt en je zou in het 3e jaar in het ziekenhuis belanden ben je evenveel geld kwijt dan als je had gekozen voor een laag eigen risico over die afgelopen 3 jaar.
  Maar als je dus langer dan 2 jaar niet in het ziekenhuis beland bespaar je dus fors op je verzekering. Dit alleen doen als je een goede gezondheid hebt natuurlijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.