Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?

Tweedehands zonnepanelen

Veel dingen kun je tweedehands kopen: van kleding tot telefoons en van meubelstukken tot auto’s. En zelfs de meeste huizen zijn minimaal tweedehands als je ze koopt 😉 Maar hoe zit dat eigenlijk met zonnepanelen? Ik las deze maand in het magazine van Vereniging Eigen Huis over deze optie en dacht: daar wil ik wel meer van weten. Want is tweedehands zonnepanelen kopen iets dat je wel of niet moet doen?

Nulwoning

Zonnepanelen lijken me geweldig. Zelf de stroom opwekken die je verbruikt, zodat je energierekening (flink) naar beneden kan. We hebben het er samen wel eens over dat ons volgende huis wel een nulwoning mag worden; zo’n huis waarbij je dankzij allerlei slimme, duurzame ingrepen nul op de meter hebt.

Maar voorlopig is het nog niet zo ver. We hebben geen concrete verhuisplannen en zijn er ook nog niet helemaal over uit wat we – als we zouden verhuizen – met dit huis zouden doen: verhuren of verkopen.

Het ligt voor ons dus ook wel voor de hand dat we momenteel niet gaan investeren in zonnepanelen. Simpelweg omdat de kans wél groot is dat we niet de volledige terugverdientijd (die meestal rond de 7 jaar ligt) op deze plek wonen. En er zit een bepaalde grens aan de verkoopprijs bij huizen in deze prijsklasse; die investering in zonnepanelen krijg je niet zomaar terug.

Althans, niet als je voor nieuwe zonnepanelen gaat. Maar zouden tweedehands zonnepanelen dan misschien wel of juist niet een optie zijn?

Mijn eerste reactie: lijkt me geen goed plan. Ik weet dat de technologische ontwikkelingen bij zonnepanelen snel gaan, dus dat je ook snel met een verouderd systeem kunt zitten. Bovendien zit je met de plaatsing. Maar: ik heb me er eerder ook niet in verdiept, dus wellicht zie ik onnodig beren op de weg. Fijn dat de VEH er dus even onderzoek naar heeft gedaan 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aanbod aan tweedehands zonnepanelen

Als ik tweedehands zonnepanelen wil kopen, is het aanbod in ieder geval genoeg.

In een straal van 25 kilometer zou ik bij elkaar al meer dan 100 panelen kunnen ophalen. Van verschillende maten, leeftijden en wattages, dat wel. Een aanbieding springt eruit: 70 panelen van ongeveer 5 jaar oud. Die gaan volgens mij via een bedrijf, want je kunt ze met een btw-factuur kopen. En die kun je als koper voor zonnepanelen weer terugvragen.

Tip: Als je zonnepanelen plaatst en je eigen stroom opwekt, word je eigenlijk een klein energiebedrijf en dus ‘ondernemer’. Het voordeel hiervan is dat je de btw op de aanschaf van de zonnepanelen kunt terugvragen. Dit kan binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar (van de aankoop). De factuur van de zonnepanelen en de energierekening moeten op dezelfde naam staan. Voor het terugvragen van de btw kun je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst gebruiken.

Als ik verder kijk, vind ik wel honderden advertenties. Er is dus aanbod genoeg. Maar wanneer is iets ook ‘goed’?

Aan welke eisen moeten tweedehands zonnepanelen voldoen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt ongeveer rond de 7 jaar. Als de energieprijzen stijgen, dan neemt die periode af. Als je de btw nog kunt verrekenen, dan daalt die terugverdientijd naar zo’n 5 jaar.

De panelen zelf gaan natuurlijk wél veel langer mee. Gemiddeld zo’n 25 jaar. In die periode zul je nog wel één of twee keer de omvormer moeten vervangen; die gaat namelijk zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Volgens de Consumentenbond moet je er rekening mee houden dat elke keer dat je de omvormer vervangt, het ongeveer 2 jaar duurt voor je weer ‘gratis’ stroom hebt.

Stel je voor dat je systeem dus 25 jaar meegaat. Dan heb je na ongeveer 6 jaar gratis stroom. Nog 19 jaar dus. Moet je de omvormer twee keer vervangen, dan heb je in totaal 19 – 2 – 2 = 15 jaar gratis stroom gehad.

Maar dat is dus met nieuwe zonnepanelen.

Met tweedehands zonnepanelen kan het plaatje er anders uitzien:

 • Je koopt de panelen vaak goedkoper, maar:
 • Ze kunnen echter verouderd zijn, waardoor het wattage niet vergelijkbaar is met nieuwe exemplaren en de terugverdientijd langer kan zijn
 • De omvormer is mogelijk veel eerder stuk, waardoor je sneller opnieuw moet investeren
 • De btw is niet altijd aftrekbaar (in ieder geval niet als je ze niet met btw-factuur kunt kopen)
 • Je zit met installatiekosten; veel installatiebedrijven zullen liever nieuwe zonnepanelen installeren. Als je zelf niet handig bent, kunnen de installatiekosten voor tweedehands zonnepanelen stevig oplopen
 • De panelen kunnen (eerder) kapot zijn

Waar je dus op moet letten:

Eigenlijk is het alleen slim om je op tweedehands zonnepanelen te richten, als je een beetje thuis bent in deze markt en dus niet blind hoeft te vertrouwen op de informatie van de verkoper. Want natuurlijk deden ze het altijd goed!

Vraag altijd naar de reden van verkoop. En kan de verkoper inzage geven in wat de panelen momenteel opwekken? Ik ken bijna geen enkele zonnepaneeleigenaar die niet vol trots zo’n app op de telefoon laat zien als je daarnaar vraagt. Wanneer je niets van bewijs kunt zien van de prestaties van de panelen, is dat misschien reden tot zorg.

Controleer altijd ook de buitenkant van de tweedehands zonnepanelen: vlekjes zijn meestal een no go, omdat het dan mogelijk is dat de lagen onder het glas loslaten.

Houd er rekening mee dat het rendement van zonnepanelen per jaar met zo’n 0,5 tot 1,5 procent achteruit gaat

Koop je er een omvormer bij? Check dan de achterkant goed en controleer of er niet veel vuil tussen de koelribben zit. Gebruikte omvormers gaan natuurlijk minder lang mee dan nieuwe omvormers.

Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden én de kosten voor het installeren van zonnepanelen. Niet elke installateur staat te springen om een tweedehands set zonnepanelen te installeren. En garantie krijg je meestal ook niet.

Ga ook niet zelf rommelen als je er geen verstand van hebt; als je een dak vol wilt hebben, dan komt daar meer bij kijken dan je denkt.

Conclusie

Als ik het allemaal zo bekijk, valt of staat het eigenlijk vooral met de installatiekosten. Ben je zelf heel handig of ken je een goede installateur die ze voor een mooie prijs wil installeren, dan kun je met tweedehands zonnepanelen best een gokje wagen.

Mits het maximale vermogen van de zonnepanelen hoog genoeg is (nieuw ligt dat rond de 265 tot 325 wattpiek, maar dat neemt dus per jaar gebruik af) en de panelen er nog goed uitzien. En als je ze tweedehands met btw kunt kopen, dan ziet het plaatje er nog aantrekkelijker uit.

Het blijft wel een risico; de omvormer zul je waarschijnlijk sowieso binnen een paar jaar moeten vervangen en daarvoor ben je al snel zo’n 1.000 euro kwijt. Dat kan prima uit als je panelen inderdaad nog 20 jaar mee gaan, maar anders wordt het misschien toch een ander verhaal.

Ik zie wel dat het voor ons voorlopig géén optie is. Wij zijn niet speciaal handig met zonnepanelen. Dat zou op zich niet eens zo’n probleem zijn, als je het voor de lange termijn doet. Maar als je mogelijk ook nog gaat verhuizen, dan maak je wel de kosten voor aanschaf, installatie en eventueel de omvormer, maar haal je die er nooit meer uit. Althans, niet binnen 5 jaar. Wie weet later een keer…

Wat vind jij van tweedehands zonnepanelen? Zou jij die plaatsen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wij hebben in februari nieuwe laten plaatsen. Niet eens over tweedehands nagedacht en precies om lle redenen die je noemt. Wel veel offertes aangevraagd en combi van verstand en gevoel gebruikt om te kiezen met wie we in zee gingen. (lokale ondernemer, goed gevoel bij, ietsje duurder dan de goedkoopste, maar durfde wel iets meer de grens op te zoeken op t dak waardoor er 13 panelen liggen ipv 9) heel erg blij mee!

 2. Iedereen is heel enthousiast over zonnepanelen, maar wanneer ik onze stroomrekening bekijk betalen wij per maand 25 euro variabele lasten voor stroom. Rest is transportkosten, belastingen of gas. Dan kun je toch veel beter investeren in je huis om je gaslasten naar beneden te brengen? Totaal betalen wij 165 per maand aan gas en elektriciteit. Waar maak ik de denkfout?

 3. @Wilma. Je hebt helemaal gelijk. Investeren in isolatie heeft meer zin dan zonnepanelen aanschaffen. En het terugdringen van gebruik van elektriciteit ook. Alleen denk ik dat het ‘winst’ maken met de zon een concept is dat iets beter verkoopt.

  Milieu Centraal heeft veel informatie. En bestaan meer artikelen over bijvoorbeeld:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/30/warmte-in-huis-houden-dat-is-de-eerste-winst-a2867732
  Lees ook vooral de commentaren.
  Het nadeel van energieverbruik terugdringen is dan wel dat het investeren in zonnepanelen steeds minder zin heeft 😉 het duurt steeds langer voordat je het terugverdient ;-P

 4. Hier een heel andere verhouding ua gas en energie kosten dus dat is voor iedereen weer anders en dus maak je idd ook mdere keuzes! Wij betalen nu 60 euro minder per maand door de zonnepanelen (uiteraard kunnen we nog niet helemaal zien of dat uiteindelijk goed uitkomt en deels afhankelijk van de zon) maar dat is dus al een heel andere verhouding dan bij jullie!

 5. Er is nog een aspect waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van tweedehands zonnepanelen en dat is dat de wettelijke eisen aan zonnepaneleninstallatie zijn veranderd sinds 27 april 2019. Elke nieuwe installatie (dat is ook tweedehands) of gewijzigde installatie (extra zonnepanelen of nieuwe omvormer) moet voldoen aan deze nieuwe eisen. Grote kans dat die tweedehands zonnepanelen en met name de omvormer niet aan de nieuwe wettelijke eisen voldoen en dat maakt de aanschaf van tweedehands zonnepanelen volgens mij geen goede keuze.

 6. Zonnepanelen zijn populair om de ze relatief goedkoop zijn en makkelijk om te leggen.

  Tweedehands zonnepanelen heb ik nog nooit rendabel gezien tov nieuwe panelen om een aantal redenen:

  1. De technologie is in de afgelopen jaren veel verbeterd. Daarom brengen nieuwe panelen vaak veel meer op dan panelen van een paar jaar oud.
  2. Tot voor kort werd er importheffing geheven op zonnepanelen uit China. Op nieuwe panelen niet meer, daarom zijn nieuwe panelen nu ook een stuk goedkoper. Omdat mensen hun investering toch deels terug willen zien, zijn tweedehands panelen vaak veel te duur. Realistisch gezien zou een tweedehands paneel niet meer dan 20ct/Wp mogen kosten. Dan zou een 200Wp paneel 40 euro mogen kosten, terwijl men daar 3 jaar geleden misschien het 5-voudige voor heeft betaald.
  3. Installatiekosten en extra materiaal wegen relatief zwaarder bij een lagere opbrengst. Daarom is nieuw vaak veel aantrekkelijker.

  Daarnaast is een terugverdientijd van 7 jaar niet meer acceptabel. Afhankelijk van de ligging, zou je met een goede offerte op een TVT van 4-5 jaar kunnen komen.

 7. Wilma, gaskosten komen ook (afhankelijk van je douche- en andere gewoontes) voor een deel uit warm water verbruik. Daar kan een zonneboiler natuurlijk ook kosten omlaag brengen.
  Bij kille/frisse voor- en najaarsdagen kan je natuurlijk ook nog net dat graadje extra met een elektrisch kacheltje krijgen en de gasverwarming uitlaten.

  Nee, daarmee verdien je het misschien niet terug, maar ik bedoel te zeggen dat het niet zo zwart/wit is. Wij verbruiken nl ook heel weinig stroom, maar bovenstaande zijn de dingen waarin ik het zou zoeken als ik panelen ging leggen.

 8. Effectief verdien ik 85 euro per maand door de zonnepanelen (10 stuks), aangezien we kunnen salderen lever ik meer op dan wat ik verbruik.
  Investering rond de 4000, jaarlijkse besparing >1000. Dus heb ze binnen 4 jaar terug verdient.

  Klopt dat de vaste lasten dan betaalt dienen te worden, echter door overproductie (salderen ) wordt dit ook minder.

  Door jaarlijkse teruggave te investeren in isolatie en palletkachel, betaal ik effectief 19,81 !per maand aan de energie maatschappij.
  Dit jaar loopt mijn contract af.
  Mijn huidige energie maatschappij geeft me een cashback van 75 euro. dan zal mijn maandbedrag 13,56 worden.
  Echter door vergelijkingssite te raad en daarbij niet alleen te kijken naar wat ze je voorschotelen, maar te kijken naar vaste en variabele kosten.
  Heb ik een andere firma gevonden waarbij ik 12,05 ga betalen. (Na aftrekwelkoms korting van 50 euro )
  2 kanttekeningen :
  *per jaar ben ik 250 euro aan pallets kwijt. Dus dit is exclusief. Desondanks besparing van 30% op gas. thuis is het met kachel ongeveer 22 graden, terwijl van te voren we de cv ketel op 18,5 in de avond hadden en overdag 17.
  * ik kies 100% groene stroom.

  Dus of het wat oplevert. Echt wel!
  Maar het is een kwestie van investeren.
  Panelen leveren hierbij voor ons het hoogste rendement.
  Oh, wat ik nu doe met mijn teruglevering nadat we de investering hebben gedaan. Ik stop het in mijn hypotheek. Betaal ook daar nu minder
  Win -win situatie

 9. @Wilma, door zonnepanelen aan te schaffen kun je ook gasverbruik om laag te krijgen, bv electrisch stoken, inductie koken.

  Hier zonnepanelen en daarvoor was ons maandvoorschot 60 euro en krijg ieder jaar geld terug.

 10. tweedehands lijkt mij niet lonend. En nieuw zijn ze niet eens zo duur hoor. wij hebben er sinds april 13 liggen, helemaal compleet incl installatie en btw 5.000 euro. Voor dat geld gaan wij in ieder geval niet prutsen met tweedehands en alle ellende die daar 9 van de 10 keer bij komt kijken.

 11. In november hebben we zonnepanelen laten plaatsen. Gebruikt is niet in ons opgekomen omdat de panelen nieuw al niet heel erg duur zijn. De installatie hebben we laten uitvoeren door een erkend bedrijf.

  Onze theoretische terugverdientijd ligt inderdaad op de genoemde 7 jaar. Maar als ik kijk naar hoe mijn investering rendeert is dat vele malen interessanter dan het geld op de bank laten staan.

  Of ik met de kennis dat er binnen enkele jaren wordt verhuisd de investering zou doen durf ik te betwijfelen.
  In theorie zou je de panelen kunnen meenemen naar de nieuwe woning. Maar de- en montage is ook niet voor niets.

  1. Ja, dat is ook wat mij tegenhoudt; het monteren en demonteren. Daar moet je (vind ik dan, gezien ons praktische kennisniveau op dit gebied) wel experts voor inhuren. Als dat ook weer een bak geld kost, dan kun je het beter straks in één keer goed doen. Zeker omdat elk dak toch ook weer anders is en er voor het ene dak misschien een andere samenstelling benodigd is dan voor het andere.

 12. Ik heb in 2015 tweedehands panelen laten plaatsen voor 1/5 van de prijs. Ze waren 1 jaar oud en had het al binnen 2 jaar terug verdiend!

  Maar wij zijn technologen en als je je er een beetje in verdiept kan het wel. We hebben in 2017 ons huis verkocht en de zonnepanelen voor het dubbele meeverkocht. Kortom was een top investering. Ik ben nu weer opzoek naar een goede tweedehands paneel van ongeveer 1 a 2 jaar oud

 13. Ik lees hier nogal negatief over tweedehands zonnepanelen dat hoeft helemaal niet. Want je tweedehands panelen redelijk eenvoudig testen met een universeelmeter in Ampere stand.
  Sluit de meter aan op de connectors en meet de kortsluiten stroom van het paneel.
  Voor een 100Watt paneel moet die zijn bij volle zon circa 5.6 Ampère lees wel bij volle zon.
  Komt de kortsluitstroom boven de 5 Ampère dan is de conditie van dat paneel goed.

 14. Ik heb 1 maand geleden 10 panelen gekocht voor 500euro.
  Gebruikt 5jaar oud en 235piekwatt.
  Bevestigingsmatriaal 200 euro.
  Nieuwe inverter 310 euro.
  Aansluit matriaal 140 euro.
  Zelf geïnstalleerd.
  Totaal 1150 euro.
  Verwachte opbrengst. +/-2000 kilowatt. (ons verbruik per jaar).
  Dus als je zelf een beetje handig bent.

 15. Ik heb verschillende setjes gebruikte panelen gekocht. Eigenaren van nieuwe woningen die meer panelen willen hebben dan de drie of vier vanuit de oplevering kiezen dan voor een hele nieuwe set en de gedemonteerde set kun je dan voor een geschikte prijs kopen. Indicaties: 3x 300 watt paneel met omvormer en bevestiging kost je dan ongeveer € 570,00. Even een keer het dak op en dan verdien je er ongeveer € 190,00 per jaar mee. Na drie jaar is de set terugverdiend. Door meerdere van deze sets bij elkaar te zoeken kun je een leuke installatie bouwen. En door meerdere kleine omvormers te gebruiken hoef je bij een defecte omvormer niet ineens een grote investering te doen. Heb mijn eerste panelen al vanaf 2011 op het dak en er is nog geen enkele omvormer defect geweest.

 16. Ik heb een setje van 4 panelen gekocht. 20 jaar oud, met (deels defecte) omvormers. Plus alle bedrading en platdakbakken. Voor €60,-. Ik heb de defecte omvormers en bakken verkocht voor € 50,-. Netto kosten dus € 10,-.
  De 110-125 Watt panelen hebben flinke vlekken. Normaal gesproken zouden ze op de schroothoop belanden.
  Toch leveren ze op hun max 90 W.
  Ik heb ze, min of meer los, plat op mijn schuur gelegd. Dan is er geen bevestigingsmateriaal nodig en hoef ik mijn schuifdak niet te verzwaren. Omdat ze plat liggen kan ik er vier kwijt i.p.v. twee. Dat weegt ruimschoots op tegen het verlies door veroudering en de minder optimale hoek. De lagere vermogenspiek betekent ook dat ik met een kleinere omvormer toekan. Ik heb het aantal gehalveerd. Al met al is het een simpele doe-het-zelf-constructie met een max van 360 W. Hij draait nu 4 maanden en ik monitor het systeem. Het valt echt alles mee. Ik vergelijk het met mijn 20 nieuwe panelen (in 2020 laten installeren). Mijn dhz-systeem levert 5% op van mijn nieuwe systeem ofwel ter waarde van een nieuw paneel.
  Maar ja, het nieuwe systeem kostte € 10.000,- en mijn dhz-panelen € 20,- (en dan heb ik nog bedrading en pluggen over, dus het was in feite gratis).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.