Jezelf laten composteren en andere alternatieven om milieuvriendelijk begraven te worden

Milieuvriendelijk begraven: de mogelijkheden

Afgelopen week hoorde ik op de radio het bericht dat Washington de eerste Amerikaanse staat is waar het legaal is om jezelf te laten composteren na je dood. Dit milieuvriendelijk begraven gaat via een versneld proces; binnen amper twee maanden is er niets meer van je terug te vinden. Volgens de senator die het wetsvoorstel heeft getekend is dit een milieuvriendelijke manier om van levenloze lichamen af te komen. Hiermee is er weer een nieuw alternatief gevonden voor het traditionele begraven of cremeren.

Hoe werkt jezelf composteren?

Het is niet direct een onderwerp waar ik dagelijks mee bezig ben: wat er met mijn lichaam moet gebeuren als ik er niet meer ben. Ik heb een overlijdensrisicoverzekering, een donorcodicil en laat ook wel eens gekscherend vallen dat ze mij wel in zo’n kartonnen doos van de IKEA mogen stoppen. Oh, en ik heb ergens nog zo’n ingevuld boekje van Interpolis, met liedjes die ze tegen die tijd kunnen afspelen. Als ze het boekje kunnen vinden…

Voor cremeren heb ik eigenlijk nooit zoveel gevoeld. Maar toen ik dit bericht hoorde over het laten composteren van je lichaam, was ik wel heel benieuwd naar hoe dat werkte. En naar wat er nog meer mogelijk is op het gebied van milieuvriendelijk begraven.

De menselijke compostering wordt uitgevoerd door bedrijven als Recompose. Het lichaam wordt door hen bedekt met natuurlijke materialen, zoals houtsnippers. Vervolgens zorgen microbacteriën ervoor dat het lichaam binnen drie tot zeven weken volledig wordt afgebroken. Zelfs botten en tanden, die normaal gesproken toch héél lang kunnen achterblijven. Je nabestaanden kunnen ‘jou’ eventueel als compost terugkrijgen.

Het idee hiervan is overigens afkomstig uit de veehandel; de benodigdheden zijn wat aangepast, maar het proces dat wordt toegepast, wordt ook toegepast om kadavers van dieren sneller te laten verdwijnen.

Jezelf laten composteren is ongeveer even duur als je laten cremeren, maar het kost minder dan begraven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

‘Mushroom suit’

Jezelf laten composteren is een behoorlijk milieuvriendelijke manier om je lichaam te laten verdwijnen. Zeker als je het vergelijkt met metalen kisten, die blijkbaar behoorlijk populair zijn in de Verenigde Staten. Een optie die daar wel op lijkt is het ‘mushroom suit’. Hierin werd voormalige Beverly Hills 90210-acteur Luke Perry onlangs begraven.

Dit is een pak van paddenstoelen dat helemaal om je heen wordt gewikkeld. Hierdoor wordt je lichaam ook veel sneller afgebroken dan het geval zou zijn bij bijvoorbeeld begraven in een kist. Bovendien zou het de gifstoffen uit je lichaam halen, waardoor er schone compost overblijft.

Je kunt er hier een filmpje over zien:

Je kunt dit pak via Coeio kopen voor 1500 dollar. Voor standaard verzending komt er nog 50 dollar bij. Je hebt het pak dan binnen 2 tot 3 weken in huis. Heb je het sneller nodig, dan kun je het voor 150 dollar binnen 2 tot 4 werkdagen laten bezorgen. Ik heb niet geprobeerd of je nog extra korting krijgt als je je inschrijft voor de nieuwsbrief.

Het bedrijf verkoopt dit soort pakken overigens ook voor huisdieren.

Milieuvriendelijk begraven in een biologisch afbreekbare kist

Als je liever wél de kist in gaat, dan kun je kiezen voor een biologische variant. Of misschien beter geformuleerd: een biologisch afbreekbare variant. Die kisten worden sneller afgebroken dan de traditionele kisten, waardoor vervolgens ook je lichaam een stuk sneller kan worden afgebroken.

Dit soort kisten kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van bamboe, wilgentenen of vurenhout. Je kunt ze soms zelfs via sites als Amazon (geen affiliatelink) bestellen. Hier heb je bijvoorbeeld een variant voor 1.299 dollar. Overigens is dat niet speciaal goedkoper dan een gewone kist; je kunt namelijk ook een milieuvriendelijk doe-het-zelf-exemplaar in Nederland bestellen, voor slechts 239 euro.

Capsula Mundi

Begraven in Capsula Mundi
© Capsula Mundi

Deze methode riep bij mij wat vraagtekens op. Het gaat om een soort eivormig iets waarin je lichaam gestopt wordt. Daar bovenop wordt een boom geplant.

Na je ‘begrafenis’ verdwijnt de biologisch afbreekbare buitenlaag van de Capsula Mundi, waardoor je lichaam kan zorgen voor de broodnodige voedingsstoffen voor de boom die erop staat.

Het ei lijkt niet heel groot, maar dat komt omdat het nu nog gebruikt wordt voor gecremeerde mensen. Men werkt nog aan de ontwikkeling van een groter model, waarin je in foetushouding zou passen. Ik moet het nog zien.

Op deze manier van begraven komt nogal wat kritiek. Het proces klinkt in principe goed, maar het ontwikkelen van zo’n ei is niet bepaald milieuvriendelijk; daar is nogal wat energie voor nodig. Bovendien maakt men zich zorgen over oudere type vullingen, die ervoor kunnen zorgen dat er kwik in de grond terechtkomt. Dit is één van de redenen dat crematoria vaak al kwikfilters hebben geïnstalleerd.

Waarom niet gewoon begraven?

Je kunt je afvragen: waarom zijn dit soort alternatieven nodig? Zijn ze überhaupt wel nodig? Voorstanders menen van wel. Zij zeggen dat er gewoonweg niet genoeg ruimte in de grond is om de groeiende wereldbevolking een laatste rustplek te geven.

Ook zorgt het begraven voor ontzettend veel onvolledige afbraak en dat is niet heel milieuvriendelijk. Doordat lichamen diep in de grond worden begraven, in een gesloten kist, is een snelle afbraak amper mogelijk.

In Noord-Amerika zijn dit soort alternatieve mogelijkheden helemaal legaal, maar dat is niet overal zo. In Italië mag dit bijvoorbeeld niet. Maar in Nederland zijn ze vrij coulant. Je mag hier bijvoorbeeld je eigen kist maken (mits deze voldoet aan de regels), gebalsemd worden en begraven worden in een ander biologisch afbreekbaar omhulsel.

Je mag echter alleen begraven worden op een begraafplaats en je mag alleen gecremeerd worden in een crematorium.

Wat is jouw laatste wens?

Zoals je ziet zijn er best nog veel alternatieven. En er lijken (no pun intended) er steeds meer bij te komen. Dat snap ik wel; hoewel het idee van langzaam (of sneller) ‘opgegeten’ worden door bacteriën niet echt heel aantrekkelijk klinkt, is het ook weer niet helemaal onlogisch. Want inderdaad: waar laat je straks al die lichamen?

En waarom zou je eigenlijk duizenden euro’s uitgeven aan een uitvaart, als dat geld – in jouw nagedachtenis – ook ergens anders voor kan worden gebruikt?

(Voor FIRE-aanhangers die misschien wel een stiekeme voorkeur hebben voor cremeren: dat is misschien iets goedkoper, maar kost nog steeds een hoop geld. Bovendien heb je dan vaak óók een kist nodig, die je vervolgens weer verbrandt. Als je het hebt over kapitaalvernietiging…)

Heb jij al wel eens nagedacht over je laatste wens op dit gebied?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik dacht dat er een mogelijkheid bestaat om niet in een kist te worden gecremeerd of begraven, maar een wikkeldoek. Of misschien vergis ik mij en moet je dan verplicht in wikkeldoek alsnog in een kist, geen idee….

  2. Ik was altijd voor een crematie, maar mezelf extra snel laten afbreken vind ik ook nog wel een mooie gedachte. Jezelf teruggeven aan de natuur. En een milieuvriendelijke kist of zo’n wikkeldoek vind ik wel een voorwaarde inderdaad. Het voordeel aan zo’n wikkeldoek is ook dat er geen randen om je heen zitten. Voor kinderen is dat ook wel prettig. Mijn vader heeft jaren in de uitvaartsector gewerkt en die tipte mensen altijd om een kind vooral niet staand op de grond vanuit het voeteneind te laten kijken. Dan zien ze namelijk neusgaten…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.