Een uitvaart duur? Een kwestie van keuzes

Een uitvaart duur? Een kwestie van keuzes

Sinds ik in maart heb gekeken naar bespaartips voor een uitvaart, heb ik mijn ogen en oren op dit onderwerp opengehouden. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat er nog veel meer manieren zijn om de kosten van een uitvaart laag te houden.

Uitvaart is persoonlijk

Allereerst moet ik wel zeggen dat een uitvaart natuurlijk iets persoonlijks is, dus je moet voor jezelf nagaan wat jij belangrijk vindt. Ik zou zelf wel willen dat mijn uitvaart netjes verzorgd is, maar ik hoef geen bijzonderheden of een speciale kist. In dit artikel vind je in ieder geval ideeën die het leeglopen van jouw portemonnee (of die van je nabestaanden) kunnen beperken.

Uitvaartmuziek

Als je kijkt naar uitvaartmuziek kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen welke muziek je wilt laten klinken. De vraag is alleen in welke vorm. Zo kun je zelf MP3’tjes aanleveren, maar het live laten spelen van muziek op je uitvaart heeft ook zo z’n charme. Het moge wel
duidelijk zijn dat je bij laatstgenoemde optie veel dieper in de buidel moet tasten.

De koffietafel thuis

Traditioneel staat direct na een uitvaart een koffietafel op het programma. Persoonlijker en goedkoper is om de genodigden thuis te laten komen voor dat kopje koffie en een plakje cake. Voor een koffietafel op een locatie betaal je al snel € 10,00 per persoon, terwijl een broodje en kopje koffie bij je thuis je waarschijnlijk € 2,50 tot maximaal € 5,00 per persoon zal kosten.

Bloemen

Laat gasten weten dat ze losse bloemen mee mogen nemen in plaats van speciale bloemstukken voor op de kist. Een speciaal bloemstuk is hartstikke mooi, maar de kosten hiervan lopen al snel op tot een paar honderd euro. Aangezien bloemen maar een paar dagen mooi zijn, hoeft deze dure keuze van mij niet.

Keuzes omtrent de invulling

Verder is de vraag wat voor dure keuzes je wilt maken. Wil je een speciale kist, een marmeren grafsteen of stoepsteen? Voor welke locatie ga je? En wat te denken van de vormgeving van de kist? Dit zijn grote keuzes, die deels deuitstraling van je uitvaart en begrafenis bepalen. Aan de andere kant maak je er zelf het minst van mee, dus is het het geld waard? Deze beslissing kan iedereen beter voor zichzelf maken. Op deze punten ligt wel de meeste ruimte voor een besparing.

Dat veel mensen wel al met de kosten van hun uitvaart bezig zijn, blijkt uit het feit dat 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Dat is natuurlijk ook een manier om de nabestaanden niet te belasten met hoge kosten voor je afscheid. Dat is ook precies de reden waarom zoveel Nederlanders iets geregeld hebben. Maar met bovenstaande tips hoeft een uitvaart dus sowieso zo duur te zijn.

Hoe kijk jij hiernaar? Zou jij keuzes maken op basis van budget of juist op
basis van jouw ultieme wensen voor jouw afscheid? Oftewel: speelt geld bij jou
een rol als het gaat om je uitvaart?

Deze post is geschreven in samenwerking met Yarden.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Hopelijk duurt het nog lang, maar voor mij hoeft het niet zo apart, een beetje sober heeft mijn voorkeur. Geen beschilderde kist, extravagante kaarten, alleen-maar-vrolijke-kleidingwensen etc.
  Maar zoals je al zegt, je merkt er zelf toch niets meer van, dus is het eigenlijk aan mijn nabestaanden om te beslissen.
  Nog niet zo lang geleden zijn in korte tijd mijn beide ouders overleden en ik heb wel gemerkt dat je zelf de regie een beetje in handen moet houden wat de kosten aangaat. Het hoeft allemaal niet zo duur, maar veel mensen laten zich 'in the heat of the moment' meeslepen.

  1. Dat laatste is mij ook een keer opgevallen ja. En niet alle uitvaartmensen gaan daar heel zorgvuldig mee om, als in: het is voor hen toch ook handel. Bovendien is het voor mensen vaak zelf nog een laatste moment om iets 'goed' te kunnen doen, waardoor ze soms ook wel wat overboard gaan.

 2. Wat mij betreft zo goedkoop mogelijk, mijn moeder is vorig jaar vrij onverwachts overleden.
  wij hebben de goedkoopste dingen uitgekozen, ( uit de map van de uitvaart ondernemer ) toch waren we rond de 7000 euro kwijt. ik heb gemerkt dat er veel geld verdient word aan rouwende mensen die niet zo "bij " zijn door hun verdriet.

 3. Hallo,
  Vorig jaar hebben wij voor een naaste een uitvaart geregeld met een budget van 3000,- euro. De uitvaartondernemer heeft heel fijn meegedacht en er was heel veel mogelijk en het was een fijne meer intieme en persoonlijke plechtigheid. Als je af wil wijken van een "traditionele" uitvaart is veel mogelijk voor minder geld. Dat is mijn ervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.