Reisverzekering vergelijken: kortlopend of doorlopend?

Reisverzekering vergelijken: kortlopend of doorlopend

Ik heb jarenlang geen reisverzekering gehad. Die enkele keer dat ik weg ging, sloot ik een verzekering af voor die paar dagen. Tot ik een paar jaar terug ineens wél vaker op reis ging en zelfs een keer (*stom*) vergat me te verzekeren. De kortlopende verzekeringen werden me toen wel wat prijzig (je betaalt vaak ook elke keer weer een paar euro poliskosten en dat kan best oplopen) en ik besloot me doorlopend te verzekeren. Ik had nog in mijn hoofd dat dat voordeliger was op het moment dat je meer dan drie weken per jaar op vakantie bent. Is dat nog steeds zo?

Kortlopend of doorlopend?

Als je wel eens op reis gaat en je dan ook graag verzekert, dan is een reisverzekering vergelijken bij Centraal Beheer echt iets wat je moet doen. Tegenwoordig zijn er namelijk nog nét iets meer mogelijkheden.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering geldt voor één reis. Als je één keer in het jaar twee weken naar Turkije gaat, dan heb je hier meer dan genoeg aan. Grote kans dat je dan voordeliger uit bent dan wanneer je een doorlopende verzekering afsluit. Bovendien heb je hier de kans om ook heel mooi je verzekering af te stemmen op je reis. Als je niet op wintersport gaat, hoef je ook geen wintersportdekking te hebben. Ga je niet met de auto, dan is pechhulp op reis totaal overbodig. Je kiest precies wat je nodig hebt, niet meer en niet minder.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering lijkt wat dat betreft iets lastiger; je sluit die immers voor meerdere reizen af, dus waar kies je voor? Zelf heb ik een redelijk basisverzekering gekozen en zet ik af en toe een deel aan en uit. Toen ik bijvoorbeeld onlangs een werktripje had, heb ik even gebeld om de dekking voor een zakenreis aan te zetten. Dan betaal ik daar niet het hele jaar voor, maar kan ik er op het moment dat het nodig is wel gebruik van maken.

Ga je nooit langer dan 60 dagen achter elkaar op vakantie? Dan betaal je minder premie

Sommige verzekeraars bieden korting als je nooit langer dan 60 dagen achter elkaar op vakantie gaat. Check ook altijd even de voorwaarden, want niet elke doorlopende reisverzekering is ook echt voor 365 dagen. Ik mag met mijne bijvoorbeeld maar 180 dagen per jaar op vakantie. Niet dat ik daar aan kom…

Het voordeel van doorlopend is dat je al snel voordeliger uit bent én dat je er niet om hoeft te denken. Ik zou normaal gesproken zelf bijvoorbeeld nooit me verzekeren voor weekendjes weg, maar mijn laptop/telefoon e.d. gaan dan wel altijd mee. Nu kan ik ook ergens aankloppen als daar dan wat mee gebeurt. Dat is dan wel weer een voordeel.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat werkt voor jou?

Welke reisverzekering voor jou handig is, hangt natuurlijk helemaal af van jouw eigen situatie. Wel heb ik even nagezocht hoe het nu zit met de premie: als vuistregel kun je aanhouden dat een doorlopende reisverzekering goedkoper is als je óf tenminste twee keer per jaar op vakantie gaat, óf een reis van 3-4 weken maakt. In het eerste geval komt dat door de poliskosten, die je bij een kortlopende verzekering meerdere keren betaalt. In het tweede geval komt het door het aantal dagen; de premie per dag ligt bij een kortlopende reisverzekering veel hoger dan bij een doorlopende reisverzekering.

Wél is het natuurlijk zinvol om elk jaar 1) even te checken of je de verzekering nog écht nodig hebt en 2) je reisverzekering te vergelijken om te zien of je nog wel de laagste premie hebt.

• Dit bericht is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer •

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Voor ons is de stelregel dat als we gaan vliegen met de vakantie, of als de vakantie langer is dan 2 weken, dat we idd een (doorlopende) reisverzekering afsluiten, zeker nu met die kleine.
    Echter, hebben sinds 2015 geen reisverzekering meer gehad. Waarschijnlijk weer in 2018 als we 8-9 weken plannen om op pad te gaan.
    Hebben nog nooit een reisprobleem gehad, moet ik bekennen. Dus met het reeds uitgespaarde geld van de afgelopen jaren zouden we inmiddels wel een keertje pech kunnen opvangen. Blijft een beetje een gecalculeerd risico. Zaken als tickets, kleding, etc., daar maak ik me niet zo’n zorgen over. Eventuele medische kosten zijn veel meer een dingetje dat in mijn achterhoofd speelt voor wat betreft de reis verzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.