Beleggen voor beginners: zorg dat je meedoet!

Beleggen voor beginners: leren beleggen

Als er één ding is waarvan ik niet dacht dat ik het snel zou doen, dan is het wel beleggen. En toch ben ik bijgedraaid. Soms heb je dat wel eens, dan hoor je iets, er valt een kwartje en je snapt eigenlijk niet waarom je er eerder over geaarzeld hebt. Disclaimer: ik ben geen expert in beleggen, verre van. Ik probeer gewoon mijn gezonde verstand te gebruiken. En dan blijkt leren beleggen best goed mogelijk te zijn voor beginners.

Millennials houden niet van beleggen

Dat laatste begrijp ik overigens wel. Ik schreef van de week al een keer een artikel over de veelgemaakte fouten van millennials. Daarin kwam ook naar voren dat millennials (de generatie waartoe ik behoor) niet van beleggen houden, omdat we vrij kort op elkaar een financiële crisis hebben meegemaakt. Ik belegde toen nog niet, maar kreeg genoeg van de crises mee:

 • een deel van mijn spaargeld was ineens (tijdelijk) foetsie toen Icesave over de kop ging
 • ik verloor behoorlijk wat geld toen de woningmarkt inkakte en ik mijn huis – waar toen ook al voor veel geld aan verspijkerd was – voor veel minder verkocht dan dat ik het gekocht had
 • ik zag elke vorm van rendement op spaargeld verdampen toen de rentes bijna naar 0 gingen

Dus ja: deze millennial stond niet te springen om te leren beleggen. Wat is er veranderd?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Beleggen voor beginners met Tony Robbins

Ik zette voorzichtig al een paar stapjes in de wereld van beleggen, maar nog niet met volle overtuiging. Ik wilde wel leren beleggen, maar de knop moest nog even om. Dat is nu eindelijk gebeurd. Niet zozeer om Tony Robbins, maar wel om het simpele feitje dat hij noemde toen hij vertelde over zijn boek Unshakeable: over een lange termijn genomen (en dan heb ik het over 30+ jaar) heeft de markt altijd een opwaartse beweging gemaakt. Dat is zo. En ik geloof er ook heilig in dat dat blijft gebeuren.

Dit was écht niet de laatste crisis

Komt er nooit meer een crisis? Tuurlijk wel. Maar je verliest pas geld op het moment dat je uitstapt. Ik wil juist niet uitstappen tot misschien mijn 65e ofzo en dan zou ik inmiddels al zo lang beleggen, dat er wel winst moet zijn. Al is het maar vanwege de natuurlijke opwaartse beweging. In tegenstelling tot bubbels en knallen, is die namelijk wél voorspelbaar.

Dus heb ik weer wat bijgestort en voel ik me er nu wél goed bij. Ik ga natuurlijk niet direct al mijn spaarcenten beleggen. Het is juist de bedoeling dat ik dat geld eigenlijk helemaal niet nodig heb, zodat ik het met gemak lang kan laten staan en het lekker kan renderen.

Overigens beleg ik wel alleen in indexfondsen. Dan zijn je beleggingen lekker gespreid en maakt het niet uit als je niet extreem veel kennis hiervan hebt. Een naam die ik bijvoorbeeld veel terug zie komen is Vanguard en ik moet zeggen: die doet het bij mij inderdaad ook goed. Daarnaast beleg ik via deze gratis beleggingsrekening, omdat ik daar vrijwel gratis kan doen wat ik graag wil. Over een lange periode maakt dat namelijk ook een wereld van verschil.

Dus hoewel ik nu lekker bezig ben, blijft het wel beleggen voor beginners: relatief veilig, goed gespreid en tegen lage kosten. That’s the way I like it!

Mijn portefeuille

Mijn portefeuille heeft op dit moment nog een bescheiden omvang van een gestort vermogen 300 euro en die wil ik in 2017 laten groeien tot 2500 euro. De totaalwaarde hangt steeds rond de 325 euro, dus ik zit gemiddeld op bijna 10% rendement. Dit schommelt wel nogal eens, dus ik hecht er niet teveel waarde aan. Het belangrijkste is dat ik ingestapt ben en dat ik – dankzij de factor tijd – toch nog goed gebruik kan maken van de kracht van compounding. Als ik over 30 jaar nog blog, dan hoop ik hier te kunnen melden dat ik van die €300 toch tenminste €10.000 heb gemaakt 😉

(Hier kun je mijn actuele updates bekijken. Die 300 euro is inmiddels al véél meer dan 10.000 euro!)

Zou jij willen leren beleggen, of is dat iets waar je liever ver uit de buurt blijft?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Ik wil dat mijn geld wordt ingezet zoals ik het zelf ook zou willen. Sowieso beleg ik alleen via Triodos- en ASN-fondsen, dus zonder kinderarbeid, wapens, tabaksindustrie enz. Ook heb ik een deelname in De Windvogel, een windmolencoöperatie die al vele jaren bestaat.
  Daarnaast leen ik geld uit via obligatieleningen tegen een rente van minstens tien keer zoveel als je op een spaarrekening krijgt via http://www.duurzaaminvesteren.nl. Vaak zijn het duurzame-energieprojecten. Er komen geregeld nieuwe projecten online met steeds een ander doel, looptijd (1-25 jaar), rente (vaak rond de 5%) en voorwaarden. Als het een ‘achtergestelde’ obligatielening is doe ik het niet.
  De beste belegging is het beleggen van je dak met zonnepanelen, als je er plaats voor hebt. Zeker 25 jaar een enorm rendement.

 2. Ik ben mij ook aan het oriënteren om te beginnen met beleggen. De rekening bij DeGiro is al geopend en ik wil van de week de eerste storting gaan doen. En toch blijft er die aarzeling. Want ik ben er van overtuigd dat een nieuwe crisis niet lang op zich laat wachten. Is het dan niet verstandiger ‘laag’ in te stappen, blijf ik mij maar afvragen.. Ik ben het trouwens met jou eens dat je het eventuele rendement over een lagere termijn van 30+ jaren moet zien.

  1. Laag instappen is natuurlijk altijd het beste, maar: wanneer zit je laag? Dat is niet te voorspellen. Bovendien blijkt historisch gezien dat de grootste pieken binnen een paar dagen na de diepste dalen komen. Dan zit ik er liever voor die tijd in en dat ik ook die piek meepak, dan dat ik ’te laat’ ben. Dit kan anders zijn voor mensen met meer inzicht daarin, maar daar reken ik mezelf dan weer niet toe.

  2. Ik heb vroeger wel wat actiever belegd maar ik werd er erg onrustig van. Mijn obligatieleningen tegen 5% in duurzame projecten geven weinig risico en een redelijk rendement. Mijn keuze.
   Laag instappen… als het zo simpel was, waren er alleen maar winnaars en geen verliezers 🙂

 3. Wij beleggen iets meer dan een jaar nu. Bevalt goed moet ik zeggen. Wij willen ook blijven zitten bij de volgende crisis, en dan maar hopen dat we sterk genoeg zijn als we de waarde van de belegingen zien kelderen ?

  1. Ja, dat is dus het lastigst! Maar je moet jezelf denk ik gewoon voorhouden dat er geen sprake van verlies is, zolang je het er niet uit haalt. Dan is het alleen waarde op papier of verlies op papier. Hetzelfde als met een huis; de waarde kan schommelen, maar je hoeft (en kunt) er pas wat mee doen als het verkocht is en de winst of het verlies echt concreet zijn.

 4. “The secrect of getting ahead is getting sterted”. 🙂

  Wij zijn 3 jaar geleden begonnen met beleggen en had het niet anders willen doen. Het beste is om rustig aan en weloverwogen in te stappen en naarmate het vordert kan je ervoor kiezen om je strategie aan te passen naar wat voor jou fijn is. Zeker als je belegt voor de lange termijn kan het rendement best nog wel wat opleveren!

 5. Ik ben destijds begonnen in 2010, dieptepunt beleggingscrisis met geld dat ik kon missen. Ik had bedacht dat als zo’n gorilla het kan moet het mij toch ook lukken. Ik begon zonder ook maar enigszins iets te hebben gelezen (en nog steeds niet, alhoewel er in de loop der jaren ea toch blijft plakken) In het eerste jaar legde ik 500 euro in en gedurende de jaren daarna nog zo’n 200 euro. Het is nu verviervoudigd zonder dat ik als een gek alles in de gaten hou. Ik moet er wel bij bekennen dat ik volgens de statistieken een enorme risico belegger ben maar dat weet ik. Het kan dus ook zomaar weer inzakken als een plubpudding, het leukste is zoeken naar koopjes. Zo heb ik ook ooit eens 2 jaar terug aandelen gekocht voor 0,005 cent. Ik had bedacht, of het gaat goed of ik verlies 50 euro want dan is het bedrijf over de kop. Het gaat sinds dit jaar de goede kant op. Vaak is de tactiek van Warren Buffet zeer effectief gebleken, kopen en vasthouden. In mijn geval is het meer kopen en vervolgens vergeten dat je het hebt. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik ook LAAT beleggen bij een bank en daar zit het grootste gedeelte netjes in een beleggingsfonds waar ik zeer defensief in ben. Wat ik zelf doe is risicovol omdat ik dat meer zie als een ‘spelletjes’ en wat de bank doet is mijn extraatje voor mijn pensioen.

 6. Na de ommezwaai in 2014 van niet beleggen naar (bijna) alles beleggen zijn we tussendoor nog wel een paar keer van mening veranderd. Je blijft leren, en dus leer je ook wat je wel en niet prettig vindt. Als je goed naar de cijfers kijkt en daarbij tot op zeker hoogte je eigen gevoel aanhoudt, komt het vrijwel altijd goed op de lange termijn. Maar de cijfers blijven natuurlijk erg belangrijk, even als de lange termijn horizon.
  Succes met je beleggingen.

  1. Dank je! Bijna alles beleggen vind ik zelf nog wat te gewaagd, maar dat heeft er meer mee te maken dat ik verwacht binnen een paar jaar geld nodig te hebben. Het is niet zo dat ik niet vertrouw op rendement op de lange termijn.

 7. Door niet te beleggen neem je een veel groter risico dan door wel te beleggen. Het duurde even voordat ik dat door had, maar in deze tijden van automatisering en robotisering kun je niet het risico meer nemen om alleen maar een inkomen uit arbeid te hebben.

 8. Zou je een tipje van de sluier kunnen lichten hoe je hier ooit mee begonnen bent? Ik zou er mee willen starten uit financieel oogpunt en uit interesse. Maar door hier en daar informatie te lezen word ik niet veel wijzer. Bezoekje brengen aan de bank? Specifiek boek?

 9. Interessant artikel waar denk ik veel mensen zich in kunnen vinden. Ik ben ook aan het beleggen en vind het een fijne toevoeging. Ik zie ook steeds meer mensen om mij heen die gaan beleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.