Wat dacht je van… goedkoper internetten?

(Advertorial)

In 2016 kan (bijna) niemand meer zonder internet. Ik tenminste niet. Shoppen, internetbankieren, Social Media en natuurlijk ook blogs! En aangezien mijn werk voor 90% via internet gaat (of eigenlijk 100, maar 10% zou ik misschien nog ‘gewoon’ op kunnen vangen), kan ik eigenlijk écht geen dag zonder internet. En ik weet dat ik daar zeker niet alleen in ben.

Steeds meer mensen hebben thuis een alles-in-1-pakket, een abonnement voor internet, bellen en televisie. Op deze manier wordt geprobeerd de maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden en het is handig als er, laten we hopen dat het weinig gebeurt, storingen zijn. Je hoeft niet meer verschillende providers te bellen want één belletje is (hopelijk) genoeg. Wat veel mensen niet weten is dat ze, soms totaal onnodig, te veel betalen voor hun abonnement. Dit is vooral het geval bij veel mensen die een ADSL-internetverbinding hebben.

Internet-aansluitingen

Er zijn drie verschillende soorten aansluitingen: ADSL, kabel en glasvezel. Het verschil tussen deze verbindingen is best groot, want ze maken alle drie verbinding via een andere technologie. ADSL-internet gaat via de telefoonlijn van KPN. Hierbij maakt het niet uit of je ADSL hebt van Vodafone, Tele2, Telfort, Online.nl, XS4ALL of van KPN zelf. Kabel-internet gaat, net zoals het televisiesignaal, via de kabel naar jouw huis toe. Er is per gebied maar één kabelleverancier actief, in het grootste gedeelte van Nederland is dit Ziggo. De nieuwste technologie, glasvezel-internet, is supersnel maar in nog maar weinig gebieden in Nederland beschikbaar. Momenteel is dit toegankelijk voor ongeveer 30% van de huishoudens in het land. Benieuwd welke abonnementen er bij jou thuis beschikbaar zijn? Vul jouw adresgegevens in op de internet bellen tv pagina van Overstappen.nl en kom er direct achter.

ADSL – Let op maximale snelheid in jouw huis

ADSL is de oudste van de drie technologieën en biedt ook de minst snelle internetverbinding. Bij deze verbinding is het erg belangrijk om te kijken naar de werkelijke snelheid die je bij jou in huis kunt ontvangen. Er zijn bij ADSL namelijk een aantal “upgrades” toegepast, zoals ADSL2+ en VDSL. Deze zijn echter lang niet in alle plaatsen in Nederland te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk dat je lang niet de maximale snelheid haalt die aangeboden wordt in het abonnement. Deze maximale snelheid (en geplande upgrades) zijn te vinden op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/. Uit ervaring weet ik dat je in buitengebieden vaak aan het kortste eind trekt, hoewel dat ook wel weer meevalt als je toch niet echt iets hebt om het mee te vergelijken.

Behalve de eventuele upgrades van de ADSL-lijn is het bij deze verbinding ook nog van belang hoe ver jouw huis staat vanaf de wijkcentrale, hoe verder er vanaf hoe meer snelheidsverlies er optreedt. Zo kan het zijn dat je op jouw adres maximaal 10 Mbit/s kan halen via ADSL, wat voor een hoop mensen het geval is. In veel gevallen hebben deze mensen een te uitgebreid abonnement met internetsnelheden tot maximaal 50 Mbit/s terwijl ze dus maar een vijfde van die snelheid kunnen halen. Een gemakkelijke besparing voor deze mensen is om over te stappen naar een ADSL abonnement van maximaal 20 Mbit/s. Nog steeds zal de maximale snelheid van 10 Mbit/s behaald worden maar de maandelijkse kosten zijn omlaag gegaan! Ook kan het helpen om kritisch naar het tv-aanbod te kijken. Heb je nou echt al die zenders nodig? Is het niet verstandig om te stoppen met 15 euro betalen voor dat extra seriepakket om die ene serie te bekijken, dat uurtje in de week?

Kabel – Heb je echt zulk snel internet nodig?

Internet via de kabel is een stuk stabieler dan via ADSL. Tenminste in de zin dat er geen snelheidsverlies optreedt via de kabel. De geadverteerde snelheid van de abonnementen is ook een realistische norm voor de snelheid bij jou thuis. Momenteel biedt Ziggo, de grootste kabelleverancier in Nederland, drie verschillende internetabonnementen aan. Snelheden van 40 Mbit/s tot 200 Mbit/s, waarbij 40 Mbit/s voor veruit het grootste deel van de huishoudens genoeg is. Misschien is het daarom verstandig om als je een uitgebreider pakket hebt eens te kijken naar deze optie. Dit “langzaamste” pakket is ruim voldoende om Youtube-filmpjes te kijken op meerdere devices en om te internetten. Ook hiervoor geldt echter weer: internet via de kabel is in een groot deel van Nederland verkrijgbaar, maar als je in een buitengebied woont, kun je dit beter vooraf wél even checken!

Glasvezel – de toekomst van internet

Via glasvezel is internet het snelst van alle drie de technologieën. Er kunnen snelheden behaald worden tot wel 500 Mbit/s. Uniek is dat ook de snelheid van het uploaden superhoog is. Bij glasvezel is namelijk de download- en de uploadsnelheid even hoog. Voor ADSL en de kabel geldt dat de uploadsnelheid vaak maar 10% is van de downloadsnelheid. Dit merk je vooral als je foto’s als bijlage in een mail verstuurd of bestanden wilt verzenden via bijvoorbeeld WeTransfer. Glasvezel wordt gezien als de toekomst van deze verbindingen, terwijl dit dus in sommige delen van het land – vooral steden – al de standaard is.

Internet en alles-in-1 vergelijken

Ben jij op zoek naar een goedkoper internetabonnement? Of wil je een (minder) uitgebreider alles-in-1 pakket? Op basis van jouw woonadres kan er een onafhankelijke vergelijking gemaakt worden voor alle internetcontracten en alles in 1 pakketten. Of je nu een abonnement wilt met alleen internet, met internet en bellen, of met internet, bellen en televisie; vergelijken kan altijd helpen om tientallen tot wel honderden euro’s per jaar te besparen. Je kunt trouwens ook voor een andere combinatie kiezen zoals internet en televisie. Let er wel op dat er bij abonnementen via de kabel altijd televisie bijzit.

Benieuwd of jij teveel betaalt voor je abonnement voor internet, tv en bellen? Vul jouw adresgegevens in op bijvoorbeeld EasySwitch.nl of het eerder genoemde Overstappen.nl en je hebt direct een duidelijk overzicht van alle aangeboden abonnementen. Ook kan je met filters aangeven of je een combinatiepakket wilt en hoe snel je internet moet zijn.

Hoe internet jij? En zie jij nog mogelijkheden om dat sneller of voordeliger te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
    1. Dat is een goede! Om eerlijk te zijn heb ik ook geen flauw idee of die bestaan. Waar kijk je dan naar, een duurzame bedrijfsvoering, of dat het internet dat aan je geleverd wordt duurzaam is (net als je b.v. groene stroom hebt)?

  1. We hebben glasvezel + abo bij K pn. Ieder jaar zeg ik het gewoon weer op. Ze bellen vanzelf met de vraag waarom je opzegt. Als je dan vertelt dat je aan het rondkijken bent naar een goedkope provider dan geven ze je meteen een half jaar 50% korting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.