Kleine meevaller

Afgelopen week kreeg ik iets waar ik al even voor vreesde: de rekening van de dakmeneer. We hadden wel een maximumbedrag afgesproken, maar omdat er nog wat extra dingen waren gedaan en ik natuurlijk niet goed weet hoe hij schat, durfde ik niet helemaal te hopen dat die berekening ook echt uitkwam. Wie ervaring heeft met verbouwen weet immers wel: er wordt vaak veel gezegd, maar uiteindelijk kost het toch vaak meer tijd, geld en energie. Ik vreesde dus ook al dat mijn verbouwingspotje niet toereikend zou zijn.

Maar, het viel mee!!

Ik had aan het begin van de maand ongeveer €980 in mijn verbouwingspotje. Deze maand rekende ik €285 af voor de pellets die ik in februari al bestelde, ik betaalde €375 voor mijn boom-werkzaamheden en moest nu met de dakmeneer nog iets meer dan €300 afrekenen. Nu moet er deze maand nog wel een beetje bijgespaard worden, want met die amper twee tientjes die nu nog in het potje zitten, red ik het niet om dan ook nog mijn eigen risico bij de verzekering af te rekenen, maar het valt dan toch redelijk mee. Wel een hoop geld, maar het had erger gekund!

Als ik de pellets niet meereken, dan heb ik uiteindelijk voor ongeveer €825 weer een veilig, droog dak, met nieuw plafond en geen (mij bekende) risico’s tijdens stormen of regenbuien. Als dat niet via de verzekering had gekund (die boom kon natuurlijk ook niet via de verzekering, maar de gevolgschade en o.a. lekdetectie gelukkig wel), dan denk ik dat ik gemakkelijk een paar duizend euro verder was geweest. Ondanks dat er toch dus behoorlijk nog wat geld in het huis gestoken moest worden, tel ik dit wel als een meevaller 🙂

Spaar jij voor verbouwingen/onderhoud aan je huis? En doe je dat willekeurig of met vaste bedragen/percentages per maand?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ja dat soort dingen moeten ook gebeuren.
  Wij zijn nog zoekende. Nu hebben we 1 algemene buffer. Maar wat er op ons lijstje staat voor het huis zal ongv €7000 kosten, dit wil ik eigenlijk apart sparen, maar dat gaat dan nog heel kang duren als je ook zvm wilt aflossen… Zoekende dus 🙂

  1. Misschien even kijken naar wat je als eerste prioriteit wilt doen en daar dan eerst voor sparen? Ik verbouw nu niet zoveel meer, maar eerder zat ik daar ook echt mee. Aan de ene kant wil je zoveel mogelijk aflossen om je lasten lager te krijgen, aan de andere kant kost verbouwen ook veel geld en is dat weer iets waar je echt dagelijks plezier van hebt. Wat ik toen bv wel eens deed, was 1 klus bepalen, daar dan voornamelijk voor sparen (ik verdeelde het dan bv 50% voor de verbouwing, 20% voor de buffer en 30% voor de aflossing). Als die klus dan afgerond was, dan wisselde ik even, zodat de buffer en aflossing weer een impuls kregen.

  1. Zeker! Ik had zelf verwacht dat ik minimaal rond de €900 kwijt zou zijn. En dan nog rekeninghoudend met het deel dat de verzekeraar deed. Heel fijn dus! Tegen de tijd dat ik de totale rekening (die dus gelukkig niet door mij betaald hoeft te worden) binnen heb, laat ik nog wel even weten wat de hele schade was. Ik vrees dat dat echt minimaal het tienvoudige is.

 2. Voor mij werken te veel verschillende potjes niet. Ik heb drie spaarpotjes: één inkomstenbuffer, een buffer voor de vakantie en een uitgavenbuffer. Alle uitgaven die niet begroot zijn, zoals reparaties en onderhoud aan het huis (maar ook mijn bussie) worden uit die pot betaald.
  Overigens heb ik eigenlijk nog nooit onderhoud aan mijn woning gehad en koos ik er tot dusverre nog nooit voor om iets te verbouwen. Plannen zat, maar voorlopig zijn mijn reserves niet hoog genoeg…!

  1. Veel potjes vind ik soms wel lastig sparen, omdat het nergens heel hard gaat, maar ik vind het wel prettig dat er dan altijd 'specifiek geld' beschikbaar is. Ik zou bijvoorbeeld normaal op dit moment misschien aarzelen bij reparaties in het huis, omdat de buffer door mijn aflossing behoorlijk ingekakt is. Maar: omdat ik er verbouwingsgeld voor 'vrij' heb, gaat dat makkelijker. Het helpt mij dus eigenlijk om makkelijker op verschillende onderdelen prioriteiten te stellen.

 3. Wij bepalen altijd op het einde van het jaar wat er gedaan moet worden. Dit jaar een nieuwe ketel. En de cruise. Dan gaan we altijd eerst de wensen bij elkaar sparen en daarna pas aflossen wat kan. De buffer moet altijd op orde zijn, anders wordt deze als eerste aangevuld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.