Prio 1: buffer

Ik weet het, de maand is amper op de helft, maar tot nu toe kan ik al wel zeggen dat maart er financieel héél anders uit zag dan gedacht. Er vloog geld uit, met name naar de aflossing van de auto. En hoewel ik daar geen seconde spijt van heb, heeft het me wel doen besluiten om de spaarplanning voor deze maand toch nog iets aan te passen. De kleine aanvullingen voor de verbouwing (vanwege het eigen risico dat nog betaald moet worden), de zorgverzekering (vanwege opbouw premie + gemaakte kosten) en vakantie (vanwege reeds geplande vakantie) blijven staan, maar verder gaat alles naar de buffer.

Kortom: deze maand even geen aflossing op de hypotheek. 

Aan de ene kant best een beetje jammer, aan de andere kant vind ik het ook wel even fijn om mijn saldo weer wat te zien groeien. En die kleine potjes waar wel wat in gaat, tellen natuurlijk ook mee voor het totaalsaldo.

Waarschijnlijk moet ik de buffer overigens ook inzetten om de accountant te betalen, dus dan heb ik liever wat meer op de rekening dan in het huis. Overigens was mijn geplande aflossing voor deze maand €500, dus aan rentebesparing-die-niet-doorgaat kost me dat ook de kop niet. Het was fijn als het en-en had gekund, maar zoals ik het nu bekijk, mag ik al heel blij zijn dat ik, met alle gemaakte kosten, uitkom zoals het lijkt uit te komen.

Nu zou het natuurlijk het mooiste zijn, als straks uit de aangifte van 2014 blijkt dat er nog een leuk bedrag naar me toe komt. Ik heb er alleen eigenlijk wat te weinig zicht op om dit ook zeker te weten. Als dat zo is, dan ga ik denk direct door met de aangifte van 2015. Die wil ik ook geregeld hebben en dan ben ik maar ‘bij’. Dat betekent dan wel dat ik de kosten voor de accountant een keer extra maak, maar beter van geld dat ik eigenlijk niet echt gehad heb, dan dat het van geld is dat al in een potje zit.

Maar goed, dat is pas voor later, voorlopig moet ik het gewoon doen met wat er is. En dat is nu dus even wat minder dan pak ‘m beet een week geleden 😉

Als je met potjes spaart, waar kijk jij dan eigenlijk het meeste naar? Naar het totale saldo of naar je buffer (of een andere pot)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik lees jouw blog nu al best een tijdje en je komt op mij over als een slimme tante. In de afgelopen jaren heb je je steeds verder ontwikkeld wat betreft je keuzes op financieel gebied en je hebt – zoals overigens zo veel consuminderaars – superveel grip op je uitgaven. In die zin vraag ik me af of de argumenten die je destijds deden besluiten om met meerdere spaarpotjes, er nog zijn?
  Hoe zou het voor jou voelen om gewoon met één spaarpot te werken, waarvan je dan vaststelt wat het minimale bedrag is dat er in zou moeten zitten, om dan wanneer er (veel) meer in zit dan dat bedrag, je lijstje met doelen erbij te halen en een keuze te maken?

  Want zeg nou zelf: aflossen, verbouwen, bufferen, sparen voor de zorgverzekering…. dat zijn toch gewoon allemáál verstandige keuzes….?

  1. Ik denk wel dat ik nog steeds met potjes zou werken, hoewel er – zeker als ik dit huis straks niet meer heb – misschien wel een beetje gedownsized kan worden. Ik vind bijvoorbeeld eigenlijk dat een buffer alleen maar omhoog moet gaan. Als ik daar dan ook bijvoorbeeld een verbouwing of een dierenartsrekening van moet betalen, dan vind ik dat eigenlijk vervelend. Aan de andere kant; als ik het zo schrijf, dan denk ik ook: misschien helpt het me juist wel besparen. Nu geef ik die potjes redelijk 'vrij' uit aan waar ze voor bedoeld zijn, met uitzondering van de buffer. Misschien dat ik dus minder makkelijk zou doen als het allemaal van de buffer zou moeten.

 2. Wij hebben geen aparte potjes. Het totaal van de spaarrekeningen is onze buffer. We hebben een begroting met stelposten en dat houden we in de gaten. Alles wat boven de buffer komt lossen we af.
  En als we onder de buffer komen dan willen we eerst weer sparen tot we aan het bedrag komen. Wel zo veilig.

  1. Ja, dat lijkt me inderdaad ook prettig! Ik heb wel een bufferdoelbedrag in mijn hoofd, maar tot nu toe verhoog ik dat ook steeds. Straks kom ik er hopelijk makkelijk aan, maar dan zou ik ook weer willen sparen voor een huis, waar ik natuurlijk niet mijn volledige buffer in wil steken. Dan zouden potjes juist ook weer handig zijn.

 3. Ik schat elk jaar de kosten die ik moet maken (onderhoud, schoolgeld, auto, ziektekostenverzekering, vakantie e.d) dat bedrag spaar ik per maand bijeen, dit zijn reserveringen, want worden weer uitgegeven en reken ik ook niet tot mijn spaargeld. Mijn buffer is echt voor dingen die ik niet voorzien heb, tot nu toe nog niet nodig gehad gelukkig. Julia

 4. Een grote pot. Wel een beetje een bedrag in ons hoofd: zoveel voor dat, zoveel voor dat. En een minimum.
  We sparen wel apart voor de hypotheek aflossing met een potje, want dat motiveer extra.

 5. Ik kijk naar de grote "voor na de pensionering"buffer. De andere spaarrekening gaat op en neer omdat daar regelmatig dingen van worden betaald (ziektekosten, beurten auto, etentje e.d.)

 6. Ik had dus 4 spaarrekeningen. Overal stond wat op, puur psychisch hoor. Ik heb gisteren net 1 rekening opgezegd, het geld wat er stond op de rekening "vaste buffer" gepoot, restje van mn andere spaarrekening er ook bij gezet zodat ik op mijn buffer bedrag uit kwam. Nu heb ik 3 rekeningen en dat geeft me meer rust. 1 ga ik verder sparen voor mijn droomreis ( had het geld al alleen kwam een auto tussendoor) en die andere spaar ik op voor kosten die ik niet van mijn lopende rekening kan betalen. Ik had 4 bedragen in mijn bank staan, ieder naar een andere rekening, werd ik beetje onrustig van. En nu staan er 2 bedragen gepland….stuk meer rust….ook omdat ik mijn bufferbedrag dus al heb hoor 🙂

  Gr. Boukje

  1. Waren die 4 rekeningen dan niet voor verschillende doelen? Ik heb ook een paar 'slapende' spaarrekeningen, maar daar zou ik ook best vanaf kunnen, nu ik de potjes bij MY heb. Die voegen ook verder niet heel veel toe.

  2. Ja, die waren ook voor verschillende doelen. 1 voor de vaste buffer waar ik echt niet nooit aan zou komen, 1 voor de vakantie met mijn kinderen naar een tropisch oord, 1 voor onze jaarlijkse vakantie en 1 dus voor allerlei uitgaven die niet van de lopende rekening betaald kunnen worden. Maar ik heb een andere auto aangeschaft, dus de ene rekening geplunderd tot 0,00, een beetje van de andere afgehaald, die staat nu ook op 0,00. Heb de bufferrekening weer aangevuld met wat er op rekening nummer 4 stond. En toen bleef er 1tje heel zielig leeg staan, en eigenlijk ook niet nodig. De jaarlijkse vakantie ga ik nu gewoon van de diversenrekening betalen. Die andere 2 kan ik heel goed vanaf blijven (komt eerste jaren toch geen andere auto meer hopelijk…)

   Gr. Boukje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.