Hoeveel ben jij waard?

Hoeveel ben jij waard?

Een poosje terug heb ik weer eens wat herhalingen bekeken van het programma ‘Hoeveel ben je waard’. Hoewel het Rijke Wijf het waarschijnlijk nog beter kan vertellen, heb ik aardig de indruk dat ze goed kijken en een toch redelijk gedegen berekening maken.

Waarde

Wat ik eigenlijk alweer vergeten was, was dat ik aan het begin van dit jaar in mijn spaarplan ook een sheetje had opgenomen met ‘Waarde’. En na de aflossing van de autolening, kon ik die mooi bijwerken. En hoewel het wat nattevingerwerk blijft, met name qua waarde van je huis, viel het me allemaal niet eens zo erg tegen.

Als ‘kapitaal’ heb ik een aantal dingen genoteerd:

 • Waarde huis: een schatting op basis van de schatting van 5 makelaars, waarbij ik dan het laagste bedrag heb genomen en daar nog eens een beetje vanaf heb getrokken.
 • Spaargeld: redelijk voor zich sprekend: het saldo van mijn spaarrekening dat automatisch wordt aangevuld aan de hand van mijn Excelletje
 • Waarde auto: een naar beneden afgerond bedrag dat uit de ANWB-koerslijst komt
 • Inboedel: hier heb ik €3000 voor aangehouden. Volgens mij is dat dusdanig aan de lage kant, dat ik niets aan het overschatten ben

Als ‘schulden’ heb ik maar één item: de hypotheek.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Optellen en aftrekken

Als ik dat allemaal bij elkaar optel en aftrek, dan kom ik net wat lager uit dan het bedrag dat ik al op de hypotheek heb afgelost. Hoewel het natuurlijk niets zegt (zolang je spullen/huis in bezit hebt, heb je er immers qua geld niets aan en kan het altijd slechter uitpakken bij een verkoop), is het wel leuk om dit een beetje in de gaten te houden. Nu moet ik wel zeggen dat ik dus bewust NIET de WOZ-waarde erbij heb gepakt. Als ik dat zou doen, dan leert een snelle rekensom mij dat ik wél in de min uitkom. Maar omdat die waarde alles behalve representatief is, heb ik die niet meegenomen.

Hoewel het me voor dit moment een beetje ver gaat om hier echt doelen aan te koppelen (en laten we eerlijk zijn; zo’n waarde is leuk, maar het zegt nu ook weer niet echt iets over je eigen waarde of de waarde van je leven zoals je dat ervaart), vind ik het wel leuk om dit een beetje in de gaten te houden. En ik ben ook wel heel benieuwd hoe het er bijvoorbeeld over een jaar voor staat!

Houd jij je ‘nettowaarde’ bij? En stel je daar doelen in of is het meer een leuk rekensommetje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Al jaren hebben wij een bestand in excel waar we de waarde van ons huis, spaargeld, auto en de hypotheek hebben staan. De inboedel houden we er buiten. Mijn man rekent dan ook altijd de verhouding uit tussen ons bezit en de schulden. En elke maand kijken we hoeveel onze buffer is en alles boven het bedrag is dat we aan willen houden, losse. We extra af.

  1. We zien niet echt reden om die er bij in te zetten. We hebben ook niet echt dure spullen, want veel gekregen, tweedehands of al bijna dertig jaar oud. En we hebben geen idee wat het waard is.

 2. haha leuk, dat heb ik bij toeval 2 weken ook gedaan, lekker veel afleveringen van teruggekeken. En een berekening gemaakt adv de waardebepaling van de makelaar:) Gelukkig in de plus.

 3. Min of meer had een handzaam overzichtje dat volgens mij bestond uit: schulden (wo hypotheek) min vermogen. Voor de woningwaarde hanteerde ze de WOZ en dat geldt dan als vermogen. Verder spaargeld, waarde auto en inboedel.
  Voor de inboedel en de auto reken ik niets, dus dat gaat snel. De WOZ is een behoudende schattingm. Wij staan in de plus, maar niet heel riant. Maar zo zien we wel snel wat de impact is van het vergroten/verkleinen van onze buffer, en van aflossen. We hebben ook wat antiek, maar dat houden we er ook buiten. Is lastig inschatten wat een ander er voor zou willen geven, bovendien willen we het niet kwijt

 4. We staat behoorlijk in de plus. Reden; we hebben de hypotheek bijna afgelost en daardoor staat het huis niet onder water. Spaargeld kan beter maar dat gaat helemaal goed komen.

 5. De waarde bepalen van je spullen vind ik een beetje onzinng als ik eerlijk ben , want wat is daarvan het nut, oke je auto en je huis verkopen in tijden van nood kan helpen als je in geldnood zit, maar je inboedel en kleding verkopen heeft toch alleen zin als je duurdere spullen hebt, denk niet iemand veel geld overheeft voor mijn winterjas van 70 euro

  1. Dat ligt denk ik idd net aan wat je hebt. Ik heb wel vrij veel dure spullen die in geval van nood ook wel goed verkoopbaar zijn (denk bijvoorbeeld aan gereedschap, zitmaaier, dat soort dingen). Daarom heb ik er wel een bedrag voor opgenomen. Maar dat bedrag valt in het niet bij de normale aanschafwaarde en is meer van als er snel een bedrag vrijgespeeld moet worden, dan kan dat.

 6. Ja zo af en toe reken ik dat es uit en door de aflossingen op t huis staat er een steeds positiever bedrag. dat voelt heel goed hoor.
  Doel is de komen de jaren steeds 10% van t huis aflossen, de laatste 3 jaar is dat gelukt en t gaat steeds wat makkelijker.

 7. Ik ben benieuwd waar je link naar toe gaat :)) Laadt bij mij op de iPad niet. Oh en na deelname aan het programma heb ik nooit meer een berekening gemaakt. We stonden toen 8000 euro in de min volgens mij. Spaargeld is gestegen en woning en duurzaamheidsleningen zijn verder afgelost. Zal binnenkort eens rekenen. Altijd interessant.

 8. Elk jaar berekenen wij wat we waard zijn. Wij nemen dan wel de woz waarde, erg blij word je daar niet van dit jaar is die waarde weer 10.000 gezakt. Onze inboedel bereken ik ook niet mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.