Vakantiehuisje

Soms droom ik wel eens van een vakantiehuisje op een mooi plekje, het liefst in Italië ofzo. Lekkere temperatuur, iets waar je wat kunt opbouwen, een eigen vakantieplekje. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan; je moet het kopen, dus dat kost geld. Daar staat tegenover dat je iets kunt verkopen, maar net als met een gewoon huis, zit daar altijd een risico in. Het kan je geld besparen aan vakanties, als je regelmatig gaat, maar je moet dan ook wel een plekje hebben waar je relatief makkelijk kunt komen. Ook moet je het onderhouden, of het met de (ver)bouw/aanschaf zo slim aanpakken, dat dat werd weer redelijk beperkt blijft.

Als je op tv van die mensen ziet die dan op zoek zijn naar hun droomhuis in de zon (overigens voor echt maffe prijzen, dan zit je er wel heel warmpjes bij, denk ik!), dan merk ik dat het idee blijft trekken. Aan de andere kant weet ik ook dat bezit een behoorlijke belasting kan zijn. Echt veel ervaringsverhalen ken ik echter niet, dus ik was wel heel benieuwd of hier misschien mensen zijn die een vakantiehuisje hebben (gehad) en wat hun ervaringen daarmee zijn. De moeite waard, of toch niet? En waar zou je rekening mee moeten houden als je hier helemaal nieuw in bent?

En nee, ik ga voorlopig écht geen vakantiehuisje kopen 😉 Maar een beetje dromen mét een praktisch kantje mag wel, toch?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Dromen kan altijd:) Ik ken mensen die een vakantiehuis in Zweden hebben. Nu zijn de huizen daar niet heel duur, dat scheelt. Inmiddels zijn ze gepensioneerd en gaan ze regelmatig die kant op, dan blijven ze ook 3/4 week. Ze hebben daar goed contact met de buren en die houden een oogje in het zeil.

 2. Wij hebben geen behoefte aan een vakantiehuis. Bij ons eigen huis al werk genoeg en er is nog zoveel te ontdekken in onze nieuwe woonomgeving 🙂
  Ik kijk graag naar die programma's en zou dan liever emigreren dan een vakantiehuis hebben. Wat vakanties aangaat, ga ik graag naar nieuwe plekken.
  Mijn ouders hadden vroeger een stacaravan waar we heel veel weekenden en alle vakanties naar toegingen. Aan de ene kant vond ik het jammer dat we nooit naar het buitenland gingen. Maar aan de andere kant hebben we daar zoveel plezier gehad en groeiden we op met neefjes en nichtjes en hadden we een vaste vriendenkring. Ik word nog steeds blij als ik daar weer aan terug denk 🙂

  1. Dat laatste lijkt me voor kinderen idd echt leuk. Zelf ben ik toch niet zo dat ik op vakantie zin heb om steeds tegen dezelfde koppen aan te kijken, maar mijn ouders sleepten ons altijd mee naar plekken waar letterlijk geen kip was. Ik denk dat ik het wel leuk had gevonden als ik op vakantie iets meer mogelijkheden had gehad om met andere kinderen te spelen.

 3. Ja precies, dromen. Als je een vakantiehuis hebt dan kom je nergens anders meer, net als wanneer je een boot hebt. Beter geld sparen om overal heen te gaan waar je wilt. Af&toe dromen is wel heel lekker.

  1. Haha, ja, het is maar net hoe je het ziet. Met een boot kun je in principe de hele wereld over. En ook met een vakantiehuis hoef je niet vastgeroest te zitten op één plek. Maar het kan natuurlijk wel, net wat je wilt.

  1. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet van het pad af mag komen hè! In een land kun je ook nog allerlei plekken bezoeken (hoewel daar slapen dan misschien weer wat zonde van het geld lijkt, als je ook een paar uurtjes terug kunt rijden naar je eigen huisje). En je bent natuurlijk ook niet verplicht om er altijd heen te gaan. Maar op een bepaalde manier ben je idd niet helemaal vrij meer om maar 'alles' te doen.

 4. Grappig te lezen dat hier in Zweden de vakantiehuisjes heel goedkoop zijn! Ligt er dus heel erg aan waar je wil wonen. In het binnenland en hoger in Zweden is er genoeg leuksvoor een leuke prijs te koop maar denk zeker ook aan onderhoud, "oogje in het zeil", verwarming in de herfst/winter, reisafstand (en ook als die prijsvechter besluit om te stoppen te vliegen op jouw route)……wil je een huisje aan de kust of in de grote stad dan wordt het een hoger prijskaartje en een pittigere zoektocht! Wil je alleen een huisje in de zomer? Heel primitief, wat muxer. Alles telt mee met de prijs. En zoals erder genoemd: wil je elke vakantie daar naar toe? Het is niet mijn bedoeling om bv over Zweden negatief te klinken maar wij hebben zelf hier ook al eens aan gedacht maar je moet wel realistisch zijn al is dat dromen ook heel lekker. Wij wonen sinds 8 jaar definitief in Zweden en dat voelt goed, maar nog elke keer als w voor werk of privé ergens verblijven, kriebelen de inrichtings- en verbouwings ideetjes! Succes met dnken en veel plezier met dromen!����

 5. wij 'oefenen' nu met een stacaravan in nederland (uurtje rijden van huis) of we later een huisje in frankrijk willen (op zo'n 4-7 uur rijden van huis). Kijken of het bevalt om lekker je eigen plek te hebben en of het fijn is om steeds naar het zelfde plekje te 'moeten'. Ik vind het tot dusver heerlijk dat je weinig inpakt, maar alles er is, je eigen bed, je eigen spullen. En nu met de kleine kindjes is het heel fijn om niet lang in de auto te hoeven zitten.
  Nu na een dik jaar is mijn voorlopige inschatting dat we maar eens leuk gaan sparen voor een lekker plekje in frankrijk over een aantal jaar 🙂

 6. In de praktijk valt dit enorm tegen. Altijd naar dezelfde plek. Als je aankomt kun je eerst beginnen met achterstallig onderhoud, zoals tuin en huis. En stoffen en soppen.

  Veel rijke Nederlanders zitten in Marbella. Er is zelfs een bedrijf dat de permanente vakantieauto's van de luce tweede of derde huis bezitters regelt. Staat hun auto klaar op het vliegveld als ze aankoen en wordt deze weggereden.

  Laura Dekker verdient haar en het brood van haar echtgenoot met het verplaatsen van zeiljachten.

  Onlangs pochte ook iemand over zijn tweede huis en ik zag hem zo kijken. Dat heb jij niet hè? Ik toverde mijn smartphone te voorschijn en laat dan de achtergrondfota van mijn boot zien. Die man hield meteen zijn mond.

  1. Bedoel je dan dat het hebben van de boot ook tegenvalt? Want dat is in feite toch ook een vakantieplek? Ik zou overigens niet ook automatisch alleen maar in dat huis gaan zitten. Thuis of 'gewoon' op vakantie trek je er toch ook op uit? En als je met de auto erheen gaat, kun je daar ook mee verder rijden.

 7. Mijn ouders hebben van de overwaarde van de verkoop van hun oude huis een leuke vakantiewoning gekocht op een park van een bekende Nederlandse keten. Die keten regelt het verhuur (en krijgen uiteraard ook een gedeelte van de opbrengst) en ze betalen maandelijks een vast bedrag voor onderhoud etc. Ze hebben er dus zelf geen omkijken aan en kunnen online vastzetten wannneer ze er in willen. Wij gaan ook regelmatig want het ligt een uur rijden hier vandaan. Ideaal om er lekker even uit te zijn!

 8. Wij hebben 14 jaar geleden een oude boerderij in Frankrijk gekocht voor 33.000 euro, er moest wel het een en ander aan gebeuren. We gingen er altijd in onze vakantie's en als we meerdere dagen vrij hadden naar toe, het was 430 km rijden en een wereld van verschil. Toen mijn man met pensioen kwam zijn we er definief gaan wonen, dat is nu 4 jaar geleden, tot mijn grote verdriet is mijn geliefde in januari, binnen 5 maanden nadat er kanker geconstateerd was overleden. Nu woon ik dus alleen in een 200 jaar oude boerderij in een gehucht op het Franse platteland. We gingen regelmatig naar Nederland op bezoek bij onze jongste dochter en dat was en is heel fijn, maar we waren altijd weer blij als we terug gingen en dat heb ik nu ik alleen ben ook nog. Ik woon in een prachtig gebied met heel veel bossen, een grote tuin, een heerlijke woonkeuken, veel rust, elke dag zie ik wel herten, de mensen uit het dorp zijn vriendelijk en ik maak wel elke dag een praatje met iemand en zeker met de bakker die elke dag komt, veel rust en bijna geen verkeer. Ik zou niet graag terug gaan naar het chaotische drukke Nederland. Ik moet er wel bij zeggen dat onze oudste dochter met een Fransman getrouwd is, en 13 km bij mij vandaan woont en dat ik inmiddels twee Franse kleinzoons heb. Ondanks mijn verdriet ben ik toch wel gelukkig in mijn Franse huis, we hebben er nooit een moment spijt van gehad.
  Adriana

  1. Wat erg, als je in zo'n korte tijd ineens afscheid moet nemen van je geliefde. Wel heel fijn dat je zo ingeburgerd bent en een dochter en kleinkinderen in de buurt hebt wonen. Het één heft het ander natuurlijk niet op, maar als je daar nog alleen zou zitten, dan wordt het misschien ook een onmogelijke keuze van je prachtige huis daar achterlaten en naar NL gaan, of daar blijven, maar niet meer zoals het was. Heel veel sterkte!

 9. Al sinds ons trouwen, gaan we naar de Britse eilanden. Vinden we zo mooi. Wilden er dan ook graag een vakantiehuis. Hierdoor zijn we in Ierland terecht gekomen. Ons huis ligt aan de kust. We hebben dit huis voor een habbekrats gekocht en opgeknapt. Zo heerlijk om in je eigen bed te kunnen stappen! Onze lieve buren letten op en een goede vriend sluit water af wanneer de winter streng is
  Eens in de 3-4 jaar schilderen we ons huis. Vaste lasten per jaar zijn 1000 euro. Als gezin kunnen wij daar echt niet van op vakantie. Ook gaan we nog wel op stap naar bv. Een andere regio of huren we een week een huis zoals vorig jaar in Wales. Voor ons is het heerlijk, maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk.

  1. Dat klinkt goed! Wat knap dat jullie daar ook echt wat opgeknapt hebben, dan moet je ook wel een flinke portie doorzettingsvermogen hebben 😉 En dat in je eigen bed kunnen stappen lijkt mij dus ook wel een voordeel.

 10. Al sinds ons trouwen, gaan we naar de Britse eilanden. Vinden we zo mooi. Wilden er dan ook graag een vakantiehuis. Hierdoor zijn we in Ierland terecht gekomen. Ons huis ligt aan de kust. We hebben dit huis voor een habbekrats gekocht en opgeknapt. Zo heerlijk om in je eigen bed te kunnen stappen! Onze lieve buren letten op en een goede vriend sluit water af wanneer de winter streng is
  Eens in de 3-4 jaar schilderen we ons huis. Vaste lasten per jaar zijn 1000 euro. Als gezin kunnen wij daar echt niet van op vakantie. Ook gaan we nog wel op stap naar bv. Een andere regio of huren we een week een huis zoals vorig jaar in Wales. Voor ons is het heerlijk, maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk.

 11. wij hebben ooit een stacaravan gehad, droomde er al jaren van, maar de werkelijkheid was anders .
  We konden er (door oa sporten van de kinderen) te weinig heen dus als we er dan een keer waren waren we druk bezig met onderhoud van caravan en tuin.
  Dromen was leuker dan het werkelijk hebben.
  Maar wel goed dat we het gedaan hebben, anders droomde ik er nog van, nu weet ik dat het niets voor ons is.

 12. Vrienden van vrienden huis in Zweden, vaste kosten 3000 euro per jaar en van alles regelen voor tuin en sneeuw. Sinds kinderen naar school gaan is er minder vrijheid om te gaan wanneer ze willen plus hoge kosten boot er naar toe. Ouders van vriendinnetje huisje in Zwitserland erfenis uit familie. Vanwege hoge kosten, veel onderhoud tijdens vakanties verrichten en altijd naar Zwitserland de boel verkocht. Als je graag naar dezelfde plek gaat en niet vies bent van werken tijdens je vakantie is het fijn denk ik. Geldt niet voor mij

 13. Leuke website heb je, ik herken mijzelf enorm in je! Droom ook regelmatig over vakantiehuisjes in Italië, maar ben dan ook erg bang om mijzelf te beperken. Hoe leuk is het wel niet om elk jaar een nieuwe plek te ontdekken! Wel kies ik de gehuurde vakantiehuisjes met zorg uit, het moet wel mijn eigen smaak zijn. Dus geen donkerbruin eikenhouten interieur of plastic tuinstoelen. Tijdens onze laatste wintersportvakantie sprak ik een ouder Italiaans echtpaar dat een vakantiehuisje in Antibes heeft. Al met al hadden ze daar wel spijt van. Ze waren veel geld kwijt en vonden het toch leuker om mobieler te zijn en te huren op steeds weer en nieuwe plek. Dit was wel en eyeopener voor mij, voorlopig maar gewoon heerlijk overal huisje huren: Toscane, Montginevre, Rome, Londen, Venetië, Sardinië, ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.