Sparen voor je oude dag

Sparen voor je oude dag(Advertorial)

Vroeg of laat begint iedereen met sparen voor later. Maar hoeveel moet er maandelijks gespaard worden en waarvoor moet en precies gespaard worden? Door een duidelijk plan voor jezelf te maken en ook onverwachtse kosten in te calculeren, maak je sparen al een heel stuk makkelijker. Met sparen kun je natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen, maar een groot deel van de Nederlandse bevolking begint hier pas bewust aan vanaf hun 27e.

Spaar voor de langere termijn

Sparen heeft meerdere functies. Je kunt sparen voor een toekomstige baby of een auto die je binnen enkele jaren wilt kopen. Wat weinig mensen doen, is verder in de toekomst kijken voor een spaarplan tot na je 65e. Rond deze leeftijd ga je met pensioen en dalen je inkomsten omdat je stopt met werken. Grote onverwachtse kosten kunnen dan flink inhakken op je budget. Veel ouderen krijgen te maken met een verminderde mobiliteit hierdoor is een rollator, scootmobiel of zelfs een traplift vereist. Andere verbouwingen waar aan gedacht kan worden is het inbouwen van een instapbad met de nodige muurbeugels en het plaatsen van een vlamveilig gasfornuis. Aan dit soort investeringen of grote uitgaven denk je meestal niet echt als je nog jong bent.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maak een goed spaarplan

Een goed vooruitzicht begint altijd bij een goed spaarplan. Hoeveel je wilt en kunt sparen is natuurlijk afhankelijk van je inkomen. Maak voor jezelf een plan hoeveel je per maand in ieder geval kunt missen en laat dit bedrag automatisch iedere maand naar een spaarrekening overschrijven. Doe je dit niet, dan heb je al gauw de neiging dit geld onbewust uit te geven. Probeer maandelijks tenminste 5 tot 10% van je inkomen te sparen. Dit spaargeld kan dan voor 65% bedoeld zijn voor besteding in de komende jaren en moet voor 35% bedoeld zijn voor besteding na je pensioen. Armoede onder ouderen in Nederland is erg laag. Dit wilt echter niet zeggen dat zij direct veel te besteden hebben, maar eerder dat zij goed rond kunnen komen. Grote onverwachtse bestedingen zoals trapliften en andere hulpmiddelen kunnen hier verandering in brengen. Houd hier dus rekening mee met je spaarplan. Wanneer je na je 65e bovenop je huidige spaargeld nog een flexibel potje hebt van 12.500 euro voor verbouwingen aan de woning voor je oude dag, dan zit je altijd goed.

Heb jij wel eens nagedacht over aanpassingen aan je huis? En spaar je daar ook apart voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Wat voor bedrag je nodig hebt, ligt ook aan je manier van leven. Als jegraag verre reizen maakt heb je meer nodig dan als je graag in de tuin zit.
  Wij hebben een goede buffer, maar als wij maar raak leven is het zo op. Aanpassingen of hulpmiddelen zijn geen probleem. En dat is een geruststellende gedachte.

  Liefs Frederique

  1. Volgens mij geldt dat altijd wel. Je hoort immers ook vaak van mensen die de loterij winnen (en dan miljoenen) en na een paar jaar alsnog op zwart zaad zitten. Voor erop los leven heb je eigenlijk nooit genoeg geld, denk ik…

 2. De aanschaf van een hulpmiddel is meestal niet het grootste probleem.
  Het wordt vaak lastiger wanneer een partner komt te overlijden en je terug moet schakelen van een dubbele naar een enkele AOW met misschien nog een beetje pensioen.
  De huur die wel betaald moet worden, zorgkosten die op de oude dag vaak oplopen, dat soort dingen.

  Investeren in een (gelijkvloers) huis, maar zeker ook investeren in de gezondheid van jezelf, en een spaarpotje achter de hand, lijkt mij de beste voorbereiding op de oude dag.

  Maar ja, je weet nooit hoe het leven soms loopt, garantie krijg je niet. 😉

  Groet Erna

  1. Dat klopt helemaal, er zitten geen garanties in het leven. Ja, dat je dood gaat en belasting moet betalen, zoals ze in Engelstalige landen zo mooi zeggen. Maar idd, het is denk goed om er al zo vroeg mogelijk aan te werken, dat je lagere lasten hebt en zo goed als mogelijk uit de voeten kunt in je huis. Ook op langere termijn.

 3. Ik spaar voor vanalles en nog wat, maar een traplift, die zit er niet bij 🙂 Ik denk dat dit ook wel leeftijdsgebonden is. Natuurlijk is het verstandig om vroeg te beginnen, maar liever nog even niet vandaag. Hoe oud was jij toen je begon met sparen voor dit type uitgaven?

  1. Ik spaar niet echt voor specifieke uitgaven, meer voor de termijn. Straks ga ik bijvoorbeeld sparen voor een ander huis, zodat dat met een lage hypotheek gekocht kan worden. En ik kan me zo voorstellen dat we dat zo gebruiksvriendelijk mogelijk willen hebben. Dat soort dingen zijn dan deels voor nu, maar ook deels voor later. Energiezuinigheid staat ook hoog op het lijstje, dat zorgt ook direct en op termijn voor lagere lasten. Dan blijft er automatisch (als het goed is) geld over voor dit soort aanpassingen, als die nodig zijn.

 4. Wij sparen ook, hebben ons huis straks vrij. Bij leven en welzijn wel te verstaan. De pot wordt al vlug steeds groter. We gaan nu beneden een ruimte klaarmaken als slaapkamer. Ons pensioen is best riant straks. Eigenlijk denk ik ook vaak, waarom moet je zoveel sparen? Maar van de andere kant vraag ik mij af. Waar moet ik dan het geld aan uitgeven? Ik weet het, dit klinkt heel erg luxe, maar het klopt wel. We genieten nu maar lekker van de jaren die de kids nog thuis zijn, betalen hun studie en straks, dan zien we wel.

  1. Zolang je niet speciaal een doel hebt om het aan uit te geven, zou ik het idd mooi aan laten groeien. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Je hoeft natuurlijk niet ellendig te leven, om maar te sparen, maar als het sparen je niet echt raakt, dan zou ik het wel prettig vinden om veel 'over' te hebben. Leuke gezinsvakanties, studies betalen idd, mooie reis met z'n 2-en: er dient zich vanzelf wel een mooi doel aan. En anders geef je het aan het einde van de rit weer door.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.